Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Z życia wzięte....

Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-05-2011, 04:27   #1
Mistrali
Junior Member

Mistrali's Avatar

Jak powinno wyglądać życie psa według wszelkich przepisów ? Pies całe życie powinien spędzić siedząc w domu lub budzie, na spacery wychodzić na dwumetrowej smyczy i w kagańcu. Powinien chodzić całe życie po betonowym chodniku bo na trawnik mu nie wolno. Jak tak ma wyglądać życie psów, to ja dziękuje bardzo Pogryzienia przez psy to w przeważającej mierze wina człowieka. Ale zawszę łatwiej jest zwalić winę na stworzenie, które własnego głosu nie ma. No bo gdyby zrobić kampanię edukującą ludzi jak powinno się wychowywać psa itp. to trzeba by na to wydać trochę państwowych pieniążków. A jak się zaostrzy prawo to będzie można wystawiać więcej i większe mandaty, więc państwo na tym zarobi
Old 21-05-2011, 10:37   #2
atah
Junior Member

atah's Avatar

Oczywiscie , ze najłatwiej wprowadzić spektakularny zakaz, dając złudzenie, że coś sie w ogóle robi. Edukacja to długotrwały proces i trzeba sie trochę wysilić a na to pan rzecznik nie ma czasu pewnie.
Ostatnio był przypadek pogryzienia dziecka przez amstafa i tylko raz usłyszałam jak jakis dziennikarz przypadkiem wspomniał o takim drobnym fakcie, ze ojciec dziecka miał sprawę karna o szczucie psa na ludzi. Więc tatus celowo wzmacniał agresję , ale w swiat poszła informacja jakie to amstafy sa straszne.
Rodzice w ogóle chyba nie tłumaczą dzieciom, że pies to nie jest taka interaktywna pluszowa zabawka. Miałam taka sytuacje w parku, że pan chcial koniecznie zrobić zdjecie swojego dziecka z wilkiem. Zignorował moje "nie", postawił obok Astri dziecko ok 2 letnie i jeszcze sie rodzina gapiła na mnie z wyrzutem , ze się nie wycofałam z kadru. A jak wilczak potrafi się witać to wszyscy wiemy. Dziecko może miec każdy debil, ale odpowiedzialność rozkłada sie na całe społeczeństwo...
I szacun dla Psichologa, że kaganek oświaty niesie.
atah jest offline   Reply With Quote
Old 21-05-2011, 13:16   #3
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mistrali View Post
Jak powinno wyglądać życie psa według wszelkich przepisów ? Pies całe życie powinien spędzić siedząc w domu lub budzie,
No właśnie...
Gdyby pan rzecznik miał większą wiedzę na ten temat, to by wiedział, że najwięcej pogryzień (jak zauważył Psicholog) ma miejsce w obrębie rodziny i znajomych, a dokonywane jest przez psy spędzające swe życie przy budzie na łańcuchu, a dzieci nie były odpowiednio dopilnowane przez dorosłych.
Szkoda gadać, kolejne przepisy po to, żeby "ładnie wyglądały", nie przynoszące żadnych efektów...
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 21-05-2011, 13:48   #4
anija
Junior Member

anija's Avatar

Send a message via Skype™ to anija

No i jak tu nie być agresywnym w stosunku do takich ludzi jak pan rzecznik...
anija jest offline   Reply With Quote
Old 21-05-2011, 19:10   #5
maillevin
Junior Member

maillevin's Avatar

Kolejny absurd... Dlaczego w innych krajach można z psem wejść do centrum handlowego i zostawić przed przebieralnią, dlaczego tam wszyscy mogą przechodzić nad grzecznie leżącymi pod wieszakami psami i nikt nie marudzi, że sierść, że może nasika, a o pogryzieniu w ogóle nawet nikt nie myśli, dlaczego można wejść sobie do autobusu z owczarkiem bez kagańca i nikt słowa nie powie a mnie tu wyrzucono z mzk za brak kagańca u psa na ręce o wadze 3kg? Dlaczego gdzie indziej można z psem iść przez miasto bez smyczy i kagańca a policja najwyżej skomplementuje wyszkolenie psa podczas gdy tu byłam świadkiem wlepienia mandatu mężczyźnie spacerującemu z yorkiem na smyczy za brak kagańca! Ten kraj chyba jakaś epidemia głupoty nawiedziła bo mam wrażenie, że tylko tu u władzy pojawiają się tak kretyńskie pomysły!
maillevin jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules