Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Zdraví a výživa

Zdraví a výživa Jak krmit vlčáka, informace o psích krmivech, jak vakcinovat a co dělat, když pes onemocní...

View Poll Results: Zavést èipování místo tetování u ÈSV ?
Ne 3 11.11%
Nevím ...? 0 0%
Ano 24 88.89%
Voters: 27. You may not vote on this poll

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-10-2005, 08:56   #1
kutnarova
Junior Member

Pracuji na Městském úřadě a mám mimo jiné na starosti ochranu zvířat proti týraní a volný pohyb psů. Uvažujeme o vydání vyhlášky, která by stanovila povinné čipování psů v našem městě. Čipování samozřejmě obnáší i zanesení do tzv. národního registru. Jelikož se nám ve městě v poslední době zvýšil volný pohyb psů, rychleji by se nám podařilo dopátrat se majitele (jedná se většinou o psy bez obojku a známky). Je lepší kontaktovat nejdříve majitele, než aby pejsek zbytečně skončil v útulku (případně majitele postihnout za to, že pejska opakovně nechá bez dozoru pobíhat po městě).
Podle informace od veterinářky se očipování včetně zanesení do nár. registru vejde do 400,- Kč (cena asi závisí na tom, kolik si veterinář počítá za úkon). Více informací najdete na htpp://narodniregistr.cz/.

Do této doby jsem psala jako úředník. Jako majitel ČSV bych psa dala očipovat i když u nás už zmíněná vyhláška neprojde. Nikdy nevím, co se může stát. Čtecí zařízení mají v útulcích, veterináři, v některých městech, kde už k podobným opatřením přistoupili, i na MěÚ nebo ji má městská policie (např. v Plzni, tam už vyhláška platí).
Známku může pes ztratit, ale čip ne. Nedávno při procházce k nám naše fenka přiběhla bez obojku se známkou, tetování nemá. Můj pes ČSV tetovaný sice je, ale tetování je nečitelné a mezi námi - málo kdo si dovolí otočit cizího psa na záda a podívat se, zda má tetování.
Ivana
kutnarova jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules