![]() |
![]() |
|
Zdraví a výživa Jak krmit vlčáka, informace o psích krmivech, jak vakcinovat a co dělat, když pes onemocní... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
"Preventivní" vyprazdňování se opravdu nedoporučuje - jednak je zbytečné (u zdravého psa se anální žlázky naplní opět cca za 1-2 týdny a k odchodu sekretu dochází přirozeně při kálení, obsah žlázek se tak sám udržuje na správné "plné" úrovni). Za druhé toto "preventivní" vyprazdňování nezřídka vede právě k zánětům, protože dojde k nějakému drobnému pohmoždění, poranění a na problém je zaděláno.
Jinak mokrá zapařená srst je rovněž spolehlivým zdrojem nelibých pachů - ani tuto možnost bych tedy nezavrhovala (i když mi to moc nejde dohromady s tím opětovným rychlým nástupem zápachu po vykoupání šampónem - to by pak už ukazovalo spíš na kožní problém. Osobně ale sázím spíš na ty análky...). Tak uvidíš... ![]() Last edited by Helenasotis; 09-06-2011 at 11:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
ona byla koupana samponem po prochazce a myslim,ze neuschnula poradne, jeste o pul jedenacte vecer byla vlhka, tak se zaparit uplne klidne mohla. Ale k tomu vetovi pujdu pristi tyden urcite,pro klid sve duse....zanet zlazek je teda neco jineho nez preplnene zlazky,kdyz pes casto "sankuje" a musi se rucne vyprazdnit?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Kamarádka má křííženku NOxSH (zhruba 30 kg) a té se anální žlázky zanášejí pořád, chodí s tím k vetovi tak 1x za 4-6 týdnů :-(. Zároveň bojují s tím, že se fence neuvolňují chlupy na zadku a pak se zapařují, takže právě taky dost smrdí (zrovna teď je to nejhorší). Zkoušeli už snad všechno, od vyčesávání trimovacími hřebeny/furminátorem přes různé šampony po doplňky stravy (pupalkový olej, řasy..) a nic nepomáhá. Každopádně taky doporučuji navštívit veta.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Ahoj Mellorn,
co se týká ostrého pachu, sázím také na žlázky - zapařená srst nesmrdí po syrečkách, jen zvýrazní vlastní pach kůže a srsti který je u ČSV v normální míře spíš příjemný. Můj táta se kdysi vyjádřil "Jéé, on vůbec nesmrdí, voní jako vydělaná kožešina" :-). Žlázky se dokážou zanést poměrně rychle - jakou má stolici? Pokud nekálí pevné bobky, může se asi tekutina ze žlázek hůř vytlačovat a hromadit se. Agyrovi se taky hromadila, ale vymačkávali jsme tak 4x za život. Naproti tomu Dakouš si často vyloženě odstříkne v průběhu kálení nebo s posledním bobkem. Když mu byl asi rok, koukali jsme na TV a on spal na podlaze vedle nás. Najednou strašnej smrad a pod nim vyloženě louže. Chudák se vzbudil a byl z toho úplně aut a snažil se to po sobě uklidit. Jak vstávál a točil se dokola aby zjistil co se stalo, tak se v tom vyválel a ještě to rozšlapal :-). Nejdřív jsem si myslel že je to moč, ale pak mi vzhledem k barvě a konzistenci došlo, že je to tekutina ze žlázek - chudák si odstříknul ze spaní. Doporučuju čubu očichat "od hlavy až k patě" včetně zvednutí ocasu a o očichání zadku. Pokud jsou to žlázky, bude tam ten pach nejintenzivnější. Jinak ČSV i NO mají žlázky uložené poměrně dost hluboko a nemusí se podařit je manuálně zcela vyprázdnit. Pamatuju si, jak když můj vet poprvé vymačával Agyra, prohlásil že je má skoro prázdný a vzápětí měl celou ruku důkladně zlitou :-). Jinak je to věc, která se musí užívat s rozumem, ale páníček to může zvládnout i sám, když má ochotnýho veta jako já, kterej ho to naučí. Někdy to jde zvenku, zabořením prstů v okolí řitního otvoru, v horčím případě je nutná rukavice a mačkat zevnitř ... ale to jen tak naokraj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Not so Junior Member
|
![]()
K vetovi a žlázky teď pořádně vymáčknout...
Další možné projevy: sáňkování (vození se po zadku), vykousávání srsti u ocasu.
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
jj, k vetovi pujdem, cichala jsem jestli to nebude intenzivni pod ocasem,ale tahle mista jsou v klidu,tam nic. Jde to ze srsti. A vcera se nekoupala v rece,jen smacela nozky a dneska je mokra jen z travy a zda se mi, ze to je lepsi. diky vsem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
A nemohla sa vyvalat v nejakej zdochline? Staci mys alebo krtko, najvyssi level je asi scipla ryba (teda z beznych zdochlin - pytlik s macacim pieskom neprekona nic). Oni to vedia uplne bleskovo a cielavedome - najprv omrknut teren a potom tak mimochodom sa prasknut o zem - clovek si ani nevsimne a psisko zrazu smrdi - casom sa to vyvetra a ked sa namoci tak ten puch znova vylezie.
Last edited by pato_garzik; 10-06-2011 at 11:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|