![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
VIP Member
|
![]()
My przez te lata wyprobowalismy rozne metody - rozne byly terminy i rozne szczepionki... Wreszcie przozostalismy przy systemie podobnym do Daniela...
Pierwsze szczepienie robie Nobivac Puppy DP. I tego sie trzymam. Kolejne szczepienia to: 8-9 tyg mniejszym kombajnem i 2-3 tyg pozniej wiekszym. Jesli chodzi o "kombajny" to preferencji wiekszych nie mam. Nigdy nie bylo zadnych problemow... Wscieklizna zwykle osobno - chyba, ze szczeniak gdzies leci, wtedy trzeba sie streszczac... ![]()
![]() |
#22 |
Member
|
![]()
Napiszcie, proszę, jak wyglądała kwarantanna poszczepienna w Waszych przypadkach? Nasza mała została zaszczepiona zgodnie ze sztuką tj w 6 tygodniu Nobivac puppy DP. Kolejną przyjmie 22 czerwca. Jak sądzicie kiedy można wychodzić z nią na spacery?
Z tego co się orientuję zdania co do kwarantanny poszczepiennej są podzielone, dlatego jestem ciekawa Waszych opinii. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
VIP Member
|
![]()
Kwarantanna, to kwarantanna. Ryzyko bierzesz na własną odpowiedzialność. Każdy z nas, kto skracał okres kwarantanny, brał to na własną głowę. Teraz pora trudna, bo czas wyjątkowo sprzyjający wszelakim paskudztwom. Najlepiej pogadaj z wetem, dowiedz się co grozi maluchowi i sama zdecyduj
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
K-Lee Family
|
![]()
My wychodziliśmy z suką od razu... może ze 2 dni po każdym kolejnym zastrzyku była ścisła kwarantanna, a potem spacery. To ważny okres w życiu wilczaka, więc socjalizowaliśmy ile wlezie. Prawda jest taka, że świństwo możesz przywlec do domu na butach, ubraniu, rękach... na wszystkim. Oczywiście unikaliśmy miejsc typowo zakupczonych, ale chodniki i miasto było nasze
![]() Last edited by Gia; 16-06-2011 at 16:02. Reason: literówka |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Senior Member
|
![]()
My zesmy parszywie dlugo czekali na wyjscie poza ogrodzenie i miejskie spacerki. Dopiero jak wszystkie potrzebne szczepienia byly i weterynarz zezwolil wtedy Uro zaczal poznawac swiat. No ale z drugiej strony zle nie mial. Mogl pobiegac po ogrodzie, kumpli do zabawy mial, ludzi na oczy czesto widywal. Mysle ze to prywatna sprawa czy chce sie poczekac czy nie, ja postanowilam ze nie bede kusic losu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Nasz wet był rozsądny i ograniczył kwarantannę do absolutnego minimum. Uczulił nas też, żeby w trakcie pierwszych spacerów miejskich prowadzić szczeniaka raczej środkiem chodnika. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Member
|
![]()
Zanim Baszti zamieszkała z nami nie zdawałam sobie sprawy ile skomplikowanych decyzji musi podjac świeżoupieczony właściciel psa
![]() Mam kolejny dylemat. Mała była szczepiona w 6 tygodni nobivac puppy, w 9 tygodniu, szczepionką, której nazwy nie pamiętam (mogę jutro napisać) ale zawierała parwo, nosówke, lepto i cos jeszcze no i termin kolejnej mamy na 21 czerwca czyli w 12-stym togodniu. Gdyby można było zaszczepic teraz kombajnem z wścieklizną moglibyśmy pojechać na słowację na obóz. Niestety weterynarz, u ktorej byłam, bardzo stanowczo sprzeciwiła się szczepieniem kombajnem z wscieklizną u szczeniaka. Oczywiście nie będę tej decyzji podważała, bo się na tym nie znam, ale widzę, że sporo osób tak szczepi/szczepiło. Myślicie, że jest sens porozmawiać z innym weterynarzem czy może lepiej odpścić wyjazd i nie ryzykować? Nie spodziewam się tutaj od kogoś gotowej recepty na cykl szczepień, wiem, ze decyzję będę musiała pdjąć sama, ale jestem ciekawa Waszych opinii. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
VIP Member
|
![]()
Kilka postów wyżej (nr1
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Member
|
![]()
wiem
![]() czytałam, czytałam. Po prostu liczę na jeszcze ![]() Pomyslałam sobie, ze może kogoś jeszcze zachęcę do wypowiedzi i bedzie mi łatwiej podjąć decyzje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
VIP Member
|
![]()
Rybka jest praktykującym lekarzem weterynarii, ma wilczaka, zna wilczaki...co jeszcze mogłaby napisać? Dala naprawdę szerokie spektrum możliwości. W gabinecie tego nie usłyszysz
![]() Odpowiedzialność za życie i zdrowie naszych psów spoczywa tylko i wyłącznie na nas ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Member
|
![]()
W zasadzie racja. Cofam pytanie
![]() Zarówno Rybka jak i moja Pani weterynarz odradzają kombajny. W takim razie poczekamy i wstrzymamy się z wścieklizną. Dzięki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
VIP Member
|
![]()
lepiej kończcie kwarantannę (ale o czasie! o czasie!) i zacznijcie się socjalizować z warszawskim stadem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Junior Member
|
![]()
Myślicie, że 2 tygodnie to wystarczający odstęp na zrobienie wscieklizny po ostatnich wirusówkach ? Wiem, że im pózniej tym lepiej, ale wolałabym mieć to już z głowy -tym bardziej, że zamierzamy dużo łazić po łąkach i kniejach
![]() Pies miałby dokładnie 16 tygodni w momencie szczepienia. No i jest w trakcie wymiany zębów... |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Member
|
![]()
Myślę, że najważniejsze są szczepienia na choroby typu parwo, nosówka, herpes, czyli te najczęściej występujące. Z wścieklizną nie ma się co spieszyć, zresztą można bez niej raczej wychodzić na spacery - ryzyko zakażenia wścieklizną jest znacznie mniejsze niż np. parwo, a socjalizacja nie poczeka.....
Choć dwa tygodnie wydaje się już w miarę bezpieczną przerwą po ostatnim szczepieniu...
![]() |
#35 |
Junior Member
|
![]()
Huan - dzięki za odpowiedź.
Tak, tak, my już od dość dawna wychodzimy normalnie na spacery i z socjalizacją wszystko w porządku :-) Tylko w przyszłym tygodniu chciałabym jechać z młodą na wieś, a tam zwierzyny jest sporo i po prostu zastanawiam się czy przed wyjazdem nie byłoby lepiej zrobić już tą wściekliznę, tak dla świętego spokoju. Wolałabym zrobić ciut pózniej, ale z drugiej strony chciałabym już na kompletnym luzie poruszać się z nią w leśnych terenach. To co - myślicie, że te 2 tygodnie odstępu będzie OK czy to za mało? Wet u którego byliśmy na ostatnim szczepieniu powiedzial, ze min. po dwóch tygodniach mozemy sie zglosić. A Jaki Wy odstęp zastosowaliscie ? Dodam, że szczepienia na parwo, nosówke itd. miała robione w odstępach 3-4 tygodniowych. Last edited by goldwolf; 07-07-2011 at 18:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|