![]() |
![]() |
|
Adopcje Psy szukające nowego domu: rasowe wilczaki, ale i "wilczakopodobne" psy z polskich schronisk.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Ja się zacząłem zastanawiać, co można zrobić, żeby zminimalizować ilość takich sytuacji... Może w umowach sprzedaży zamieszczać paragraf traktujący o tym, że właściciel nie może wystawić psa na aukcji (sic!), sprzedać, czy oddać bez poinformowania w pierwszej kolejności hodowcy... nie wiem jak to ładnie i mądrze w umowie opisać prawnie, ale podejrzewam, że się da...??
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
wystawianie takiego psa na aukcji allegro to patologia ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
wiesz czy tępy to niech sam sobie rozstrzyga, ale wszystkich można zmotywować... kwestia kwoty. Jakby umieścić przy tym odpowiedzialność materialną za takie zachowanie, np. 5 tys. zł za złamanie tego paragrafu, to może by się taka osoba zastanowiła już przy samym kupnie i w dalszym życiu z psem... choć może wtedy zeszło by to do podziemia...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
love and terror
|
![]()
Taka rzecz musiala by byc spisywana pod dobrym aktem notarialnym i dobrym prawnikiem. Bo jak nie to hulaj dusza.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
Kłopot w naszym systemie, idź teraz do sądu i ścigaj idiotę za złamanie umowy, życia nie starczy, z pewnością psiego;/
I ludzie o tym wiedzą i dlatego podpisują ze świadomością, że mogą "mieczem po pergaminie ciąć", w poważaniu to mają ![]() Gdyby np. Margo miała dostawać po 5 tysi za każda złamana umowę - oj byłaby bardzo bogata. A o umowach pisałam polskich, o ile mi wiadomo-w standardzie (przynajmniej u większości) jest zapis o powiadomieniu najpierw hodowcy na wypadek chęci pozbycia sie psa, u mnie jest też prawo pierwokupu przez hodowcę gdybym chciała sprzedać. Nie wzięło się znikąd, że pierwszą reakcją jest zwykle "czy hodowca wie?". |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
love and terror
|
![]()
Jo jo, nasze sadownictwo gora.
Ale pojdz na mecz i wypij piwo/zapal faje. Od razu cie maja i lecisz do sadu i 'wyrok' masz max 2 miesiace. Ale spoko... Gwalciciele siedza w areszcie, wiec mnie nie dziwi, ze 'psie sprawy' za murzynami leza. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Inna sprawa - rozmawialam ostatnio z hodowcami z Niemiec i okazalo sie, ze sa zapisy, ktore zapewniaja szybkie wykonanie zapisow umowy w przypadku jej zlamania... Teraz bedziemy to konsultowac z prawnikiem, a potem nowa umowe wrzuce na siec... Normanym wlascicielom zapisy nie utrudnia zycia, ale kretacze beda mieli ciezko... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|