Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Sport i szkolenie

Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-09-2011, 16:37   #1
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

O Allegro myślałam, no i raczej byłby to właśnie używane - nie widzę sensu kupowania nowych...
Mogłbyś pokazać takie narty dla nas, amatorów w jakichś przykładach?
Linki, zdjęcia etc
Old 27-09-2011, 14:37   #2
pieskun
Junior Member

pieskun's Avatar

Default allegro skitour

no wiec tak
urzywane naty do skitour czyli stare, pomiedzy 100-200 zl ,generalnie sa dlugie 175 - 200 cm patrz jak na najkrotsze. 160 - 170 .
tanie wiazanie to frichti , silvretta ,
drozsze dynafit ( najlzejsze i pasuja do niego tylko buty dynafita - byty dynafita z koleji pasuja do wszytkich wiazan i sa bardzo dobre np:http://allegro.pl/buty-dynafit-tlt-3-i1843851309.html)

narty z wiazaniem silvretta
np
http://allegro.pl/narty-skiturowe-ka...828976325.html
http://allegro.pl/narty-turowe-skitu...822064856.html
http://allegro.pl/extra-narty-kastle...843631954.html

naty z wiazaniem frichti - ciezkie stare wiazanie solidne - sprawdzone osobiscie - teraz nie ma na allegro - czesto ktos oglasza 180 cm hagany biale z zapasow szwajcarskiej armii ( nistety tylko 180 cm ) i one maja wlasnie frichti 88 automatic ktore posiadam.

nowsze iwazanie frichti diamir obecnie bardzo popularne i pewnie za jakis szas bedzie tanie - narazie trzeba za nie jeszcze zaplacic troche
http://allegro.pl/narty-turowe-skitu...844720161.html
buty do ski touru maja podeszwe jak but trekingowy i maja vibram (znaczek) inaczej nie ma co sobie zawracac glowy .

cdn.

Last edited by pieskun; 27-09-2011 at 14:40.
pieskun jest offline   Reply With Quote
Old 27-09-2011, 15:58   #3
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Czekam na cdn i dalsze rady
Old 14-11-2011, 09:27   #4
netah
ngi dhla

netah's Avatar

Ja jednak doradzałbym bardziej śladówki - przynajmniej w teren gdzie nie ma zbyt stromych podejść. Są to narty, na których przede wszystkim dużo wygodniej jest chodzić / biegać po płaskim. Narty turowe stworzone zostały do warunków typowo górskich, czyt. strome podejścia, trawersy i ostre zjazdy. Np. na Turbacz mnóstwo ludzi wychodzi na nartach biegowych / śladowych.

Jeśli jednak tury to wydaje mi się, że bardziej pod kątem wygody chodzenia niż zjazdu, więc polecałbym w miarę lekki zestaw, o który jednak ciężko przy chudym portfelu. Ten sprzęt z racji nadal stosunkowo małej popularności jest dość drogi a jak wszędzie im niższa waga (narty/buta/wiązania) tym wyższa cena.

Z nart używanych jest mnóstwo starszego typu Haganów, najczęściej z wiązaniami silvretta 404 (były używane także przez polskie wojsko) w niewygórowanej cenie. Porządne wiązania i bardzo wytrzymałe... jak większość rzeczy wykonywanych kilkanaście lat temu. Te wiązania mają też dodatkową zaletę, czyli możliwość wpięcia "zwykłego" buta górskiego pod warunkiem, że ma wycięcie z przodu na raki automatyczne. A że buty to w tym sporcie najważniejsza część sprzętu i nie polecam używanych (każda noga zostawia swój indywidualny profil) to turowe kosztują od 700 do 2500 PLN. Przy kilkugodzinnej wycieczce źle dopasowany but może zjeść nogę do mięsa nie mówiąc o kilkudniowych wyprawach. Ja sam posiadam nowszą wersję tych wiązań i jestem z nich bardzo zadowolony:
http://www.silvretta.de/bindungen.ph...prid=13&ac=det

Z kijków zdecydowanie polecam teleskopowe... bardziej 2-częściowe (bardziej wytrzymałe) niż 3-częściowe i raczej na zatrzask niż skręcane. Kijów biegowych nie da się skracać i wydłużać na bieżąco w zależności od urozmaicenia trasy.
Old 16-01-2012, 14:39   #5
pb_lobo
Junior Member

pb_lobo's Avatar

Narvana i jak z tymi nartami,probojecie ?
My wreszcie uskuteczniamy biegowki z Urukiem :] na razie bylismy 2 razy w lesie po naszych sciezkach spacerowych! to jest jednak sport ekstremalny oboje na uprzezach.
za pierwszym bylo duzo gleb, Uruk co chwila jakies smrody wachal,pozniej wyrywal do przodu za ojcem,ktory jechal pierwszy wiec byly dopalacze!

Zauwazylam,ze jak jade mniej wiecej z predkoscia jak on to bylo ok, ale jak czul ze mnie ciagnie to tym bardziej sie rozpedzal najgorzej jak dostaje swojej glupawki i wtedy zaczyna grysc narty czy kijki :P Kolejny problem to jak Uruk chce zmienic strone i zaczyna owijac linke wokol mnie i jeszcze przy okazji ktorys z kijkow sie wkreca :P...

Dzisiaj bylo juz lepiej, jechalam sama, Uruk biegal czesc trasy luzem. Najlepiej bylo na szerszej drodze, byly slady po samochodzie, wtedy Uruk szedl z przodu "po sladzie".

Z "wiekszych" gorek, wzniesien wypinam narty :P bo dzis z "mini" gorki wyladowalam w krzakach dobrze,ze buty sie wypinaja... ale i tak lepiej niz wczoraj ,kiedy uruk zapolowal na psa i wpadlam na drzewo, na szczescie wywrotka skuteczna, psa nie dosiegnal.

Jakis czas temu wprowadzilam komendy "w prawo","w lewo", "do przodu" i troche to dziala.

Pozdrawiam i czekam na terenowe rady!
pb_lobo jest offline   Reply With Quote
Old 16-01-2012, 19:27   #6
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Przez brak zimy wczesniej, w koncu nie kupilam nart, wiec lipa .
Ale fajnie by bylo z Wami pojezdzic, bo widzialam na fotach, ze szalejecie
A pozyczac z jakiejs pozyczalni nie bede, bo sie nie oplaca...
Old 16-01-2012, 19:28   #7
pb_lobo
Junior Member

pb_lobo's Avatar

jakby co to ja mam jeszcze 2 pary ,bo moi rodzice jezdza,wiec moge wypozyczyc :P
pb_lobo jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules