Vai indietro   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Rispondi

Strumenti della discussione Modalità di visualizzazione
Vecchio 09-11-2011, 09:42 PM   #1
Gaga
VIP Member

L'avatar di Gaga

ubicazione: Los Dientitos
Send Message via Gadu Gadu to Gaga
predefinito

Witek, mamy coraz więcej nowych sędziów, a grupa I zawiera tez wilczaki. Bywa, że mniej wprawne oko nie dostrzeże tego, co powinno, przymknie się na to, co nie powinno. No, ale trening czyni mistrza, gdzieś muszą zdobywać doświadczenie. Z drugiej strony, czasem ci nowi sa bardziej otwarci niż starzy wyjadacze. Sędzia z warszawskiej jest typowym ONKarzem, pytanie (retoryczne) czy taki "stary wyga" jest w stanie wyjść poza swoją rasę. Do tego dochodzą osobiste upodobania, które nawet w ramach wzorca-wpływają na końcowe oceny i wybory.
Dlatego każda wystawa to nowe emocje

Gratulacje, dla młodego młodzieńca przede wszystkim

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 09-12-2011, 01:34 AM   #2
Mistrali
Junior Member

L'avatar di Mistrali

ubicazione: Chorzów
predefinito

Dzięki wszystkim w imieniu młodego
Opis : '' 9,5-miesięczny samiec o typowych proporcjach ciała, prawidłowa barwa oczu, zgryz cęgowy, uzębienie pełne, kątowanie kończyn przednich i tylnych prawidłowe, wydajny ruch ''
Na karcie oceny jest podpis sędziny Gisterek. Tylko wydrukowane jest nazwisko Pulikowskiej-Klimondy. Do zmiany doszło dzień wcześniej i pewnie nie mieli czasu drukować nowych kart ocen.
Ja jestem zadowolona z sędziny, zwłaszcza że z tego co szukałam o tej pani w internecie, dostała uprawnienia na sędziego 2 miesiące temu i była to jej pierwsza wystawa, na której sędziowała. Najbardziej spodobało mi się, że gdy zobaczyła u Baldura zgryz cęgowy, od razu zaznaczyła, że w tej rasie jest on jak najbardziej dopuszczalny, czyli znała wzorzec
Vecchio 09-12-2011, 04:35 PM   #3
GRABA
Senior Member

L'avatar di GRABA

ubicazione: Sosnowiec
predefinito

Quote:
Originariamente inviata da Mistrali Visualizza il messaggio
Na karcie oceny jest podpis sędziny Gisterek. Tylko wydrukowane jest nazwisko Pulikowskiej-Klimondy
U mnie wygląda, to tak https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 09-28-2011, 10:20 AM   #4
Puchatek
Senior Member

predefinito

Quote:
Originariamente inviata da Mistrali Visualizza il messaggio
Ja jestem zadowolona z sędziny, zwłaszcza że z tego co szukałam o tej pani w internecie, dostała uprawnienia na sędziego 2 miesiące temu i była to jej pierwsza wystawa, na której sędziowała. ......... czyli znała wzorzec
Wszyscy to przeżyliśmy, póki nie trafiliśmy na sędziego-wygę znającego rasę od podszewki /a u wilczaka podszewka olbrzymia/ ,a wtedy kubeł zimnej wody na głowę. Chyba względem takiego sędziego należy zachować dystans i obserwować Jego oceny innych wilczaków, a nie naszego /wtedy zachowamy obiektywizm/. Ja też kocham sędziów zachwycających się moimi psami, ale czy wtedy jestem w 100% obiektywna względem psów konkurujących z moimi?
"czyli znała wzorzec" -no, no, odważne stwierdzenie
/i można to nieźle zinterpretować : zna wzorzec, bo doceniła naszego psa.../

Agnieszko, masz pikne panny, znasz się na rasie, ale czy Twój komentarz zostanie odebrany jako przyczynek do przemyśleń/refleksji?... nad zachłyśnięciem się rasą, pierwszymi wystawami, pierwszymi notami, poznawaniem ZKwP i sędziów /ostatnio był "kwiatek": sędzia od wilczaków i wilczarzy na jednej wystawie -mniamniuśne /, rozpoznawaniem tych dobrych i złych intencji w wilczym środowisku...

Mistrali, Twój entuzjazm jest naturalny, też to każdy wystawiający na początku przeżywał. Ale zachowaj luz: Graba nie jest "po ciemnej stronie mocy" , Ona tak ma /mówi co myśli/, a Twój pies jest i tak "debeściasty"!
/Co prawda, na pewno nie dla wszystkich, ale z tym się żyje i kocha dzieciaka jak z własnego łona/
Puchatek jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 09-28-2011, 12:52 PM   #5
Faolan
Junior Member

L'avatar di Faolan

ubicazione: Warszawa
predefinito

Quote:
Originariamente inviata da GRABA Visualizza il messaggio
Faolan uważam, że kolejny raz podgrzewasz temat.
Graba, uważam, że oskarżenia o "podgrzewanie tematu" ze strony
osoby, która chwilę wcześniej nazywa inną rozmówczynię "rozwydrzoną małolatą" brzmią cokolwiek śmiesznie.

Quote:

Ci co chcą to tak, to odbiorą, ale szczerze, to mam to głęboko gdzieś
OK. Ale jeśli nie szanujesz rozmówców, to i od nich nie oczekuj szacunku.

I jeszcze odnośnie wskazywania wad. Osobiście uważam, że wady psa wystawowego to nie świąd okolic intymnych, więc nie ma co z tego robić wstydliwej tajemnicy. Wręcz przeciwnie - otwarta rozmowa na ten temat służy rozszerzaniu wiedzy i pogłębianiu zrozumienia u wszystkich zainteresowanych. Ja np. z dużą ciekawością czytałam, jak Margo wyjaśniała różnice w kątowaniu wilczaka i ON-ka na konkretnych przykładach (niekoniecznie ku zadowoleniu właścicieli tychże przykładów
). Dlatego IMHO Graba - czy ktokolwiek inny - ma według mnie święte prawo wskazać wady Baldura (czy jakiegokolwiek innego psa). Problem polega jednak na *formie* takich uwag - która to forma, IMHO, zabolała Mistrali.

Osobiście bardzo chętnie po wystawie przeczytam opinię osoby doświadczonej (nawet - surprise, surprise - Graby ), która powie tak: pies X ma takie i takie zalety, i takie i takie wady, dlatego w moim przekonaniu nie powinien był wygrać z suczką Y, mająca takie i takie zalety, i takie i takie wady, co w ostatecznym rozrachunku czyni ją lepszą. Z czegoś takiego wszyscy moglibyśmy się czegoś nauczyć. Natomiast ten zastrzyk szyderczo-aluzyjno-insynuacyjny, jaki został zafundowany Mistrali tylko tworzy brzydką atmosferkę.

A reszta to już czysta obłuda - napisać, że pies z "wadami" został wybrany przez sędzinę, której u wilczaka przeszkadza jasne oko (przez co tworzymy wrażenie, że kiepskie zwierzę wygrało tylko dzięki niekompetencji osoby sędziującej ) - a potem udawać niewiniątko, bo przecież nikogo nie "krytykowaliśmy" wprost... Tymczasem jeśli ktoś nie ma odwagi napisać wprost i konkretnie, to nie powinien pisać w ogóle. To jest nieszczęście tego środowiska, ta plotkarska mentalność - nic konkretnie, nic otwarcie, tylko prześmieszki po kątach i puszczanie oczek do wtajemniczonych... A potem się dziwimy, że hodowcy nawet ważne informacje o zdrowiu zaczynają ukrywać w obawie, że zostaną one rozpowszechnione w mylącej, insynuacyjnej formie przez różnych "powściągliwych"..

Faolan jest offline   Rispondi quotando
Rispondi