Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-09-2011, 12:03   #1
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post

p.s. optymistyczny: wystarczy osobiście poznać te wirtualnie znane wilczaki, wejść z nimi w jakikolwiek kontakt, chcieć tego! I wtedy, wobec psiej duszy, zachowań, interakcji z nami, cały eksterier i pochodzenie są guzik ważne
Niby racja, z ta psia dusza, zachowaniem, ale... jesli reszta guzik wazne, to po co brac psa rasowego...
Old 27-09-2011, 12:06   #2
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

Ale tu chodzi o dusze wilczakową a nie jakąś tam
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 27-09-2011, 12:07   #3
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Narvana View Post
Niby racja, z ta psia dusza, zachowaniem, ale... jesli reszta guzik wazne, to po co brac psa rasowego...
To co w psiej duszy gra i to jak się zachowuje (a przynajmniej predyspozycje do danych zachowań) w dużym stopniu też zależą od rasy psa wg mnie.
Inna sprawa, że oczywiście; żadne z nas nie zdecydowało się na wilczaka jedynie ze względu na jego cechy... wewnętrzne, ale wiadomo, co Gaga miała na myśli.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 27-09-2011, 12:38   #4
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Narvana View Post
Gdyby jednak nie było jasne co miałam na myśli :P, użyję przykładu z własnego podwórka. mamy spacery wilczakowe i zupełnie nie obchodzą mnie własne uczucia do poszczególnych hodowców, moje opinie o nich, wobec spotykanych wilczaków. Nie patrzę na nie pod kątem wzorca, urody itp. Kolokwialnie rzecz ujmując: mam na to wywalone
Poznaję je wraz z ich ludźmi, rodzą się we mnie osobiste emocje i każdy z nich jest mi już jakoś bliski. Są kochanymi urwisami (wszystkie, bez wyjątku), dającymi nam mnóstwo radości, czasem stresu i podniesienia adrenaliny I najmniejszego znaczenia nie ma kolor, wielkość jakiegokolwiek elementu ciała. Albo psiaki (i ludzie) czują się ze sobą dobrze, albo nie. A rasa w tym przypadku ma znaczenie, bo relacje w obrębie tej samej rasy są wyjątkowe.
Czytając czasem forum można odnieść błędne wrażenie, że ważniejszy w wilczaku jest wzorzec i jego miejsce w rankingu światowym, niż cała jego wilczakowa psiejskość, którą kochamy
Od oceniania eksterieru są hodowcy, mający jakiś określony cel hodowlany (o ile go mają), my - cieszmy się życiem z burymi, mamy na to naprawdę niedużo czasu :/
pozdrawiam
Gaga i mix wilczaka z baranem ;p

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules