|
Standard plemene a bonitace Jak by měl vypadat typický vlčák, poměřování a komentáře ke standardu plemene, informace o bonitacích a svodech... |
|
Thread Tools | Display Modes |
23-10-2011, 09:56 | #81 | |
Junior Member
|
Quote:
|
|
23-10-2011, 10:02 | #82 |
Junior Member
|
|
23-10-2011, 10:37 | #83 |
Junior Member
|
|
23-10-2011, 20:09 | #84 | |
Member
|
Quote:
Ale kdo ví co se na jaře zvolí a navrhne |
|
23-10-2011, 20:49 | #85 | ||
Moderator
|
Quote:
Quote:
Smyslem zkoušky povahy je dostat psa do mezní vypjaté situace, při které se musí projevit takový, jakým skutečně povahově je. Proto jsem i proti tomu, aby se dělal takzvaný "nácvik na bonitaci". Dříve byl součástí zkoušky nikoliv náznak úderu ale pes se normálně udeřil, což bylo ještě lepší pro to, aby se projevil. Bohužel falešné "ochranářství zvířat" a snaha změkčit test aby mohli procházet bez problémů i psychicky labilnější a tím méně geneticky kvalitní psi vedl k tomu, že se úder odboural. Tam kde potřebují bez debaty jen klavlitní psy, to znamená u ozbrojených složek, tam se dělá test povahy stále stejně tvrdě. Slyším už argument, že tito psi jsou pak cvičeni pro obranu. Není to tak, těmito zkouškami, např. u armády, procházejí při výkupu i psi, kteří jsou poté vaužíváni pouze pro pachové práce (drogy, zbraně, výbušniny apod.). Zkus navrhnout jinou situaci než je zkouška u kolíku, kdy pes bude v mezní situaci a můžeme kolík nahradit. Ale zatím nikdo nic lepšího nevymyslel. Odbouráním zkoušky povahy budeme pouštět do chovu skutečně každou sr..čku, která své geny roznese po celé populaci a my se za několik generací můžeme s československým vlčákem rozloučit. |
||
23-10-2011, 21:35 | #86 | |
Member
|
Quote:
Já třeba psa bonitoval na jaře na bonitaci moravské pobočky. Rozhodně tam nebyl civilní figurant, ale možná dřív býval. Zkrátka se mi systém, o kterém mi říkala právě Gábina z Německa zdá aspoň v tomhle lepší. Tenhle argument je mi jasnej, proto mi návrh s manžetami přijde OK. Ještě jsem neviděl, že by se na bonitaci pes od kolíku urval. Tomu bych se snažil předejít vhodným obojkem nebo postrojem Ten klubovej je pevnej dost. Zkrátka bych si to představoval asi tak, že během měření nebo skupinky se komise nebo pomocníci zaměří i na obojek a když bude pochybnost, přikážou použít klubovej. Pavle škoda, že jsi tam nebyl, ale nesouhlasím. Asi bych nemluvil o agresivitě, ale o drivu. Agresivní jedince bych v chovu rozhudně nepodporoval, nebo ne jedince s nezvládnutou agresí. Ze psů na testu povahy jsem měl tentokrát dobrej pocit, až na dva. Byla tam i čuba, která ve stresu spadla do totální apatie, zkrátka vlastního světa. Hodil by se pro ni kód Opn (prostě nic). To mi nepřišlo vůbec špatný. Sice to pro služební výcvik není, ale pro někoho by to mohla být právě povaha, kterou hledá. Třeba u canisterapie myslím ideálka. Když se vrátim k té poslední feně, tak bych už tak netlačil na vlohy pro službu, ale na to, aby v chovu byly pokud možno vlohy pro všechno, ale aby ti psi pokud možno nebyli nebezpeční člověku v případech, kdy by prostě neměli. K čemu je tedy zkouška civila u kolíku? Bude lepší, když budem mít samý psy, kde při měření bude mít pes koš, 5 lidí ho chytne a něco naměří, ve skupince si ho vezme majitel nakrátko a když po někom vystartuje, tak se mu to prostě promine a u kolíku bude bezhlavě útočit na toho, kdo se přiblíží? Děkuju, ale o takovej chov a psy nestojím. Opravdu nestojím o psa, kterej bude rozhodovat komu podám ruku. Můj pes díky jedné špatné zkušenosti nesnášel průvodčí, trvalo mi to zhruba půl roku než se pro ně stal plně bezpečným a jsem za to rád, že dneska můžu předat doklady ke kontrole a na psa si ani nevzpomenout. Vím, že kupa polocistů nebo sekuriťáků má psy magory, protože spolíhají na to, že se to nějak přikreje a vypadá to drsně. Já o to nestojím. Radši bych měl v chovu zvířata klidných i drsnějších povah, ale všechny ZVLÁDNUTÉ. Pokud si chceš ze psa udělat drsnýho magora, máš k tomu prostor, určitě si stále vybereš, ale já bych radši razil cestu, která by upřednostnila civilní majitele. Myslím, že při dnešním stavu plemene si pořád lze vybrat psy se vlohami pro sportovní nebo dokonce služební výcvik, ale nehrotil bych to do extrému. S tím hodnocením psů na bonitacích taky rezolutně nesouhlasim a stojím si za svým. Nemusíš chodit ani před rok 2006. Protěžování psů, které bonitační komise zná (nebudu spekulovat o důvodech) funguje ještě dnes. Zkrátka prostor pro omluvení excesů. Stále trvám na tom, že se mi to nelíbí. Bonitace je pro mě něco, kde by pes měl předvíst maximum toho, co umí a opravdu v nejlepším světle. Nepřijde mi dobré exces tohoto typu ignorovat a dát psu stejně Of. Když si představím, že by tohle dělal pes u zkoušky směrem k rozhodčímu, taky by se to hodilo za hlavu? Vzhledem k tomu, že je možno psa přebonitovat, byl bych za odložit test povahy na příště. Tuhle "banalitu" by nakonec ocenil určitě i psovod. Sice by musel se psem trénovat, aby se tohle už nestalo, ale přijde mi to nakonec výborný do reálnýho života, ať už jako přípravu na zkoušky nebo jenom na setkání třeba s kamarády. Zkrátka pes si zafixuje, že tohle je něco, co mu nepřísluší řešit. Klidně to co jsem psal připravím jako námět na konferenci, s tím nemám problém, ale chtěl bych, aby se k tomu nejdřív vyjádřilo co nejvíc lidí. PRoč, to už jsem psal dřív. |
|
23-10-2011, 21:41 | #87 |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
V první řadě: Romane, s Darlinkou se kolík nikdy nezkoušel. Byla u něj poprvé na bonitaci a podruhé na přebonitaci. Potřetí v sobotu jako nástřelák. Dokonce ani Maše nebyla u kolíku cvičně. Souhlasím s Pavlem, že by se zkouška u kolíku neměla nacvičovat. To ale neznamená, že by se nemělo nacvičovat měření. To je podle mě naopak dobrý socializační prvek.
Pavle, asi jsme si nerozuměli. Měla jsem na mysli, že když pes není zbonitován, není uchovněn. Ne psa, který bonitací prošel a pro vadu byl z chovu vyloučen. Omlouvám se za svou špatnou interpretaci. Já vím, že z hlediska klubu je bonitace důležitým zdrojem informací. Dívala jsem se na to spíš z pohledu majitele psa. Pokud někdo opravdu nehodlá chovat a má psa jenom pro zábavu, tak je mu asi bonitace fuk, to je fakt. Ale v takovém případě jsou ty informace klubu taky k ničemu, když po něm prostě nic nebude. Bonitační řád znám. Jinak bych asi těžko mohla být členem bonitační komise nebo zapisovatelem. Co se poplatků týče, tak ty slouží především jako zdroj financí na provoz, tedy k tomu, aby se ty bonitace vůbec uskutečnily. Jako motivační prvek by sloužily v případě, kdy by byl výrazný rozdíl mezi poplatkem pro členy a nečleny klubu. Což dnes v podstatě není. Pavle, návrh na zrušení zkoušky u kolíku podávat nehodlám. Vím moc dobře, že by to byla ztráta času, takže neměj strach, že bych s tím zdržovala. Nicméně si dál myslím, že zkouška u kolíku o ničem nevypovídá. Možná kdyby byl figurant opravdu v civilu. O tom jsem ochotná diskutovat. O pomoc s pořádáním bonitace jsme (výbor) žádali několikrát a moc dobrovolníků se nenašlo. Zvlášť, když zjistili, že by museli vstávat v pět. Co se týče canisterapie, tak o té si myslím, že je to týrání zvířat. Tak a máme další téma k plamenné diskuzi..... Last edited by Marianka.W; 23-10-2011 at 21:47. |
23-10-2011, 21:43 | #88 |
Moderator
|
|
23-10-2011, 21:47 | #89 |
Member
|
Někteří by i pomohli, třeba pak i na místě, ale bylo to zatrhnuto, z důvodu že všechna pomoc v kruhu musí být odsouhlasena výborem
|
23-10-2011, 21:50 | #90 | |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
Quote:
V kruhu pomoc nepotřebujeme, leda nosiče čaje. V kruhu jsou úlohy jasně rozdány. Ale pomoc třeba ráno stavět kruh nebo stan, večer ho zase zbourat, nanosit nebo odnosit věci..... |
|
23-10-2011, 21:51 | #91 |
Member
|
tak minulé bonitace sem s tímhle pomáhala, letos byl problém, že Radek musel do práce a tím pádem mi domů
|
23-10-2011, 22:01 | #92 |
Junior Member
|
Nejsem členem klubu, takže nemůžu podávat návrhy, ale kynologií se zabývám od dětství.
Pavle, reálný úder u kolíku je dost ošemetná věc, mně by se to teda nelíbilo, ustojí to jen opravdu tvrdí psi. Za tu dobu, co cvičím podle NZŘ, by to ustál z mých psů jediný - reagoval by tvrdou agresí. Jiné, byť se složenou ZVV2, bych pak musela napravovat z reakce "na klacek". Myslím, že na bonitaci by měl být propracovaný povahový test: - zkouška reakce na střelbu (asi klasický poplašňák, ne devítka) či nárazový zvuk, klidně zdálky - průchod skupinou pohybujících se osob - simulace ruchu (jezdec na kole, hovořící lidé) - podání ruky - případně zkoušky u kolíku, jak je nyní ...Aspoň takhle, aby to nenutilo lidi vyloženě cvičit, pokud se o výcvik prostě nechtějí zajímat, ale aby to prověřilo aspoň něco. Je to víceméně inspirované speciálními cviky BH nebo ZZO, na kterých se leccos pozná. Píšu to sem, protože by to mohlo zachytit oko nějakého člena klubu, který by to třeba na nějaké schůzi prezentoval Last edited by juliana; 23-10-2011 at 22:05. |
23-10-2011, 22:11 | #93 | |
Moderator
|
Quote:
lidé, kteří si pořizují psa pracovního plemene by si ho měli pořizovat s tím, že s ním budou muset cvičit. Alespoň základní výcvik. pokud lidé chtějí psa na mazlení nebo na gauč, existuje skupina společenských plemen. |
|
23-10-2011, 22:31 | #94 | |
Bolt Grey Střípek snů
|
Quote:
Krom to na měření jsem připravovala, lidi má rád a stejně se pak zkusil v daný moment vykroutit. Pes si může vždycky najít nějaký důvod...taky jsme dostali "Od", což by mi tak nevadilo, kdyby byli obdobně hodnoceni i jiní psi, kteří by si to za svůj výkon zasloužili... |
|
23-10-2011, 22:51 | #95 | |
Junior Member
|
Quote:
Co se týče přístupu k čsv jako k pracovnímu plemenu: naprosto tomu fandím, ze svého psa se pokusím dostat výkonnostně maximum, ale myslím si, že pracovně smýšlejících chovatelů či majitelů není mnoho a že výcvikové nároky na zkoušku povahy by neměly být moc vysoké, aby to zvládla i "širší" čvčkářská veřejnost. Lidi cvičit nedonutíš, pokud nechtějí, a těch, co si čsv pořizují jako "skorovlka" na okrasu je asi většina... Je krásná představa zavést povinnou prvostupňovou zkoušku z výkonu do chovu...nebo aspoň ZM... ale myslím, že plemeno si to zatím nemůže dovolit. Leda možná povinnou zkoušku do nějaké elitní třídy chovnosti... |
|
23-10-2011, 23:05 | #96 |
Junior Member
|
Podle mě Pavel absolutně nechápe nic z historie a povah Čsv a měl si raději pořídit pracovního NO. K té canisterapii, neříkám že se jí věnuju, ale že mi ji doporučovali. Ale to je úplně jedno. Asi by bylo potřeba trochu rozlišovat civilní chov a chov pro ozbrojené složky. A ne při povaze argumentovat tím, že při zásahu správně vedený pracovní pes ukousne ruku. Prostě povaha méně dráždivá podle mě v civilním chovu vůbec na škodu není a pracovní využití vidím i jinde než jen v drilovém služebáku. Každý nepotřebuje agresivního magora. Ale to je věc názoru a naštěstí je pryč doba, kdy by jednotlivec mohl něco striktně diktovat ostatním. Spousta lidí má border kolie ač nevlastní ovce a s náhradní činností jsou to spokojení pracovně využití psi. Ohledně bonitace u kolíku, nic proti náznaku úderu, ale kdyby mi někdo ze současných členů bonitační komise a jimi vybraných figurantů měl v plánu psa "reálně udeřit" tak pak asi reálně udeřím já jeho. A tím pro tentokrát končím, neb se mě naštěstí bonitace zatím pro tento rok netýká a jsem zvědavá, kam se plemeno bude směrovat dál (naštěstí bydlím blízko hranic, tak snad mi povolí klub chovat čsv jako sportovně vedeného společníka, když občas dodržím jeho původní pracovní verzi - bude samostatně útočit na turisty migrující přes hranice).
|
23-10-2011, 23:43 | #97 | |
Member
|
Quote:
Že nemá kolík nic společnýho s nácvikem obrany? Tak buďto sem blbej nebo z toho mám jinej pocit. Pes, kterej obrany cvičí, tak má sakra výhodu když vidí figuranta. Povahově dobrej pes zvládne kolík i bez nácviku obran, ale psa, kterej není v pohodě můžeš na ten kolík připravit právě přes obrany. Jsem toho názoru, že rozhodně není potřeba psa udeřit natvrdo. Současný systém k odhalení povahy psa stačí, jen to chce číst dobře ty psy a měřit všem stejně. Lenko já nemluvil přímo o kolíku. Darlin se naučila dobře reagovat na figuranta a to je ta změna, která z ní udělala to, čím je u kolíku. Nácvik měření je jasná věc. Na tom je potřeba zabrat, abysme pak nemuseli čekat do šesti hodin na posledního psa bonitace. |
|
24-10-2011, 09:53 | #98 |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
Darlinčin přístup k figurantovi se změnil ze dne na den. Přestala jsem ji na něj brát právě proto, že se ho bála a nestálo mi to za to. Jednou kolem ní jenom prošel a ona ho znenadání napadla. Žádný nácvik ani výcvik prostě nebyl, byla to prostě změna, skoro by se dalo říct zlom. Dneska ji nechávám kousat, protože ji to baví a užívá si to. Opět žádný výcvik. To by asi k Darlince stačilo. Akorát to může sloužit jako příklad, že povaha psa se může s věkem změnit.
|
24-10-2011, 09:54 | #99 | ||||||||||
Moderator
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
||||||||||
24-10-2011, 10:19 | #100 | |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
Quote:
Československý vlčák podle standardu "Tvarem těla, pohybem, texturou srsti, barvou srsti a masky je podobný vlku." Klíčové slovo je podobný. Proto taky exteriérové odchylky nejsou vylučující vadou (kromě extrémů, samozřejmě). To, že máme doma vlka, je promítání nějaké naší romantické představy. Aspoň já to tak mám. Myslím, že málokdo z nás by doma chtěl mít opravdového vlka. A kdo si myslí, že jo, ten pravděpodobně neví o čem mluví. Tím samozřejmě nemám na mysli ty, kdo už zkušenosti s vlkem mají a zvládli to. |
|
|
|