![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
Ja potrzebuje zabezpieczyc tylko pewien odcinek siatki. Czy tasma/linka musi biec po calej dlugosci ogrodzenia, razem z brama? Nie znam sie na elektryce, ale cos mi sie tam tlucze w glowie o obiegu zamknietym itp...
I jaka moc dobrac do wilczaka - duzy pies czy dzik? ( ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Dziad Borowy
|
![]()
Przeglądałem kiedyś instrukcję do 'krowiego' pastucha i jeśli dobrze pamiętam to idea była taka, że na taśmę/drut idzie jeden biegun a drugi do ziemi. Prąd płynie jedynie wtedy gdy dojdzie do zwarcia - czyli gdy wilczak/krowa stojąc na ziemi dotknie drutu. Nie wydaje mi się żeby taśma musiała tworzyć pętlę ale nie będę się upierał - może w innych pastuchach jest to inaczej rozwiązane.
![]() |
#4 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
tak jak ktos ma w podpisie "pierwszy cios musi byc mocny by zaoszczedzic kolejnych".
Nie robi sie obwodu zamknietego-mozna robic tez rozgalezienia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
My mamy pastucha odkąd Ereshka pojęła co to są kury sąsiadki, czyli od ponad 4 lat. A jak poszła za kurką to i Maxio poszedł na spacer. Sprawdza się bardzo również w przypadku wałęsających się po wsi psów którym oba nasze wilczaki bardzo chciałyby przetrzepać skórę. Ereshka startuje wtedy robić podkop pod siatką i dostaje w nos. wystarczy potem aby sama taśma wisiała bez prądu i pies wie co to znaczy. Chociaż pierwsze spotkanie Ereshki z pastuchem wprawiło nas w osłupienie bo malutka siedziała i go gryzła wykrzywiając się niemiłosiernie. Byłam przekonana, ze nie jest podłączony i ja oberwałam sprawdzając. Nasz pastuch nie ma obwodu zamkniętego mamy go tylko z dwóch stron ale stanowią jedną całość czyli nad bramą przewód jest w górze (mamy drzewa i to nam pomaga go przeciągnąć 3 m nad bramą). mamy podłączony do sieci poprzez transformator do urządzenia imitującego impulsy o napięciu ok. 10 tyś wolt ale znikomym amperaaży. kupiony w sklepie rolniczym Agroma. najważniejsze aby taśmy w których płynie prąd nie były uziemione. w związku z tym zawieszone są na plastikowych specjalnych do tego słupkach. w każdej chwili możemy go wyłączyć tak jak światło wyłącznikiem. bateria starczała nam na jakieś 5 m-cy a kosztowala ok. 100 zl. W zimie praktycznie nie stosujemy w ogóle bo snieg lezy wysoko przy siatce i pokusy na podkopy mniej. W ogóle im wilczak starszy tym bardziej trzyma się domu. Tylko te kury.
![]() |
#6 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
![]() widzialam miot pewnej suczki, dla ktorej kawaler z sasiedniej posesji przeskoczyl plot ![]() Kawaler byl wysokosci jamnika, plot mial 1,5 m wysokosci, ale zima byla bardzo sniezna ![]() No i zasiał chłopak... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
ha, ha u nas płot ma minimum 2,20 m
![]()
http://henrykowka.wolfdog.org/ Last edited by konek; 06-11-2011 at 19:59. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
zastosowałam raz takie ogrodzenie elektryczne, że pies miał na szyi nadajnik, wokół ogrodzenia był rozciągnięty kabel. gdy pies zbliżał się do ogrodzenia, obroża wysyłała dźwiękowy sygnał ostrzegawczy, a przy przekraczaniu kabla wysyłała impuls elektryczny. przestałam to szybko stosować bo gdy za ogrodzeniem pokusa była nie do odparcia, to i tak je przeskakiwała, impuls nie robił wtedy najmniejszego wrażenia, natomiast podczas zabaw na podwórku wiele traciłyśmy, bo uważała, żeby nie przekroczyc bariery, więc połowa entuzjazmu z zabawy stracona... tego rozwiązania nie polecam. może to miałoby sens jesli teren jest hektarowym kwadratem... ja zużyłam 600m kabla, w środku stał dom, terenu do szaleństw nie zostało wiele, ciągle pies był przy ogrodzeniu, obroża ciągle piszczała... w normalnych warunkach to ogrodzenie się nie sprawdza.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|