![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Opções do Tópico | Modos de Exibição |
|
![]() |
#1 |
Plessowy wilczak
Data de Entrada: Mar 2009
Local: Pszczyna
|
![]()
Gaga, nie ma co kombinować. Wilczka ma przypominać wilka. Nie wiem czy tak było od początku powstania rasy, tak jest teraz. Nie można napiętnować wilczaki za budowę, maskę, kufę (czy cokolwiek innego) ONka, podczas gdy uznać, że wzrost to on akurat ma mieć po ONku!
Jednak bez dwóch zdań trzeba przyznać, że mniejsze wilczaki bardzo często mają fajniejszą budowę. Proponuję miłośnikom kolosów przejechać się na zawody frisbee i zobaczyć K-lee, a następnie porzucać coś swojemu kolosowi. Różnica będzie diametralna. Podczas gdy K-lee naprawdę LATA, to taka wyższa i cięższa Aszczu już tylko skacze.
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Magda, nie zrozumiałaś moich intencji
![]() ![]() Ale ponieważ wilczaki powstały (podobno tylko:P) z ONków i wilków to chcemy czy nie-musimy brać oba gatunki pod uwagę. ONek jest rasa średnią – nie olbrzymią, pierwsze pokolenia były zdecydowanie bardziej podobne do ONków niż do wilków – i niezależnie od tego jaki kierunek wyznaczyli później hodowcy – pytam Irminę skąd wzięła granitowe przekonanie, że wilczak koniecznie ma być większy i od czego. Gdzie leży ta podstawa wzrostu, bo sama (rzekoma czy rzeczywista) wielkość wilków to za mało. P.s. na poparcie Twojej tezy z frisbee: rzeczywiście duży Cheitan do frisbee podbiega świńskim truchtem i niespiesznie sprawdza co to upadło ;D |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
Data de Entrada: Feb 2010
Local: Warszawa
|
![]()
Też zrobiłem test
![]() moja Suczysława strasznych rozbieżności leżąc i stojąc nie ma, aczkolwiek (biorąc pod uwagę błąd mierzącego wcale nie profesjonalnego ![]() - 65,5 stojąc - 69 leżąc |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
Data de Entrada: Apr 2011
Local: Pułtusk k. Warszawy
|
![]()
Witam! To jest moje osobiste granitowe przekonanie, że średnia wzrostu wilczaka w populacj, powinna oscylować przy 70 cm dla psów i 65 cm dla suk. Tylko kilka cm - tyle i aż tyle. Przy zachowaniu pięknych proporcji.
PS I - dalej nurtuje mnie pytanie skąd biorą się rozbieżności w podawanych danych o wzroście wilka - spróbuję to wyjaśnić, tak jak obiecałam. IS ![]()
![]() |
#5 | ||
VIP Member
|
![]() Citação:
![]() Citação:
![]() (pytanie retoryczne) |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Wilkokłak
Data de Entrada: Aug 2008
Local: Katowice
|
![]() Citação:
Citação:
Wilkom nie robi się bonitacji; przy takim pobieraniu miar różnice być muszą, nie ma siły. I nie chodzi tu (jak już było mówione) o brak fachowości czy coś w tym stylu, ile o możliwości i metody. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Junior Member
Data de Entrada: Apr 2011
Local: Warszawa
|
![]() Citação:
![]()
![]() |