Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-11-2011, 14:28   #1
dorotka_z
Member

dorotka_z's Avatar

Podaję Megavit. 100g zawiera:
wit. A - 20000 j.m.,
wit. D3 - 2000 j.m.,
wapń 20g,
fosfor – 15g

Na szczęście Baszti nie wykazuje objawów niedoboru. Megavit sprzedał mi weterynarz. Pytałam wtedy o karmienie i powiedziałam, że podaję suchą karmę + Can vit (zielony, skład w 1 hk: Wapń 305g, Fosfor 100g , Magnez 2g, Cynk 20mg, Żelazo 240mg, Mangan 20mg, Miedź 6mg, Kobalt 6mg, Jod 6mg, wit. A 225000 j.m., wit. D3 22500 j.m., wit. E 2250 j.m., wit. K 60mg, wit. B1 200mg, wit. B2 200mg, wit. B5 1200mg, wit. B6 40mg, wit. B12 1000mg, wit. C 2500mg, wit. PP 2000mg, kwas foliowy 1mg, biotyna 5g, cholina 500mg, lizyna 50mg, siarczan glukozaminy 6000mg). Weterynarz powiedziała, że glukozamina i chondroityna jak najbardziej, ale dla dorosłych i starszych psów. Dla szczeniąt bardziej istotny miał być właśnie wapń... Poleciła zamiast Can vitu podawać preparat Megavit (skład jak wyżej).

Oczywiście nie chce ryzykować i przedobrzyć więc od dziś wapń pójdzie w odstawkę.

Last edited by dorotka_z; 30-11-2011 at 14:30.
dorotka_z jest offline   Reply With Quote
Old 30-11-2011, 19:07   #2
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

tanio wychodzi kupic preparat dla koni w kilka osob (ok. 1/20 dawki wiec na bardzo dlugo wystarcza). niektore maja dawkowanie dla psow na opakowaniu
http://www.equi-point.pl/finish-line...acturers_id=16
albo z kw. hialuronowym
http://www.equi-point.pl/finish-line...acturers_id=16
i chyba najbardziej znana firma produkujaca suplementy na stawy dla koni, ludzi i psow
http://cortaflex.pl/ konskie tej firmy podaje wielu psiarzy.
Old 30-11-2011, 20:32   #3
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

ja suplementowalam w pierwszym roku (i troche dluzej) glukozamine z chondroityna. Wapn dostalismy w lecznicy, ale poczytalam co nieco o jego "dobroczynnym " wplywie na kosci wilczakow, i nieotwarte wstawilam gleboko do szafy. Jak sie przyznalam potem Bisenikowi, ze nie daje - pochwalil
Mam wrazenie, ze niektorzy weterynarze (pewnie raczej ci nieobeznani z tematem wilczak) przepisuja preparaty z wapniem "z automatu"

Wracajac do sprawy karmy - Bies byl zawsze karmopożeraczem, w te wakacje mu sie zmienilo. Ale w momencie jak przeszlismy na mokre, czyli na prawdziwe jedzenie, nie w granulkach - wciaga jak odkurzacz
anula jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules