Vai indietro   Wolfdog.org forum > Polski > Z życia wzięte....

Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW

Rispondi

Strumenti della discussione Modalità di visualizzazione
Vecchio 12-01-2011, 11:46 AM   #1
shaluka
Wilczy Duch

L'avatar di shaluka

ubicazione: Sulejów
Invia un messaggio tremite ICQ a shaluka Invia un messaggio tremite Skype a shaluka
predefinito

Hej,
ja bym chciała powiedzieć, że oczywiście całego świata nie zmienimy, ale wszyscy Ci co mają w rodzinie dzieciaki, mogą pomóc (i nie tylko!). Ja np. organizuje pogadanki i naukę 'obchodzenia się z' oraz 'do', również obcego, psa, w przedszkolach i szkołach, tam gdzie mnie znają, z własnymi burymi, tam gdzie nie, idę do policji ( u nasz w P-ków szkolą psy) i proszę ich o spotkanie w danej szkole i przygotowanie pogadanki. Naprawdę ludzie są do tego bardzo otwarcie nastawieni, a dzieci.. choć bywa trudno ( bo albo się boją albo od razu by się rzuciły na pieska), potrafią pojąć, że nie każdy pies jest taki sam, że powinniśmy nie patrzeć im w oczy czy biec na wprost nich itd. Uczymy jak głaskać, jak dotykać, a jak nie powinniśmy, pomagamy rozwinąć podstawowe błędy, choćby domowe.
Niestety w naszych okolicach, jest BARDZO mało szkółek psich, a co dopiero DOBRYCH szkółek i jest sporo problemów.
Co do hodowców... co tak naprawdę możemy? Jak na nich wpłynąć? Bojkot wielu nie obejdzie, bo internet to nie rzeczywistość, a poza tym głownie 'świątecznymi prezentami' (nie tylko Bożonarodzeniowymi) są jednak psy postrzegane jako spokojne - goldeny itd. , oraz małe - york itd. dlatego warto LUDZI uczulać, bo na każdego hodowcę nie wpłyniemy, a jak zmniejszy się popyt to może i podaż? Ja mam taką cichą nadzieję.
To też był jeden z powodów dla których chciałam by mioty u mnie były na lato/wiosnę, naj mniej możliwych świąt i większa możliwość kontaktu, sprawdzenia itd.
Pozdrawiamy i powodzenia w uwrażliwianiu otoczenia

P.S. Pamiętajmy też, że jasnowidzami nie jesteśmy więc i hodowcy, tak i właściciele mogą nie podołać, zafałszować obraz danego psa/ ewentualnie naszych możliwości i planów wobec psiaka. Trzeba sobie dawać szansę i nie ukrywać, kiedy coś się dzieje źle tylko od razu działać, bo wtedy jest szansa, że daną sytuację da się naprostować.

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."

Ultima modifica di shaluka : 12-01-2011 a 12:02 PM Motivo: p.s.
shaluka jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 12-01-2011, 12:32 PM   #2
dorotka_z
Member

L'avatar di dorotka_z

ubicazione: Warszawa
predefinito

Quote:
Originariamente inviata da shaluka Visualizza il messaggio
Hej,
P.S. Pamiętajmy też, że jasnowidzami nie jesteśmy więc i hodowcy, tak i właściciele mogą nie podołać, zafałszować obraz danego psa/ ewentualnie naszych możliwości i planów wobec psiaka. Trzeba sobie dawać szansę i nie ukrywać, kiedy coś się dzieje źle tylko od razu działać, bo wtedy jest szansa, że daną sytuację da się naprostować.
Myślę, że jest dużo w tym racji. Bo z jednej strony hodowca chce "wypchnąć psa", ale z drugiej (jeżeli jest odpowiedzielny) nie będzie chciał go oddać byle gdzie, bo może obrócić się to przeciwko niemu (mam tu na myśli zwroty i szukanie nowych domów).
Tylko, szczerze, ciężko znaleźć osobę, której oddamy psa i będziemy naprawdę zadowoleni, że to własnie jej.
dorotka_z jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 12-01-2011, 04:14 PM   #3
Puchatek
Senior Member

predefinito

OFF
/sorry, ale muszę.../
Quote:
Originariamente inviata da shaluka Visualizza il messaggio
To też był jeden z powodów dla których chciałam by mioty u mnie były na lato/wiosnę, naj mniej możliwych świąt
Shaluka, bardzo Cię przepraszam za pytanie... ale nie daje mi to spokoju...
Wyprowadź mnie proszę z błędu, jeśli taki popełniłam.
Wilczaki mają 1 cieczkę w roku /w standardzie/ i nie jest ona od nas ludzi w zasadzie zależna: jest to jest, nie ma to nie ma /lub jest urojona/. Raz się spóźnia raz wydłuża niemiłosiernie. Czy Ty przed kupnem wybierałaś suki też kierując się jakimiś "wytycznymi" co do cieczek. Np. matka suki miała cieczkę na wiosnę, to i jej córka będzie miała na wiosnę? Czy może stosuje się u suk jakąś "farmakologię" do wywołania cieczki?
..................
Puchatek jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 12-01-2011, 07:59 PM   #4
Witek
Plessowy wilczak

L'avatar di Witek

ubicazione: Pszczyna
predefinito

Quote:
Originariamente inviata da Puchatek Visualizza il messaggio
OFF
/sorry, ale muszę.../

Shaluka, bardzo Cię przepraszam za pytanie... ale nie daje mi to spokoju...
Wyprowadź mnie proszę z błędu, jeśli taki popełniłam.
Wilczaki mają 1 cieczkę w roku /w standardzie/ i nie jest ona od nas ludzi w zasadzie zależna: jest to jest, nie ma to nie ma /lub jest urojona/. Raz się spóźnia raz wydłuża niemiłosiernie. Czy Ty przed kupnem wybierałaś suki też kierując się jakimiś "wytycznymi" co do cieczek. Np. matka suki miała cieczkę na wiosnę, to i jej córka będzie miała na wiosnę? Czy może stosuje się u suk jakąś "farmakologię" do wywołania cieczki?
..................
Z tego co pamiętam to suki wilczaka powinny mieć cieczkę raz w roku na jesień, czyli szczeniaki wypadną na wiosnę A może mi się coś pomylało...
Vecchio 12-01-2011, 08:58 PM   #5
Puchatek
Senior Member

predefinito

Dzięki Shaluka za informację. Tak jak myślałam, to suka sama reguluje lub pewne czynniki zewnętrzne mają na nią wpływ. Tego nie można zaplanować... Święta nie Święta, suce to wisi...

Quote:
Originariamente inviata da trunksia&witgor Visualizza il messaggio
Z tego co pamiętam to suki wilczaka powinny mieć cieczkę raz w roku na jesień, czyli szczeniaki wypadną na wiosnę A może mi się coś pomylało...
Może jeszcze niejeden wilczak Cię zaskoczy...
Laila miała cieczki w kolejności: październik 2009, sierpień 2010, czerwiec 2011. Może w 2012 będziemy mieć "przypadłość" w kwietniu...
I jak tu planować szczeniaki?
Czyżby mojej suce się coś "pomylało"?
.....
Już nie off-uję
Vecchio 12-01-2011, 09:28 PM   #6
Galicja
Galicyjski Wilk

L'avatar di Galicja

ubicazione: Kraków
predefinito

Quote:
Originariamente inviata da Puchatek Visualizza il messaggio

Może jeszcze niejeden wilczak Cię zaskoczy...
Laila miała cieczki w kolejności: październik 2009, sierpień 2010, czerwiec 2011. Może w 2012 będziemy mieć "przypadłość" w kwietniu...
I jak tu planować szczeniaki?
Czyżby mojej suce się coś "pomylało"?
.....
moja "głupia" suka ma cieczkę co 4 miesiace....
Vecchio 12-02-2011, 08:42 AM   #7
Puchatek
Senior Member

predefinito

Czy można prosić moderatora o przeniesienie off-ów /by nie zaśmiecać/ do odpowiedniego tematu. Chyba tam:
http://www.wolfdog.org/forum/showthr...?t=7721&page=4
Vecchio 12-02-2011, 08:40 PM   #8
Lupusek
Junior Member

L'avatar di Lupusek

ubicazione: Masuria
Invia un messaggio tremite Skype a Lupusek
predefinito

Wierzę, że prośba Puchatka o przeniesienie offów zostanie wysłuchana, więc swój off dokładam tutaj.

Ja mam dwie suki i ich cieczki zaprzeczają teorii stada, konkurencji i dostosowywania się jednej do drugiej. Dwie suki, każda ma swój cykl, cieczkę w swoim, indywidualnym terminie: jedna na jesień, druga na wiosnę :-) I tak się dzieje niezmiennie od dwóch lat. Nigdy jedna nie zaczęła cieczkować w tym samym czasie, co druga. Mnie to bardzo cieszy, bo wystarczy mi jedna szajba na raz. To i tak sporo, jak dla ludzia