Regresar   Wolfdog.org forum > Česky > Výchova & charakter

Výchova & charakter Jak se postarat o štěně, jak ho socializovat, nejčastější problémy s ČSV a jak je řešit...

Responder

Herramientas Estilo
Anterior 04-Jan-2012, 03:54 PM   #1
Kometa
Junior Member

Predeterminado

Cita:
Originalmente publicado por Tyger Ver post
Hayaakim taky pořád ve svých necelých 2 letech kouše - na přivítanou, venku při hře, někdy i doma přijde a začne do člověka kousat a přitom radostně vrtí ocasem. Někdy si i štěkne nebo zabručí, ale vidno, že jde jenom o hru. Jen někdy jakoby přestal vnímat svou míru, a čím víc člověk ječí, tím víc ho baví do člověka kousat a začíná to bolet A pak už je opravdu potřeba ho umravnit. Ale agrese v tom není, to na něm prostě vidno
No já akorát nevím, jak to vysvětlit těm cizím lidem na vycházce, že je ještě praštěné štěně, co si chce hrát... jednomu staršímu pánovi už takhle při hře roztrhl ruku, hrál si s jeho psem a pána přibral do hry taky, když ho potkáme, tak se zamračí a přechází na druhý chodník... a předevčírem vylezl v parku přede mnou z křoví nějaký chlap se psem, Dingo si ho nevšímal, ale ten pes k němu přiběhl, vylákal ho ke hře a než jsem Dinga stihla chytit, utekl k pánovi, Dinouš běžel za ním, skočil po chlapovi, ten sebral klacek a snažil se ho praštit a nakopnout ho... Dingo z toho měl o to větší legraci a začal vrčet a skákat kolem s ještě větší vervou... Už úplně vidím, jak se po okolí šíří historky o krvelačném vlkovi, za chvíli nás budou všichni obcházet obloukem:/
Anterior 04-Jan-2012, 04:12 PM   #2
CDaniela
http://www.srdcervac.wbs.

Predeterminado

Cita:
Originalmente publicado por Kometa Ver post
No já akorát nevím, jak to vysvětlit těm cizím lidem na vycházce, že je ještě praštěné štěně, co si chce hrát...
On si nesmí hrát s lidma, kteří o to nestojí

CDaniela no está en línea   Citar y responder
Anterior 04-Jan-2012, 04:25 PM   #3
Tyger
Junior Member

Predeterminado

jo, musíš vysvětlit jemu, že se sním nechce každý hrát, ne lidem.
Nás to taky stálo kopu námahy, ale už se to téměř nestává, že by někoho "zakousl" nebo poskákal, jenom když se sami lidi chtějí seznámit a i po mém upozornění, že skáče, řeknou že jim to nevadí, nebo že jsou zvyklí (i kdž až tak zvyklí většinou nejsou )
Tyger no está en línea   Citar y responder
Anterior 04-Jan-2012, 04:28 PM   #4
jerabekj
Junior Member

Enviar un mensaje por ICQ a jerabekj Enviar un mensaje por MSN a jerabekj Enviar un mensaje por Skype™ a jerabekj
Predeterminado

Tady ale přece nejde o to lidem něco vysvětlovat - jsou věci který dělat nemá, tak mu v tom musíš zabránit. Omluva "on je ještě bláznivý štěně" člověku co má smrtelnou hrůzu ze psů moc nepomůže. Tohle je každopádně zodpovědnost Tebe jako majitele psa a představ si jak to bude vypadat, až začne být dominantní a začne se Ti třeba rvát. Budu se opakovat, jedním z nejlepších nástrojů na výchovu psa je dlouhá stopovačka. S trochou opatrnosti si na ní může hrát i s jinym psem, má pořád relativní volnost a zároveň se dá zabránit nežádoucím činnostem, případně obratem potrestat i když se snaží trestu vyhnout. Se stopovačkou se dá trénovat poslušnost prakticky neustále za běžného provozu. Já vodim Dakouše odmala na 10m šňůře a dokud nebudu věřit v jeho poslušnost, tak ho z ní pouštim jen když jsem si 100% jistý, že se nic nestane a hlavně, že po něm nebudu muset chtít aby mne poslechl. Samozřejmě, i tak se občas "zadaří", ale stopovačka to minimalizuje. Po pročtení pár diskuzí ohledně psů na iDnes jsem pochopil jako moc některým lidem psi vadí a je lepší prevence. Když jdu po chodníku a někdo jde proti mně, pes dostane povel "k noze" a když nechce, tak ho stopovačkou donutim a dělám to dost včas, aby byl pes u nohy v okamžiku kdy toho člověka míjim. Nedavno mi za to dokonce jedna starší paní poděkovala s tím, že má z velkých psů panickou hrůzu. Nicméně pak se v uctivé vzdálenosti zastavila a vyptávala se na plemeno atd. Bylo to milý. Pokud jde o hraní s cizim psem/fenou, pes musí nejdřív přijít ke mně a po dohodě s druhým majitelem teprve přichází volno a hra ... bez vyjímky. I u psů/fen co známe musí pes počkat na pokyn ke hře. Snažim se zabránit tomu, aby si pes prostě něco vymyslel a začal to realizovat bez ohledu na mne a k tomu mi slouží stopovačka.
jerabekj no está en línea   Citar y responder
Anterior 04-Jan-2012, 04:56 PM   #5
Kometa
Junior Member

Predeterminado

To byl jen takový řečnický obrat, že to nemůžu vysvětlit těm lidem... v podstatě ironie. Já vím, že to musím vysvětlit psovi... ale vzhledem k tomu, že se mu to snažím vysvětlit bez dvou dní už rok a pokrok veškerý žádný, tak si dělám legraci, že to asi budu muset začít vysvětlovat těm lidem. Jak všichni píšete, že vám to nedělají ve zlém, že si chtějí jen hrát, tak jsem to myslela, že ten náš si taky chce jen hrát, ale jaksi ti lidi to nechápou... jaksi je to jedno, jestli si chce jen hrát nebo to myslí vážně.

Na stopovačce chodí taky skoro od mala. Ale když si hraje se psem, tak ho odepínám, protože to by se zamotali a už nikdy nevymotali... už takhle jedné borderce málem zlomil nohu... to radši poskákaný majitel, než někomu platit operaci psa. Ono já už ho prakticky s cizími psy hrát nepouštím, především právě kvůli tomuhle, že skáče na majitele. Když chce za psem, taky musí nejprve přijít ke mě, když nejde, tak si ho přitáhnu, posadím vedle nohy a pak teprve si ho může jít očichat nebo cokoliv. Ale když k němu přiletí pes na volno, začne ho provokovat a rozběhne se pryč, tak to za ním vyletí, jak jinak. A předevčírem v tom parku to byl fakt pech, protože jsme stopovačku den před tím ztratili, šla jsem ráno koupit novou, ale zverák měl, kdovíproč zavřeno, tak šel celou vycházku na vodítku a v tom parku nebyla ani noha, tak jsem se rozhodla to risknout a na chvíli ho pustit, aby se proběhal... a najednou z křoví vyleze chlap no.
Anterior 04-Jan-2012, 06:19 PM   #6
Vlkodlak
Junior Member

Predeterminado

Cita:
Originalmente publicado por jerabekj Ver post
Tady ale přece nejde o to lidem něco vysvětlovat - jsou věci který dělat nemá, tak mu v tom musíš zabránit. Omluva "on je ještě bláznivý štěně" člověku co má smrtelnou hrůzu ze psů moc nepomůže. Tohle je každopádně zodpovědnost Tebe jako majitele psa a představ si jak to bude vypadat, až začne být dominantní a začne se Ti třeba rvát. Budu se opakovat, jedním z nejlepších nástrojů na výchovu psa je dlouhá stopovačka. S trochou opatrnosti si na ní může hrát i s jinym psem, má pořád relativní volnost a zároveň se dá zabránit nežádoucím činnostem, případně obratem potrestat i když se snaží trestu vyhnout. Se stopovačkou se dá trénovat poslušnost prakticky neustále za běžného provozu. Já vodim Dakouše odmala na 10m šňůře a dokud nebudu věřit v jeho poslušnost, tak ho z ní pouštim jen když jsem si 100% jistý, že se nic nestane a hlavně, že po něm nebudu muset chtít aby mne poslechl. Samozřejmě, i tak se občas "zadaří", ale stopovačka to minimalizuje. Po pročtení pár diskuzí ohledně psů na iDnes jsem pochopil jako moc některým lidem psi vadí a je lepší prevence. Když jdu po chodníku a někdo jde proti mně, pes dostane povel "k noze" a když nechce, tak ho stopovačkou donutim a dělám to dost včas, aby byl pes u nohy v okamžiku kdy toho člověka míjim. Nedavno mi za to dokonce jedna starší paní poděkovala s tím, že má z velkých psů panickou hrůzu. Nicméně pak se v uctivé vzdálenosti zastavila a vyptávala se na plemeno atd. Bylo to milý. Pokud jde o hraní s cizim psem/fenou, pes musí nejdřív přijít ke mně a po dohodě s druhým majitelem teprve přichází volno a hra ... bez vyjímky. I u psů/fen co známe musí pes počkat na pokyn ke hře. Snažim se zabránit tomu, aby si pes prostě něco vymyslel a začal to realizovat bez ohledu na mne a k tomu mi slouží stopovačka.
No nevím jestli na výchovu, ale na zabránění nejhorším kalamitám stopovačka určitě vhodná je. Ikdyž už máme profesionálně překousanou (cca 2 vteřiny), přetrženou karabinu, přervanou stopovačku, paničku jedoucí se stopovačkou...Hrát si s druhým psem na stopovačce mi připadá poněkud nereálné a používat na chodníku rovněž. Zní to krásně, aby si pes bez dovolení nevšímal cizích lidí ani psů, neskákal na ně, nevyjížděl..a doufám, že se toho také v dohledné době dopracujeme. Leč zatím jsme bohužel ve fázi křečovitě držené šňůry (jo, je to i o nervech a sebedůvěře majitele) a po vypuštění psa ve zralosti na konzumaci 2-3 rumů. Tímto pozdravujeme Dinga a přejeme pevné nervy.
Vlkodlak no está en línea   Citar y responder
Responder

Reglas del foro