Zurück   Wolfdog.org forum > Polski > Kluby CzW i prawo

Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy...

Antwort

Themen-Optionen Ansicht
Alt 02-25-2012, 02:35 PM   #1
pawmagdul
Junior Member

Benutzerbild von pawmagdul

pawmagdul eine Nachricht über Skype™ schicken
Standard

Przydałoby się jeszcze ustawić sensowny tytuł i skrótowy opis stronki, bo przy dodawaniu na FB pojawiają się jakieś głupotki ....
Alt 02-25-2012, 02:48 PM   #2
Rona
Distinguished Member

Benutzerbild von Rona

Standard

Okazało się że dawni pseudohodowcy, co latami mieszali wszystko ze wszystkim szybciutko też się zorganizowali i z dnia na dzień () postawili hodować tylko "czyste wilczaki". Właśnie ogłosili że też mają zalążek klubu.

Cóż - każdy musi sam rozważyć w swoim sumieniu, komu warto wierzyć i kogo wspierać

Rona jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 02-25-2012, 05:06 PM   #3
Rybka
Member

Benutzerbild von Rybka

Standard

Ja mam jedną uwagę (mam nadzieję, że konstruktywną): Nagłówek Czechoslovakian Vlcak UK bardzo mnie razi. Zlepione ze sobą angielskie "Czechoslovakian" ze słowackim "Vlcak".
Może lepiej byłoby się zdecydować na oryginalną PEŁNĄ nazwę (Ceskoslovensky Vlcak) lub angielską (Czechoslovakian Wolfdog)?
My wiemy jak rasa się nazywa ale nowi, którzy do Was wkrótce (i mam nadzieję licznie) dołączą będą "od progu" wprowadzani w błąd mylną nazwą rasy.
Alt 02-25-2012, 06:16 PM   #4
Rona
Distinguished Member

Benutzerbild von Rona

Standard

Zitat:
Zitat von Rybka Beitrag anzeigen
Ja mam jedną uwagę (mam nadzieję, że konstruktywną): Nagłówek Czechoslovakian Vlcak UK bardzo mnie razi. Zlepione ze sobą angielskie "Czechoslovakian" ze słowackim "Vlcak".
Może lepiej byłoby się zdecydować na oryginalną PEŁNĄ nazwę (Ceskoslovensky Vlcak) lub angielską (Czechoslovakian Wolfdog)?
My wiemy jak rasa się nazywa ale nowi, którzy do Was wkrótce (i mam nadzieję licznie) dołączą będą "od progu" wprowadzani w błąd mylną nazwą rasy.
To jest świadomy zabieg. Termin "wolfdog" w j. ang został zawłaszczony przez hodowców wilczych hybryd i bardzo źle się kojarzy! Ściąga maniaków którzy marzą o wilku w domu nie zdając sobie sprawy z czym to się wiąże. Tak samo w UK - 'wolfdog' latami kojarzył się z mieszaniem wilków z husky, czw, inuitami, itd.. Dlatego grupa Amerykanów, którzy walczyli o uznanie rasy w USA, z nieżyjącym już przesympatycznym Johnem Sławkiem na czele, postanowiła używać terminu "czechoslovakian vlcak" zamiast wolfdog.

Grupa w której działa Patryk współpracuje z amerykańskim klubem rasy. Dlatego doszli do wniosku, że pozostawią tę nazwę, aby nie kojarzono ich z pseudohodowcami, których działań nie popierają i chcą się od nich odciąć.

Alt 02-26-2012, 01:01 AM   #5
Rybka
Member

Benutzerbild von Rybka

Standard

Domyślałam się, że chciano tu ominąć słowo wolfdog.
Szkoda, że wrosło tak mocno- odkręcanie tego będzie długą i mozolną pracą.
A czy nie lepiej byłoby w takim razie zupełnie odejść od angielskiego i promować rasę pod oryginalną nazwą Ceskoslovensky vlcak?
Alt 02-26-2012, 08:39 AM   #6
Rona
Distinguished Member

Benutzerbild von Rona

Standard

Zitat:
Zitat von Rybka Beitrag anzeigen
A czy nie lepiej byłoby w takim razie zupełnie odejść od angielskiego i promować rasę pod oryginalną nazwą Ceskoslovensky vlcak?
1. Obawiam się, że już sam "vlcak" sprawia anglofonom kłopot z wymową, a co dopiero gdyby doszło drugie, 5-cio sylabowe obcojęzyczne słowo!

2. Wydaje mi się, że Amerykanie dobrze sprawę przemyśleli i przedyskutowali, zanim zdecydowali się tak, a nie inaczej nazwać u siebie czeweczki. Nie, żeby termin mi się szczególnie podobał, ale widzę racjonalizm tego rozwiązania. Zresztą skoro już od kilku lat funkcjonuje w oficjalnym obiegu: w dokumentach prawnych, na stronach klubu US, stronach hodowców, zmiana byłaby bardzo skomplikowana. No i najważniejsze - Amerykanie są z nazwy zadowoleni, więc nie mają powodu jej zmieniać.

Podejrzewam że konotacji "wolfdoga" nie da się już odkręcić, ani w US ani w UK. Wystarczy wejść na angielskie i amerykańskie psie fora i poczytać jak normalni miłośnicy psów reagują na słowo "wolfdog" - działa na nich jak przysłowiowa płachta na byka I są ku temu powody, niestety.

Alt 02-26-2012, 01:14 PM   #7
Rybka
Member

Benutzerbild von Rybka

Standard

Bardzo racjonalne podejście.
Nie sądziłam, że wolfdog na wyspach ma aż tak zły wydźwięk.
Alt 02-26-2012, 01:24 PM   #8
hedeon
Junior Member

Benutzerbild von hedeon

Standard

Ja się zorientowałem na fotelu fryzjerskim gdy odpowiedziałem fryzjerce żę sprowadzam sobie "czechoslovakian wolfdog". Odskoczyła ode mnie i spytała "czy to aby bezpieczne?" W Angli może jeszcze zwykli ludzie nie kojarzą "wolfdog" z hybrydami, ale cały kraj jest czasem aż przesadnie bezpieczny. Większość przepisów bezpieczeństwa wywołuje uśmiech na twarzy polaka. Nie wyobrażam sobie wypisywanie zapytania o zgode na sprowadzenie wolfdoga do mieszkania, albo próby ubezpieczenia go. Dla nas polaków brzmi to fajnie, i po angielsku, ale tutaj ma to raczej naegatywny wydźwięk. Zgadzam się że "czechoslovakian vlcak" nie jest to najszczęśliwsza nazwa, ale wolimy nie rzucać sobie kłód pod nogi. Tutaj i tak zaczynają się nagonki na posiadaczy psów, media w dzikim szale wykopują kolejne przypadki pogryźeń dzieci przez psy. Społeczność międzynarodowa wcale nie musi nic odkręcać, woldog pozostanie wolfdogiem, tyle że w dwuch anglojęzycznych krajach będzie zarejestrowany jako "vlcak"

Zitat:
Zitat von pawmagdul Beitrag anzeigen
Przydałoby się jeszcze ustawić sensowny tytuł i skrótowy opis stronki, bo przy dodawaniu na FB pojawiają się jakieś głupotki ....
Pawmagdul, to moja pierwsza strona, i nie bardzo wiem co masz na myśli...

Dzięki Wam wszystkim za miłe słowo
hedeon jest offline   Mit Zitat antworten
Antwort