![]() |
![]() |
|
Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy... |
![]() |
|
Themen-Optionen | Ansicht |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Przydałoby się jeszcze ustawić sensowny tytuł i skrótowy opis stronki, bo przy dodawaniu na FB pojawiają się jakieś głupotki ....
![]() |
#2 |
Distinguished Member
|
![]()
Okazało się że dawni pseudohodowcy, co latami mieszali wszystko ze wszystkim szybciutko też się zorganizowali i z dnia na dzień (
![]() ![]() Cóż - każdy musi sam rozważyć w swoim sumieniu, komu warto wierzyć i kogo wspierać ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Ja mam jedną uwagę (mam nadzieję, że konstruktywną): Nagłówek Czechoslovakian Vlcak UK bardzo mnie razi. Zlepione ze sobą angielskie "Czechoslovakian" ze słowackim "Vlcak".
Może lepiej byłoby się zdecydować na oryginalną PEŁNĄ nazwę (Ceskoslovensky Vlcak) lub angielską (Czechoslovakian Wolfdog)? My wiemy jak rasa się nazywa ale nowi, którzy do Was wkrótce (i mam nadzieję licznie) dołączą będą "od progu" wprowadzani w błąd mylną nazwą rasy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Distinguished Member
|
![]() Zitat:
Grupa w której działa Patryk współpracuje z amerykańskim klubem rasy. Dlatego doszli do wniosku, że pozostawią tę nazwę, aby nie kojarzono ich z pseudohodowcami, których działań nie popierają i chcą się od nich odciąć. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Domyślałam się, że chciano tu ominąć słowo wolfdog.
Szkoda, że wrosło tak mocno- odkręcanie tego będzie długą i mozolną pracą. A czy nie lepiej byłoby w takim razie zupełnie odejść od angielskiego i promować rasę pod oryginalną nazwą Ceskoslovensky vlcak? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Distinguished Member
|
![]() Zitat:
![]() 2. Wydaje mi się, że Amerykanie dobrze sprawę przemyśleli i przedyskutowali, zanim zdecydowali się tak, a nie inaczej nazwać u siebie czeweczki. Nie, żeby termin mi się szczególnie podobał, ale widzę racjonalizm tego rozwiązania. ![]() Podejrzewam że konotacji "wolfdoga" nie da się już odkręcić, ani w US ani w UK. Wystarczy wejść na angielskie i amerykańskie psie fora i poczytać jak normalni miłośnicy psów reagują na słowo "wolfdog" - działa na nich jak przysłowiowa płachta na byka ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Bardzo racjonalne podejście.
Nie sądziłam, że wolfdog na wyspach ma aż tak zły wydźwięk. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Junior Member
|
![]()
Ja się zorientowałem na fotelu fryzjerskim gdy odpowiedziałem fryzjerce żę sprowadzam sobie "czechoslovakian wolfdog". Odskoczyła ode mnie i spytała "czy to aby bezpieczne?" W Angli może jeszcze zwykli ludzie nie kojarzą "wolfdog" z hybrydami, ale cały kraj jest czasem aż przesadnie bezpieczny. Większość przepisów bezpieczeństwa wywołuje uśmiech na twarzy polaka. Nie wyobrażam sobie wypisywanie zapytania o zgode na sprowadzenie wolfdoga do mieszkania, albo próby ubezpieczenia go. Dla nas polaków brzmi to fajnie, i po angielsku, ale tutaj ma to raczej naegatywny wydźwięk. Zgadzam się że "czechoslovakian vlcak" nie jest to najszczęśliwsza nazwa, ale wolimy nie rzucać sobie kłód pod nogi. Tutaj i tak zaczynają się nagonki na posiadaczy psów, media w dzikim szale wykopują kolejne przypadki pogryźeń dzieci przez psy. Społeczność międzynarodowa wcale nie musi nic odkręcać, woldog pozostanie wolfdogiem, tyle że w dwuch anglojęzycznych krajach będzie zarejestrowany jako "vlcak"
![]() Zitat:
Dzięki Wam wszystkim za miłe słowo ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|