|
Adopcje Psy szukające nowego domu: rasowe wilczaki, ale i "wilczakopodobne" psy z polskich schronisk.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
10-03-2012, 16:44 | #1 |
Junior Member
|
MIŚKA - szczenię z potencjałem dla mądrych ludzi - szuka domu!
Wiem, wiem. Miśce daleko do wilczaka... Być może jednak ktoś się zakocha w tym prawie-że-ONku
*** Historia Miśki jest niezbyt optymistyczna. Ta mała kulka sporo już przeszła - najpierw życie na cmentarzu w stadzie innych psów, później dwie nieudane adopcje. Miśka jest bowiem szczeniakiem, który od człowieka oczekuje czegoś więcej, niż tylko podania miski, krótkich spacerków i podrapania za uchem. Nie ulega wątpliwości, że Miśka potrzebuje szkolenia. Moim zdaniem ten pies to nieoszlifowany diament. Świadczy o tym choćby fakt, że nieuczona podejmuje przedmioty i je nosi, nie mamla, nie pożera - po prostu z wielkim skupieniem nosi. Aportuje piłeczki i patyki, aczkolwiek trzeba by doszlifować oddawanie aportu przewodnikowi. Na lince ma odwołanie na 90%. Bez linki zresztą też (nie wiem jakim cudem, ale linka się odpięła a zawołana Miśka jak gdyby nigdy nic przybiegła radośnie do nas). Miśka potrzebuje jednak pomocy człowieka, żeby wykorzenić złe nawyki. Po pierwsze, trzeba popracować nad nauką czystości. Po drugie, pojawiają się u niej problemy socjalizacyjne - Miśka potrafi oszczekać basem jakąś podejrzanie (według niej) wyglądającą osobę, jednak to akurat jest mały problem, bo zachowanie takie można łatwo przerwać i przekierować sukę na coś innego. Gorzej jest z psami - Miśka na psy ryczy jak trąba jerychońska, chociaż przy bliższym kontakcie podejmuje z nimi zabawę. Myślę, że przydałoby jej się baaardzo szkolenie w obecności zrównoważonych psów - odwrażliwianie, przekierowywanie emocji. Z kotami Miśka dogaduje się całkiem dobrze - w lecznicy, gdzie obecnie przebywa, nie dochodzi między Misią a kotami do większych nieporozumień. Podsumowując: Miśka jest niespełna półroczną sunią. Wyrośnie z niej prawdopodobnie jakaś wariacja na temat owczarka poniemieckiego Mieszka obecnie w klinice lubelskiego Animalsa. Jest zdrowa, aktywna, wesoła, ciekawska. Toleruje koty. Nad jej stosunkiem do psów i obcych ludzi trzeba popracować, jednak suka uczy się chętnie i szybko. Przywołanie jak na takie warunki ma świetne. Pięknie podejmuje i nosi różne przedmioty. Adopcja pod warunkiem umowy adopcyjnej oraz sterylizacji (w klinice, gdzie obecnie Misia mieszka - zabieg w promocyjnej cenie). Jeśli ktoś szuka aktywnego towarzysza, z którym chciałby popracować (być może na początku pod okiem dobrego trenera), a najlepiej spróbować sił w różnych psich sportach, to ja serdecznie polecam A teraz foty. Miśka jako mały smarkacz: Miśka jako trochę większy smarkacz: Oraz Miśka wczoraj: Tu w miarę widać jej wielkość (ja mam jakieś 178cm wzrostu ): https://lh5.googleusercontent.com/-1...0/DSC_0160.JPG Kontakt do mnie: - PW - mail: [email protected] - telefonicznie - numer podam zainteresowanym via @ bądź pw Last edited by evel; 10-03-2012 at 16:47. |
|
|