Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-04-2012, 20:38   #1
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Kasia, jak słusznie zauważyłaś z charakterami jest kicha Pokaż mi kto dziś hoduje na charakter? Który sędzia wywala na zbity pysk z ringu za charakter? Przez lata promowało się strachobździelce, uzyskały one uprawnienia hodowlane i teraz rodzą kolejne pokolenia strachobździelców.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 02-04-2012, 22:09   #2
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

na pierwszym obozie na slowacji wylecialy conajmniej dwa z P14, na drugim byla suka do wywalenia, ale przeszla z Oc/P5, a teraz widze, ze daja Ob ale P5. Psow z tego roku nie znam wiec nie wiem czy ocena jest teraz ostrzejsza w oznaczeniach (daja to Ob zamiast dawniejszego Oc), czy lagodniejsza w interpretacji (czyli za jeszcze gorsze Ob i tak daja hodowlanke).

ja mysle ze sa jeszcze hodowcy ktorzy zwracaja na to uwage. choc juz chyba takich traktujących charakter priorytetowo nie ma. przynajmniej ja nie znalazłam.
Old 03-04-2012, 11:20   #3
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

NIe demonizujmy.. szału nie ma, ale nei jest tak że wszystkie psy są strachliwe ...
Pozwolę sobie wstawić zdjęcia Bidona z tej niefortunnej bonitacji (pożyczone od Natalii Sandorovej )

Old 03-04-2012, 12:52   #4
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Haha, Bidon na tej fotce jest wyraźnie zachwycony, że Oskar idzie się z nim witać! Wygląda jak Inti, która każdego człowieka znanego lub nieznanego, musi na dzień dobry ukochać!

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 03-04-2012, 13:23   #5
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Nie..no to był atak....
Old 03-04-2012, 13:53   #6
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Galicja View Post
Nie..no to był atak....
Wiem, żartowałam

Old 03-04-2012, 14:27   #7
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

No zawsze można na straszenie przy paliku reagować w ten sposób
Nie ma jak mieć pewność, że w razie zagrożenia Twój pies... będzie się bawł

Old 03-04-2012, 13:26   #8
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Haha, Bidon na tej fotce jest wyraźnie zachwycony, że Oskar idzie się z nim witać!
Noo, ja bym nie chciała aby TAK WITAJĄCY się pies namierzał właśnie mnie, wołałabym być po drugiej stronie siatki na przykład. Zresztą postawa Oskara świadczy o zamiarach psa? NB-to chyba pożądana reakcja na bonitacji?
Ale ad rem- Magda, odpowiedziałam Kasi w wątku Bidona (sorry), ale stwierdzenie było ogólne. Zresztą widząc drugą fotę, jak pies stoi przy pomiarach-nie umiem zgadnąć tego pomiaru wysokości.
Albo ktoś wpisujący się machnął, albo-i to byłaby już przynajmniej druga sytuacja, gdy ten znany i jak dotąd bardzo renomowany sędzia daje mega plamę. Pamietam podczas bonitacji w Późnej jak tak wymierzył Balroga, że ten musiałby być jamnikiem. A pamiętamy, że był to długonogi, pięknie zbudowany wilczak! Gdyby nie natychmiastowa interwencja Margo-nie byłoby ponownego pomiaru i przywrócenia porządku w karcie.
Kończąc uszczypliwie-jednym przeszkadzają fotochromy w sędziowaniu-innym najwyraźniej w pomiarach. Żal, zwłaszcza że to top listy sędziów od rasy:/ U tej klasy fachowca taka sytuacja nie ma prawa się zdarzyć, zwłaszcza że widział psa i nic mu nie zgrzytnęło w uchu jak podawał wartość 61 cm?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Last edited by Gaga; 03-04-2012 at 13:44.
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 03-04-2012, 18:00   #9
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Quote:
NIe demonizujmy.. szału nie ma, ale nei jest tak że wszystkie psy są strachliwe ...
Pozwolę sobie wstawić zdjęcia Bidona z tej niefortunnej bonitacji (pożyczone od Natalii Sandorovej )

na Slowacji jest z charakterami bardzo slabo. dotyczy to tez psow wyhodowanych i wychowanych za granica, nie znaczy to jednak ze wszystkie co do jednego sa slabe

moj post nie dotyczyl Bidona ani troche, pierwszy byl o zasadach przyznawania ocen, a drugi proba dyskusji ze zdaniem Margo jaki to slowacki test jest fajny, bo ocenia to czy tamto. to czy test jest dobry czy zly pokazuja psy wedlug niego hodowane, a nie to jakie ma regulaminy
Old 03-04-2012, 18:21   #10
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Rozumiem,wiesz, ja też dostrzegam różnicę, coś co kilka lat temu w życiu by nie przeszło teraz, tak. Nie wiem czy to problem Słowacji, chyba nie,to problem raczej ogólny dotyczący rasy. Fakt , faktem ja osobiście nie znam hodowcy który celowo (przez zaniedbanie ) kryłby swoją sukę strachliwym psem,( fakt że może mało obracam się w środowisku ) Wiem jedno, na pewno zmieniło się podejście do bonitacji, to na 100%.Wydaje mi się że tzw "młodzi" nie traktują jej tak poważnie jak starsi hodowcy. Jak wkraczałam w środowisko,bonitacja to było "coś" i nie mówię tu o nas, bo nam w Polsce bonitacja nie jest do niczego potrzebna,widzę zmianę w krajach gdzie bonitacja jest wymagana do uprawnień hodowlanych.
Old 03-04-2012, 18:50   #11
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

A co do Bidona, on po prostu jest biedny że ma taką właścicielkę jak ja Ja wiem jakie on ma wady, a jakie zalety , i najgorsze jest to że jak zobaczyłam 61 cm to się po prostu uśmiechnęłam, wiedząc że ma więcej. Gdybym może była furiatem... może gdybym zrobiła awanturę, ..ale ja machnęłam ręką. Choć po powrocie do domu, patrząc na kartę bonitacyjną widząc 61 cm a co za tym idzie P14 to mnie szlak trafił
Old 03-04-2012, 21:16   #12
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Nie chcę tu z nikim polemizować, bo fakt, że na obozy, bonitacje i wystawy nie jeżdżę, ale naprawdę nie znam wielu strachliwych wilczaków! W Krakowie były dwa trochę wycofane, ale się "naprawiły" wskutek pracy właścicieli! Inti to przylepa taka sama jak Lorka i Jaris - zero strachu czy wycofania! Kurtowi ogon się urywa na widok człowieka, Yipon rozdaje buziaki na prawo i lewo, mam to nawet uwiecznione na fotkach i filmach. I tak dalej!

Tak samo mam jak najlepsze zdanie o poznanych niedawno słowackich wilczakach które wyjechały do Brazylii - Enarze i małej Grace.

Kiedy stojąc na dworcu PKP gdzie był niesamowity tłum, hałas i rozgardiasz, zobaczyłam Bogdana z Enarem i Paulę z małą Grace byłam naprawdę pod wrażeniem! Psy prowadzone przez świeżo poznane osoby, w obcym mieście, szły spokojnie ma luźnych smyczach, były w pełnym kontakcie, ogony spokojnie zwisały, zero paniki. Enar powąchał moją rękę i liznął na powitanie. Widział mnie pierwszy raz w życiu, a mogłam mu spokojnie założyć kaganiec - Joasia świadkiem! Grace również wesoła, rozdawała buziaki na prawo i lewo. Psy bez problemu wskoczyły do pociągu i kiedy ruszał, leżały już wyluzowane na podłodze w przedziale. Pozazdrościć takich charakterów i takiej pracy Milana i Josefa!

Dlatego uważam, że uogólnianie ocen psów z jakiegoś kraju jest pozbawione sensu, bo na każdy przykład negatywny można dać pozytywny a w każdym kraju można spotkać psy i strachliwe i odważne.

Old 06-04-2012, 22:04   #13
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
A co do Bidona, on po prostu jest biedny że ma taką właścicielkę jak ja Ja wiem jakie on ma wady, a jakie zalety , i najgorsze jest to że jak zobaczyłam 61 cm to się po prostu uśmiechnęłam, wiedząc że ma więcej. Gdybym może była furiatem... może gdybym zrobiła awanturę, ..ale ja machnęłam ręką. Choć po powrocie do domu, patrząc na kartę bonitacyjną widząc 61 cm a co za tym idzie P14 to mnie szlak trafił

ojjj bidny ten Biduś!
Madzia, ale na poważnie będziesz to chciała sprostować, czy pojedziesz na kolejną bonitację? - bankowo nie jest, to pies tej miary i mam bulwers czytając ten "kod"

P.S. pytanko - czy członkowie klubu słowackiego lub czeskiego mogą (mają takie prawo) odwoływać się od "wyroczni"?

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules