![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Kasia, jak słusznie zauważyłaś z charakterami jest kicha
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
na pierwszym obozie na slowacji wylecialy conajmniej dwa z P14, na drugim byla suka do wywalenia, ale przeszla z Oc/P5, a teraz widze, ze daja Ob ale P5. Psow z tego roku nie znam wiec nie wiem czy ocena jest teraz ostrzejsza w oznaczeniach (daja to Ob zamiast dawniejszego Oc), czy lagodniejsza w interpretacji (czyli za jeszcze gorsze Ob i tak daja hodowlanke).
ja mysle ze sa jeszcze hodowcy ktorzy zwracaja na to uwage. choc juz chyba takich traktujących charakter priorytetowo nie ma. przynajmniej ja nie znalazłam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Galicyjski Wilk
|
![]()
NIe demonizujmy..
![]() Pozwolę sobie wstawić zdjęcia Bidona z tej niefortunnej bonitacji (pożyczone od Natalii Sandorovej ) ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Distinguished Member
|
![]()
Haha, Bidon na tej fotce jest wyraźnie zachwycony, że Oskar idzie się z nim witać! Wygląda jak Inti, która każdego człowieka znanego lub nieznanego, musi na dzień dobry ukochać!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Galicyjski Wilk
|
![]()
Nie..no to był atak....
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Distinguished Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Plessowy wilczak
|
![]()
No zawsze można na straszenie przy paliku reagować w ten sposób
![]() ![]() ![]() Nie ma jak mieć pewność, że w razie zagrożenia Twój pies... będzie się bawł ![]() ![]()
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ale ad rem- Magda, odpowiedziałam Kasi w wątku Bidona (sorry), ale stwierdzenie było ogólne. Zresztą widząc drugą fotę, jak pies stoi przy pomiarach-nie umiem zgadnąć tego pomiaru wysokości. ![]() Albo ktoś wpisujący się machnął, albo-i to byłaby już przynajmniej druga sytuacja, gdy ten znany i jak dotąd bardzo renomowany sędzia daje mega plamę. Pamietam podczas bonitacji w Późnej jak tak wymierzył Balroga, że ten musiałby być jamnikiem. A pamiętamy, że był to długonogi, pięknie zbudowany wilczak! Gdyby nie natychmiastowa interwencja Margo-nie byłoby ponownego pomiaru i przywrócenia porządku w karcie. Kończąc uszczypliwie-jednym przeszkadzają fotochromy w sędziowaniu-innym najwyraźniej w pomiarach. Żal, zwłaszcza że to top listy sędziów od rasy:/ U tej klasy fachowca taka sytuacja nie ma prawa się zdarzyć, zwłaszcza że widział psa i nic mu nie zgrzytnęło w uchu jak podawał wartość 61 cm?
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 03-04-2012 at 13:44. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]() Quote:
![]() moj post nie dotyczyl Bidona ani troche, pierwszy byl o zasadach przyznawania ocen, a drugi proba dyskusji ze zdaniem Margo jaki to slowacki test jest fajny, bo ocenia to czy tamto. to czy test jest dobry czy zly pokazuja psy wedlug niego hodowane, a nie to jakie ma regulaminy ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Galicyjski Wilk
|
![]()
Rozumiem,wiesz, ja też dostrzegam różnicę, coś co kilka lat temu w życiu by nie przeszło teraz, tak. Nie wiem czy to problem Słowacji, chyba nie,to problem raczej ogólny dotyczący rasy. Fakt , faktem ja osobiście nie znam hodowcy który celowo (przez zaniedbanie ) kryłby swoją sukę strachliwym psem,( fakt że może mało obracam się w środowisku ) Wiem jedno, na pewno zmieniło się podejście do bonitacji, to na 100%.Wydaje mi się że tzw "młodzi" nie traktują jej tak poważnie jak starsi hodowcy. Jak wkraczałam w środowisko,bonitacja to było "coś" i nie mówię tu o nas, bo nam w Polsce bonitacja nie jest do niczego potrzebna,widzę zmianę w krajach gdzie bonitacja jest wymagana do uprawnień hodowlanych.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Galicyjski Wilk
|
![]()
A co do Bidona, on po prostu jest biedny
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Distinguished Member
|
![]()
Nie chcę tu z nikim polemizować, bo fakt, że na obozy, bonitacje i wystawy nie jeżdżę, ale naprawdę nie znam wielu strachliwych wilczaków! W Krakowie były dwa trochę wycofane, ale się "naprawiły" wskutek pracy właścicieli! Inti to przylepa taka sama jak Lorka i Jaris - zero strachu czy wycofania! Kurtowi ogon się urywa na widok człowieka, Yipon rozdaje buziaki na prawo i lewo, mam to nawet uwiecznione na fotkach i filmach. I tak dalej!
Tak samo mam jak najlepsze zdanie o poznanych niedawno słowackich wilczakach które wyjechały do Brazylii - Enarze i małej Grace. Kiedy stojąc na dworcu PKP gdzie był niesamowity tłum, hałas i rozgardiasz, zobaczyłam Bogdana z Enarem i Paulę z małą Grace byłam naprawdę pod wrażeniem! Psy prowadzone przez świeżo poznane osoby, w obcym mieście, szły spokojnie ma luźnych smyczach, były w pełnym kontakcie, ogony spokojnie zwisały, zero paniki. Enar powąchał moją rękę i liznął na powitanie. Widział mnie pierwszy raz w życiu, a mogłam mu spokojnie założyć kaganiec - Joasia świadkiem! Grace również wesoła, rozdawała buziaki na prawo i lewo. Psy bez problemu wskoczyły do pociągu i kiedy ruszał, leżały już wyluzowane na podłodze w przedziale. Pozazdrościć takich charakterów i takiej pracy Milana i Josefa! Dlatego uważam, że uogólnianie ocen psów z jakiegoś kraju jest pozbawione sensu, bo na każdy przykład negatywny można dać pozytywny a w każdym kraju można spotkać psy i strachliwe i odważne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
ojjj bidny ten Biduś! Madzia, ale na poważnie będziesz to chciała sprostować, czy pojedziesz na kolejną bonitację? - bankowo nie jest, to pies tej miary i mam bulwers czytając ten "kod" P.S. pytanko - czy członkowie klubu słowackiego lub czeskiego mogą (mają takie prawo) odwoływać się od "wyroczni"? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|