Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-04-2012, 16:08   #1
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Jak dla mnie wystawy są jednak mocno związane z prawami hodowlanymi itp, więc sterylizowanej suki nie wystawiałabym. Chyba, że stworzono by klasę dla takich właśnie - bo ja jestem z tych, co właśnie wystawy lubią, mimo całej tej niefajnej otoczki i aferek.

Nie krytykuję właścicieli wystawiających swoje suki sterylizowane, ale jak dla mnie to, może nie łamanie, ale naginanie regulaminu

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 16-04-2012, 16:14   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Jak dla mnie wystawy są jednak mocno związane z prawami hodowlanymi itp, więc sterylizowanej suki nie wystawiałabym. Chyba, że stworzono by klasę dla takich właśnie - bo ja jestem z tych, co właśnie wystawy lubią, mimo całej tej niefajnej otoczki i aferek.

Nie krytykuję właścicieli wystawiających swoje suki sterylizowane, ale jak dla mnie to, może nie łamanie, ale naginanie regulaminu
Gia, masz racje, ale w polskich warunkach. Dlatego przytoczyłam Słowację, przypuszczam, że ani Polska, ani Słowacja nie sa pojedynczymi przypadkami takiego podejścia do wystaw. U nas wystawa kwalifikuje (lub nie) psa/sukę do hodowli. Na Słowacji wystawa nie ma żadnego znaczenia w zdobywaniu uprawnień hodowlanych. A mówimy o wystawach w ogóle, nie tylko polskich
Ale też rozmawiamy o prywatnych osądach. To podobna rozmowa jak ta o wystawianiu suk w cieczce. Ja ze swoim samcem mówię "why not?" Z resztą w obu przypadkach.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 16-04-2012, 16:24   #3
Mistrali
Junior Member

Mistrali's Avatar

Ja uważam, że wysterylizowane suki mogą być wystawiane. Bardzo lubię wystawy, jest to dla mnie świetna zabawa. Gdybym miała sukę i nie chciała zakładać hodowli, to wysterylizowałbym suczkę, ale nie chciałabym rezygnować z wystaw. Oczywiście nie uważam też, że wystawa jest ważniejsza od psa. Tamlin ich nie cierpi, więc dałam mu spokój
Old 16-04-2012, 16:27   #4
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gia View Post

A jakie jest Twoje zdanie co do wystawiania psów z dysplazją?
Albo psów nieprzebadanych? Czy to też łamanie/naginanie przepisów?
Czy zrezygnowałabyś z wystaw gdybyś miała jednego psa i miałby on wynik HD D/E?
Zakładamy, że to Twój jedyny pies i nie masz warunków/możliwości wzięcia drugiego, żeby zaspokoić "głodu" wystaw.
Old 16-04-2012, 17:19   #5
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Quote:
Originally Posted by Rybka View Post
A jakie jest Twoje zdanie co do wystawiania psów z dysplazją?
Takie samo jest moje zdanie w tej kwestii.

Quote:
Albo psów nieprzebadanych? Czy to też łamanie/naginanie przepisów?
Psy w naszej rasie na ich przypadłości bada się dopiero po osiągnięciu jakiegoś wieku. To nie oznacza, że wcześniej nie powinny być wystawiane przecież. Wystawiam psa z zamiarem przebadania go w przyszłości.

Quote:
Czy zrezygnowałabyś z wystaw gdybyś miała jednego psa i miałby on wynik HD D/E?
Zakładamy, że to Twój jedyny pies i nie masz warunków/możliwości wzięcia drugiego, żeby zaspokoić "głodu" wystaw.
Tu tak samo. Swoje psy (brzmi dumnie, bo jak dotąd jednego ) badam kiedy osiągną odpowiedni wiek. Gdyby K-Lee była D lub E nie wystawiałabym jej więcej. Znam też inne przyjemności, a wystawy to nie jedyna nasza aktywność i przyjemność.
Na szczęście K-Lee jest A, a młodą przebadam natychmiast kiedy osiągnie odpowiedni wiek, i jeśli - odpukać - coś byłoby nie tak, nie będę jej więcej wystawiać.

Czy odpowiedziałam wyczerpująco?

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 16-04-2012, 18:10   #6
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

wystawa to nie tylko sposob na uzyskanie uprawnien.
Suka sterylizowana nie bedzie miala potomstwa, ale jej rodzice, dziadkowie, rodzenstwo itd. bedzie mialo. A na ocenie przekazywalnosci cech opiera sie hodowla zwierzat-wiec taka suka jest tak samo cenna informacja dla hodowcow jak kazdy inny rozplodowy pies. Dla mnie zarowno suka sterylizowana jest zdrowa i ma prawo brac udzial w wystawach.
Psy z dysplazja na rtg ale bezobjawowa tez sa dla mnie psami zdrowymi.
Old 17-04-2012, 08:20   #7
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Czyli co, wystawy mają być tylko dla hodowców, skoro mają być oceniane tylko psy które mogą i muszą mieć młode? I wychodzi ze MUSZĄ mieć te młode bo inaczej to tylko są marnowaniem miejsca które mógłby zająć pies używany w hodowli.

Czyli chamsko upraszczając - nie rozmnażasz - nie plącz nam się pod nogami i tytułów nie zabieraj, bo TO NAM są potrzebne a tobie nie.
Old 17-04-2012, 09:17   #8
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Originally Posted by btd View Post
Czyli co, wystawy mają być tylko dla hodowców, skoro mają być oceniane tylko psy które mogą i muszą mieć młode?
Podejrzewam, ze gdyby sedziowie wiedzieli ze dana suka jest wysterylizowana to chocby nie wiadomo jak piekna i jak dobrze by sie zaprezentowala to z wygranej nici, wlasnie z tego powodu ze po co, skoro i tak nie bedzie po niej malych. Takie jest myslenie, mnie jest wszystko jedno, byleby wygrywal najlepszy pies a z tym jest czesto ciezko.
Oprocz tego zauwazylam ze wystawy to swietny sposob na przyzwyczajenie psa do tlumu i miliona spojrzen, tego nawet najbardziej zatloczony teren nie zapewni, a przeciez kazdy powinien miec prawo do jak najlepszej socjalizacji swojego psa.
avgrunn jest offline   Reply With Quote
Old 17-04-2012, 10:40   #9
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Kiedyś rozmawiałam z sędziną na temat wystawiania wysterylizowanych suk, i zdania są podzielone, bo z jednej strony na wystawie mamy takie konkurencje jak np "para hodowlana" więc skoro dana suka może startować w innych kategoriach to dlaczego nie w tej? a to już troszkę robi się bezsensowne. Z drugiej strony w Polsce wystawa to jedyne miejsce gdzie (z założenia ) obiektywnie można porównać psy danej rasy. Dzieci czasem dużo mówią o rodzicach i ich wartości w hodowli. Więc suka, nawet wysterylizowana , pokazująca się na wystawach może dać dużo informacji o swoich rodzicach, jak ich geny zostały przekazane.

Posting Rules