Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-04-2012, 10:40   #1
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Kiedyś rozmawiałam z sędziną na temat wystawiania wysterylizowanych suk, i zdania są podzielone, bo z jednej strony na wystawie mamy takie konkurencje jak np "para hodowlana" więc skoro dana suka może startować w innych kategoriach to dlaczego nie w tej? a to już troszkę robi się bezsensowne. Z drugiej strony w Polsce wystawa to jedyne miejsce gdzie (z założenia ) obiektywnie można porównać psy danej rasy. Dzieci czasem dużo mówią o rodzicach i ich wartości w hodowli. Więc suka, nawet wysterylizowana , pokazująca się na wystawach może dać dużo informacji o swoich rodzicach, jak ich geny zostały przekazane.
Old 17-04-2012, 11:17   #2
Bajka
'Wilk z baśni' :)

Bajka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Galicja View Post
Kiedyś rozmawiałam z sędziną na temat wystawiania wysterylizowanych suk, i zdania są podzielone, bo z jednej strony na wystawie mamy takie konkurencje jak np "para hodowlana" więc skoro dana suka może startować w innych kategoriach to dlaczego nie w tej? a to już troszkę robi się bezsensowne.
To też jest dosyć dyskusyjne. Suka sterylizowana przecież mogła być wcześniej hodowlana, dać świetne potomstwo... Czyli nie tak do końca bez sensu

Regulamin nie narzuca wystawiania w parach hodowlanych suki z uprawnieniami hodowlanymi. Może biec np. juniorka (czyli jeszcze nie hodowlana i nie wiadomo czy kiedykolwiek hodowlana będzie). Z weterankami które są już niehodowlane jest tak samo. Więc dlaczego nie suka wysterylizowana?

www.wilkzbasni.pl
Kalaratri z Peronówki (Furia) & Clair De Lune Srdcerváč (Luna) & Bazyliszek Wilk z baśni
Bajka jest offline   Reply With Quote
Old 17-04-2012, 11:51   #3
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bajka View Post
Regulamin nie narzuca wystawiania w parach hodowlanych suki z uprawnieniami hodowlanymi. Może biec np. juniorka (czyli jeszcze nie hodowlana i nie wiadomo czy kiedykolwiek hodowlana będzie). Z weterankami które są już niehodowlane jest tak samo. Więc dlaczego nie suka wysterylizowana?
Czasem i rodzeńswo staje do takiej konkurencji, ale jak dla mnie to już absurd ale to jest moja opinia. Ja nie widzę przeszkód dla wystawiania wysterylizowanych suk, choć wobec kastratów to niesprawiedliwe
Old 17-04-2012, 12:10   #4
Bajka
'Wilk z baśni' :)

Bajka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Galicja View Post
...choć wobec kastratów to niesprawiedliwe
No w sumie niesprawiedliwe! Równouprawnienie mamy przecież! Ale z drugiej strony, to suki jako 'typowe kobiety' powinny mieć większe parcie na bycie "tap madl & bjuti", no to niech się dziewczyny w konkursach piękności pokazują jak chcą Wykastrowane samce pewnie by chętniej poszły razem na piwo

www.wilkzbasni.pl
Kalaratri z Peronówki (Furia) & Clair De Lune Srdcerváč (Luna) & Bazyliszek Wilk z baśni
Bajka jest offline   Reply With Quote
Old 17-04-2012, 12:26   #5
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Quote:
Wykastrowane samce pewnie by chętniej poszły razem na piwo
Samce, jak samce, ale ich włąsciciela na pewno
Old 17-04-2012, 14:11   #6
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Btd ale ja nigdzie nie napisałam czegoś takiego
Wg mnie wykastrowane suki nie powinny być wystawiane, tak samo jak nie mogą być wystawiane kastrowane samce. To jednak nie znaczy, że potępiam wszystkich, którzy tak robią, a jedynie tyle, że sama nie wystawiałabym sterylizowanej suki. I nigdzie nie napisałam, że wszystkie niesterylizowane i wystawiane muszą mieć potomstwo. Można przecież nie myśleć o hodowli, i wystawiać sukę, ale przecież nie wszystkie suki, których właściciele nie chcą hodować są od razu sterylizowane...

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...

Last edited by Gia; 17-04-2012 at 14:26.
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 18-04-2012, 08:36   #7
Puchatek
Senior Member

Trochę inne spojrzenie na sprawę:
Powody istnienia wystaw ewoluują. Wystawa miała być chyba oceną psów rasowych z ich przydatnością rasową. Konkretna rasa powstała w konkretnym celu: oprócz przydatności dla człowieka /najróżniejsze próby/ obserwuje się wygląd. I porównuje go ze wzorcem. Celów jest kilka na wystawie. "Bólem" zasad wystawiania jest brak precyzji: co to znaczy >zdrowa<?
Dla mnie, zdrowy pies to pies ze wszystkimi "walorami" /nie powycinany/ i wszystkie elementy jego organizmu są zdrowe. I na to ma mieć papier od wyznaczonego przez Związek weterynarza /oprócz wścieklizny, oczywiście/.
Rozumiem możliwość porównywania psów dla oceny pracy hodowli, ale z punktu widzenia przekazywania genów /wartościowych dla danej rasy/ powinna być w takim razie inna kategoria dla wystawiania takich psów.
Idę na wystawę, widzę cacibowo-bobową sukę i zagajam właściciela o możliwość kupienia po niej szczeniaka. I słyszę: o sorry, ona jest bezmaciczna. To co ona tu robi? To wystawa piękności?
I TAK, uważam, że w związku z tą "przydatnością", pies bez "walorów" zabiera miejsce psom, które są w pełni "wartościowe" dla rasy. Niech te psy mają swoje kategorie, jak koty.
Słyszałam ostatnio, że megaczempionem na pewnej światówce został pies z bardzo ciężką chorobą tej rasy. Tylko dlatego, że pewne rzeczy nie są zabronione /i brak obowiązkowych badań/, pies ten być może zostanie rodzicem i będzie dalej przenosił chorobę. I istnieje obawa, że właściciel będzie miał w nosie chorobę, gdy dostanie wiadro zamówień na szczeniaki po super championie. Skoro sam >Związek Międzynarodowy< uhonorował psa, to niech szczekacze się zamkną.
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 17-04-2012, 14:07   #8
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
To też jest dosyć dyskusyjne. Suka sterylizowana przecież mogła być wcześniej hodowlana, dać świetne potomstwo... Czyli nie tak do końca bez sensu
Poza tym przepisy nie precyzują czy para hodowlana, to taka, która ma być czynna w hodowli, czy wyhodowana. Niby jest konkurencja (na klubówce) suki i jej potomstwa, ale mimo wszystko "para hodowlana" może być rozumiana dwojako

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules