Regresar   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Responder

Herramientas Estilo
Anterior 26-Apr-2012, 04:22 PM   #1
Gaga
VIP Member

Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Predeterminado

Cita:
Originalmente publicado por jefta Ver post
ja majac dwa psy zauwazylam, ze kazdemu sluzy inne podloze/substancja. wiec jesli Waszemu psu sluzy to nie zmieniajcie tylko dlatego, ze ktos pisze ze to g..no bo na jego psa nie dziala
Racja, w zależności od rejonu/rodzaju kleszczy i samego psa- różne środki mają różna skuteczność. Ja zrezygnowałam z fipronilu, bo doświadczenia warszawskie (w tym własne) są kiepskie

Cita:
Originalmente publicado por jaskier
Hehe, stan końcowy wyniósł 19 sztuk znalezionych po tym spacerze. Około połowa z tego była martwa lub dogorywająca i chyba żaden nie zdążył się porządnie wpić. Spacer był miesiąc po zakropleniu Advantixa, więc środek miał prawo działać słabo. Przechodzę na tryb zakraplania co 3 tygodnie - powinno być dobrze, bo jak do tej pory u mnie advantix sprawdzał się świetnie.
Się nie macie czym chwalić Ale wygląda na to, że ten advantix faktycznie przyzwoity jest

Cita:
Originalmente publicado por dorotka_z
A naprawdę musi nosić cały czas? Ja chciałam obrożę jako dodatkowe zabezpieczenie, czyli zakraplamy regularnie i dodatkowo na spacery zakładamy obrożę. Tak będzie źle?
Aha, tylko w internecie, w sklepach, w ktorych kupuję, tej obroży nie ma. Jest tylko ta dla psów poniżej 8 kg.

Albo zakraplać regularnie a przed spacerem wypsikac psa jakimś odstraszaczem. Nigdy nie próbowałam, ale chcę kupić coś na odstraszanie dla siebie i myślałam, zeby traktować tym i siebie i psa.
Obroża (wydaje mi się) działa, rozprowadzając środek odstraszający insekty, po futrze. Stąd chyba wskazanie do noszenia non-stop.
Całe poprzednie lato, gdy chodziliśmy na spacery spryskiwałam Cheya po futrze Muggą, Brosem, Autanem. Siebie Ultrathonem (DEET 32%, co na nadwiślańskie komary działało ale też łba nie urywało) - dla psa się nie nadaje, bo jest w areozolu. Ponoć bezpieczną wartością DEET dla skóry jest 30 %, środki zawierające większe stężenie powinno się rozprowadzać na ubraniach. Mocniejsze od spryskiwaczy są roll-ony i maści, ale te odpadają w przypadku psów.
(a wycieczke po zawartościach DEET zawdzięczamy Kubie, bo zaczął się doczytywać i zburzył nasz święty spokój).
My babeszję złapaliśmy w okresach, gdy Chey byl traktowany tylko Fiprexem, bez dodatkowcyh zabezpieczeń.

Acha! Pierwszego komara zobaczyłam już wczoraj Kleszcze-wiadomo-szaleją od jakiegos czasu

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga no está en línea   Citar y responder
Anterior 31-Oct-2012, 12:27 PM   #2
Puchatek
Senior Member

Predeterminado

Dostałam informację od przyjaciółki, której pies kilka dni temu "złapał" babeszjozę....
Weterynarz który psa leczy powiedział, że miał przypadki babeszjozy, których jednymi z NOWYCH objawów są: ostra biegunka i/lub utrzymująca się kulawizna.
Informację "podaję dalej".... na wszelki wypadek.
Puchatek no está en línea   Citar y responder
Anterior 31-Oct-2012, 05:27 PM   #3
jaskier
Junior Member

Predeterminado

Cita:
Originalmente publicado por Bura Ver post
Dostałam informację od przyjaciółki, której pies kilka dni temu "złapał" babeszjozę....
Weterynarz który psa leczy powiedział, że miał przypadki babeszjozy, których jednymi z NOWYCH objawów są: ostra biegunka i/lub utrzymująca się kulawizna.
Informację "podaję dalej".... na wszelki wypadek.
NOWE, to te objawy były chyba tylko dla tego weterynarza Z tego, co można przeczytać w internecie, biegunka jest normą. Jeżeli chodzi o kulawiznę - dotyczy ona tylnich łap i jest to spowodowane bólem nerek i ogólnym osłabieniem organizmu. A więc typowy objaw przy babeszji.

Pies: Absynt Wilk z Baśni (Jaskier)
jaskier no está en línea   Citar y responder
Anterior 31-Oct-2012, 06:05 PM   #4
Puchatek
Senior Member

Predeterminado

Cita:
Originalmente publicado por jaskier Ver post
NOWE, to te objawy były chyba tylko dla tego weterynarza
Pewnie tak. Ale dla mnie też. Moje psy przechodziły kilkakrotnie babeszjozę i tych objawów nie mieliśmy nigdy. Gorączka, zmiana koloru moczu, brak apetytu, zataczanie się psów /ale nie kulawizna/, "rumień" w miejscu ukąszenia -tak. I to wszystko.
Do etapu/objawu biegunki nigdy nie doszliśmy i dlatego to dla mnie novum.
I może nie tylko dla mnie...

...
Ale i tak objaw dla mnie najbardziej niepokojący, to babeszjoza bez objawów -taką raz mieliśmy.

Editado por Puchatek en 31-Oct-2012 a las 06:07 PM
Puchatek no está en línea   Citar y responder
Anterior 02-Jul-2014, 01:27 PM   #5
Grin
Wilkokłak

Predeterminado

Właśnie się dowiedziałam, że wprowadzono zakaz sprzedaży w sklepach preparatów antykleszczowych, takich jak np. popularny fiprex, czy advantix, a także innych...
Gabinety weterynaryjne zapraszają... cena razy 3...

Editado por Grin en 02-Jul-2014 a las 01:44 PM
Grin no está en línea   Citar y responder
Anterior 02-Jul-2014, 10:14 PM   #6
Elentia
Junior Member

Predeterminado

Tak, już w zeszłym roku wprowadzono zakaz spzredaży wysyłkowej wszystkich produktów leczniczych weterynaryjnych, tylko różnie się do tego stosowano... z poślizgiem. Można kupowac w sklepach stacjonarnie.
Elentia no está en línea   Citar y responder
Anterior 03-Jul-2014, 08:12 AM   #7
szasztin
Senior Member

Predeterminado

Dlaczego wprowadzono zakaz???
szasztin no está en línea   Citar y responder
Responder

Reglas del foro