Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Thread Tools Display Modes
Old 07-05-2012, 10:15   #30
Puchatek
Senior Member

Przy drugiej kawie poczytowuję pseudo-konkurencję "braci w rasie".
Jest tam zachęta do czytania tematu na WD. To cieszy.
Więc pozastanawiam się chwilkę publicznie.
Z jednej strony mamy:
Jeśli dobrze zrozumiałam /poprawki korygujące mile widziane -nikt nie jest nieomylny, a tym bardziej przecież ja!/ analizowany w temacie wzór druku bonitacji jest od wielu lat używany przez różne kraje dla celów "porównawczo-analitycznych". Jest "ściągany" ze strony czeskiego Klubu /przez lata bez Ich sprzeciwu/, by wg. jednego "kanonu" "opisywać" psy. Nigdy nie było to pod oficjalnym patronatem czeskiego Klubu i przez niego firmowane. Na używanych poza Czechami kartami nie ma pieczęci czeskiego Klubu, nie ma też podpisów komisji czeskiej. Jak do tej pory nikt tym papierkiem nie podpierał się jako oficjalnym dokumentem Klubu czeskiego. Nagle zmienił się Zarząd Klubu w Czechach, nastąpiło "zacieśnienie więzi" G.S. z poniektórymi Braćmi-Czechami i jest afera, że Późna wykorzystuje oficjalne klubowe bonitacyjne karty czeskie do podnoszenia rangi psów >z Peronówki< i "znajomych Królika".
Z drugiej strony mamy:
"Na bonitacji w Osiecznej dokonano wpisu do rodowodu, jak to się robi na bonitacjach w CZ i SK, a sędzia nie miał prawa tego zrobić w Polsce."
W grupie KAW prężnie działa G.S., popiera Osieczną i wszelkimi sposobami zwalcza wszystkich, którzy nie są z nim jednomyślni. Wszystko, oczywiście, dla dobra rasy na świecie i w Kosmosie.
Ciekawa jestem, czy tak "popodpisywane" rodowody /jeśli jest tak, jak napisał Huan/ są już fałszerstwem... A jeśli tak, to co na to ZKwP....
Podsumowując:
Wnioski do wyciągnięcia indywidualnie.
Tu nie trzeba wyższej matematyki, by widzieć "o co kaman".
Ale fakt, cudnie psychologicznie "zagmatwane", by wyjść na "zbawcę" uciemiężonego "narodu wilczakowego". Grzegorzu, brawo! Mimo, że znowu maestria zaszwankowała, niezła "konstrukcja".

...

Galicja, jestem >ZA<! Unikniemy wtedy nieporozumień, które mogą doprowadzić do haniebnych manipulacji.

...

Last edited by Puchatek; 07-05-2012 at 10:17.
Puchatek jest offline   Reply With Quote

Posting Rules