Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-05-2012, 12:19   #1
Lupusek
Junior Member

Lupusek's Avatar

Send a message via Skype™ to Lupusek

Quote:
Originally Posted by spadzista View Post
fundacje nie rozdają piesków od tak - bo im zależy na przyszłości swoich podopiecznych - żeby nie wylądowały znowu na śmietniku.

ja mam w tej chwili w domu dwie rodowodowe akity wyciągnięte ze schroniska (jedna jest w ramach przechowalni przedadopcyjnej - jak by ktoś chciał super suczkę http://www.awp.akita-world.de/index.php?topic=861.0 - ale będzie musiał przejść przez "sito Edyty" z fundacji Akity w Potrzebie ) - może jednak hodowcy powinni sprawdzać przyszłych właścicieli tak jak to robią fundacje adopcyjne...
Chętnie się dowiem, jak to robią fundacje adopcyjne. Poproszę zatem o konkrety.

A co do tekstu hodowczyni Fili, to niestety obawiam się, że i tak niewiele dociera do pseudohodowców i tych hodowców psów, dla których najważniejsza jest kasa. Pozostaje mieć nadzieję, że przynajmniej decyzje przyszłych właścicieli psów będą lepiej przemyślane dzięki takim artykułom.
Old 18-05-2012, 12:43   #2
spadzista
the Bright Side of Wild

spadzista's Avatar

Send a message via Skype™ to spadzista

Quote:
Originally Posted by Lupusek View Post
Chętnie się dowiem, jak to robią fundacje adopcyjne. Poproszę zatem o konkrety.
pierwszym sitem jest to, że psy są wysterylizowane
drugim że wiesz o chorobach czy wadach
kolejnym - nikt nie ma zysku z pozbycia się psa i nie ma takiego sztywnego limitu czasowego jak u szczeniaków więc proces adopcji może trwać dłużej

i nie wykluczam, że czasem jest na zasadzie "nie podobasz mi się i już" ale te fundacje prowadzą ludzie o wielkim sercu a nie businessmani, traktują psy jak swoje dzieci i jak im się ktoś nie podoba to nie i już

kolejnym etapem jest wizyta domowa
jeżeli masz psy to poznanie z Twoimi psami a czasem z Twoim wetem :-)

AwP rejestruje chipy na siebie, żeby w razie nieodpowiedzialności nowych właścicieli pies trafił z powrotem do fundacji...
spadzista jest offline   Reply With Quote
Old 18-05-2012, 13:14   #3
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Równie fajne artykuły od lat wiszą na stronie hodowli malamutów SAYSIMAYOK
Od lat! Wniosek: literatura swoje, a życie (jak zwykle) swoje.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 18-05-2012, 15:51   #4
Lupusek
Junior Member

Lupusek's Avatar

Send a message via Skype™ to Lupusek

Quote:
Originally Posted by spadzista View Post
pierwszym sitem jest to, że psy są wysterylizowane
drugim że wiesz o chorobach czy wadach
kolejnym - nikt nie ma zysku z pozbycia się psa i nie ma takiego sztywnego limitu czasowego jak u szczeniaków więc proces adopcji może trwać dłużej

i nie wykluczam, że czasem jest na zasadzie "nie podobasz mi się i już" ale te fundacje prowadzą ludzie o wielkim sercu a nie businessmani, traktują psy jak swoje dzieci i jak im się ktoś nie podoba to nie i już

kolejnym etapem jest wizyta domowa
jeżeli masz psy to poznanie z Twoimi psami a czasem z Twoim wetem :-)

AwP rejestruje chipy na siebie, żeby w razie nieodpowiedzialności nowych właścicieli pies trafił z powrotem do fundacji...

Weźmy po kolei:
1. sito w postaci wysterylizowanych psów - na czym polega to "sito"? Przecież to nie jest czynnik związany z przyszłym właścicielem, tylko z psem...
2. wiedza o chorobach lub/i wadach - tak samo jak wyżej - to dotyczy psów, nie przyszłych właścicieli;
3. czynnik czasu rozumiem i jak najbardziej pasuje do kategorii "sito", a także do sytuacji hodowców - przyszły właściciel szczeniaka czeka na niego czasami rok i dłużej; w przypadku hodowli nie ma lub nie musi być "sztywnego limitu czasowego" - to od hodowcy zależy, kiedy zdecyduje się wydać szczeniaka
- kwestia finansowa - wielokrotnie i w różnych dziedzinach to sprawdziłam: jak dajesz coś ludziom za darmo, to często trudno im docenić to, co dostali; jeśli muszą zapłacić, to bardziej szanują to, za co zapłacili. Wiem, że to smutny fakt, ale tak już jest - tak działa większość ludzi. Więc oddawanie psów za darmo nie jest do końca dobre i może przynieść niekorzystny efekt.
4. kolejny argument też pasuje do niektórych hodowców - mam nadzieję, ze do większości hodowców wilczaków - oni też traktują swoje psy jak rodzinę; stąd zdarza się, że wybierają lub odrzucają przyszłych właścicieli psów na podobnej zasadzie, jak ludzie o wielkich sercach z fundacji;

Szczerze mówiąc, trochę mnie rozczarowałaś. Spodziewałam się konkretnych metod, być może testów, a może po prostu przedstawienia procedury adopcyjnej. A to tzw. "sito", o którym piszesz to przecież oczywiste sprawy - nic nowego.

I jeszcze jedno: odnoszę wrażenie antagonizowania hodowców psów i fundacji pomagającym psom. Moim zdaniem, takie przeciwstawianie jest niestosowne. Są różni hodowcy psów, są też różne fundacje... Nie powinno się wszystkich wrzucać do jednego worka, a już na pewno nie stawiać tych worków na szalkach naprzeciw siebie...
Old 18-05-2012, 16:11   #5
spadzista
the Bright Side of Wild

spadzista's Avatar

punkt 1 - chodziło mi o to że po adoptusia nie zgłosi się pseudohodowca
punkt 2 - nic nie jest ukrywane i idealizowane - więc też inni ludzie się interesują
punkty kolejne : ja nie mówię o hodowcach którym zależy - hodowczyni mojego Sabiego jak do niej zadzwonili ze schroniska to ich wyśmiała... i o takich mówię - jak by wszystkim hodowcą zależało nie było rodowodowych sów w schronach.... to by nie sprzedawali szczeniaków do hodowli które ewidentnie namnażają i jak coś już nie schodzi to wywalają... jeżeli hodowla ma 10 lat - 20 psów i żaden powyżej lat 5 - u - sprzedała byś im szczeniaka? a ktoś to robi ... z nieba im nie spadają...

a Ty piszesz tak jak bys nie wiedziała o ogromie hodowli z miotem co pół roku, tylko z topowymi rasami, szczeniaki wydawane od 6 tygodnia żeby zbyt dużo nie zjadły...

swoją drogą jestem ciekawa ilu nawet kochających i troskliwych hodowców ma możliwość zwiedzić dom nowego właściciela szczeniaka. fundacje mają wolontariuszy od tego i chodzą po domach. ZKWP bierze kasę od każdej pieczątki i każdego papierka - mógłyby się pofatygować - nawet za pieniądze na zasadzie - chcesz mieć szczeniaka - zgłaszasz się do związku po opinie, kontrolę - oczywiście jeżeli ufamy w kontrole Zkwp ...

Last edited by spadzista; 18-05-2012 at 16:37.
Old 18-05-2012, 16:30   #6
spadzista
the Bright Side of Wild

spadzista's Avatar

i uważam, że tego typu artykuły są zajebiste - bo nawet jak do co 10 osoby przemówią to już coś. Bo dla dużej ilości osób hodowla to raj przebywania z puszystymi kulkami :-)
Reply

Posting Rules