![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools
![]() |
Display Modes
![]() |
![]() |
#41 |
Junior Member
|
![]()
Odkopuję temat, bo tak sobie oglądałam zdjęcia z wystaw ostatnich.
Naszło mnie co do ringówek: o wiele estetyczniej wygląda trzymanie ringówki zwiniętej w dłoni (jak właścicielka K-lee) (tutaj moje zdjęcie: klik), a nie w dwóch rękach. W miarę możliwości warto też wystawiać na jak najcieńszej ringówce. Fajnym wyjściem jest żmijka (też jest na zdjęciu powyżej), wygodnie się na niej wystawia, nie przycina sierści. |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Senior Member
|
![]()
Bo chyba tak powinno sie robic, mnie nasz szkoleniowiec uczyl by zwinac sobie ringowke i w jednej rece trzymac, ale ostatnio Smrodziacha wystawiala moja mama, a ona zrobila jak chciala, a skoro ja strajkowalam to za zle jej miec nie moge
![]() Co do zmijki, owszem taka cienka moze i wyglada duzo lepiej bo ginie w wilczakowej siersci, ale dla mnie to jest po prostu zacisk. |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Junior Member
|
![]()
Zacisk, ale przy umiejętnym posługiwaniu się nim nie ma problemu - rodezjan nie protestuje
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() To w sumie wybor wlasciciela czy chce sznurek czy lancuszek, do mnie przemawiaja sznurkowe, a najbardziej podobaja mi sie te ozdobne dla malych pieskow, ale gdzie to na wilczaka ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
'Wilk z baśni' :)
|
![]() Quote:
Może tu zaraz na mnie gromy z jasnego nieba polecą, ale nie rozumiem jaki cel ma pokazywanie np. szczeniaków w trakcie socjalu z wystawą na żmijkach czy innych zaciskach, a to coraz częściej widać na ringach... ![]()
![]() |
![]() |
#46 |
Junior Member
|
![]()
Rodezjan swój charakter ma i jakby mu się coś nie podobało to sprzeciwić się potrafi
![]() Bajka, jeśli szczeniak ma być 'show' to często się go na żmijce wystawia. Odpowiednie posługiwanie się żmijką nie jest dla takiego malucha gorsze niż wystawianie go na sznurkowej ringówce. Przy długowłosych rasach jest to też ochrona szczeniecej sierści. ![]() Ja też osobiście preferuje jak najcieńsze ringówki się da, ale to już trzeba się zgrać z psem. Z moją 25kg suką w typie laba ćwiczę na 3mm sznureczku dla ozdóbek (kupiony na grzywacza znajomej) i wiem, że gdyby była rasowa to mogłabym ją na takiej wystawiać bez problemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
K-Lee Family
|
![]()
Wywołano mnie do tablicy
![]() Kalinkę wystawiam na żmijce i owszem jest to zacisk, ale nie muszę się z suką szarpać, ona wie z czym jeść żmijkę ![]() ![]() Lila Rouge się dopiero uczy, mam dla niej sznurkową ringówkę, ozdobną ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Junior Member
|
![]()
Czyli mam potwierdzenie, że żmijka nie jest zła
![]() Z rodezjanem nie mam problemu wcinania się włosa, ale jak trenowałam z owsikiem to wtedy była przydatka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Tmave Zlo
|
![]()
Ringówka sznurkowa, jaką posiadam, też się nieźle zaciska. Nasza obecnie ciężko pracuje jako.... smycz. Sucz już w miarę opanowany. Małe "szczekaczki" obcykane więc zamiast ganiać obwieszona smyczą właściwą co do rozmiaru wtykam sobie w kieszonkę zwiniętą ringówkę i w miarę potrzeby prowadzę psa "na sznurku". Fakt, w cywilizowanych miejscach może być z tym kłopot. Sama pamiętam podśmiewanie się sąsiadów z owego sznurka. Pies tylko jakoś na smyczy chodzić przestaje raptem umieć.....
![]() |
#50 |
Senior Member
|
![]()
Też potwierdzam, że żmijka jest ok., choć kiedyś byłam jej przeciwniczką dopóki nie przyjrzałam się jej dokładnie - to nie łańcuch oczkowy, który plącze sierść i co za tym idzie w pewnych momentach wyrywa włos. Żmijka działa na psa tak, gdy pies biegnie można ją luzować, zatem od strony widza wygląda, to jakby pies biegł na sztywnej "smyczy", a tak naprawdę, biegnie na poluzowanej, wokół szyi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
'Wilk z baśni' :)
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() ![]() Każdy pies jest inny, każdemu pasuje co innego ![]() ![]() ![]() ![]() Na początku zrezygnowałyśmy świadomie z wypasionego wyglądu (chociaż zmijkę mam super ładną ![]() ![]() ![]() ![]() Żeby nie było wątpliwości –ja do nikogo nie piję, są i szczeniaki pięknie biegające na żmijkach i łańcuszkach, ja piszę generalnie, odnośnie podejścia do „psa do show” w różnych rasach. Po prostu nie lubię walki za wszelką cenę, bez patrzenia na psa, w imię zasady "pies ma być do show" , bo pies to nie rzecz. A na ringach bardzo często widać takie podejście. Pies by sobie bez wystaw poradził ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|
|