Vai indietro   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Rispondi

Strumenti della discussione Modalità di visualizzazione
Vecchio 10-11-2012, 08:21 PM   #81
anula
czuły barbarzyńca

L'avatar di anula

ubicazione: miastowieś S-łomianki
predefinito

Quote:
Originariamente inviata da makota Visualizza il messaggio
Tyle czasu szukałam sklepu, który wysyłałby mrożone mięso i nie mogłam znaleźć... tzn. mamy w Krakowie "własnego barfa", ale ceny są porażające (indyk kosztuje ponad 12zł/kg ). Znalazłam fajnego barfa z bardzo ciekawymi cenami, ale w Warszawie - nie ma możliwości wysyłki
Makota, a w W-wie co takiego fajnego znalazlas?

Ja w Leclercu w Al. Jerozolimskich kupowalam wlasnie mrozone mielone ASPOL'u, ale w bardzo ograniczonym wyborze (cielecina, krolik, wolowe serca, nawet jeden jelen mi sie trafil ), i przyznam sie szczerze, ze mialam wrazenie, ze wiecej tam podrobow niz czegokolwiek innego.
Zwykle kupuje mielone korpusy drobiowe (kurczak 2,50/kg, indyk i kaczka 4,5-6/kg), ktore daje surowe wymieszane z warzywami, owocami i ziolami (wiem, korpusy w calosci sa tansze, ale mielone moge latwo wymieszac z dodatkami, ktore tez psu sa potrzebne), ew. wymiennie zoladki, serduszka drobiowe, ochłapki wolowe (takie 2-3 gatunek, z tluszczykiem) ze sklepu. Podroby typu watrobka, plucka (nerki nie, bo ich smrod zwala mnie z nog) - rzadko i w niewielkiej ilosci. Rzeczywiscie czystego, chudego miesa pies w diecie nie potrzebuje miec duzo...
raz w tygodniu daje twarog, jajo i olej lniany lub z lososia (tez z warzywami i owocami, a co)
Przymierzalam sie kiedys do mrozonek barf PRIMEX'u, ale one sa drozsze, wiec sama nie wiem - Bies przy swojej wadze wtrąbia ok 800 g tej "małmazji" dziennie (nie licząc warzyw), a jesli cos kosztuje 12 zeta za kilo (a tyle niektore strusie kosztuja), to robi sie to dosc drogo w rozliczeniu miesiecznym.
Aha, nie gotuje tych smrodow, nie musze - im bardziej "odjechane", tym smaczniejsze , a poza tym kosci nie powinno sie gotowac, jefta dobrze pisze

Suche u mnie idzie rzadko, i zazwyczaj na wyjazdach letnich - jak sie robi chlodniej, jest bojkot suchego.
W przyszlym tygodniu robie Biesowi badania kontrolne krwi, zeby sie dowiedziec, czy mu sluzy ta dietka - ale mysle, ze raczej tak - trzyma stała wagę, ma energię, sierść błyszczy się jak psu-nie-powiem-co (chociaz od tego dluzsza nie rosnie , ale gęściejsza na zimę sie robi)

Ultima modifica di anula : 10-11-2012 a 08:25 PM
anula jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 10-11-2012, 08:47 PM   #82
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

L'avatar di jefta

ubicazione: Wroclaw
Invia un messaggio tremite Skype a jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta
predefinito

Quote:
Originariamente inviata da avgrunn Visualizza il messaggio
Macie jakies ulubione dodatki warzywne do dawanego miesa, cos co mozna sprytnie podrzucic niejadkowi?
Zoladki nieczyszczone sa zamiennikiem warzyw. I sa juz nadtrawione, z bakteriami trawiennymi wiec wartościowsze dla psa. Nawet `moje` niejadkowe owczarki wyrywaja to razem z torebka, odpedzic nie mozna Jedyna wada jest potworny smród. Ja to wystawiam w torebce na dwór, czekam az rozmarznie, daje w pudelku po lodach i wyrzucam torebke po zoladkach razem z pudelkiem po lodach do zbiorczego kontenera na dworze
Vecchio 10-11-2012, 08:53 PM   #83
Rybka
Member

L'avatar di Rybka

ubicazione: Stargard
predefinito

Quote:
Originariamente inviata da jefta Visualizza il messaggio
Ja to wystawiam w torebce na dwór, czekam az rozmarznie, daje w pudelku po lodach i wyrzucam torebke po zoladkach razem z pudelkiem po lodach do zbiorczego kontenera na dworze
Musisz jeść duuużo lodów
Vecchio 10-11-2012, 08:56 PM   #84
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

L'avatar di jefta

ubicazione: Wroclaw
Invia un messaggio tremite Skype a jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta
predefinito

sporo poza tym i ja i moja szefowa karmimy karma, zoladki dostaja tylko od czasu do czasu.
Vecchio 10-11-2012, 09:27 PM   #85
avgrunn
Senior Member

L'avatar di avgrunn

ubicazione: Trójmiasto
predefinito

Smrodziach i tak juz lepiej je odkad go karmie na przemian z reki, ma to o tyle minus ze menda nagle zczal sie interesowac zawartoscia blatow i stolow

Co do miecha to mam problem tylko z innym niz drobiowe, bo do serduszek, zoladkow i innych takich kurczakowych to mamy dobre miejsce, dzwonie , zamawiam i podjezdzam.

Quote:
Originariamente inviata da anula Visualizza il messaggio
ktore daje surowe wymieszane z warzywami, owocami i ziolami
A jakie warzywa, owoce i ziola?
Vecchio 10-11-2012, 09:34 PM   #86
Narvana
love and terror

L'avatar di Narvana

ubicazione: Twardogóra/Gdańsk
predefinito

Quote:
No wlasnie dostalam od nich odpowiedz ze minimum wlasnie 5 kg, ja musze tak malo bo nie bedzie mial kto zjesc jak Smrodziach stwierdzi ze nie, Lolek za maly, a starszaki sa na specjalnej karmie i maja zakaz dodatkow.
Kup, jak nie zje to odkupie od Ciebie jak to w granicach przyzwoitych finansowych jest. Garuda zezre.
Vecchio 10-11-2012, 09:44 PM   #87
avgrunn
Senior Member

L'avatar di avgrunn

predefinito

Quote:
Originariamente inviata da Narvana Visualizza il messaggio
Kup, jak nie zje to odkupie od Ciebie jak to w granicach przyzwoitych finansowych jest. Garuda zezre.

Zamowie, zobaczymy czy zje. Tam wyzej dalam linka i mozesz spojrzec jak to cenowo wyglada.
Vecchio 10-11-2012, 10:02 PM   #88
anula
czuły barbarzyńca

L'avatar di anula

predefinito

Quote:
A jakie warzywa, owoce i ziola?
Oczywiscie najlepsze przetrawione przez bydlątko albo takie prosto z krzaka w lesie
a tak na serio to jest pacia od spadzistej, drobno zmielona, pachnaca glownie majerankiem, zalana ciepla woda - zamiast wypelniacza w postaci ryzu czy kluchów
poza tym Bies jak byl maly uwielbial ogryzki z jablka (ale juz mu niestety przeszlo), i nadal lubi zgniecionego bananka
Vecchio 10-11-2012, 10:08 PM   #89
Narvana
love and terror

L'avatar di Narvana

ubicazione: Twardogóra/Gdańsk
predefinito

No to najwyzej odkupie od Ciebie
Vecchio 10-11-2012, 10:12 PM   #90
avgrunn
Senior Member

L'avatar di avgrunn

predefinito

Quote:
a tak na serio to jest pacia od spadzistej, drobno zmielona, pachnaca glownie majerankiem, zalana ciepla woda - zamiast wypelniacza w postaci ryzu czy kluchów
No Smrodziach ryzu nie lubi, wiec to powinno byc w sam raz no i zdrowiej, dzisiaj zreszta przegladalam te mieszanki, wygladaly smakowicie
Vecchio 10-11-2012, 10:15 PM   #91
anula
czuły barbarzyńca

L'avatar di anula

predefinito

Quote:
No Smrodziach ryzu nie lubi, wiec to powinno byc w sam raz no i zdrowiej, dzisiaj zreszta przegladalam te mieszanki, wygladaly smakowicie
Problem tylko polega na tym, ze spadzista wyjechala do Indii na czas jakis...
a zapas warzywek ja przejelam od niej
(oczywiscie takie przetrawione sa najlepsze, ale nie żądajcie tego ode mnie, plz)

Ultima modifica di anula : 10-11-2012 a 10:17 PM
Vecchio 10-11-2012, 10:20 PM   #92
avgrunn
Senior Member

L'avatar di avgrunn

predefinito

Quote:
Problem tylko polega na tym, ze spadzista wyjechala do Indii na czas jakis...
a zapas warzywek ja przejelam od niej
Czyli szczesciarz Biesiak ma monopol poczekamy, nam sie nie pali, jeszcze musze i tak troche poczytac by mi sie we lbie rozjasnilo w tym temacie
Vecchio 10-11-2012, 10:33 PM   #93
Gaga
VIP Member

L'avatar di Gaga

ubicazione: Los Dientitos
Send Message via Gadu Gadu to Gaga
predefinito

Quote:
a tak na serio to jest pacia od spadzistej, drobno zmielona, pachnaca glownie majerankiem,
majerankiem?? Gdzie Ty tam majeranek czujesz? Aż pójdę i zanurzę nozdrza w puszce....
A serio-mieszanki fajne, do wymiksowania z czymś mięsnym. Grube Księciunio raczy ładnie chudnąć na tych warzywkach i az sie boje, co będzie jak zapas się skończy. Jedyny minus dla mieszkających w mieście-na spacer zabieramy 2 torebki

A na badania po dłuższym czasie tej diety i ja zabieram Cheya, bardzo jestem ciekawa wyników

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 10-11-2012, 10:49 PM   #94
avgrunn
Senior Member

L'avatar di avgrunn

predefinito

Quote:
Originariamente inviata da Gaga Visualizza il messaggio
Grube Księciunio raczy ładnie chudnąć na tych warzywkach i az sie boje, co będzie jak zapas się skończy.
hmm, mialam nadzieje ze moja lajza na takim zarciu troche przytyje, on nie ma z czego schudnac , moze ja powinnam na te mieszanki przejsc a nie Urciowy
Vecchio 10-11-2012, 10:54 PM   #95
anula
czuły barbarzyńca

L'avatar di anula

predefinito

Quote:
Originariamente inviata da Gaga Visualizza il messaggio
majerankiem?? Gdzie Ty tam majeranek czujesz? Aż pójdę i zanurzę nozdrza w puszce....
kiedy on tam w skladzie jest (przynajmniej w dwoch) - lubie majeranek i go wszedzie prawie wyczuwam... poza tym ja te suszonki jeszcze dodatkowo na sucho miele w mikserze, i wtedy pachna az milo
Vecchio 10-11-2012, 11:37 PM   #96
Gaga
VIP Member

L'avatar di Gaga

ubicazione: Los Dientitos
Send Message via Gadu Gadu to Gaga
predefinito

Może mi się te buraki i inne truskawki wymieszały

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 10-16-2012, 11:24 AM   #97
avgrunn
Senior Member

L'avatar di avgrunn

predefinito

No wiec dzisiaj przyszlo miesko, zapakowane zgrabnie w styropian, wszystko zamrozone na kamien, zamowilam wylacznie te ciekawe miecha do gotowania , kroliczka na zywca, wolowine z chrzastka, no i zoladeczki z trescia, do tego dwie paczuski z mixem warzywnym zeby zobaczyc co to jest. Dzis Urciowy dostanie gotowana sarninke i zobaczymy co on na to powie
Vecchio 10-16-2012, 04:56 PM   #98
avgrunn
Senior Member

L'avatar di avgrunn

predefinito

Maly update, miecho ugotowane, na szczescie gotuje sie w opakowaniu, jak otworzylam to coz nie jest to najprzyjemniejszy zapach na swiecie, teraz miesko stygnie a Urciowy wylizal opakowanie (bo gwizdnal ). Urciowy z Lolkiem dzieli sie wszystkim, ale opakowaniem z resztkami mieska nie chcial byla prawie wojna, a teraz czai sie pod micha i robi mi awanture

Edit: Miecho zezarte, prawie z micha

Ultima modifica di avgrunn : 10-16-2012 a 05:08 PM
avgrunn jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 10-16-2012, 05:36 PM   #99
anula
czuły barbarzyńca

L'avatar di anula

predefinito

avgrunn, a jaką minimalną ilosc musialas zamowic i jaki byl koszt przesylki? zastanawiam sie nad tymi zoladkami i paroma innymi rzeczami, ktorych w W-wie w leclercu nie widzialam...

Ultima modifica di anula : 10-16-2012 a 06:51 PM
Vecchio 10-16-2012, 08:04 PM   #100
avgrunn
Senior Member

L'avatar di avgrunn

predefinito

Quote:
avgrunn, a jaką minimalną ilosc musialas zamowic i jaki byl koszt przesylki? zastanawiam sie nad tymi zoladkami i paroma innymi rzeczami, ktorych w W-wie w leclercu nie widzialam...
Pisali ze min 5 kg, nabralam z roznych firm, wszystka lacznie z tym mixem to bylo niecale 7kg