Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-10-2012, 22:41   #1
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Odkąd 'siedzę' w wilczakach, to parametr wzrostu jest nieustannie nr.1. Ile mierzy? Podbija już grzbietem parapet? Ma już 72 cm? Kompletnie nie rozumiem i zdumiewa mnie popularność tego 'hitu'.
Wiesz masz wilczaka, ktoremu nikt nie zarzuca ze jest za maly, nie wmawia ze nie ma minimum, wiec nie rozumiesz czemu tyle szumu. Ja (mimo posiadania kurdupelka, do ktorego czasem sie doczepiaja) tez nie rozumiem o co sie rozchodzi jak to moze miec taki ogromny wplyw i wzbudzac tyle halasu, skoro wilczak to nie tylko wzrost ale mnostwo innych rzeczy.

P.S. tez nie czaje o co chodzi z szakalem, ja tam sie cieszylam jak Urciowego brali za szakala
Old 24-10-2012, 22:58   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by avgrunn View Post
Wiesz masz wilczaka, ktoremu nikt nie zarzuca ze jest za maly, nie wmawia ze nie ma minimum, wiec nie rozumiesz czemu tyle szumu. Ja (mimo posiadania kurdupelka, do ktorego czasem sie doczepiaja) tez nie rozumiem o co sie rozchodzi jak to moze miec taki ogromny wplyw i wzbudzac tyle halasu, skoro wilczak to nie tylko wzrost ale mnostwo innych rzeczy.

P.S. tez nie czaje o co chodzi z szakalem, ja tam sie cieszylam jak Urciowego brali za szakala
avgrunn-rozumiem, uwierz. Te pierdoły o fryzjerach (prostowaniu sierści przed wystawą) itp. Cuda się słyszało, serio Jak ktoś chce się przywalić, to się przywali: do wzrostu, ucha, oka, ogona czy sierści (no dobra, w tym ostatnim przypadku akurat wada jest ewidentna więc nie mówimy o przywalaniu się) Tylko -co to zmienia? W życiu Twoim? Psa? Chyba nic, prawda?

secki:
Quote:
"Czekając na szczeniaczka miałam marzenia aby był duży..."

"Cheitan to wilczak niebanalny. Tu,
w Polsce jedyny tak duży o tak harmonijnej budowie, nie da się go nie zauwazyć To prawdziwy Pan Pies, dorodny samiec, w 100 % ..."
Doceniam wysiłek, ale trochę się chyba nie udało, co?
Tak, marzyłam o dużym psie, marzenie się spełniło. Kocham duże psy i kudłate. Takie upodobanie.
Podpowiem - makota coś próbowała przemycić, że jakoby opowiadam, że Chey jest jakiś wyjątkowo duży. Szukaj dalej, może Ci się poszczęści, bo na razie to licho...Podpowiem, że dorodność samcza nie idzie wprost z wysokości. Lepiej wytłumaczyć się nie podejmuję.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 24-10-2012, 23:09   #3
secki
Head like a hole

secki's Avatar

Rzeczywiście się pomyliłem, "duży" nie jest synonimem słowa "wysoki" ale niski i kudłaty ,oczywiście, przepraszam!

Ale to prawdopodobnie dlatego, że jestem "tępym idiotą", "pustym łbem" charakteryzuję się również " nieograniczoną głupotą" bo przecież jestem "pustakiem"...

A teraz oczywiście biorę się do szukania tajemniczych postów ponieważ mam ogromną ochotę na przepychankę z kimś "na poziomie".

Dobranoc
Old 24-10-2012, 23:37   #4
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by secki View Post
Rzeczywiście się pomyliłem, "duży" nie jest synonimem słowa "wysoki" ale niski i kudłaty ,oczywiście, przepraszam!

Ale to prawdopodobnie dlatego, że jestem "tępym idiotą", "pustym łbem" charakteryzuję się również " nieograniczoną głupotą" bo przecież jestem "pustakiem"...

A teraz oczywiście biorę się do szukania tajemniczych postów ponieważ mam ogromną ochotę na przepychankę z kimś "na poziomie".

Dobranoc
Ponieważ zaliczyłam opierdziel od Dobrej Duszy, że daję się podpuszczać, niniejszym przyznaję Tobie i Makocie pełną satysfakcję, z wyprowadzenia mnie z równowagi. Pełen sukces, jeśli oto chodziło, a ponieważ nauczono mnie słuchać mądrzejszych-słucham i odpadam. Moje słowo nie musi być ostatnie.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 24-10-2012, 23:10   #5
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Tylko -co to zmienia? W życiu Twoim? Psa? Chyba nic, prawda?
Troche zmienia, kocham go jeszcze bardziej no bo taki slodki, nieduzy i jeszcze nie wiadomo czemu na niego jada

Gia masz absolutna racje
Old 24-10-2012, 23:16   #6
makota
Member

makota's Avatar

Ja muszę przyznać, że właśnie tę "szakalowatość" uwielbiam w wilczakach
Jakby mi ktoś takie rzeczy wytykał - nic tylko się cieszyć
Old 24-10-2012, 23:32   #7
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Po wyrzuceniu psow z wyzej wymienionymi wadami dyskwalifikujacymi okaze sie ze mamy w pl ze 3 hodowle I kilka repow
Old 24-10-2012, 23:38   #8
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

A co do Cadette: widzialam ja miesiac temu na wystawie we Wrocku I nie odstawala wzrostem od reszty stawki.
Old 24-10-2012, 23:44   #9
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
A co do Cadette: widzialam ja miesiac temu na wystawie we Wrocku I nie odstawala wzrostem od reszty stawki.
Widzialas je kolo siebie? Bo krotkonogie psy zawsze optycznie wygladaja na wieksze niz te dlugonogie... Ja miala okazje je widziec stojace leb w leb...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 24-10-2012, 23:54   #10
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
Po wyrzuceniu psow z wyzej wymienionymi wadami dyskwalifikujacymi okaze sie ze mamy w pl ze 3 hodowle I kilka repow
Dokladnie. Najszybciej poplyna te, ktore awanturuja sie o ten przyslowiowy 1cm... I w sumie moze wlasnie o to chodzi..o odwrocenie uwagi od psow, ktore maja mase problemow poprzez koncentrowanie sie na jednej pierdolce u konkurencji...

A teraz serio:
Tak jak pisalam WADY DYSKWALIFIKUJACE to jedynie rzeczy jakie powinno sie likwidowac w rasie. Wskazowki czego nalezy sie pozbyc... Gadanie, ze jakis pies ma JEDNA wade i powinno sie go wykluczyc z hodowli jest bez sensu, bo ten drugi moze ich miec 10 i byc radosnie rozmnazany przez samych krytykantow...

BTW: Na jednej z wystaw sedzina, ktora specjalizuje sie w wilczakach zmierzyla jedna suczke. Nie wyszlo jej minimum (mierzenie wystawowe, a nie bonitacyjne). Myslalam, ze sunia dostanie dyskwe, bo braklo 2 cm, ale nie. Pani sedzina stwierdzila, ze jest to wada, ale trzyma sie w ramach "tolerancji", bo slowacki klub mowi, ze w rasie dopuszcze sie odchylki 2cm... I rzeczywiscie pytala o to u samego zrodla...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 25-10-2012, 00:51   #11
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

A jeszcze jedno - "znecam sie" nad Cadette, choc to hodowczyni zawinila, a nie sunia. I nie zdziwie sie jesli jej wlascicielka ma laleczke voodoo z moja podobizna... Ale prawde mowiac zaluje, ze wlasnie na ta pare padlo - ze sa doskonalym przykladem na zaklamanie pani hodowczyni...

Ja osobiscie to suczysko BARDZO lubie - podoba mi sie o niebo bardziej niz jej "utytulowany" brat, bo ma o niebo lepszy ruch, ale co najwazniejsze takze CHARAKTER i OSOBOWOSC. A do tego na serio fajna wlascicielke - ma sunia szczescie.

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Reply

Posting Rules