Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Thread Tools Display Modes
Old 08-11-2012, 22:28   #14
Wonderfull Wolf ES
Senior Member

Wonderfull Wolf ES's Avatar

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Dotad duzo pisalam, a teraz fakty - na stronie hodowli Tawy pojawily sie swietne fotki czeskich wilczakow z ostatniej bonitacji:
http://www.tawykennel.cz/gallery/thu...m=lastup&cat=0
Patrzac na budowy psow widac, ze te ogromne roznice w wynikach bonitacji czeskich i tych z Poznej to nie wynik zlych pomiarow, ale po prostu gigantycznej roznicy w budowie psow (nie mowie o wszystkich, bo niektore czeskie hodowle spokojnie by mogly konkurowac indeksami i katowaniami z tymi, ktore mamy u nas w kraju).

Fotki ciekawe. Dla mnie okiem totalnego laika w kwestii bonitacji, rzuca się jedna rzecz - te psy też różnią się między sobą, w sensie widać na fotkach różne umaszczenia, "odcinania" maski, głębokie klatki, suche klatki, futrzaste, nie futrzaste, oko ciemniejsze, oko jaśniejsze, uszy większe, uszy mniejsze. To tylko fotki, więc nie oddają pewnie w pełni rzeczywistości. Mnie interesuje jedno, czy wyniki uśrednione bonitacji nie powinny mieścić się w tym samym/podobnym przedziale nazwijmy to błędu statystycznego.
Tak z własnego podwórka jak patrzę na moją Młodą, to jest ona dużą suką - nie chodzi mi tu o wysokość, tylko też długość ciała, proporcje, itd. Myślę, że akurat wysokością nie odbiega dużo od suk które znam, a kwestia leży bardziej w "reszcie" budowy. Mi się pojawia pytanie (tak to już było wielekrotnie), że ja chciałbym wiedzieć ile z wilczaka ma moja sucz - nie zmieniło by to mego patrzenia na nią i podejścia do nie, ale tak czysto merytorycznie mam poczucie, że na różnych bonitacjach mógłbym otrzymać różne oceny i w takim razie, gdzie leży "prawda" ??
Wonderfull Wolf ES jest offline   Reply With Quote

Posting Rules