![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
To jest zbyt mloda, nieukształtowana rasa by przyjac typowe dla hodowli innych zwierząt kryteria oceny psa/suki hodowlanej, a tym samym tworzyc rankingi. Mowi sie, ze pies musi silnie przekazywac swoj typ i byc ta podatna na aktualne trendy strona. Suka ma dawac przebic sie ojcu, charakteryzowac sie klasyczna uroda, prawidlowa budowa i dobrym charakterem. W takiej konfiguracji mozliwe jest stale podążanie za moda i wypuszczanie zawsze takich psow jakie sa aktualnie trendy. Ale u nas to nie działa.
Z hodowlami jest tak-jedno krycie moze byc super (np przypadkowo), a nastepne zupelnie bezsensu. Trzeba patrzec na konkretny miot a nie przydomek. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
O i takie postawienie sprawy jest przynajmniej bardzo rzeczowe - rozumiem zatem, iż nawet na czeskiej "macierzy" nie ma czołowych hodowli z przynajmniej jedną wzorową parką "multichampionów", nie mówiąc już nic o rodzimym podwórku (bo z tego właśnie by wynikało takie, a nie inne Twoje stanowisko, skoro każdy z miotów podlegał by bardziej rozregulowanej ruletce, a niżeli świadomemu doborowi, którego celem byłoby faktyczne ulepszenie rasy)?!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Member
|
![]() Quote:
Seriously? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Dlatego właśnie wziąłem go w cudzysłów.
Co zaś się tyczy tych "szarych komórek", to wybacz, ale żaden wzorzec rasy Ci nie powie, która hodowla wiedzie prym, jeśli uprzednio nie zaznajomisz się przynajmniej z większością tych bardziej liczących się w kraju i na świecie... i w tym celu m.in. fora kynologiczne stanowią nieocenioną pomoc (wskazując kierunki i dając jakieś początkowe punkty zaczepienia) - być może te rzeczywiście stanowi pod tym względem wyjątek od reguły, bo jak rozumiem, to właśnie staracie się mi tutaj siermiężnie udowodnić. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
Co Ci mam powiedziec: ja swojego wilczaka wybralam raczej pochopnie i dosyć przypadkowo - i jestem baaaaardzo zadowolona
![]() Obyś się zatem nie przeliczył w swoim jakże przemyślanym wyborze ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Member
|
![]() Quote:
Jeśli spytałbyś choćby "jak wybrać szczeniaka, które hodowle polecacie" czy coś w tym rodzaju, a nie wyjeżdżał z TOPlistą to myślę, że wszyscy byliby trochę bardziej chętni do współpracy ![]() A jeśli chodzi o to, kto "wiedzie prym" - nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Są hodowcy mniej i bardziej doświadczeni. Interesowni i mniej interesowni. Tacy, którzy mają "wyczucie" i tacy którzy go nie mają. Ale nikt Ci nie powie skąd masz wziąć szczeniaka, bo nie jest regułą, że dobra hodowla wypuszcza same piękności i na odwrót. Wszystko zależy od konkretnego miotu... także zamiast zajmować się toplistą - zacznij oglądać suki hodowlane, planowane mioty... Nie wiem kompletnie co masz na myśli pisząc o "liczących się hodowlach". Chcesz psa ze znanymi przydomkiem, czy psa, który wstrzeli się w Twoje preferencje? Bo jeśli to drugie to znów odsyłam do oglądania planowanych miotów (oraz do ogólnego przejrzenia bazy i wcześniejszych skojarzeń) Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Ja tak jak Ania wybralam raczej przypadkowo, tzn moje serce podbil ojciec mej mendy, ale oprocz tego nic wiecej nie wiedzialam
![]() ![]() Tak jak Makota, radze sie nie zastanawiac ktora hodowla jest najlepsza, bo z miotami bywa roznie, raczej wybrac suke lub samca ktory sie podoba i sledzic plany z nimi, i tyle ![]() Pytanie tez czego oczekujesz od wilczaka.
![]() |
#9 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
TOP Lista z kolei miała mi właśnie posłużyć do tego, abym na jej podstawie mógł przynajmniej rozeznać się w co bardziej wartych uwagi liniach hodowlanych (które dopiero skierowałyby mnie do konkretnych hodowli w danym specyficznym typie wilczakowym, jaki by mi szczególnie odpowiadał) i nie szukał tych informacji po całym tutejszym forum (tym bardziej, że te są z reguły porozsiewane w setkach wątków i prawie zawsze nieodmiennie w formie jakiejś off-top'owej ciekawostki), tracąc na te przekopywania się masę czasu (którego obecnie nie mam zbyt wiele, więc chciałbym go tym sposobem sobie zwyczajnie zaoszczędzić). P.S. Co zaś się tyczy tych personalnych zaczepek pod moim adresem, to darujcie je sobie, gdyż nie dam się więcej w te przepychanki słowne tutaj wciągnąć, skoro nie niosą one ze sobą nic ubogacającego Nasze krótkie życie (a są wyłącznie potworną stratą czasu i energii, którą o wiele rozsądniej można spożytkować na znacznie bardziej ciekawsze zajęcia). Quote:
No tak... tylko jak można zacząć poszukiwania, kiedy nie ma się właśnie owych wyjściowych punktów zaczepienia w postaci dokładnej mapy linii hodowlanych (dzięki którym tylko można dotrzeć do konkretnych hodowli w danym typie), a jedynie jakąś chaotyczną bazę danych, w której nie sposób się połapać (nawet jeśli obejmuje ona tylko przodków z paru dekad wstecz)??? Last edited by Wonderfull Wolf ES; 02-03-2013 at 17:05. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Last edited by wildheart; 02-03-2013 at 23:31. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() ![]() ps. po Twoim poście uważam, ze masz bardzo duże wymagania i naprawdę możesz być mocno zawiedziony gdy już weźmiesz jakąś małą bestię bo one też swoje humory mają a Twoje nastawienie BARDZO będzie wpływało na zachowanie Wilczaka. Takie błędne koło w momencie niespełnienia oczekiwań. napisałem to bez złośliwości, ukrytych podtekstów itp Pozdrawiam ![]()
Never Surrender ![]() Last edited by Predator; 03-03-2013 at 00:30. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|