![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 | |||||||
Member
|
![]()
Natknąłem się ostatnio na tłumaczenie wzorca rasy na kcsv.pl autorstwa Grzegorza S. i po przeczytaniu zdecydowałem, że warto ostrzec wszystkich przed korzystaniem z tego źródła. Rozumiem, że ów "ekspert" mógł opanować do perfekcji język słowacki, ale jego tłumaczenie wzorca jest dalekie od ideału. Jest to o tyle warte wzmianki, gdyż nawet jedno pominięte lub przeinaczone słowo, może całkowicie zmienić sens danego zdania. A to raczej w przypadku wzorca jest niedopuszczalne.
GÓRNA CZĘŚĆ GŁOWY: Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Kolejna farsa autorstwa tego pana.... Grzegorz S: Bruzda czołowa jest na niskim poziomie Na niskim poziomie to jest to tlumaczenie. Ale jak bierze sie za to dziecko google-translatora to tak to potem wyglada... Grzegorz S: dość blisko siebie z lekko ustawionymi na zewnątrz nogami. (Przyp.: jest róznica między łapami, a nogami) Oczywiscie, ze jest roznica. Wilczak ma wykrecone LAPY. Wykrecone NOGI maja buldogi... ![]() Grzegorz S: przylegające do klatki piersiowej i nieprzekraczające linii kadłuba. Widze, ze rozmowa przeskoczyla na tematyke zeglarska... Chyba, ze ten wzorzec by pan Grzegorz to ma byc jakas kontynuacja Kronik Wincentego Kadłubka... Grzegorz S: Szyja Wysoko lub nisko noszona w stanie spoczynku No comment ![]() Grzegorz S: Za mało lub za silnie rozwinięte przednie kończyny Zdecydowanie od opowiesci pana G. wolne bajki braci Grimm... ![]() Prawde mowiac po lekturze charakterystyki rasy zamieszczonej na tej stronie myslalam, ze nic mnie juz nie zaskoczy... A tu taka niespodzianka.... ![]()
Last edited by z Peronówki; 11-03-2013 at 00:07. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
A jesli ktos jeszcze nie wie skad pan G czerpie natchnienie to niedawno juz o tym pisali....
![]()
![]() |
#4 |
Wilcza Saga
|
![]()
A ja tak sobie porównuję Twoje tłumaczenie z tym Grzesiowym i nie licząc tych kilku nieprawidłowych zdań jego autorstwa - reszta to kopiuj i wklej. Czasem może zmienione jedno słowo. Czyli to tak, jakby przypisywał sobie czyjeś tłumaczenie... No, jak już wspominałam, z kilkoma tylko zmianami, notabene bardzo zabawnymi.
![]() Wiedziałam, że on coś szykuje, tak cicho siedział, że aż się martwiłam! ![]() Last edited by Louve; 11-03-2013 at 00:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Jak nic "kroi nam się" pierwsza w Polsce profesjonalna książka o wilczakach.
![]() Czekam z niecierpliwością /i na pewno nie tylko ja...../ ![]() Chętnie poczytam coś innego niż Topor, "Witkac" czy Vian.... "Konwencja" będzie zapewne podobna ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Huan, dzięki za porównanie. Ubawiłam się do łez
![]() Komentarz Margo: ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Zwykle się nie wtrącam ale to tłumaczenie przypomina zabawę w głuchy telefon
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
A to poniżej /tegoż autora
![]() ![]() ![]() ![]() https://www.facebook.com/notes/grzeg...29999453723709 Uwagi moje "skrzywione": -czytać potrafi /chyba.../ -z pisaniem gorzej..... z polskiego "pała", -brak umiejętności posługiwania się i pisania poprawnie słów trudnych; -wskazanie do wizyty u specjalisty: chcąc "obsmarować" kogoś, właśnie przyznał tej osobie rację..... ![]() ![]() ![]() Podsumuję cytatem autorstwa "piśmiennika": "W zasadzie jak zawsze jest to gówno warta treść" ![]() ![]() ![]() Last edited by Puchatek; 17-05-2013 at 13:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]()
Artykul przezabawny.. Nawet ja, owszem 100%owa Polka, lecz urodzona we Francji lepiej posluguje sie nasza kochana polszczyzna
![]() No i zeby tak bezsensownie pisac, potwierdzajac wypowiedzi Margo swoimi cytatami.. Ladny ubaw przy tej lekturze mialam, moze faktycznie powinien napisac ksiazke ? Albo moze one-man show ? ![]() Jeszcze pamietam pewna wypowiedz z Facebooka, w ktorej sam nazwal sie "papierem toaletowym". Niezla postac z tego Grzegorza, przynajmniej jest okazja sie posmiac ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() A polscy wilczakowcy muszą sobie jakoś radzić żyjąc "obok" siebie, spotykać się na wystawach, spacerach... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Senior Member
|
![]()
Spoko.... I do Francji pewnie dojdzie ta "krucjata" mająca na celu ratowanie wilczaków...
"Związek nasz bratni ogarnie ludzki ród"... Bo zapędy są.... ![]() Właśnie... MUSZĄ! ![]() Walczymy póki sił w ramach "Grup Wsparcia"... ![]() ...... A J.Urban wyprodukował kiedyś papier toaletowy ze swoją podobizną... więc czekamy... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
Z ciekawostek przyrodniczych: wg pewnego GÓRU od rasy, wysoko noszony przez wilczaka w stanie pobudzenia ogon moze być skutkiem... spożywania nadmiernej ilości wieprzowiny
![]() Ludziska, zweryfikujcie zatem jadłospisy swoich psów, jeśli chcecie wygrywać wystawy... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Senior Member
|
![]()
Hahahahaha, genialne
![]()
![]() |
#14 |
Senior Member
|
![]()
to wychodzi, że Wondera jest wieprzowinową skrytożerczynią
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
czuły barbarzyńca
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Distinguished Member
|
![]()
A któż to takie idiotyzmy wymyśla? Ten co zwykle?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
czuły barbarzyńca
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Senior Member
|
![]()
Hmmmm.....
![]() "Okiem skrzywionym" stwierdzę, że sam o-guru tego nie pisał... zbyt poprawna polszczyzna...... znowu korektor/-ka/ mu pomagał/-a/ ![]() Chwalę trud włożony w pracę -tyle cięcia zdjęć, tyle słów w jednym miejscu do zrozumienia -zuch! Już widzę ten nosek pomarszczony ciężkim trudem, te oczęta podkrążone z niewyspania, bo wertowało się zdjątka, bo korekty robiło, bo przypasowywało kolejności ogonków.... Dać mu galaretkę! Z wieprzowiny! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|