Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-03-2013, 10:07   #1
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Ciezko je uznac za czechoslowackie wilczaki, bo z nimi nie maja w zasadzie nic wspolnego. Maja moze 25% krwi CzW. Reszta to wielki szwindel grupy Mutara - w tym Franka i Suski...
Ja sobie zdaje sprawe ze to nie do konca wilczaki ale mimo to bardzo mi si epodobaja
Old 13-03-2013, 13:31   #2
Emi
Junior Member

Emi's Avatar

Quote:
Originally Posted by avgrunn View Post
Ja sobie zdaje sprawe ze to nie do konca wilczaki ale mimo to bardzo mi si epodobaja
Ja żałuję że to nie są CSV bo są niesamowicie piękne
Emi jest offline   Reply With Quote
Old 13-03-2013, 14:01   #3
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Mi sie podobala Blitz Galicyjski Wilk. I te rude zoltookie G z Peronowki Gothmog i Gader'el. No i Doz i Demoniak mimo wszystko sa zjawiskowe, przynajmniej na fotkach.
Old 13-03-2013, 14:16   #4
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Emi View Post
nie wiem czego zalowac, nie sa i tyle
a jesli juz gadami o pieknosc to ... zajebiste
na dodatek tez nazywaja wolfdogem

Last edited by wolfin; 13-03-2013 at 14:18.
wolfin jest offline   Reply With Quote
Old 14-03-2013, 13:08   #5
Puchatek
Senior Member

WOW!
Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
zajebiste
Skąd go wytrzasnęłaś??? Z dna piekieł?
Dla mnie: powalająco piękny.../chociaż przy nim to w nocy bym oka nie zmrużyła...../

Last edited by Puchatek; 14-03-2013 at 13:10.
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 14-03-2013, 13:42   #6
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bura View Post
chociaż przy nim to w nocy bym oka nie zmrużyła...../
pewnie bys zmruzyla, w koncu bylby Twoj, znajomi mych rodzicieli wciaz im powtarzaja ze my musimy uwazac na Ura bo on ma takie dzikie spojrzenie i nas kiedys zamorduje a mimo to spi sie przy nim jak dziecko

Last edited by avgrunn; 14-03-2013 at 13:46.
avgrunn jest offline   Reply With Quote
Old 14-03-2013, 22:52   #7
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

To ja pojade "antykami"....
BARDZO podobal mi sie starszy brat mojego pierwszego planowanego wilczaka. Zrobil na mnie duze wrazenie - chodzi o Bonniego z Města Sadské:

(potem juz mi zachwyt przeszedl, ale i tak zaluje, ze nie udalo mi sie go uzyc w hodowli)

Nie przeszedl zachwyt suczyskiem Pavla - Nancy Šedá eminence:

(i malo co a nie zostalabym wlascicielka suczki po Haidy z miotu Q - zreszta nadal mam do nich slabosc... )

Staloby sie tak, gdyby nie moja wielka milosc - Amálka od Buližníku.
Fotki w galerii ma generalnie slabe, ale jak na tamte czasy to byla zjawiskowa suka - na serio prawie wilczyca - tak kolorem, jak i budowa....

A tu w wieku 13 lat:

Owocem tej milosci jest Jolka. I gdyby Amalka zaszla w ciaze to w 2001 zamiast Belci bylaby druga corka Amalki (i Norda)...
(nie, zeby Belcia byla niechciana, bo to dla niej swiadomie zrezygnowalam z rezerwacji na kolejny miot Amalki)

A aby nie bylo za bardzo rodzinnie to nie moge wspomniec o naszych najwiekszych konkurentkach - fotki maja na serio slabe, a szkoda, bo sa to wyjatkowe suki...
- Amy Zlatá Palz

- Arlen spod Ďumbiera

- Bonie Mrazivé ticho

Z czeskich suk z tamtych lat w pamieci mam jeszcze Die Dakmat

(pierwsza po lewej)

Pieknym psem (z super glowa) byl Nuk Seda eminence

(fotki ma wyjatkowo fatalne - widzialam go w Světlej nad Sázavou - w porownaniu do innych prezentowanych tam czeskich psow wygladal jakby byl z innej bajki. Ale co tu duzo gadac - stare morawskie mioty to rzeczywiscie bylo cos innego niz widujemy teraz)

OK, wracajac na Slowacje - oczywiscie Gaius Dór:

Niesamowite wrazenie robil na mnie zawsze Artex Radov dvor (gdyby nie katowanie to bylby moim slowackim numerem jeden)

Fotki tragedia, choc sama je robilam.
Tak wygladal w wieku 12 lat:

Oczywiscie byla masa innych psow, ktore mi sie podobaly. Ale akurat te pamietam szczegolnie dobrze. Choc pewnie jakis jeszcze mi sie przypomni...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 14-03-2013 at 23:04.
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 14-03-2013, 23:03   #8
makota
Member

makota's Avatar

O tak, zapomniałam o Arlen, a ona tez jest na mojej liście
Tak samo zresztą jak jej synek Casar

Do tej pory nie znałam jednak Zlata Palz Amy, a szkoda, bo ślicznota właśnie trafiła na moja listę

Bardzo podoba mi się na tym zdjęciu:
Old 14-03-2013, 23:15   #9
Wonderfull Wolf ES
Senior Member

Wonderfull Wolf ES's Avatar

Quote:
Tak wygladal w wieku 12 lat:

nie dość, że piękny wygląd to i siły "witalne" widać po fotce się zachowały
Wonderfull Wolf ES jest offline   Reply With Quote
Old 14-03-2013, 14:37   #10
Emi
Junior Member

Emi's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bura View Post
WOW

Skąd go wytrzasnęłaś??? Z dna piekieł?
Dla mnie: powalająco piękny.../chociaż przy nim to w nocy bym oka nie zmrużyła...../

A mi się ten akurat nie podoba, wole takie:

Wilczakowej top listy nie mam, ale tego przystojniaka uwielbiam oglądać:
Old 14-03-2013, 14:55   #11
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Wilczakowej top listy nie mam, ale tego przystojniaka uwielbiam oglądać
Nie liczy sie bo jestes kompletnie nieobiektywna
Old 14-03-2013, 15:46   #12
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Ale Emi to jest to samo wilk amerikanski - roznica tylko w kolorze )
ja wole czarnego bo wilk szary to wilk nasz amerikanske szare sa jakies jak z kontaktu z Arielem za slabe kolory maja
Old 15-03-2013, 16:30   #13
makota
Member

makota's Avatar

Hehe, Ian pojawia się w co drugim poście
Ale to faktycznie nie jest zaskoczenie... Eligo ma całą maaaasę pięknych dzieciaków
Gaj był ślicznym młodzikiem, szkoda, że tak wcześnie odszedł, wyrosłoby z niego piękne psisko

Edit: Po raz kolejny pojawił się Gothmog, jeden z moich naj-ulubieńców, więc "do kawki" oglądałam sobie jego zdjęcia... i .... aaaach, cuuuudny jest
Za każdym razem, kiedy zajrzę w bazę, zakochuję się z nim coraz bardziej

Last edited by makota; 15-03-2013 at 16:33.
makota jest offline   Reply With Quote
Old 13-03-2013, 14:16   #14
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Moglyby byc. Niestety rasa sie nam bardziej cofa niz idzie do przodu - bo jeden hodowca pracuje, a 10 innych knoci. I trzeba tracic czas na naprawe ich bledow...

Krycia powinny wygladac tak, ze bledy matek poprawia sie ojcami. A wystarczy pozerkac na mioty by stalo sie jasne, ze wiekszosc to takie, gdzie uzywa sie psow, ktore nie daja nawet cienia nadzieji, ze ich dzieci dorownaja swoim matkom... O selekcji na wykrok owczarka, indeks formatu 122 i dlugosci 50 nawet nie wspomne...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 13-03-2013, 14:44   #15
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Margo mozna psy i sukami poprawic naprzyklad Aida zal ze ja kryje tak jak kryje
Old 13-03-2013, 16:22   #16
Emi
Junior Member

Emi's Avatar

Quote:
Moglyby byc. Niestety rasa sie nam bardziej cofa niz idzie do przodu - bo jeden hodowca pracuje, a 10 innych knoci. I trzeba tracic czas na naprawe ich bledow...

Krycia powinny wygladac tak, ze bledy matek poprawia sie ojcami. A wystarczy pozerkac na mioty by stalo sie jasne, ze wiekszosc to takie, gdzie uzywa sie psow, ktore nie daja nawet cienia nadzieji, ze ich dzieci dorownaja swoim matkom... O selekcji na wykrok owczarka, indeks formatu 122 i dlugosci 50 nawet nie wspomne...
Margo ja się na tym partaczeniu nie znam, nawet nie rozumiem kontekstu niektórych zdań w twojej wypowiedzi ( na przykład "moglyby być" ???
Ja tylko laickim okiem oceniam co widzę na zdjęciu, a widzę coś zjawiskowego.
Old 13-03-2013, 17:09   #17
makota
Member

makota's Avatar

Quote:
Margo ja się na tym partaczeniu nie znam, nawet nie rozumiem kontekstu niektórych zdań w twojej wypowiedzi ( na przykład "moglyby być" ???
Ja tylko laickim okiem oceniam co widzę na zdjęciu, a widzę coś zjawiskowego.
Moim zdaniem chodzi o to, że gdyby wszyscy hodowcy porządnie wzięli się za hodowanie, to być może wilczaki jako rasa już byłyby na takim poziome, by wyglądać jak wilki i takie oszustwa nie byłyby potrzebne.
Tymczasem hoduje się wilczaki bez namysłu, a jak ktos ma ambicje na wyhodowanie wilczego w typie "wilczaka" to zamiast z głową podejść do krycia, woli iść na skróty używając wilka i wyhodować (nieprzewidywalną bądź co bądź) hybrydę. Wygląd wychodzi super, ale charakter, nad którym pracowano przez ostatnie kilkadziesiąt lat leci na łeb na szyję...

Mi równiez bardzo podoba się Demoniak, to przepiękne zwierzę... ale na pierwszy rzut oka widać, że to nie wilczak, tylko hybryda. Nie potrzeba żadnych badań, żeby być tego pewnym...
Old 13-03-2013, 17:53   #18
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Amen.

Quote:
Originally Posted by makota View Post
Mi równiez bardzo podoba się Demoniak, to przepiękne zwierzę... ale na pierwszy rzut oka widać, że to nie wilczak, tylko hybryda. Nie potrzeba żadnych badań, żeby być tego pewnym...
Tzn byloby pol biedy, gdyby Frank uzyl wilka... Ale miksem wilka jest tylko Doz od Satu. A sam Frank uzywa amerykanskich wolfdogow (ich fotki dala Daiva). To popsulo nie tylko charakter, ale i cala rase. AWD to mieszance roznych ras - nie ma tam ONka, ale sa husky, malamuty i "co tylko biegalo po ulicy".
Frank to pieknie ukrywa, ale trafiaja sie mu psy, ktore KOMPLETNIE nie przypominaja zadnej rasy. Na internet wedruja cenzurowane foty, ktore maja nakrecac sprzedzaz... Tylko na spotkania wilczakow we Francji stawiaja sie psy, ktore nikt z nas nie wzialby ani za wilka, ani za wilczaka, ale ktore maja rodowod FCI, ze sa czystymi "Frankowymi" CzW....

Ale i tu sie zmienia - coraz wiecej sie mowi, ze zrobia z nich nowa rase.... Wloscy Mutarowcy maja juz nawet swoj klub.

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 13-03-2013, 19:22   #19
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Ale i tu sie zmienia - coraz wiecej sie mowi, ze zrobia z nich nowa rase.... Wloscy Mutarowcy maja juz nawet swoj klub.
ja tylko za bo te ktorym potrzebny wilczek do ogrodu beda mogli brac ich a te ktore chca z psem cos robic i bez stresu zyc caly czas majac wilka okolo siebie - zostanie z CSV
Old 13-03-2013, 17:55   #20
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Tzn jeszcze raz o co mi chodzi... Wybaczcie, ale kazdy glupi moze pokryc swoja suke wilkiem europejskim - kazdy z nas moze to zrobic i bedziemy mieli cala Polske takich "Doz'ow" - i to nawet lepszych.... Uzyskanie tak wygladajacego psa nie kosztowalo Franka ZADNEJ PRACY. Wystarczylo tylko dopuscic sie oszustwa.
To nie jest praca hodowlana, ale zwykla genetyka.... F1 nawet najwiekszy ignorant NIE DA RADY generalnie ZEPSUC - 50% genow idzie od tatusia, 50% od mamusi, a Hartl udowodnil, ze eksterierowo przebija sie wilk.

Dlatego akurat te miksy jako F1 powino sie rownac do prawdziwych wilkow. Ale wtedy porownanie wypada dosc SLABO. A raczej blado...
Bo np mi o wiele bardziej podoba sie ten "pies" (to wilk Michaela) - ma o niebo lepsza siersc, kolor i budowe :

I znam wiele innych wilkow o niebo ladniejszych od "psow" Franka, bo zasada jest taka, ze jak ktos jest kiepskim hodowca to "spartoli" nawet wilka (patrz Mutary ). Nie inaczej stalo sie tutaj - zobaczcie na ta fotke:

JEDNA GENERACJA (Doz jest F1), a Suski i tak dala rade zepsuc katowanie wilka i dorobic mu nogi owczarka (bo zamasiat pomyslec wziela to co miala i uzyla swojego bardzo kiepskiego wilczaka do zrobienie tych miksow)...

A teraz wracajac do tematu (a raczej OFFA

Quote:
Gia mnie zabije, ale podam ja jako przyklad...
Chyba kazdemu z nas podobaja sie wilki... Nawet hodowcy wilczako-ONkow je kochaja... Jednak sytuacja DIAMETRALNIE sie zmienia, gdy do takiego wygladu zaczyna sie dazyc w hodowli wilczakow... Ile razy padaly slowa, ze jakis pies jest za lekki i za delikatny. Ze jest wymoczkowaty, itp... Za kazdym razem to pejoratywne okreslenie dotyczylo psa w typie (mniej lub bardziej) WILCZYM... Jak trafia sie wilczak o 100% wilczej budowie to za jego plecami zaczynaja krazyc bzdury, ze za krotki, ze noga dziwnie dluga, ze ruch drobiacy, ze wykroku brak...
Czesto powtarzaja to rozniez osoby, ktore lansuja sie jako milosnicy wilczego wygladu...
Niestety jest tak, ze dlugo powtarzane klamstwo staje sie prawda - zaczynaja w nie wierzyc sami hodowcy... Jak dlugo sie komus wciska glupoty, ze jakies pies jest za delikatny to czlowiek zaczyna tracic punkt odniesienia...
I teraz bedzie Gia - ma mlode suczysko, ktore pieknie sie rozwija. Typowe dla wilkow jest to, ze jako mlode psy sa "patyczakami"... Bardzo pozno dorastaja i obrastaja miesniami. Ale z powodu wiecznego gadania to Gia robila badnia krwi suczysku, czy wszystko jest OK. Jakos nie slyszalam, zeby do weta pojechal wlasciciel mlodego "czolgu" - aby przebadac, dlaczego pies jest taki zwalisty, rozlazly i ciezki....

Prawda jest taka, ze w chwili obecnej konkurencja miedzy niektorymi hodowcami polega na tym, ze hodowca wilczakow w typie doga niemieckiego zasmuca sie, ze jest psy sa ZA LEKKIE i ZA DELIKATNE, bo jego konkurent hoduje molosy w typie mastifa neapolitano... A hodowca prawdlowych psow dostaje latke hodowcy psow delikatnych i wymoczkowatych....

Gdyby nie ta anomalia to juz dawno mielibysmy psy o BARDZO wilczym wygladzie... Bo wilczaki wilka w genach maja...
Obecnie wielu hodowcow "placze", ze wilczaki sa malo wilcze. Ale jak przychodzi do hodowania to suki kryja psami w typie owczarka... A wilczy wyglad z nieba sie nam nie wezmie...
(nie pije do Polakow, bo jesi chodzi sredni o poziom wiedzy hodowcow i jakosc miotow to podobnie jest tylko u Slowakow)

OK, koncze pozytywnie... Do pracy nad "wilczakowymi wilczakami" zabrala sie grupka ludzi i widze, ze zauwazyliscie, ze udalo sie nam pojsc mocno do przodu... Rosna kolejne fajne psy w roznych krajach Europy i coraz latwiej znajdowac psy, z ktorymi mozna isc do przodu (zamiast cofac sie o generacje).

Na koniec dorzucam dwie slicznoty
-C-scar'a

- Uran - kolejny mlody pies - 100% wilczak:

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Reply

Posting Rules