Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-03-2013, 20:32   #1
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by anula View Post
MOŻE. A na pewno może z wiekiem zakręcić się bardziej. Casus Cheitana (niech Gaga mi wybaczy, że sobie Księciuniem klawisze wycieram)...
Racja (a wybaczać nie mam czego przykład książkowy przecież). U Cheya z wiekiem powiększa się powierzchnia zakręcona, z (niegdyś) łopatek, teraz prawie po całości. I bardziej A fraxini uprzejmie przypominam, że Ulvarek nosi w sobie te same geny więc dziwić się nie powinna
Księciuiniowy synek, który nigdy nie miał ani jednego zakręconego włoska (Ivjusha), w wieku 6 lat zaczyna miewać tu i ówdzie wicherki, Shey chyba też ma fale Dunaju...
Możecie też poobserwować zjawisko u Kalinkowych potomków, wystawiają się więc okazja do obejrzenia częsta, a młódź ma sierściuchę jakby pieron pier....ął w sam jej środek (jak nic wyodrębnimy podtyp w rasie:P - csv curly coated)

p.s. jak mi na stare (moje i psa) lata odbije i się wybierzemy pobiegać w jakichś weteranach, to zapraszam do badania organoleptycznego, obiecuję nie używac prostownicy przed prezentacją

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Last edited by Gaga; 19-03-2013 at 20:37.
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 19-03-2013, 20:57   #2
MagdaW
Junior Member

MagdaW's Avatar

Ja Liskama latem myję systematycznie szamponem: "EUROWET SEBOVET-CLEAN Szampon dermatologiczny przeciwłojotokowy dla psów"

Wydaje mi się że Liskamm ma odpowiednia sierść i dość szorstką. Latem Liskamm prawie codziennie pływa w rzece i faktycznie wierzchnia część sierści schnie błyskawicznie. Pies wyjdzie z wody, otrzepie się i wygląda na suchego. Ale sierść przy skórze pozostaje dalej mokra, a że jest "przykryta" grubą warstwą suchej już sierści to nie może dokładnie wyschnąć i skóra się zaparza a po kilku gorących dniach zaczyna strasznie śmierdzieć. Dlatego zawsze po kąpieli wycieram sierść na grzbiecie i gdy zaczynam czuć lekki smrodek to myje tym szamponem.

A w pozostałe pory roku nie mam potrzeby myć go, no chyba że się w czymś wytacza wtedy szare mydło.
MagdaW jest offline   Reply With Quote
Old 19-03-2013, 21:50   #3
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Kalinkowe dzieci z miotu G mają sierść iście tatusiową, Damonkową co zresztą dodaje im uroku
Ale tu mam kilka spostrzeżeń. One mimo to schną raz dwa, choć od kąpieli nie stronią. Najbardziej "curly coated" jest Lila, ostatnio często jej sierść testuję, wystawiam na śnieżycę i pies wraca pod kołderką śniegu. Biały puch nie topnieje na niej. Ta sierść jest szorstka bardzo, twarda.
Z Kalinki z kolei wszyscy wilczakowcy na wystawach śmiali się, że jest kąpana w lenorze. Ona taką sierść miala zawsze, przyjemną w dotyku, ale też jest samoczyszcząca się, nie nasiąkająca zapachami (pomijam psie pachnidła...) i szybko schnąca. Więc sama już nie wiem jak to z tą sierścią jest

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 16-04-2013, 08:22   #4
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Kalinkowe dzieci z miotu G mają sierść iście tatusiową, Damonkową
Szukając czegoś zupełnie innego w bazie przypadkiem trafiłam na fotkę tej suczki:
http://www.wolfdog.org/site/pl/gallery/pic/46124/ Zainteresowała mnie jej sierść. Pogrzebałam głębiej i okazało się, że jest krewną Damona, po której przypuszczalnie odziedziczył on i jego dzieci sierść.

Niniejszą informację dedykuję Pawłowi M.-D. oraz wszystkim którzy głoszą, że za sierść "Galinek" odpowiada na 100% Jolly, NB czeska suka, której rodzeństwo ma bogaty wkład w genetykę czeskich psów.

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 16-04-2013, 09:29   #5
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Szukając czegoś zupełnie innego w bazie przypadkiem trafiłam na fotkę tej suczki:
http://www.wolfdog.org/site/pl/gallery/pic/46124/ Zainteresowała mnie jej sierść. Pogrzebałam głębiej i okazało się, że jest krewną Damona, po której przypuszczalnie odziedziczył on i jego dzieci sierść.

Niniejszą informację dedykuję Pawłowi M.-D. oraz wszystkim którzy głoszą, że za sierść "Galinek" odpowiada na 100% Jolly, NB czeska suka, której rodzeństwo ma bogaty wkład w genetykę czeskich psów.
Ja nie widze w siersci Elzy nic niezwyklego poza tym, ze ma duuuzo podszerstka - jest na tej focie chyba tuz przed wylinką, poza tym jest niezbyt czysta i niezbyt sucha (przynajmniej tak wyglada). Natykalam sie na jej zdjecia juz parokrotnie, i to, co mnie w niej uderzylo to maska a raczej jej prawie brak...
Oczywiscie trudno oceniac psa po zdjeciach, szczegolnie jesli jest ich w galerii dosc malo
anula jest offline   Reply With Quote
Old 16-04-2013, 11:28   #6
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Ja nie widze w siersci Elzy nic niezwyklego poza tym, ze ma duuuzo podszerstka - jest na tej focie chyba tuz przed wylinką, poza tym jest niezbyt czysta i niezbyt sucha (przynajmniej tak wyglada). Natykalam sie na jej zdjecia juz parokrotnie, i to, co mnie w niej uderzylo to maska a raczej jej prawie brak...
Oczywiscie trudno oceniac psa po zdjeciach, szczegolnie jesli jest ich w galerii dosc malo
Ja wyraźnie widzę jeżyka.

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 16-04-2013, 12:08   #7
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Ja wyraźnie widzę jeżyka.
Myslalam, ze chodzilo nie o dziedziczenie jeżyka, tylko o fale...
Jeżyk chyba nie jest niczym niezwykłym - kolczasty jak jeż nawet moj bywa, jak sie zmoczy
anula jest offline   Reply With Quote
Old 19-03-2013, 22:33   #8
fraxinia
Junior Member

fraxinia's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
A fraxini uprzejmie przypominam, że Ulvarek nosi w sobie te same geny więc dziwić się nie powinna
Nie dziwię się, tylko się zastanawiam co może się wydarzyć Nawet gdyby cały się poskręcał no to i co z tego? Jedna owca więcej to nie problem, zmieści się w obórce

Quote:
U Cheya z wiekiem powiększa się powierzchnia zakręcona, z (niegdyś) łopatek, teraz prawie po całości.
Właśnie tak myślałam, że może ten kołtun z zadu będzie się powiększał aż całego psa obejmie;p Ale skoro Margo pisze, że odrastająca sierść rządzi się swoimi prawami, a do tego:

Quote:
na dupsku to i Biesowi futro sterczy
znaczy na udkach, chcialam powiedzec
to chyba jednak owcy nie będzie.

Jeszcze ostatnie pytanie: Shey od zawsze miał fale Dunaju? Zanikają mu czy raczej falują coraz bardziej? Ulvi też miał trochę pofalowaną sierść, ale fale zniknęły w okolicach zeszłego lata i już nie odrosły. Nadal na karku, wzdłuż kręgosłupa i w okolicach nasady ogona włosy są ciut mocniejsze, ale już nie tak długie. hmmm

Quote:
Możecie też poobserwować zjawisko u Kalinkowych potomków, wystawiają się więc okazja do obejrzenia częsta, a młódź ma sierściuchę jakby pieron pier....ął w sam jej środek (jak nic wyodrębnimy podtyp w rasie:P - csv curly coated)
Widziałam na wystawie, ale jakoś nie skojarzyłam;p chyba pomyślałam, że to tak po kąpieli

Quote:
p.s. jak mi na stare (moje i psa) lata odbije i się wybierzemy pobiegać w jakichś weteranach, to zapraszam do badania organoleptycznego, obiecuję nie używac prostownicy przed prezentacją
Z przyjemnością wyczochram wuja osobiście
fraxinia jest offline   Reply With Quote
Old 19-03-2013, 23:13   #9
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Mogę potwierdzić, co napisała Gia-ów zmierzwiony włos, poza brakiem prostoty, jest jak u kozy-ostry, sztywny, gęsty, długi, obfity i idealnie spełniający rolę izolatora. Po wyjściu z wody wygląda zabawnie, jak mokra trwała Doprawdy nie rozumiem jaką przyjemność mają dzieciaczki miziające taką szczotę na psie
U Sheya pierwsze oznaki falowania pokazały się chyba już w zeszłym roku, coś mi się kołacze, że Rybka zauważyła jakiś "nieporządek", czy to będzie postępowało-zobaczymy. Dla mnie samej proces zmian w cheyowym futrze jest zjawiskiem zagadkowym, najlepiej to widzą Ci, którzy Cheya widują w pewnych odstępach czasu i mają porównanie. Na dziś, po 8 latach, moge jedynie stwierdzić, że jest 'bardziej' i tyle

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 19-03-2013, 23:35   #10
makota
Member

makota's Avatar

Wydaje mi się, że gdzieś kiedyś czytałam, jakoby sierść wilczych szczeniąt i młodzików miała być bardziej "falująca" niż ta u dorosłych osobników... ale czy to prawda to nie wiem Mogę też coś źle pamiętać...
Ktoś coś wie na ten temat?
Reply

Posting Rules