|
|
|
|||||||
| Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#40 | ||
|
VIP Member
|
Quote:
W takim wypadku wilki rzeczywiscie nie beda klapac. One troche powarcza, a potem sie pozabijaja. Na 100%. ![]() Ale moje slowa odnosisz calkowicie do wystawy... Wilczak ma byc czujny, szybki. A jak do ringu wladujesz jeszcze kilka samcow tej rasy to nie ma co oczekiwac, ze sie beda z miloscia lizac sie po mordkach.... I tak - beda warczec na inne samce... Wystarczy, ze zostana sprowokowane ogonami w gorze... Sorry, ale jak spotka sie kilka dominujacych samcow, ktore w domu sa panami swiata (bo zyja same, lub z sukami) to tak ich spotkanie bedzie wlasnie wygladac...Pomysl co bedzie jak do ringu wladujesz Zorana, Imbusa, Ura i Eligo? Bedzie jedno mega klapanie zebow. Bo to SAMCE. Oczywiscie pracujac z psem mozna nad tym dosyc mocno zapanowac. Ale trzeba 1) pracowac i 2) to trwa... Nie zmienia to faktu, ze "pyskaty" wilczak miesci sie w normie, a ten oderwany od rzeczywistosci i bujajacy w oblokach juz nie. Ale wspomnialam o tym tez z innego powodu. Tak jakos w Swiebodzicach zaczelam gadac z nieznajomym - wiem tylko, ze od wielu lat widuje go z kaukazami... I zaczal mowic o sedziowaniu jego rasy - ze w ringach wystawowych maja obecnie tragedie - promowane sa "pierdoly". Ze kaukazy ze wzorcowym charakterem dyskwalifikuje sie za agresje, a promuje takie, ktore lgna do ludzi (i sedziow) jak goldeny... Jaki charakter ma miec kaukaz i do czego byla rasa wszyscy wiemy... I czy nam sie to podoba, czy nie powinno sie ta "uzytkowosc" uszanowac... Nawet jesli psy tez rasy sa malo PRowskie... Quote:
Ja pisalam o charakterze CzW...a nie tego co mi sie podoba, czy nie w innych rasach. Ty masz Saarloosa, ja mam wilczaka. Ty sobie cenisz psijacielskosc, ja nie Dzieki temu, gdy spotkaja sie grupy wlascicieli Czw i wlascicieli Saarloosow to widac roznice w charakterach. I tak ma byc...zamiast probowac zmieniac CzW w (np) Saarloosy Wiec jesli oceniamy wilczaka to powinnismy to robic przez pryzmat wzorca. A zbyt czesto cos co jest dla Burych typowe okresla sie jako mega wade danego psa - promujac jednoczesnie cos, co powinno wytykane jako anomalia...
Last edited by z Peronówki; 18-06-2013 at 23:52. |
||
|
|
|
|
|