Zurück   Wolfdog.org forum > Polski > Off topic

Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu...

Antwort

Themen-Optionen Ansicht
Alt 07-23-2014, 02:02 PM   #1
netah
ngi dhla

Benutzerbild von netah

Standard

Zitat:
Zitat von z Peronówki Beitrag anzeigen
Od strony prawnej facet jest kryty, bo na Bialorusi wolno na nie polowac...

Co nie zmienia faktu, ze zabil zwierze SCISLE CHRONIONE konwencja bernenska... Poza tym wilk to zwierze, ktorego mysliwy-idiota nie zezre (odpada wiec motyw polowania dla jedzenia) i zagrozone (ktorego nie ma w nadmiarze i odpada gadanie o regulacji populacji).

Prawnie jest wiec ok, ale od strony etycznej to kolejny przypadek prymitywa, ktory ma bron, aby sobie postrzelac dla samej radosci zabijania...
Słowacja jest kolejnym krajem, który ma to w dupie. Tam nie tylko na wilki ale także i na niedźwiedzie (których zwłaszcza nie ma w nadmiarze) można polować. Nie wspominając o fakcie, że mogą upolować nasze- dla nich nie istnieją nasze granice.

Z drugiej strony regulować można także pogłowie drapieżników jeśli arbitralnie uznamy że jest ich za dużo i nie mamy jak polować na jelenie bo nam je cóś wyżarło.

Z trzeciej drapieżniki (różnych ras) zawsze rywalizowały między sobą o zwierzynę o padlinie nie wspominając.
Alt 07-23-2014, 02:14 PM   #2
Grin
Wilkokłak

Benutzerbild von Grin

Standard

Wg mnie jak świat światem, przyroda (ożywiona i nieożywiona) potrafiła się regulować sama; jak w jakimś miejscu "rozpleniły" się za bardzo drapieżniki, przestawały mieć wystarczającą ilość żarcia, co z kolei doprowadzało do zmniejszenia ich liczby. To się nazywa chyba homeostaza, czy jakoś tak.
Natomiast teraz nagle musimy regulować "ręcznie". Wybijamy drapieżniki, bo jest ich za dużo, potem z kolei jest ich za mało, to trzeba wyregulować zwierzynę płową, bo się za bardzo rozpleniła i powoduje zbyt wiele szkód w drzewostanie, uprawach itd. To po cholerę ją dokarmiać, jak jej za dużo? Odpowiedź jest dla mnie oczywista...

Geändert von Grin (07-23-2014 um 02:25 PM Uhr)
Grin jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 07-29-2014, 12:59 PM   #3
z Peronówki
VIP Member

Benutzerbild von z Peronówki

z Peronówki eine Nachricht über MSN schicken z Peronówki eine Nachricht über Skype™ schicken
Standard

Zitat:
Zitat von Grin Beitrag anzeigen
Wg mnie jak świat światem, przyroda (ożywiona i nieożywiona) potrafiła się regulować sama; jak w jakimś miejscu "rozpleniły" się za bardzo drapieżniki, przestawały mieć wystarczającą ilość żarcia, co z kolei doprowadzało do zmniejszenia ich liczby. To się nazywa chyba homeostaza, czy jakoś tak.
Natomiast teraz nagle musimy regulować "ręcznie". Wybijamy drapieżniki, bo jest ich za dużo, potem z kolei jest ich za mało, to trzeba wyregulować zwierzynę płową, bo się za bardzo rozpleniła i powoduje zbyt wiele szkód w drzewostanie, uprawach itd. To po cholerę ją dokarmiać, jak jej za dużo? Odpowiedź jest dla mnie oczywista...
To dobry tok myslenia, ale pomija...rolnikow.... Niestety nie ma szansy na regulacje dzikich zwierzat miedzy soba, bo glodny dzik pojdzie na pole kartofli, lisy pojda na wioske, wilki tez nie pogardza latwym posilkiem... A wszyscy znamy powiedzenie, ze "chlop zywemu nie przepusci"....

I niestety rzeczywistosc jest taka, ze jesli mysliwi nie beda kontrolowac poglowia to "selekcji" dokonaja rolnicy za pomoca trucizn i wnykow, a kola lowieckie beda jeszcze musialy placic za dokonane szkody....

Niestety prawo lowieckie jest takie jakie jest. I to m.in. ZMUSZA mysliwych do polowan... (chocby po to, aby kolo mialy za co placic odszkodowania)

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 08-06-2014, 03:58 PM   #4
Puchatek
Senior Member

Standard

Zitat:
To dobry tok myslenia, ale pomija...rolnikow.... Niestety nie ma szansy na regulacje dzikich zwierzat miedzy soba, bo glodny dzik pojdzie na pole kartofli, lisy pojda na wioske, wilki tez nie pogardza latwym posilkiem... A wszyscy znamy powiedzenie, ze "chlop zywemu nie przepusci"....
No to ja lojalnie uprzedzam, że /jako ubezpieczalniany rolnik/ mam dosyć i zaczynam walkę z jenotem!
I nie przepuszczę.
Nie jest wykluczone, że "mój" jenot jest chory psychicznie, jako że nie spyla mimo różnych form zastraszania a jeno drze się wniebogłosy.
"Mój" artykułuje się podobnie... ale między warczeniami dodatkowo piszczy:

To ostatni moment, by zjawili się u mnie miłujący naturę ekolodzy i zrobili porządek z >równowagą w przyrodzie< uwzględniając niewidomego psa, który zaraz straci nos wsadzany w oczka ogrodzenia by jenota poznać organoleptycznie. I wilczaki uwzględniając, które to wredne bure szykują się do walki na śmierć i życie i żaden płot nie będzie dla nich przeszkodą. I, oczywiście, uwzględniając mnie -babę latającą z kijem wzdłuż ogrodzenia w głos niedyplomatycznie odzywającą się do cholernego psowatego.
...
No! I teraz spokojnie mogę mruknąć pod nosem >Darz bór!< bo wchodzę w szeregi potencjalnych oprawców...

Geändert von Puchatek (08-06-2014 um 09:06 PM Uhr)
Puchatek jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 08-06-2014, 05:53 PM   #5
Grin
Wilkokłak

Benutzerbild von Grin

Standard

Zitat:
Zitat von Bura Beitrag anzeigen
Nie jest wykluczone, że "mój" jenot jest chory psychicznie, jako że nie spyla mimo różnych form zastraszania a jeno drze się w niebogłosy.
A może on się zakochał? No bo przecież na kozy nie przyszedł zapolować. Nic zrozumienia, naprawdę...
Grin jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 08-06-2014, 06:19 PM   #6
Gaga
VIP Member

Benutzerbild von Gaga

Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Standard

Albo gniazdko ukochanej uwił, znaczy wykopał (chyba) i teraz piersią własna broni swego domostwa. A na głos informuje Was, że jego dom, jego castle
Zaczekaj, małe wyjdą w świat i tatuś (albo mamusia) pójdą sobie precz.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 08-06-2014, 09:00 PM   #7
Puchatek
Senior Member

Standard

Potworni z Was zieloni pacyfiści... albo milczą zalani krwią nie mając konstruktywnych rad albo machają mi przed nosem miłością do braci mniejszych....
Zitat:
Zitat von Grin Beitrag anzeigen
Nic zrozumienia, naprawdę...
Wykazałam się daleko posuniętym zrozumieniem(*) i wyszło mi, że on nas albo złośliwie nęka, albo jednak jest szurnięty i gniazdo założył pod nosem wilczaków. Teraz nam się objawia nawet w ciągu dnia, to co będzie jutro? Pociągnie za dzwonek u bram, wprosi się na szarlotkę i jaja wyżre z lodówki?
....
(*) - http://magazyn.salamandra.org.pl/m18a05.html /w Wiki nie sprawdzałam... strach tam zaglądać, gdy każdy oszołom może według własnego uznania pisać w niej androny, by je potem do Zarządu Głównego Związku Jenotów słać... /
Puchatek jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 08-06-2014, 09:20 PM   #8
Gaga
VIP Member

Benutzerbild von Gaga

Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Standard

Spójrz na to tak: masz nowe zwierzątko. Gdzieś tam, w ukryciu są małe jenociki, Ty (gwarantując mu życie) otaczasz opieką maluszki. Jako psowaty, powinien najdalej za 1,5 miecha wyprowadzić dziatwę w świat...to będą Twoje jenotki Czyż to nie piękne ?
Nanieś chrustu, zasłoń nim tę część płotu, która jest arena sąsiedzkich kłótni i przeczekaj. No bo po co wyprowadziłaś się na wieś ? Nie aby obcować z przyrodą?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Geändert von Gaga (08-06-2014 um 09:47 PM Uhr)
Gaga jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 08-07-2014, 04:49 AM   #9
netah
ngi dhla

Benutzerbild von netah

Standard

Zitat:
Zitat von Bura Beitrag anzeigen
Potworni z Was zieloni pacyfiści... albo milczą zalani krwią nie mając konstruktywnych rad albo machają mi przed nosem miłością do braci mniejszych....
Widocznie moją radę przegapiłaś gdyż utkła w inszym wątku. Odwiedź sklep z petardami! Po takiej kuracji dowie się nie tylko gdzie pieprz rośnie i raki zimują, ale jeszcze mu wanillą zapachnie. Dopalaczy nie polecam, bo to i mniej humanitarne, i skutek może przynieść odwrotny to zamierzonego.
Alt 07-29-2014, 12:52 PM   #10
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki eine Nachricht über MSN schicken z Peronówki eine Nachricht über Skype™ schicken
Standard

Zitat:
Zitat von netah Beitrag anzeigen
Słowacja jest kolejnym krajem, który ma to w dupie.
Slowacja ma wiele rzeczy w tej czesci ciala (choc to sie zmienia)... Ale tak juz jest, gdy narodem rzadza mysliwi... A co "smieszniejsze" - strzela sie do wilkow i niedzwiedzi (belkoczac cos o ochronie zwierzat hodowlanych i ludzi), a tak sie sklada, ze to nie dzikie zwierzeta, ale wlasnie mysliwi zabijaja tam kilka osob rocznie...

Szkoda, ze u nas nie prowadzi sie statystyki ile osob rocznie ginie zastrzelonych z broni mysliwskiej...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Alt 07-29-2014, 04:37 PM   #11
netah
ngi dhla

Benutzerbild von netah

Standard

Zitat:
Slowacja ma wiele rzeczy w tej czesci ciala (choc to sie zmienia)...
Nie zmienia się, jeśli popatrzysz na skalę inwestycji około-narciarskich w obrębie Tatr Wysokich, co więcej - na terenie Parku Narodowego. Można mieć różne opinie co do poprzednich dyr. TPN (Byrcyn i Skawiński) ale bronili się wszelkimi sposobami przed pomysłami tunelu pod Kasprowym czy budowy sztucznego zbiornika do zasilania instalacji naśnieżania.
Alt 07-29-2014, 05:20 PM   #12
z Peronówki
VIP Member

Standard

Zitat:
Zitat von netah Beitrag anzeigen
Nie zmienia się
Chodzilo mi o wilki:
http://pracownia.org.pl/aktualnosci,1027

Co do reszty to sie zgadzam... Kiedys na Slowacji byl spokoj i natura-pur, a po polskiej stronie szopka a la Zakopane... Teraz szopka jest po jednej i drugiej stronie...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Antwort