![]() |
![]() |
|
Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu... |
![]() |
|
Themen-Optionen | Ansicht |
|
![]() |
#1 | |
ngi dhla
|
![]() Zitat:
Z drugiej strony regulować można także pogłowie drapieżników jeśli arbitralnie uznamy że jest ich za dużo i nie mamy jak polować na jelenie bo nam je cóś wyżarło. Z trzeciej drapieżniki (różnych ras) zawsze rywalizowały między sobą o zwierzynę o padlinie nie wspominając.
![]() |
![]() |
#2 |
Wilkokłak
|
![]()
Wg mnie jak świat światem, przyroda (ożywiona i nieożywiona) potrafiła się regulować sama; jak w jakimś miejscu "rozpleniły" się za bardzo drapieżniki, przestawały mieć wystarczającą ilość żarcia, co z kolei doprowadzało do zmniejszenia ich liczby. To się nazywa chyba homeostaza, czy jakoś tak.
Natomiast teraz nagle musimy regulować "ręcznie". Wybijamy drapieżniki, bo jest ich za dużo, potem z kolei jest ich za mało, to trzeba wyregulować zwierzynę płową, bo się za bardzo rozpleniła i powoduje zbyt wiele szkód w drzewostanie, uprawach itd. To po cholerę ją dokarmiać, jak jej za dużo? Odpowiedź jest dla mnie oczywista... Geändert von Grin (07-23-2014 um 02:25 PM Uhr) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
VIP Member
|
![]() Zitat:
![]() ![]() I niestety rzeczywistosc jest taka, ze jesli mysliwi nie beda kontrolowac poglowia to "selekcji" dokonaja rolnicy za pomoca trucizn i wnykow, a kola lowieckie beda jeszcze musialy placic za dokonane szkody.... Niestety prawo lowieckie jest takie jakie jest. I to m.in. ZMUSZA mysliwych do polowan... (chocby po to, aby kolo mialy za co placic odszkodowania)
![]() |
![]() |
#4 | |
Senior Member
|
![]() Zitat:
I nie przepuszczę. ![]() Nie jest wykluczone, że "mój" jenot jest chory psychicznie, jako że nie spyla mimo różnych form zastraszania a jeno drze się wniebogłosy. "Mój" artykułuje się podobnie... ale między warczeniami dodatkowo piszczy: To ostatni moment, by zjawili się u mnie miłujący naturę ekolodzy i zrobili porządek z >równowagą w przyrodzie< uwzględniając niewidomego psa, który zaraz straci nos wsadzany w oczka ogrodzenia by jenota poznać organoleptycznie. I wilczaki uwzględniając, które to wredne bure szykują się do walki na śmierć i życie i żaden płot nie będzie dla nich przeszkodą. I, oczywiście, uwzględniając mnie -babę latającą z kijem wzdłuż ogrodzenia w głos niedyplomatycznie odzywającą się do cholernego psowatego. ... No! I teraz spokojnie mogę mruknąć pod nosem >Darz bór!< bo wchodzę w szeregi potencjalnych oprawców... ![]() Geändert von Puchatek (08-06-2014 um 09:06 PM Uhr) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wilkokłak
|
![]() Zitat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
Albo gniazdko ukochanej uwił, znaczy wykopał (chyba) i teraz piersią własna broni swego domostwa. A na głos informuje Was, że jego dom, jego castle
![]() Zaczekaj, małe wyjdą w świat i tatuś (albo mamusia) pójdą sobie precz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Potworni z Was zieloni pacyfiści... albo milczą zalani krwią nie mając konstruktywnych rad albo machają mi przed nosem miłością do braci mniejszych....
![]() Wykazałam się daleko posuniętym zrozumieniem(*) i wyszło mi, że on nas albo złośliwie nęka, albo jednak jest szurnięty i gniazdo założył pod nosem wilczaków. ![]() ![]() .... (*) - http://magazyn.salamandra.org.pl/m18a05.html /w Wiki nie sprawdzałam... strach tam zaglądać, gdy każdy oszołom może według własnego uznania pisać w niej androny, by je potem do Zarządu Głównego Związku Jenotów słać... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
Spójrz na to tak: masz nowe zwierzątko. Gdzieś tam, w ukryciu są małe jenociki, Ty (gwarantując mu życie) otaczasz opieką maluszki. Jako psowaty, powinien najdalej za 1,5 miecha wyprowadzić dziatwę w świat...to będą Twoje jenotki
![]() ![]() Nanieś chrustu, zasłoń nim tę część płotu, która jest arena sąsiedzkich kłótni i przeczekaj. No bo po co wyprowadziłaś się na wieś ? Nie aby obcować z przyrodą? ![]()
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Geändert von Gaga (08-06-2014 um 09:47 PM Uhr) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
ngi dhla
|
![]()
Widocznie moją radę przegapiłaś gdyż utkła w inszym wątku. Odwiedź sklep z petardami! Po takiej kuracji dowie się nie tylko gdzie pieprz rośnie i raki zimują, ale jeszcze mu wanillą zapachnie. Dopalaczy nie polecam, bo to i mniej humanitarne, i skutek może przynieść odwrotny to zamierzonego.
![]() |
#10 |
VIP Member
|
![]()
Slowacja ma wiele rzeczy w tej czesci ciala (choc to sie zmienia)... Ale tak juz jest, gdy narodem rzadza mysliwi... A co "smieszniejsze" - strzela sie do wilkow i niedzwiedzi (belkoczac cos o ochronie zwierzat hodowlanych i ludzi), a tak sie sklada, ze to nie dzikie zwierzeta, ale wlasnie mysliwi zabijaja tam kilka osob rocznie...
Szkoda, ze u nas nie prowadzi sie statystyki ile osob rocznie ginie zastrzelonych z broni mysliwskiej...
![]() |
#11 |
ngi dhla
|
![]()
Nie zmienia się, jeśli popatrzysz na skalę inwestycji około-narciarskich w obrębie Tatr Wysokich, co więcej - na terenie Parku Narodowego. Można mieć różne opinie co do poprzednich dyr. TPN (Byrcyn i Skawiński) ale bronili się wszelkimi sposobami przed pomysłami tunelu pod Kasprowym czy budowy sztucznego zbiornika do zasilania instalacji naśnieżania.
![]() |
#12 |
VIP Member
|
![]()
Chodzilo mi o wilki:
http://pracownia.org.pl/aktualnosci,1027 Co do reszty to sie zgadzam... Kiedys na Slowacji byl spokoj i natura-pur, a po polskiej stronie szopka a la Zakopane... Teraz szopka jest po jednej i drugiej stronie...
![]() |
|
|