![]() |
![]() |
|
Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
W związku z rosnącą popularnością wilczakowych grup na facebooku, naszła mnie pewna refleksja... może by tak wspólnie wziąć się w garść i spróbować na nowo tchnąć życie w WD? Bo szczerze Wam powiem, że czytając coraz to nowe znakomitości na tych grupach fb, zaczynam mieć wątpliwości, czy one działają w taki sposób jakie było założenie
![]() No bo teoretycznie te grupy miały ułatwić dostęp do informacji o rasie, żeby nie było "niespodzianek", że rasa trudna, problematyczna itd. Ale mam wrażenie, że efekt jest dokładnie odwrotny... fb jest jak wirus - jeden użytkownik coś polubi, gdzieś dołączy i za chwilę cała plaga niezainteresowanych tematem znajomych też klika "lubię to" i też dołącza do różnych grup. Zaczynam być nieco przerażona, kiedy czytam teksty typu: "wilczak nie będzie dla mnie zaskoczeniem, bo jestem na 'dark side of csv'" i tym podobne kwiatki... ...pomijam już fakt, że cały ogrom wartościowej wiedzy ginie tam w natłoku nic nie wnoszących postów typu "status związku: mam wilczaka" i tym podobnych różności. Margo nie raz porządnie się naprodukowała, napisała wiele wartościowych słów, które później albo zostały skasowane, albo zginęły w czeluści komentarzy i wątpię, żeby ktokolwiek je kiedyś "odkopał". Dlatego nieśmiało proponuję wspólną mobilizację i reaktywację forum ![]() ...ktoś chętny? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Dobry pomysł
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
WD w sensie takim, że mało kto się tutaj pojawia poza kilkoma "rodzynkami". Ruchu nie ma, wszystko załatwia się na fb... a ja jednak tęsknię za usystematyzowanym działaniem forum vs. bałagan na facebooku :P
Baza to temat na inny wątek ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Agonia forum jest spowodowana zaniechaniem adminów w stosunku do całej strony. Artykuły, stare wątki...no ze świecą ich szukać. Reaktywacja bazy była ogłaszana kilkukrotnie i zawsze z tym samym, zerowym skutkiem
![]() ![]() Oczywiście (być może) chwilowo odnotujemy jeden z ostatnich agonalnych wstrząsów, np. w tym temacie.....za jakiś tydzień znów będzie wszystko po staremu. Po prostu koniec pewnej epoki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||||
Senior Member
|
![]() Quote:
Ile można pozycjonować stronę durnymi żartami, by strona w ogóle istniała w przestrzeni netowej? /ret. ![]() Quote:
Quote:
Quote:
![]() ![]() Dawaj! ............. Quote:
![]() ![]() Tak niewiele trzeba, by przypomnieć ludziom o WD. I o tym, że macierz jest najlepsza.... Pogadamy o potrzebie klatki w dzisiejszych czasach? ![]() ![]() ![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Żeby nie było: mech, mchem ale ja bardzo chętnie...tylko, mój realizm nie pozwala mi wierzyć... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Forum jest "bazą" do poznawania wilczaka w życiu codziennym. Jest dla mnie porażką, że potencjalni wilczakowcy uczą się o wilczaku tylko z Facebooka. To jest dla mnie CHORE. Absolutnie zgadzam się z Makotą w Jej opinii -"w związku z wilczakiem"???? Się nie znam, ale chyba czas mi umierać... ![]() ..... Ja absolutnie rozumiem, że "starym" wilczakowcom nie chce się już pisać.... Bo i co tu pisać? /ret./ Na forum w zasadzie wszystko jest -tu jest skarbnica wiedzy o naszej rasie. Nie zastąpią tego ani fb-stronki ani strony hodowlane poszczególnych Hodowców. I trzeba być wyjątkowo leniwym, by stwierdzić, że w tematach trudno sie rozeznać... ale to może kwestia poziomu edukacji. Z tym, że może właśnie z powodu tego poziomu WD musi istnieć.... jakimiż opiekunami będą ludzie, którzy mają wiedzę tylko z pogaduszek i zdjęć na FB? /to też ret. ![]() Zamiast narzekać i palić znicze, podrzuć jakiś ciekawy temat do analizy, albo pokontynuuj stary. ![]() ![]() A na bazę przyjdzie czas. Czasami trzeba spaść bardzo nisko, by się dobrze odbić. ![]() .... I nie dociera do mnie kiedyś usłyszana opinia, że na WD tępi się ludzi /tępi się tylko złe trolle ![]() ![]() Ech, te ludzie dzisiaj jakoś takie miętkie są.... ![]() .... Się zastanowię, jaki by tu ciekawy temat zacząć.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Jestm za by reanimować WD!
![]() ![]() ![]() ![]()
Amra Nemo Me Impune Lacessit Czarodziejka Belit Wilk z Baśni Last edited by Padre; 03-03-2015 at 11:28. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() Zastanawiam się nawet nad tym, czy nie spróbować "przeklejać" niektórych tematów z fb na WD, kiedy się juz rozwiną w coś poważniejszego? Czasem z niepozornego tematu rodzą się tam dość długie i ciekawe dyskusje, często zawierające w sobie OGROM informacji ![]() Tylko jak ewentualnie takie "przeklejanie" dyskusji ogarnąć tematycznie i jak to zorganizować? Kto miałby się tym zajmować? Ktoś ma jakiś pomysł? |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Pewnie moderator ![]() Last edited by Wonderfull Wolf ES; 02-03-2015 at 19:08. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
To prawda - mimo uplywu czasu informacje na wiele tematow na WD nie tracą na aktualności - trzeba tylko chcieć je znaleźć. Nie należy zapominać, że wiele osób szuka informacji post factum (jak nie przymierzając ja
![]() TYLKO: WD sie źle wielu kojarzy - jako forum wojujące, prywatne, stronnicze, nierzetelne nawet (sławetna interpunkcja i nie tylko). I co najważniejsze - zdechłe - nie ma aktualizacji danych już od dawna, nie ma wielu nowych miotów, a te, które są wprowadzone, są często wzięte z kosmosu, więc wg mnie nie bardzo jest szansa na zmartwychwstanie. A szkoda. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Senior Member
|
![]()
W zasadzie.... no niby można by..... tak, jak napisała Makota.. na bieżąco obserwować stronę
https://www.facebook.com/groups/wilczak.czechoslowacki/ i gdy pojawi się jakaś ciekawa dyskusja wkleić ją na WD w odpowiedni temat /lub założyć nowy/ bez personaliów uczestników rozmowy. Same wypowiedzi mogą być fajnym przyczynkiem do dalszej dyskusji i wymiany myśli...... ![]() Last edited by Puchatek; 02-03-2015 at 19:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Junior Member
|
![]()
Też jestem za reaktywacją WD i wklejaniem ciekawych wątków z FB na WD. Można by z czasem wklejać linki z WD na FB coby nowi i nowsi (Ci nieuświadomieni jeszcze) poczytali o rasie, a faktycznie tutaj można znaleźć wątki sprzed epoki kamienia, które nie tracą na czasie, są wciąż aktualne.
![]() |
#14 |
Junior Member
|
![]()
Jako poczatkujący forumowicz śmiem się nie zgodzić z jedną teorią
![]() ![]() Chyba tyle na początek... Pozdrowionka W.
![]() |
#15 | |
Senior Member
|
![]()
Na początku gdy czegoś nie znamy może się wydawać, że jest chaos.
Ale to pozory. W miarę drążenia, wszystko układa się w piękną całość. Najmądrzejszą metodą jest przeczytać wszystko a potem pytać /wtedy wiemy, o co pytać, by uzupełnić wiedzę/. Przy wilczaku to bardzo wskazane. Takie "odrobienie lekcji" z wilczaka. ![]() Quote:
![]() ![]() ........... Erendil ->Lubię to< ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Junior Member
|
![]()
Już wyjaśniam, gdyż faktycznie to był skrót myslowy. Otóż poprzez "TO" miałem na myśli zarówno przedmiotowe podejście do zwierzaka jak i nieznajomość rasy. W przypadku takich nabywców jest dużo wieksza szansa, że jeżeli zdecydują się na wilczaka to za chwile będą mieli dość szczeniaka. I w tym przypadku wilczaki cierpią najbardziej, gdyż inne rasy śa dużo prostsze "w obsłudze" i nawet tak określony przeze mnie kupujący ma dużo większą szansę że po impulsywnym zakupie nie zwroci np goldena czy labradora i pies znajdzie jednak rodzinę...
![]() |
#17 |
VIP Member
|
![]()
JA tylko chciałam słowo na temat braku specjalnego zaskoczenia szczeniakiem. Tu i na FB ostatnio (bo poszła seria szczeniaczków, które trafiły do nowych domów) można przeczytać teksty, że phi! żadne wielkie mecyje i nie było się czego bać
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() Z moich obserwacji wynika jeszcze, że często kiedy właściciele szczeniaczków PUBLICZNIE mówią o tym, że "phi! żadne wielkie mecyje i nie było się czego bać" w pewnym momencie milkną i nie wiadomo jak im się współpracuje z wilczakiem, kiedy ten już dorósł... i nie wiadomo wtedy, czy nagłe osłabienie aktywności internetowej jest spowodowane tym, że wilczak jednak pokazał im figę z makiem i głupio im się przyznać, że się mylili, czy co. A teksty "że nie było się czego bać" dalej wiszą w internecie bez żadnego wyjaśnienia ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() my dogadujemy się raz lepiej raz gorzej. dalej nie wiem kto jest bardziej uparty ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
ngi dhla
|
![]() Quote:
I w tym miejscu przypomina mi się nowa odsłona starego skeczu ani mru mru "w chińskiej restauracji" albo "nasz klient naćpany" czy jakoś tak: - jaki pies szczeka? - no nie wiem (i tu następują coraz bardziej rozpaczliwe próby odgadnięcia rasy) - nie_do_go_to_wa_ny :-)
![]() |
![]() |
|
|