![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Dla mnie Wilczak(przynajmniej mój) jest trudny bo ma zabójcze połączenie niesamowitej inteligencji oraz upartości nie do zajechania. Tym samym nauka go czegokolwiek jest piekielnie szybka ALE nie zawsze idzie to w parze z późniejszym wykonywaniem przez Wilczaczka... czemu? bo wilczaczek zawsze myśli:
1. co jest dla niego bardziej atrakcyjne 2. czy uda mu się uniknąć konsekwencji 3. zrobię to dla świętego spokoju ale i tak wiem swoje czyli Wilczak "zaspokoję wszystkich" wbrew pozorom nie zawsze nagrody pozytywne powodują takie "zafiksowanie" ,że wck wybierze smaczną nagrodę od właściciela np w obliczu możliwości gonienia stada saren ![]() ![]() To się tyczyło pozytywnego podejścia. Natomiast negatywne? Tu też ta wredna cwana sierść ![]() ![]() Trzecia wersja to wilczak który jest rozdarty ![]() ![]() Oczywiście przynajmniej w moim przypadku nie jest tragicznie ale wredna sierść (zarazem jaka kochana) potrafi nawet najbardziej zdeterminowaną osobę doprowadzić do irytacji... Można z mojego postu wyciągnąć wnioski dla nowych: Jeśli potrafisz powtarzać nie 50 razy ale TYSIĄCE, jeśli potrafisz znieść i KOCHAĆ GO mimo tego ,że z całą pewnością nie masz szans na tak samo bezstresowe życie jak z większością innych ras i godzisz się na to że mimo poświęconego ogromu czasu efekty nie będą "szałowe" to możesz przejść do kroku drugiego i poszukać DOBREJ hodowli. Natomiast jeśli myślisz, że pies sam się wychowa i "jakoś to będzie" to od razu zrezygnuj\zapomnij - dobry wygląd nie wynagradza wszystkich "wad" - WCK każdą Twoją niekonsekwencję zamieni w piekło i będzie jeszcze z tego czerpał energie ![]() Pozdrawiam ![]()
Never Surrender ![]() Last edited by Predator; 17-03-2015 at 02:25. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Wonderfullu, ja tylko w kwestii formalnej....to jest tak dobry temat, że może było by dobrze dać go gdzieś na "górę"...... w "offach" jest mało widoczny.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|