Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-11-2016, 12:09   #1
Puchatek
Senior Member

Cóż... ja w sumie nie miałabym nic "na przeciwko" /a wręcz przeciwnie nawet/, gdyby taką czystość ras wprowadzono w kynologii... ale to się raczej nie uda...za dużo dogo-cioteczek kochających piesie i ich "petową" /rasową i para-rasową/ pododmianę...Tylko w powrocie do tej czystości widzę nadzieję dla wielu schorowanych i skundlonych ras... przyszłościowo dla wilczaków też. A taką wiarę miałam w Czechów... ech... i oni zawiedli. :/
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 02-11-2016, 12:10   #2
RoYa82
Junior Member

Would you please write your post in English too? I am interested and my translator turns everything into a nonsense... thanks in advance
RoYa82 jest offline   Reply With Quote
Old 02-11-2016, 12:10   #3
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Nic nového kromě toho co napsala Marie Nečasová na profilu u Maruski (Marie Nečasová: "a podle rozhodnutí konference v čr jak mile bude mít 4 generační rodokmen, budou ho moci použít v našem chově, aniž by jim to cokoliv zakazovalo, protože odstavec o tom že za čistokrevného psa se považuje pes s plným rodokmenem do roku 1999, byl vyškrtnut...".) http://www.wolfdog.org/forum/showthr...3880&langid=15
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 02-11-2016, 12:10   #4
Nigra
Junior Member

"Od 1983 prowadzony jest chów zamknięty - w hodowli stosuje się wyłącznie wilczaki" i wszystko jasne w temacie. Nie rozumiem czeskiego zawieszenia nad sprawą, kto chce zmienić wieloletnią pracę hodowlaną, selekcję na pożądane cechy, kto będzie miał bazę hodowlaną i pozwoli sobie na badania dziedziczności cech w kolejnych pokoleniach? itd, itp Ja uczyłam się o tym przez 5 lat studiów i nie śmiałabym w obecny dorobek hodowlany wrzucić obce geny, bo wiem jakie ryzyko niesie ze sobą taka niekontrolowana zabawa... Ale pozwala na to jakiś klub, którego tworzą hodofcy zajmujący się handlem szczeniaków? To jest bezsensu. Bynajmniej nie w tej formie...
Nigra jest offline   Reply With Quote
Old 02-11-2016, 12:10   #5
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

o w Czeskim klubie widac jest rozlam - przeciwko mozliwosc uzywania kundelkow w hodowli glosowaly CALE Morawy (wszyscy delegaci ich oddzialu klubu), Za mieszancami glosowaly Czechy. To nie dziwi - kundelki Mutara tez byly zarejestrowane "dzieki" Czechom i teraz ludzie zwiazani z tym oszustwem oraz ich znajomi glosuja za hodowla kundli, bo to mniej lub bardziej "ich dzieci".
A jesli chodzi o wiedze o rasie, hodowli psow, itd Dopiero co dyskutowalam z jedna czeska hodowczynia (jej szczeniaki byly sprzedawane pod znanym przydomkiem - jest na liscie u gory wsrod osob, ktore posrednio wsparly mixy). Kobieta miala miot - jasno napisala, ze nie ma pojecia o hodowli, o wzorcu. Jedyne co ja interesowalo to to, aby byla w stanie sprzedac szczeniaki, wiec poprosila ludzi z komisji hodowlanej, aby wyznaczyli jej na psa na krycie...
I niestety bardzo czesto jest tak: zero wiedzy, zero wlasnego zdania, a jak trzeba glosowac to czekaja na wytyczne, bo im guru powie.. :/
Margo jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules