![]() |
![]() |
|
_Administracja Pytania związane z działaniem Wolfdoga, bazą danych i innymi sprawami technicznymi.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Cieszę się, że temat ożywił WD
![]() Myślę, że tu warto jest rozmawiać a nie zachowywać się jak dzieci w piaskownicy. Ja też chętnie pomogę w ożywieniu bazy. Nastały takie czasy, że za bardzo nie ma czego moderować ![]() Jeśli chodzi o administrowanie to jest to sprawa bardziej złożona. Z mojej perspektywy pomóc mogłoby to, że każdy kraj ma swojego "wiceAdmina", który aktualizuje, uzupełnia dane, a Admin je tylko zatwierdza. Myślę, że to pomogło by utrzymać wspólne standardy. Z jakichś powodów jednak jest to średnio możliwe, o czym moderatorzy z różnych krajów piszą na wewnętrzym forum, od wielu już lat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Post rozusable jest podsumowaniem niestety obecnego stanu wolfdoga
![]() Wychodząc temu co pisze Wonderfull Wolf ES zamykamy piaskownicę i bierzemy się do merytorycznego działania ![]() Proponuję zastosowanie jednocześnie dwóch rozwiązań: 1. Zakładamy na WD temat "Polish Updates" i powiadamiamy admina, by pobierał aktualizacyjne dane wymagające jego akceptacji z tego tematu. 2. Równocześnie proponuję osobne stworzenie strony, na której będą na początek: polskie hodowle, polskie repy i suki i polskie mioty. Koszt całości strony wraz z prostym kreatorem wynosi ok 350zł rocznie (domena+abonament). Admina posiadaliby wszyscy, którzy mają zarejestrowaną hodowlę w PL i powyższymi kosztami dzielilibyśmy się po równo. Posiadacze repów nie mających hodowli wysyłaliby dane do któregoś z adminów, który umieszczałby ich psy na stronie. Proszę Was o opinię na temat w/w rozwiązań ![]()
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Wbal, mi się Twoje pomysły podobają, z tym że nie wywarzałbym otwartych drzwi, tzn. uważam, że w WD był, jest i mam nadzieje będzie potencjał, więc temat dla hodowców i przewodników REPów jest dobrym pomysłem, może to usprawni. Z mojej strony spróbuję się skontaktować z adminem. Dziś już nie dam rady, ale jutro mogę się tym zająć i spytać, czy będzie z tego korzystał/a i jaka jest perspektywa na poszerzenie grona adminów.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Wonderfull Wolf ES dziękuję za inicjatywę kontaktu z adminem
![]() ![]() Co do strony to nie jest broń Boże wyważanie drzwi. To jest propozycja stworzenia dodatkowo w pełni aktualnej, transparentnej polskiej bazy współpracującej z wolfdogiem, niezależnej też od jego problemów administracyjnych. Wolfdog oczywiście na skalę jego możliwości powielałby te dane ale byłyby to nasze, polskie i aktualizowane na bieżąco informacje dotyczące naszych potencjałów. Jak wiecie takiej bazy nie ma i wyszukując konkretne dane osoba z zewnątrz (obcokrajowiec, potencjalny klient czy miłośnik rasy) natrafia na spore problemy. Doprecyzowując, proponuję by wyglądało to mniej więcej tak: Baza REPów w PL : http://www.csv.sk/node/293 Baza suk hodowlanych w PL: http://www.csv.sk/zoznam-chovnych-suk Baza hodowli w PL: http://www.csv.sk/chov/chov-stanice Aby to zadziałało musi być na początku maksymalnie proste - w okresie późniejszym mogłaby całość ewoluować ![]() ![]() Dziękuję Wonderfull Wolf ES za opinię i proszę też resztę o sporo jeszcze ![]() ![]() ![]()
... Last edited by wbal; 11-12-2016 at 00:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Teoretycznie problematyczny może być pomysł przyznania funkcji admina wszystkim hodowcom w Polsce, bo zaraz bo się okazało kto komu costam zmoderował potajemnie itd. A jeżeli nie wszyscy, to kto? Bo kogo by nie wybrać, to spotka się z zarzutami prowadzenia prywatnej, nieobiektywnej strony a nie oficjalnej bazy...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
to w takich wątpliwościach i poczuciu braku zaufania najlepiej osoba postronna, w sensie człowiek żyjący z wilczakiem nie repem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Bardzo trafne uwagi, dziękuję za nie
![]() Zastrzeżenia zawsze niestety występują, bez względu czy admin jest jeden czy dziesięciu ![]() Jednakże wartość dodana takiego serwisu byłaby moim zdaniem nieporównywalnie większa od kosztów związanych z rozwiązywaniem zastrzeżeń i wątpliwości. Jest też zresztą rozwiązanie, które mogłoby ograniczyć do minimum tego typu zdarzenia - przypięcie do strony darmowego i najlepszego forum - facebooka ![]() ![]() Oczywiście koniecznością byłoby wcześniejsze określenie jednolitych zasad dodawania informacji na stronę. Ograniczyłoby to do minimum wszelkiego rodzaju ewentualne nieporozumienia z tym związane...
![]() |
|
|