Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > _Administracja

_Administracja Pytania związane z działaniem Wolfdoga, bazą danych i innymi sprawami technicznymi....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-12-2016, 12:41   #1
Wonderfull Wolf ES
Senior Member

Wonderfull Wolf ES's Avatar

Cieszę się, że temat ożywił WD
Myślę, że tu warto jest rozmawiać a nie zachowywać się jak dzieci w piaskownicy.
Ja też chętnie pomogę w ożywieniu bazy. Nastały takie czasy, że za bardzo nie ma czego moderować
Jeśli chodzi o administrowanie to jest to sprawa bardziej złożona. Z mojej perspektywy pomóc mogłoby to, że każdy kraj ma swojego "wiceAdmina", który aktualizuje, uzupełnia dane, a Admin je tylko zatwierdza. Myślę, że to pomogło by utrzymać wspólne standardy. Z jakichś powodów jednak jest to średnio możliwe, o czym moderatorzy z różnych krajów piszą na wewnętrzym forum, od wielu już lat.
Wonderfull Wolf ES jest offline   Reply With Quote
Old 10-12-2016, 14:11   #2
wbal
Junior Member

Post rozusable jest podsumowaniem niestety obecnego stanu wolfdoga

Wychodząc temu co pisze Wonderfull Wolf ES zamykamy piaskownicę i bierzemy się do merytorycznego działania

Proponuję zastosowanie jednocześnie dwóch rozwiązań:

1. Zakładamy na WD temat "Polish Updates" i powiadamiamy admina, by pobierał aktualizacyjne dane wymagające jego akceptacji z tego tematu.

2. Równocześnie proponuję osobne stworzenie strony, na której będą na początek: polskie hodowle, polskie repy i suki i polskie mioty.
Koszt całości strony wraz z prostym kreatorem wynosi ok 350zł rocznie (domena+abonament). Admina posiadaliby wszyscy, którzy mają zarejestrowaną hodowlę w PL i powyższymi kosztami dzielilibyśmy się po równo. Posiadacze repów nie mających hodowli wysyłaliby dane do któregoś z adminów, który umieszczałby ich psy na stronie.

Proszę Was o opinię na temat w/w rozwiązań
Old 10-12-2016, 21:26   #3
Wonderfull Wolf ES
Senior Member

Wbal, mi się Twoje pomysły podobają, z tym że nie wywarzałbym otwartych drzwi, tzn. uważam, że w WD był, jest i mam nadzieje będzie potencjał, więc temat dla hodowców i przewodników REPów jest dobrym pomysłem, może to usprawni. Z mojej strony spróbuję się skontaktować z adminem. Dziś już nie dam rady, ale jutro mogę się tym zająć i spytać, czy będzie z tego korzystał/a i jaka jest perspektywa na poszerzenie grona adminów.
Old 10-12-2016, 22:40   #4
wbal
Junior Member

Wonderfull Wolf ES dziękuję za inicjatywę kontaktu z adminem Mam nadzieję, że znajdzie zrozumienie tej inicjatywy, tym bardziej, że będzie dla Niego to spore ułatwienie aktualizacji danych

Co do strony to nie jest broń Boże wyważanie drzwi. To jest propozycja stworzenia dodatkowo w pełni aktualnej, transparentnej polskiej bazy współpracującej z wolfdogiem, niezależnej też od jego problemów administracyjnych. Wolfdog oczywiście na skalę jego możliwości powielałby te dane ale byłyby to nasze, polskie i aktualizowane na bieżąco informacje dotyczące naszych potencjałów.

Jak wiecie takiej bazy nie ma i wyszukując konkretne dane osoba z zewnątrz (obcokrajowiec, potencjalny klient czy miłośnik rasy) natrafia na spore problemy.

Doprecyzowując, proponuję by wyglądało to mniej więcej tak:

Baza REPów w PL :
http://www.csv.sk/node/293

Baza suk hodowlanych w PL:
http://www.csv.sk/zoznam-chovnych-suk

Baza hodowli w PL:
http://www.csv.sk/chov/chov-stanice

Aby to zadziałało musi być na początku maksymalnie proste - w okresie późniejszym mogłaby całość ewoluować

Dziękuję Wonderfull Wolf ES za opinię i proszę też resztę o sporo jeszcze

Last edited by wbal; 11-12-2016 at 00:43.
wbal jest offline   Reply With Quote
Old 11-12-2016, 21:29   #5
rozusable
Junior Member

rozusable's Avatar

Teoretycznie problematyczny może być pomysł przyznania funkcji admina wszystkim hodowcom w Polsce, bo zaraz bo się okazało kto komu costam zmoderował potajemnie itd. A jeżeli nie wszyscy, to kto? Bo kogo by nie wybrać, to spotka się z zarzutami prowadzenia prywatnej, nieobiektywnej strony a nie oficjalnej bazy...
rozusable jest offline   Reply With Quote
Old 11-12-2016, 21:38   #6
Wonderfull Wolf ES
Senior Member

to w takich wątpliwościach i poczuciu braku zaufania najlepiej osoba postronna, w sensie człowiek żyjący z wilczakiem nie repem
Old 11-12-2016, 23:33   #7
wbal
Junior Member

Bardzo trafne uwagi, dziękuję za nie

Zastrzeżenia zawsze niestety występują, bez względu czy admin jest jeden czy dziesięciu

Jednakże wartość dodana takiego serwisu byłaby moim zdaniem nieporównywalnie większa od kosztów związanych z rozwiązywaniem zastrzeżeń i wątpliwości. Jest też zresztą rozwiązanie, które mogłoby ograniczyć do minimum tego typu zdarzenia - przypięcie do strony darmowego i najlepszego forum - facebooka Wymiana informacji byłaby wtedy bieżąca
Oczywiście koniecznością byłoby wcześniejsze określenie jednolitych zasad dodawania informacji na stronę. Ograniczyłoby to do minimum wszelkiego rodzaju ewentualne nieporozumienia z tym związane...

Posting Rules