ČSVlku, já také skládám holt každému, kdo s čvčkem něčeho dokázal, vím sám, jak je obtížné s takovým psem cvičit. NIKDY JSEM NEŘEKL, ŽE NE!Co si ale budeme namlouvat, každé čvčko má na to, aby v pohodě udělalo ZZO nebo ZOPku. A to, že s čvčkem lidi málo cvičí není chyba plemene, ale lidi, co si jej pořizují. ČSV sice bylo bráno jako plemeno, který se hodilo na výcvik, ale některé povahové rysy jsou silné a těžko se odbourávají. ČVČKO nebude cvičit jako BO nebo NO, nebude štěkat na povel tak, jako NO (až na světlé vyjímky), v obranách se také patrně narazí na problém, ale hlavní by pro majitele neměly být zkoušky, ale především pohodový vyrovnaný pes, a to jej na cvičáku nenaučíš!Aspoň mám takové zkušenosti...Znám desítky, možná stovky psů(nejen ČSV, ale i různé),kteří sice fungují na cvičáku, ale mimo něj jsou absolutně nepoužitelní - bez vodítka a náhubku nefungují. Proto vždycky raději upřednostním vychovaného psa, před psem ze cvičáku se zkouškama. Samozřejmě, nejlepší je varianta obojího, ale ruku na srdce, opravdu se tomu tak děje?