Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-06-2006, 08:50   #21
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

No proczytalam i teras pytam oboch stron:
1. to jaki charakter u Draco?
2. dla czego miesza czlowiekom kaganiec na psach-ja tez musze zalozyc Harke, kedy zostawiam jedna...zeby nie przegryzla smyci.
3. wyprzedzanie-jest pozwolone, tylko ten drugy pies, ktory biega szybczej muszy biegac po wiekszym kolku, a z drugej strony a do cho...l..e...ry ja musze deptac na jednym miejscu, kedy moj konkurent nie ma tempu i jego pies nie biega?
4. Ewa, kak ty ocenis swoje wystawione psy na wystawe w Leszno w 2005 roku, kedy psy szciagali sie po ringu i nawet probowali ucziec? ja do tej pory (bardzo szanuje Panie Sedzie) ale nie moge zrozumiec jak take psy mogli dostac tituly i nie tylko za charakter no i za to ze spoznylisi cie do ringu, moglis cie dostac tylko opis ale nic wiencej, bo mielis cie konkurencje, ktora juz dostala tituly i ponownego porownanai nie moglo byc, a to byla CACIB wystawa.
Old 19-06-2006, 09:38   #22
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Apeluję o zyczliwość i wyrozumiałość i proponuję więcej dystansu do siebie, swoich psów i konkurencji

Zaden pies, ani żaden człowiek nie jest doskonały - raz jedni mają lepszy dzień, a raz inni.... Przecież może zdarzyć że wystawca (zwłaszcza początkujący) nie zachowuje na ringu jak inni tego oczekują nie dlatego, że jest źle wychowany, tylko dlatego, że nie wie jak się powinien zachowac i dopiero na kolejnych wystawach zbiera doświadczenia. Wystawiania psów nie uczą w szkołach...

I błagam, wykażcie klasę i dajcie sobie spokój z wypominaniem dawnych błędów i potknięć- to wyjątkowo małostkowe. Zwłaszcza, że jak Ewa pisze, Mirek starał się pomagać wystawcy Draco najlepiej jak potrafił chwała mu za to.

Proponuję wypuścić trochę pary sprężonej przez post Ani S. na vlcaku, a bedzie to z korzyścią dla całego "wilczakowego światka".
Rona jest offline   Reply With Quote
Old 19-06-2006, 09:51   #23
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Wybacz Rona, ale to naprawde nie polega na pokazywaniu klasy. Ile mozna?
Jad, ktory sie saczy od jakiegos czsu jest naprawe bardzo niefajny.
Kurcze! Toleruje sie wzajemne wybryki psow, w nadziei, ze wszyscy nawzajem rozumiemy i wybaczamy. Ale nie! Nagle okazuje sie, ze nasz agresor jest OK a inne pod pregiez!!

Zreszta- sama doskonale wiesz co sie dzieje... apel o zakonczenie tego , co Ania "z klasa" sprowokowala jest nie fair...po prostu nie. Bo ile mozna przyjmowac niezasluzonych batow??? I nic z ty,m nie robic?? W imie czego???
mysle, ze moze nie najprzyjemniej ale zdecydowanie potrzebne jest doprowadzenie paru tematow do konca.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 19-06-2006, 10:54   #24
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Send a message via Skype™ to Joanna

Rona, ja rozumiem wszystko, ale nie wyobrażam sobie, by można było przyjmować z pokorą kubły pomyj wylewane na głowy Bogu ducha winnych ludzi.
Wybacz, ale nie cierpię hipokryzji i udawania, że się jest świętszym od papieża.
Jak się ma do kogoś jakieś uwagi, to się je wygłasza na miejscu, a nie wypisuje w takich miejscach, gdzie osoba obcojęzyczna raczej nie zagląda.
Rona, piszesz: „błagam, wykażcie klasę i dajcie sobie spokój z wypominaniem dawnych błędów i potknięć- to wyjątkowo małostkowe”.
Ale dlaczego nie piszesz o wykazywaniu się klasą do tych osób, które najpierw mówią „za plecami” o kimś, że zachowuje się skandalicznie, a potem piszą coś takiego: „A myślałam, że to mać przyjacielska rywalizacja a nawet zabawa (z odrobinką stresu )”.
Doskonale wszyscy wiemy, że gdyby jakiś pies zaatakował sędziego (czasem nawet sprowokowany jak Amber w Niemczech, czy niesprowokowany Daimon), to natychmiast wyleciałby z ringu. Natomiast „atakowanie” innych psów jest traktowane jako „normalne” o ile właściciel jest w stanie nie dopuścić do bezpośredniego starcia.

Przepraszam, ale odpadam, jak ktoś piętnuje psa za to, że „Na finałach biegał z podniesioną kitą”! Toż to normalne zachowanie PSA (a nie wylęknionego szczurka!) A że pies łapie za ręce, to chyba nie jest problem. Camol robi dokładnie to samo. Rozbawiona i podniecona Dewi też.
Wkurzają mnie posty przedstawiające jedne psy jako „agresorów” tylko dlatego, że dziamolą poza ringiem w sytuacji, gdy ma miejsce WZAJEMNE odszczekiwanie się. Ale to, że inne psy zachowują się IDENTYCZNIE jest starannie przemilczane.
Nie rozumiem też, jak można krytykować kogoś za to, że używa takich środków, jakich potrzebuje, aby jego pies nie zaatakował innego. Czy lepiej byłoby, by był wystawiany i prowadzony na ringówce? I w końcu złapał jakiegoś psa?! Sama byłam świadkiem, jak beztroska jednego z właścicieli omal nie skończyła się tragicznie. Naprawdę mało brakowało.

Ale szczytem jest pisanie, że pies innego hodowcy w kagańcu „chyba nie daje najlepszej opinii rasie”, gdy kila miesięcy wcześniej samemu pożyczało się kaganiec!
Jak można z przekąsem informować, że nie dało się z kimś porozmawiać z powodu zachowania jego psa, gdy miesiąc wcześniej samemu nie podchodziło się powiedzieć „dzień dobry” dokładnie z tej samej przyczyny!

I gdzie tu klasa? I życzliwość?

Dopisek:
Długo stałam z boku. I przyglądałam się. Jednak z równowagi wyprowadziło mnie zagranie "za plecami" przeciw tym, którzy nie za bardzo mogą się bronić.
Old 19-06-2006, 14:06   #25
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Przyznaje, ze zaintrygowala mnie wypowiedz AniS, ktora twierdzi, ze

Draco byl wystawiany na kolcach i grubej lince.

To ciezki zarzut, bo zabronione jest wystawianie psa na kolczatce. To jedno. Drugie: kazdy, kto jest w temacie wie, ze kolce popularne sa jedynie w POLSCE. W Austrii zakazane, w Niemczech to tez w zasadzie tabu. Wiec zapytalam o to Angeli (wlascicielki Draco - przy okazji, wystawa jej sie bardzo podobala i dziekuje Mirkowi za okazana pomoc, wiec nie bede ja wtajemniczac w reszte tematu i cale opinie wypisywane na ich temat). I tu odpowiedz:

"Kolczatka? Nie posiadamy kolczatki. Wymagane jest aby prezentowac psa w ringu na kolczatce? Bo dotad wystawialismy go na jego codziennej smyczy i w noszonej na codzien obrozy."

Aniu, skad wiec takie zarzuty? I wygląda, ze mocno mijace sie z prawda?

Potem zarzucasz Draco, ze

na finałach biegał z podniesioną kitą i nawet rzucił się do rąk swojego pana. I ze wlasciciel mial szczescie, ze nosil rekawiczki

a Ewa dodaje, ze

sposob wystawiania tego psa budzil oburzenie widzow

Ewo, moze wyjasnisz, coz za sposob wystawiania zaprezentowali?

Rzucil sie i poszarpal reke wlasciciela? Bo Angela pisze o finalach, ze "przy bieganiu w ringu Draco sie juz nudzilo i skakal na pana" Czyzby wlasciciele nie byly w stanie zauwazyc tego, co Wam sie udalo? A moze zauwazyli to co zna wiekszosc wlascicieli CzW. Ze pies z nudow postanowil pozaczepiac wlasciciela?

Pewnie macie racje co do braku oglady. No, ale gdy sie wystawia psa drugi raz w zyciu to raczej mozna takiej osobie darowac niedociagniecia, prawda? Zreszta sama Angela napisala, ze Draco sedziemu sie bardzo podobal, ale pan Sliwka przyznal, ze pies jest super, tylko jego wlasciciel musi sie jeszcze sporo nauczyc.... Wiec cala nagonka na wlascicieli jest troche na wyrost...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 19-06-2006, 15:12   #26
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga
Zresztą- sama doskonale wiesz co się dzieje...
Z tego co piszesz chyba jednak do końca nie wiem... I nawet wolę nie wiedzieć więc pasuję... i juz się nie mieszam. Nie sądziłam, że takie fajne psy mogą wywoływać aż tyle niefajnych emocji.

Quote:
apel o zakonczenie tego, co Ania "z klasa" sprowokowala jest nie fair...po prostu nie. Bo ile mozna przyjmowac niezasluzonych batow??? I nic z tym nie robic?? W imie czego???
No to teraz sprawdzają się stare przysłowia... "Kto mieczem wojuje.. ", "Kto pod kim dołki..." , "Jak Kuba Bogu....", a zwłaszcza "Niósł WILK razy kilka...."? wink:  Rozumiem świetnie, bo to samo życie i każdy ma swoją wytrzymałość, ale i nauka na przyszłość dla niektórych, żeby uważali co i do kogo mówią publicznie, bo mogą przy okazji (niekoniecznie świadomie) bardzo wiele zepsuć…

Quote:
mysle, ze moze nie najprzyjemniej ale zdecydowanie potrzebne jest doprowadzenie paru tematow do konca.
Fakt - czasem dobrze oczyścić atmosferę gdy zatęchnie ale warto też oszacować koszty takiego przewietrzania... Z tego też płynie nauka na przyszłość że „pierwsza złość jest jednak lepsza niż duża złość” ?

A jeszcze rok temu było tak pięknie!!! Dlaczego w tym kraju tyle rzeczy schodzi NA PSY ?
Old 19-06-2006, 15:25   #27
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Joanna
Rona, ja rozumiem wszystko, ale nie wyobrażam sobie, by można było przyjmować z pokorą kubły pomyj wylewane na głowy Bogu ducha winnych ludzi.
Wybacz, ale nie cierpię hipokryzji i udawania, że się jest świętszym od papieża.
Myślałam, że Ania po prostu uniosła się emocjami, a nie mając doświadczenia w wystawach nadmiernie się przejęła i pojechała przesadnie po Draco i jego właścicielu. Każdemu może się zdarzyć wybuch emocji!. Myślałam, że nie ma sensu żeby problem eskalował. Ale jeśli, jak piszę Margo, którą uwazam za osobę bardzo dyplomatyczną i stonowaną w opiniach, w gre wchodzą kłamstwa i intrygi, to... aż brak mi słów
Old 19-06-2006, 15:57   #28
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona
Quote:
Originally Posted by Joanna
Myślałam, że Ania po prostu uniosła się emocjami, a nie mając doświadczenia w wystawach nadmiernie się przejęła i pojechała przesadnie po Draco i jego właścicielu. Każdemu może się zdarzyć wybuch emocji!. Myślałam, że nie ma sensu żeby problem eskalował. Ale jeśli, jak piszę Margo, którą uwazam za osobę bardzo dyplomatyczną i stonowaną w opiniach, w gre wchodzą kłamstwa i intrygi, to... aż brak mi słów
Słów brak już od dawna. Ale może "wietrzenie" jest warte swojej ceny i pewne sprawy zostaną załatwione raz na zawsze i nie będą się przewalać przez privy i szeptanka. Wróć, na pewną będą. Ale może choć częściowo skończymy z idiotycznymi nagonkami. Bo to naprawdę męczy. Jak słusznie wspomniałaś, rok temu było przyjemnie. Sama wchodziłam w ten światek. Jak widzę teraz nie do końca mile witana mimo, że o wielu rzeczach nie miałam pojęcia. I przyjemność wynikała z niewiedzy. Ale może powiedzmy wreszcie dość. I zacznijmy zachowywać sie jak poważni ludzie. NAPRAWDE nie szukam dziury w całym. Ale ile można "w imię miłej atmosfery" o którą to ponoć wszyscy tak dbają!
Old 19-06-2006, 16:21   #29
konek
Member

konek's Avatar

Send a message via Skype™ to konek

Joasia napisała:
Quote:
Doskonale wszyscy wiemy, że gdyby jakiś pies zaatakował sędziego (czasem nawet sprowokowany jak Amber w Niemczech, czy niesprowokowany Daimon), to natychmiast wyleciałby z ringu.
Ori napisała:
Quote:
Moj pies nigdy nikogo w ringu nie zaatakowal i wypraszam sobie podobne sugestie!!!
Mruknal na sedziego gdy mial okolo 7 miesiecy chwycony znienacka za tylek
Elu tak naprawdę nikt nie napisał że Twój pies zaatakował sędziego ale że był przez sędziego sprowokowany do ataku.
Elu Twoja obronna reakcja spowodowała, że postanowiłam zabrać głos. Tak naprawdę ja nie odebrałam tego jak atak na zachowanie Twojego psa.
Od wczoraj śledzę uważnie nasze forum i wyciągam jeden wniosek. Nie stawiajmy pochopnych opinii o zachowaniu się wilczaków jak nie znamy całości zagadnienia. To że Draco zaczyna swoją karierę w ringu to super bo to piękny pies ale on dopiero zaczyna i jest to jego niemal debiut wystawowy. Jest to również debiut jego właścicieli !. Przyjrzyjmy się sobie, czy na początku to z naszymi psami byliśmy absolutnie pewne, że nie wywiną nam jakiegoś numeru na ringu. Ja z Maxem unikam pewnej sędziny, której Max nie wiem dlaczego nie lubi. Wszystkim innym daje się dotykać, oglądać zęby, ba nawet potrafi polizać po ręce ale jak podchodzi do niego Pani Pulikowska - Klimonda Max burczy pod nosem. Wprawdzie to były jego początki wystawowe ale przy innych sędziach nawet w młodzieży tego nie robił. A przy tej sędzinie od razu.
Czasem psy mają również uraz po zabiegach weterynaryjnych i reagują podwinięciem ogona na brzuch po dotykaniu ich męskich atutów. Czy to znaczy że to jest pies bojaźliwy ogólnie, czy ma złe wspomnienia i strach przed badaniem np. odbytu.
Cenię sobie zawsze bardzo uwagi osób życzliwych, którzy korygują moje błędy w ringu. I nigdy nie zapomnę Joasi na wystawie w Katowicach i jej trafnych spostrzeżeń i uwag na odległość, które pomogły mi w lepszym wystawianiu psa. Wiele innych osób przepraszam w tym miejscu że ich nie wymieniam. Ta życzliwość i zdrowa rywalizacja powoduje, że fajnie jest jechać na wystawę, spotkać znajomych, socjalizować psy w warunkach jakich nie mamy na co dzień. Myślę, że właściciele Draco widzą że pies nie wystawia się jeszcze jak mistrz i na pewno nad tym pracują. Nie zniechęcajmy ich na starcie. Ja na przykład zazdroszczę im, że pies biegał z podniesioną kitą. Mój Max zrobił to tylko w Opolu jak na trybunach była Eresh i wyglądał dużo piękniej niz zwykle
Old 19-06-2006, 19:45   #30
Lila
Junior Member

AniaS-nie wiedziałam, że moje słowa staną się dla niektórych pożywką do rozpętania burzy. Moim celem nie było zarzucanie czegokolwiek właścicielom Draco. Nic do nich nie mam, a wręcz byli bardzo mili i całe szczęście nie pozostawieni samym sobie. Nie zmienia to jednak faktu, że występ psa nie wywołał pozytywnych komentarzy. Jedno co zrobiłam źle to niepotrzebnie napisałam o „kolcach” bo możliwe, że była to inna obroża (wydawało mi się, że widziałam kolczatkę). Za to przepraszam. Ale nie przeginajmy w drugą stronę – nikt mi nie wmówi, że pies skakał do rąk i „tyłków” innych psów z radości. Potwierdzali moje spostrzeżenia inni oglądający konkurencję, ich komentarze i pytania „czy wilczaki są faktycznie agresywne?”. Nie będę jednak rozstrząsać tego czy pies był czy nie agresywny, czy właściciel sobie radził czy nie, bo nie to było moim celem. Opisałam tylko, że pierwszy raz spotkałam się z takimi sytuacjami w ringu i skrytykowałam owszem, ale sędziego, który wykazał totalną ignorancję nie reagując w ogóle na zamieszania. Może i sędzia jest „pewniakiem” ale rasę naszych psów głośno określił jako „wstecznictwo” w negatywnym tego słowa znaczeniu i stwierdził, że nic dobrego nie może być z 50% wilka i 50% psa (nawet dziewczyna z boku zrobiła zdziwione oczy mówiąc, że wg jej wiedzy to wilka jest zaledwie 30%, no ale sędzia może wie lepiej...). W moich słowach nie było ani grama wrogości czy złych intencji. Po prostu oceniłam wrażenie jakie zrobił ten dzień na mnie i postronnych „oglądaczy”. Jedyną osobą, która wzbudziła moją niechęć był sędzia, o którym wyrobiłam sobie złą opinię.

Jeśli więc ktoś wykorzystał moje słowa by dać upust swoim antypatiom i sączyć jad twierdząc, że to ja sprowokowałam to NIE ŻYCZĘ SOBIE. Jeśli ktoś kto miał od dawna wysokie ciśnienie wykorzystał moje słowa jako furtkę do wyładowania swoich emocji to niech powie otwarcie „nareszcie mogę sobie poużywać” i nie chowa się za moją wypowiedzią, bo nie taki był mój zamiar. Posiadanie wilczaka nie sprawia automatycznie, że należę do tego „światka” więc nie mogę „knuć intryg”. Z resztą przeczytajcie jeszcze raz moje posty i swoje i poczujcie gdzie jest tyle jadu i agresji (która z resztą jak widzę przenosi się i na inne osoby i sytuacje), o której piszecie. I jeszcze mam prośbę – nie wywołujcie mnie do dalszych wyjaśnień. Nie napiszę nic więcej (co chciałam to napisałam. Ci, którzy potrafią utrzymać swoje emocje w ryzach zrozumieją.) bo i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto wykorzysta moje słowa dla własnych celów.
Ja tam do nikogo nie żywię wrogości i takowej nie wyrażam w swoich postach..
Lila jest offline   Reply With Quote
Old 20-06-2006, 13:09   #31
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by Lila
AniaS-nie wiedziałam, że moje słowa staną się dla niektórych pożywką do rozpętania burzy. Moim celem nie było zarzucanie czegokolwiek właścicielom Draco...
Skoro nie bylo to DLACZEGO w tak bezwzglednych slowach skrytykowalas obecnosc tych ludzi z ich psem na wystawie?

Pozwol ze przypomne nam co napisalas : Niestety sędzia Śliwka nie wziął pod uwagę w ogóle charakteru psa (ze szkodą dla opinii o wilczakach). Draco wystawiany był na kolcach, grubej lince i w skórzanych rękawiczkach. Nikt się temu nie dziwił, bo właściciel miał wielkie trudności z utrzymaniem go i poskromieniem jego agresji

A czy to nie jest zarzut, ze sobie nie radza z psem? Że taki Draco szkodzi opinii całej wilczakowej populacji?! Że jest agresywny?!
Poprosiłyśmy o wyjaśnienia. O dokładny opis sytuacji, bo z innych źródeł (od ludzi patrzących na CzW) wiedzieliśmy coś zupełnie innego. I co? I nic. Zamiast tego - wyjaśnienia w stylu " ja nie chciałam, nie miałam na myśli nic złego, ja niewinna".

A te kolce? Ta afera z kolcami puszczona na forum i na dogomanii??? Nie jestes pewna to skad to ferowanie wyrokow?
A charakter? Z reka na sercu powtorzysz, ze pies mial agresywny charakter?
Czy Ty myślisz, że sędziowie nie czytają takich rzeczy? A nawet, jeśli nie oni, to ich znajomi? Jak można zarzucic komus niekompetencje na podstawie "wydawania sie"?

Wiez, ja na porownaniu w Nowym Dworze mialam niefart pokazywac Cheya obok polujacego na niego Alkora, na zdjeciach mam, jak mi pies sie zatrzymuje, zmienia tor biegu i cs-uje, zamiast BIEGAC. I jakos nie przypominam sobie abym wyrazala jakies pretensje do Krzyska w zwiazku z sytuacja. Ot jeden pies chce dorwac drugiego i tyle. Ale zebym miala z tego robic afere??
I wypisywac, że Alkor jest agresywny? Że wystawia złe świadectwo wilczakom? I że trzeba w to miejsce "normalne" wilczaki pokazywac?! Do glowy mi nie przyszlo!

Quote:
Originally Posted by AniaS
Nic do nich nie mam, a wręcz byli bardzo mili i całe szczęście nie pozostawieni samym sobie.
Tak Mirek zachowal sie jak gospodarz! Pomogl gosciom. Znajac Mirka nie jestem zdziwiona.
Za to Ty pojechalas po nich bez litosci..

Quote:
Nie zmienia to jednak faktu, że występ psa nie wywołał pozytywnych komentarzy. Jedno co zrobiłam źle to niepotrzebnie napisałam o "kolcach" bo możliwe, że była to inna obroża (wydawało mi się, że widziałam kolczatkę).

WYDAWALO CI SIE??
Na podstawie "wydawania" piszesz takie rzeczy i hurtem rozrzucasz je po internecie???
A ja widzialam w tymze necie wlasnie pozytywny komentarz na temat Draco. I dlatego jeszcze raz pytam, JAK DOKŁADNIE DRACO się zachowywał?
Dobrze, ze nie wydawalo Ci sie, ze kogos zamordowal....wtedy slowo "niepotrzebnie" niewiele by zmienilo.

Quote:
Za to przepraszam.
Moze przepros rzeczonych? To im zrobilas piekna opinie: ( Chwala Margo, ze nie powtorzyla tych cudow. Inaczej palilibysmy sie tu wszyscy ze wstydu

Quote:
Ale nie przeginajmy w drugą stronę - nikt mi nie wmówi, że pies skakał do rąk i "tyłków" innych psów z radości
A kto mówi, ze skakał do psich "tyłkow" z radości? Przytocz, bo nie widze.
Dla jasnosci, pisalas, ze pies zaatakowal rece.
Z relacji, jak rowniez wlasnego skromnego doswiadczenia wiem ze takie "ataki" to nic innego jak zabawowe wybryki.

Quote:
Potwierdzali moje spostrzeżenia inni oglądający konkurencję, ich komentarze i pytania "czy wilczaki są faktycznie agresywne?".
Ta Twoja publika chyba byla przy innym ringu, albo dokonala wyraznego podzialu bo opinie, ktore ja znam sa skrajnie inne. I nie dotycza TYLKO Draco ..

Quote:
Nie będę jednak rozstrząsać tego czy pies był czy nie agresywny, czy właściciel sobie radził czy nie, bo nie to było moim celem.
To moze powiesz WRESZCIE CO bylo celem? Bo jakos go znalezc nie umiem....Skoro jestes tak doskonala obserwatorka i interpretatorka psich zachowan to ja sie chetnie czegos naucze...i bede mogla wiedziec na co zwracac uwage wystawiajac psa...

Quote:
Opisałam tylko, że pierwszy raz spotkałam się z takimi sytuacjami w ringu i skrytykowałam owszem, ale sędziego, który wykazał totalną ignorancję nie reagując w ogóle na zamieszania. Może i sędzia jest "pewniakiem" ale rasę naszych psów głośno określił jako "wstecznictwo" w negatywnym tego słowa znaczeniu i stwierdził, że nic dobrego nie może być z 50% wilka i 50% psa (nawet dziewczyna z boku zrobiła zdziwione oczy mówiąc, że wg jej wiedzy to wilka jest zaledwie 30%, no ale sędzia może wie lepiej...). W moich słowach nie było ani grama wrogości czy złych intencji..

Aboslutnie! Sama slodycz i cieple slowa!! Czy Ty nas naprawde masz za idiotow?? A jesli to nie jest wrogosc to JAK wyglada wrogosc w Twoim wykonaniu? Az strach sie bac.

Quote:
Jeśli więc ktoś wykorzystał moje słowa by dać upust swoim antypatiom i sączyć jad twierdząc, że to ja sprowokowałam to NIE ŻYCZĘ SOBIE.

Tak jak i ja nie zycze sobie aby u powazanego sedziego psuc opinie o rasie, psuc opinie o wlascicielach czw piszac takie teksty, jak napisalas. Nie zycze sobie aby czyjes anse siegaly poza granice kraju, i nie zycze sobie takiej podlosci z jaka mialam do czynienia czytajas Twoje posty.

Quote:
Jeśli ktoś kto miał od dawna wysokie ciśnienie wykorzystał moje słowa jako furtkę do wyładowania swoich emocji to niech powie otwarcie "nareszcie mogę sobie poużywać" i nie chowa się za moją wypowiedzią, bo nie taki był mój zamiar.
Ponawiam pytanie : a jaki???
I co jak co, ale to Ty się w tej chwili chowasz.

Quote:
Posiadanie wilczaka nie sprawia automatycznie, że należę do tego "światka" więc nie mogę "knuć intryg"..
Nie spodziewam sie (z doswiadczenia) otrzymania odpowiedzi ale chetnie bym przeczytala KTO wg Ciebie knuje intrygi i czyjej intrygi padlas ofiara??

Quote:
Z resztą przeczytajcie jeszcze raz moje posty i swoje i poczujcie gdzie jest tyle jadu i agresji (która z resztą jak widzę przenosi się i na inne osoby i sytuacje), o której piszecie.
Agresji? W stosunku do innych osob? Możesz konkretnie? Żeby w końcu nie bylo niedomowień i "bo mi sie wydawało" ?

Quote:
I jeszcze mam prośbę - nie wywołujcie mnie do dalszych wyjaśnień. Nie napiszę nic więcej (co chciałam to napisałam. Ci, którzy potrafią utrzymać swoje emocje w ryzach zrozumieją.) bo i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto wykorzysta moje słowa dla własnych celów.
Ja tam do nikogo nie żywię wrogości i takowej nie wyrażam w swoich postach...
Oj, ANiu, toz Ty aniol jestes! A mysmy sie nie poznali.. ech.... A nam pozostanie "wydawanie sie", bo Ty znow nic nie wyjasnisz do konca.

Generalnie zlamalas pewne tabu: dotychczas nie byly krytykowane potkniecia ani wystawcow ani zachowania psow. A jesli byly to bez zlosliwosci. Byla pewna umowa, ktorej wszyscy sie trzymali. Z pelna tolerancja, czesto z pomoca - co zostalo wczesniej wykazane. Ta "straszna" nie fair Lucka, na NAPRAWDE prestizowej wystawie na Slowacji, bez chwili zastanowienia pomagala innym (w tym mnie) lepiej pokazac psa. I czapki z glow!
Tacy wystawcy tworza te klase, ktora dla mnie jest wspaniala cecha tego srodowiska. Niezaleznie od tego kto ma jakiego psa, dotychczas spotykal sie z zyczliwoscia i pomoca.Ja osobiscie jestem wielka oredowniczka nie mieszania samych psow w sprawy miedzyludzkie. Co wykazalam z Manifescie. I Ty nagle burzysz wszystko to, co bylo PONAD ludzkimi animozjami- bo ze takie zawsze sa to normalne. Pokazalas setkom ludzi, ze srodowisko wystawcow wilczakow jest niesympatyczne, wrogie...
Dlaczego? Co chcialas osiagnac??
Pewnie i tak sie nie dowiem....choc moze i dobrze, nadal bede mogla wierzyc w to, czego mnie mnie czw nauczyl wczesniej.....

Kto wiatr sieje, ten burze zbiera.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 20-06-2006, 14:30   #32
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

A to, co nasunęło się Takiej Jednej Pani Spostrzegawczej.

Na pewno wilczaki stworzyły UKŁAD, który teraz trzeba będzie rozbić w puch.
Skarb Państwa nadszarpnięty na 58 mld euro, część z tej kasy umieszczona w rajach podatkowych - juz nie do odzyskania. W UKŁAD wilczakowy wmieszane sfery kościelne bliskie Opus Dei, nomenklatura postkomunistyczna, dawna esbecja oraz politycy z pierwszych stron gazet, opcje od lewa do prawa, a zwłaszcza PO.
Pradziadek jednego wilczaka był psem esesmana o nazwisku Stirlitz i puszczony samopas zagryzał wszystko, co się ruszało. Wkrótce okaże się, że Stirlitz jednak nie był - wbrew oszczerstwom Jacka Kurskiego (obecnie na etacie bulteriera) - spokrewniony z dziadkiem Tuska.
Konsekwencją tego przekrętu-giganta jest za to nabycie Możejek przez PKN Orlen.
Prezes Chalupec będzie się musiał tłumaczyc z podbojów erotycznych swojej stryjecznej prababki Apolonii, nick Pola Negri, zwłaszcza w kontekście niedawnego odkrycia posła na etacie bulteriera, że Rudolf Valentino w istocie był tajnym agentem Lenina, Włodzimierza Nikołajewicza. Niejasne powiązania Poli Negri z KPP wkrótce wyjdą na jaw, co spowoduje trochę zamieszania w mediach i sledztwo w sprawie wilczaka o imieniu Rudolf. Na posiedzeniu Komisji śledczej ds. afery wilczakowej Rudolf obsika nogę przewodniczacego Giertycha Romana, za co zostanie pociagnięty do odpowiedzialnosci karno-skarbowej za obrazę. Z zasądzonej na rzecz powoda grzywny w wys. 1467,34 euro i przeprosin w prasie Rudolf nie wywiąze się, czym wywoła reperkusje ze stron dyrektora szkoły, do której uczęszcza pierworodny Rudolfa, imieniem Matys.
Przeciw relegowaniu Matysa z uczelni protestować będą w nielegalnej demonstracji wilczaki krajowe i delegacje z innych krajów Europy Centralnej. Mimo nielegalnosci demonstracja przebiegła w pokojowej atmosferze, przerywana jedynie szczekaniem Psów Wszechpolskich.
Oprócz policji i straży pożarnej nad przemarszem wilczaków czuwali - jak zwykle - Zieloni i cykliści. Ci ostatni na znak protestu na rowerach trójkołowych.
Do demonstrujacych wyszedł premier, ale zaraz sie cofnął (niewprawnemu oku trudniej odróżnić wilczaka od wilka, niż statystycznemu posłowi dysonans od atawizmu).
I tak dalej, i tak dalej.
Old 20-06-2006, 14:35   #33
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

チェイタン。
Old 20-06-2006, 17:42   #34
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Joanna, na obozie wilczakowym koniecznie zrobcie kabaret - jeden tekst już macie gotowy...
Old 20-06-2006, 21:54   #35
Lupusek
Junior Member

Lupusek's Avatar

Send a message via Skype™ to Lupusek

Joanno, ciekawe podsumowanie powyższej dyskusji...
Podoba mi się ten tekst. Masz talent..., albo wprawę (może jesteś dziennikarką?)
Old 20-06-2006, 23:47   #36
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Ale sie narobilo...... Ale rzeczywiscie lepiej mowic otwarcie niz szeptac za placami.... I moge sie tylko przylaczyc do zdania Ewy, ze wyplywa tylko to co sie zgromadzilo. Nie wiem, co sprawilo, ze Ania nie wytrzymala i napisala to co chciala i co bylo tego powodem. Ale zaczelo sie.....

Quote:
nie wiedziałam, że moje słowa staną się dla niektórych pożywką do rozpętania burzy. Moim celem nie było zarzucanie czegokolwiek właścicielom Draco. Nic do nich nie mam, a wręcz byli bardzo mili i całe szczęście nie pozostawieni samym sobie. Nie zmienia to jednak faktu, że występ psa nie wywołał pozytywnych komentarzy. Jedno co zrobiłam źle to niepotrzebnie napisałam o „kolcach” bo możliwe, że była to inna obroża (wydawało mi się, że widziałam kolczatkę). Za to przepraszam. Ale nie przeginajmy w drugą stronę – nikt mi nie wmówi, że pies skakał do rąk i „tyłków” innych psów z radości. Potwierdzali moje spostrzeżenia inni oglądający konkurencję, ich komentarze i pytania „czy wilczaki są faktycznie agresywne?”. Nie będę jednak rozstrząsać tego czy pies był czy nie agresywny, czy właściciel sobie radził czy nie, bo nie to było moim celem. Opisałam tylko, że pierwszy raz spotkałam się z takimi sytuacjami w ringu i skrytykowałam owszem, ale sędziego, który wykazał totalną ignorancję nie reagując w ogóle na zamieszania.
No wlasnie..... Zobacz co z tego wyszlo. Dostaje email od wlascicieli Draco. Ze bylo super milo, ze OK i maja dla mnie niespodzianke w postaci karty oceny. Niedlugo potem czytam Twoj list, ze Draco w zyciu nie powinien wygrac, ze jest psychicznie niestabilny, ze to antyreklama dla rasy i jego obecnosc na tej wystawie byla wielka pomylka. Ze rzuca sie na ludzi i na psy. I nie oszczedza nawet wlasnego pana. A na dodatek jego wlasciciele popelnili prawdziwa gafe, bo wladowali sie na ring w kolcach. Pytam wiec wlascicieli Draco (troche przerazona, bo pies sie na nich rzuca, a oni taka radoscia kipia i nic sobie z tego nie robia) oraz innych osob, ktore wystawialy tez przy tym (i na tym) ringu, aby miec opinie osob trzecich i powoli szczeka mi opada. Wlasciciele Draco nie widzac jaka dostali latke pisza, ze bylo calkiem OK, ale jeszcze musza cwiczyc. Ze sedzia nakazal, ze pancio ma sie uczyc wystawiac psa, bo widac ze jest zoltodziobem. Sami przyznali, ze pies nie chcial stac, bo jest strasznie ciekawski i zamiast stac woli weszyc i sie rozgladac. O podskakiwaniu na pana tez pisza. Ani slowa o rzucaniu sie. Mamy wiec dwie calkiem przeciwstawne wypowiedzi. Potem jeszcze dostaje relacje osob z okolic ringu, ze to co piszesz nie jest prawda. Dochodzi do tego szczegolowy opis od wystawczyni z Czech i niestety rezultat jest miazdzacy dla tego co twierdzisz...

Bazujac na tym co wyczytalam, zestawilam i zobaczylam miedzy linijkami to wystawa ta pod ZADNYM wzgledem nie roznila sie od innych wystaw. Tzn jesli chodzi o psy - byly pewne siebie, mniej pewne i strachliwe. Mam potwierdzenie, ze wlasciciele Draco musza sie jeszcze nauczyc (jakby mi napisali, ze wystawial sie super to bym im tez NIE UWIERZYLA , bo sama wiem jak wygladaly moje pierwszy wystawy i jak wygladaja poczatki innych ). Ale pies nie byl agresywny w stosunku do zadnego CZLOWIEKA. Nie rzucal sie na pana. Nie bylo kolczatki. A rekawiczki nie mialy nic wspolnego z zebami psa. A Draco nie jest nienormalny, czy jakis dziwny jak na wilczaka. I mamy tu niestety slowo nowej wlascicielki kilkumiesiecznego szczeniaka kontra slowo hodowczyni, ktora ze swojej hodowli wypuscila 2x wiecej szczeniakow niz wszystkie hodowle w Polsce i "troche" lepiej zna rase.

Co do atmosfery na ringu to masz racje - nie byla mila. O niczym nie wiedzieli chyba tylko wlasciciele Draco - nic nie rozumieli. Byla przepychanka z sedzia, oberwalo sie wystawczyni z Czech. I dostala biedna za kaganiec (ktory psy mialy z PRZYZWYCZAJENIA, bo tego uczy psow od malego i maja go zawsze tam, gdzie jest duzo ludzi - takie sa juz w Czechach wymagania). Wiec o co chodzi z dodatkowym tekstem "teraz były kagańce"? Zaczyna sie powoli nagonka, ze i Lucka ma psychicznie chore psy? I jeszcze dostalo sie za klatke. Na serio zadne z Was nie widzialo na wystawie zadnego psa w klatce? Czy obecnosc tego przedmiotu tak szokuje? LUDZIE! Nie robmy sobie zartow!

Aniu, ja pierwsza wychwalalabym Ciebie za sciganie niestabilnych wilczakow, ze dbanie o dobry wizerunek rasy, za martwienie sie o to co o CzW mowia inni. Poparlabym Ciebie na calym froncie, gdybys zabiegala o to, aby sedziowie sedziowali sprawiedliwie i wedlug wzorca. Ze wyrazilabys dbalosc o to, aby psy byly nalezycie wystawianie, a wystawcy przestrzegali netykiety. :P Mialabys moje PELNE poparcie, nawet, gdyby odnosilo sie to tez do moich psow. Ale to co napisalas nie mialo nic wspolnego z taka troska i kazde zdanie to tylko szukanie rewelacji tam gdzie jej nie ma i czysta hipokryzja. Z jednego powodu - twierdzisz, ze Twoje oburzenie spowodowane jest tym: "nie będę jednak rozstrząsać tego czy pies był czy nie agresywny, czy właściciel sobie radził czy nie, bo nie to było moim celem. Opisałam tylko, że pierwszy raz spotkałam się z takimi sytuacjami w ringu i skrytykowałam owszem, ale sędziego, który wykazał totalną ignorancję nie reagując w ogóle na zamieszania". To jest najpiekniejsze potwierdzenie tego, ze caly Twoj opis mozna strescic w kilku slowach: Pies zwyciezca nie powinien wygrac, bo to zakala rodu wilczakow. Konkurencja z Czech to niewychowane prostaki. A MY najpiekniejsi i najwspanialsi niezasluzenie dostalismy jeszcze na dodatek w kosc od podlego sedziego.

Twierdzisz, ze sedzia sedziowal zle? Wiesz o ilu wystawach moglibysmy napisac, ze niektore psy w ZADNYM WYPADKU nie tylko nie zaslugiwaly na ocene doskonala, ale i nawet na ocene i powinny byc odeslane z ringu???? I to wlasnie z powodu charakteru. ALE NIKT TEGO NIE PISAL.

Przykleilas Draco etykietke AGRESYWNA BESTIA (ktora jak wynika z postu Ewy juz sie za nim ciagnie) - "nikt się temu nie dziwił, bo właściciel miał wielkie trudności z utrzymaniem go i poskromieniem jego agresji". Piszesz o Draco, ale zawsze jestes kolo Clifa i dobrze wiesz, ze z nim tez do zadnego psa sie zblizyc nie mozna, a jak juz do tego dojdzie to konczy sie tak jak jego spotkanie z Amberkiem kolo ringu w Grudziadzu. Bylas tam, widzialam, nic nie napisalas... I OD NAS TEZ NIKT TEGO NIGDY NIE PISAL. Ale skoro chcesz gnebic takie wady psow i takie zachowania to prosze stosuj swoje reguly do wszystkich, a nie tylko do tych, ktorzy nie sa dla ciebie "swoi"... Bo potem sie dziwisz, ze chcialas dobrze, a wychodzi nie tak...

Wytykasz bledy wystawiania Draco, ostro krytykujesz i atakujesz wystawczynie z Czech. Bylas kilka razy na wystawach. Bedziesz twierdzila, ze Bailiff wystawia sie z Toba jak pies przygotowany na Crufta? Ze robicie wszystko DOSKONALE i nie popelniacie ZADNYCH bledow? Pamietaj, ze ja tez przy tym wystawaniu bylam, wiec moge skorygowac, jesli widzialam cos innego. Wiem, ze z nowym psem podbija sie swiat, ale pamietaj, ze ZAWSZE popelnia sie jakies bledy i zawsze mozna psa zaprezentowac lepiej. Mirek mial wpadke z wystawianiem psa na kolczatce (Lodz w 2001, slowacka sedzina nakazala wtedy natychmiastowa zamiane kolcow na smycz). Nie zawsze tez dawalo sie dobrze zaprezentowac w ringu Alkora, o czym Ewa pisala nie raz. ALE NIKT NIKOMU ZADNEGO BLEDU NIE WYTYKAL. A juz nie w ten sposob. Bo uwaga jest zawsze mile widziana. A ostrej krytyki sie unika, bo kazdy wie, ze jesli sie wystawia, to wczesniej lub pozniej noga sie podwinie. I jak sie krytykuje innych, to mozna oczekiwac, ze samemu stanie sie celem krytyki... A tym bardziej nie na miejscu wydaje sie krytyka skierowana do osob poczatkujacych. A moze to zamierzone, aby zniechecic do wystawiania wszystkich nowych wlascicieli CzW. Bo kto by sie chcial narazic na takie opisy...

I mozna ciagnac to dalej.... I mnozyc przyklady. Ale nie o to chodzi. Jesli cos krytykujesz to OK. Ale badz prosze sprawiedliwa. Jesli kogos atakujesz, to badz pewna, ze sama jestes krysztalowo czysta. I nie udawaj, ze cos widzisz PIERWSZY RAZ i tak ciebie to SZOKUJE jesli powinnas wiedziec, ze na wystawach bywaja kolo Ciebie i inne osoby, ktore Twoje wypowiedzi moga zweryfikowac... Krotko mowiac: jak chcesz rzucac powazne zarzuty, cos krytykowac, wytykac to OCZYWISCIE masz to tego pelne prawo. Ale uwazaj prosze, aby nie wychodzilo to tak jak z ta nieszczesna kolczatka...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 21-06-2006, 00:19   #37
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Quote:
Originally Posted by alakra
Joanno, ciekawe podsumowanie powyższej dyskusji...
Podoba mi się ten tekst. Masz talent..., albo wprawę (może jesteś dziennikarką?)
Teks nie mój, niestety. Tak jak napisałam, jest autorstwa Takiej Jednej Pani Spostrzegawczej.
Ona obecnie tyra w ministerstwie, wiec moze sie przekwalifikuje?
Old 21-06-2006, 16:40   #38
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Send a message via Skype™ to Ori

Quote:
Originally Posted by Margo
Nie wiem, co sprawilo, ze Ania nie wytrzymala i napisala to co chciala i co bylo tego powodem. Ale zaczelo sie.....
Mysle ze tak jak pisala poczatkowo Rona - to emocje. Wiem cos o tym bo sama czesto reaguje zbyt szybko.
Na drugi dzien sprawy wygladaja inaczej.

Quote:
Sami przyznali, ze pies nie chcial stac, bo jest strasznie ciekawski i zamiast stac woli weszyc i sie rozgladac. O podskakiwaniu na pana tez pisza.
To tez znamy teraz mam powtorke wystawiajac temperamentnego Amonka

Quote:

Bazujac na tym co wyczytalam, zestawilam i zobaczylam miedzy linijkami to wystawa ta pod ZADNYM wzgledem nie roznila sie od innych wystaw.
Chyba jednak tak. I pewnie tu jest "pies pogrzebany".
Ania jak sama pisze "pierwszy raz zobaczyla takiego psa w ringu" i po swojemu to zinterpretowala. Dotychczas widziala psy dobrze ulozone i nawet jesli "pewne siebie" czy z pewna doza "agresji do psow" jak Amber, Clif czy Balrog - byly doskonale prowadzone. Ani pies jak wiemy nie sprawia jeszcze takich problemow, jak wiekszosc dzieciakow. Stad szok i... reakcja.
Musze przyznac ze Anie rozumiem bo jak pisalam i ja miewam takie sytuacje. Jedni reaguja na zimno, drudzy wybuchowo. Podejrzewam ze zachowanie Draco odbiegalo od zachowania innych psow, stad... podpadl

Dajmy juz spokoj temu tematowi, szkoda tylko ze niektorzy sobie pouzywali...
Wiec powtarzam za Margo i Ewa tez pewnie sie zgodzi - nie rob drugiemu co tobie nie jest mile (i to zarowno do Ani jak i do napadajacych na Nia)
Old 23-06-2006, 15:54   #39
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

OK, no to teraz szczegolowo....

1)
Quote:
Jeśli cztery osoby widzą to samo, to raczej fatamorgany nie mają. DRACO W RINGU Bisów, PRZEJAWIAŁ OZNAKI AGRESJI. Koniec i kropka."
OK, teraz zalozymy, ze rzeczywiscie zwycieski pies lapal pana za reke. Ze okazal w stosunku do niego "agresje". Pan sie nie przyznaje - mozliwe, ze to typowy syndrom ofiary. Ale uznajmy, ze nie (i pominmy, ze czesc postronnych osob widziala zupelnie cos innego ). Wiec pytanie: NO I? Czy rzeczywiscie to byloby takie wyjatkowe, ze trzeba robic afere? :P Przeciez podobne pytanie przerabialismy nie raz w tematach szkoleniowych i generalnie to nic nowego i nic odkrywczego. Zerknij prosze, ze wymyslano rozwiazania i przyczyny, ale NIKT nie zarzucal, ze taka DONA, czy DEMOLA sa psychicznie nienormalnymi psami stanowiacymi antyreklame dla wilczakow w takim stopniu, ze dziewczyny powinny swoje suczyska trzymac w odosobnieniu....
A Wy to wlasnie probujecie zrobic uznajac, ze temat jest tak UNIKALNY i NIENORMALNY i trzeba go wlasnie naglasniac, a psy pietnowac...

2)
Quote:
Co do sposobu wystawiania, to Mirek pytał właścicieli przed wejściem na ring, czy nie mają dla niego ringówki. Byli zdumieni, że coś takiego jest potrzebne. Więc może zamiast wyżywać się bez sensu na innych, lepiej byłoby pisać o tym, że młodych wystawców trzeba do wystawiania przygotować.
Po pierwsze wskaz mi prosze, gdzie jest napisane, ze psa bezwzglednie nalezy wystawiac na ringowce? Przeciez jej definicja to smycz, 'na której powinno wystawiać się psa'....

A co do niedoiformowania wlascicieli Draco to, kolejny zarzut typu 'kolczatka a la Ania'. Nietrafiony, nieprawdziwy i krzywdzacy. Polscy wlasciciele maja latwo, bo nie tylko ci od nas, ale i cala reszta moze spokojnie skorzystac ze szczegolowych opisow "Wystawy od podszewki", jak nalezy wystawiac wilczaka, a ktore sa wlasnie NASZEGO autorstwa. I bez tego jeszcze wielu nie wiedzialoby co sie kryje pod slowem "ringowka" i o co chodzi temu facetowi przy stoliku sedziowskim.... Wlasciciele Draco byli informowani, jak zreszta wszystkie osoby, ktore chca wystawiac, a jeszcze tego nie robily (a tym co juz maja praktyke zawsze podsuwamy na co maja zwracac uwage, aby ich pies prezentowal sie jak najlepiej). Dostali liste tego, co wymagane jest na wystawach, z dokladnym opisem co maja robic oraz linki do naszych fotek przedstawiajacych wystawanie wilczaka. O ringowce nie bylo wspominane celowo - na poczatku lepiej, aby pies sie otrzaskal z wystawami w klasie mlodziezy. Chodzi bowiem o to, by sie przyzwyczajal. Jesli ktos chce, moze zaczac od razu od wystawiania na ringowce (jak np Joanna), ale moze tez - jak Bozena - wystawiac psa na smyczy i normalnej obrozy. Czy ktokolwiek zwracal uwage na GRUBA smycz? Nie, bo bylby wysmiany...
Bo nie wszystko na raz... Styl wypracowuje sie potem.... :P Poza tym ringowka nie jest smycza OBOWIAZKOWA, a jest uzywana dlatego, ze poprzez swoja "niewidocznosc" dodatkowo dziala na korzysc psa i podkresla jego walory. Jesli ktos koniecznie chce, moze wystawiac na smyczy lub GRUBEJ ringowce.
Z wlascicielami Draco spotkamy sie niedlugo - kolejne wystawy bedziemy zaliczac pewnie juz razem - wtedy obiecuje popracowac nad szczegolami jego prezentacji, aby nie budzily takiej krytyki...

Ale ogolnie naiwnie byloby oczekiwac, ze wystarczy cos powiedziec i juz hodowca moze uznac, ze odklepal swoja powinnosc, i ze nowy wlasciciel wszystko sobie zapamieta. Nauki wystawiania uczy sie czlowiek w miare uplywu czasu. To przychodzi wraz z praktyka. Znam osoby, ktore zaliczyly wiele wystaw jako obserwatorzy, psa przecwiczyli, a potem w ringu... biegna w calkiem inna strone niz powinni. I kazdemu sie noga podwija. Zobacz, ze 10 lat po pierwszych debiutach wystawowych z Jukro zdarza sie taka wpadka z Clifem wystawianym na kolczatce... To jakis powod do robienia afery? Dorabiania podtekstow? Nie, przez te lata nikt nawet o tym nie wspominal, bo wpadka KAZDEMU moze sie przytrafic. Nawet osobie, ktora nie jest juz ringowym zoltodziobem... I dzis tez nie jest mi milo to wyciągnąć. Ale czuje się zmuszona.

3)
Quote:
I nie interesuje mnie jak wystawiane są psy w Niemczech, bo wystawa była w POLSCE i może w końcu wyjdźmy z tych zaściankowych kompleksów, bo rola na polskiej wystawie pokazali się Niemcy i w związku z tym wszystko co zrobią jest bezwzględnie super.
???? Nie. Kompleksow juz nie mamy - po tej wystawie WSZYSCY wiemy, ze tak na prawde tylko POLSKIE psy sa super. I tylko Polscy wystawcy znaja się na rzeczy. Niemcy maja agresywne psy i sa tłumokami nie wiedzącymi, co to ringowka, a Czesi sa niewychowani...
Osobiscie zjezdzilam z Burymi pol Europy i mam skale porownania, co u nas jest OK, a co mogloby byc lepsze, a co mamy najlepsze. Dlatego nie musze sie dowartosciowywac na polskich wystawach, gdy tylko pojawia sie na niej "zagraniczniaki"...

4)
Quote:
Właściciele to bardzo sympatyczni, zupełnie pogubieni na wystawie ludzie, których sprzedający psa prawdopodobnie nie dość dokładnie uprzedził o blaskach i cieniach wystawiania CV.
To prawda. Przyznaje, ze to nasza wpadka - ze zapomnialam im powiedziec, ze na wystawie w Polsce mowi sie po Polsku, czyli w jezyku, ktorego kompletnie nie znaja...
A co do 'pogubieni'.... Ja mam przed oczami wizerunek zagubionych mlodych wystawcow w Katowicach. Rownie zagubiony byl zdaje sie Krzysiek, ktory nie mogl pojac jak Cheitan mogl dostac BOBa, skoro to Alkor byl NPwR... Jak dalej z tym robimy? Bo kolejny krok to obowiazkowe odpytywanie wszystkich wystawcow ze znajomosci regulaminow wystawowych, statutu zwiazku, aby sie czasem o cos nie spytali, bo bedzie, ze ich hodowca ich nie doinformowal...
BEZ PRZESADY. Mlody wystawca powinien isc na wystawe z przyjemnoscia, bo to ma byc ZABAWA. Po co gadac mu, ze noga psa ma stac pod katem 90° do ziemi? Ze ma zwracac uwage na prawidlowy kat ustawienia glowy, trzymanie ogona w statyce i jeszcze na dobranie odpowiedniego tempa, przy ktorym wlasnie jego pies prezentuje sie najbardziej korzystnie..... Nie. Lepiej zamiast zrzucac im na glowe wszystko na raz, szlifowac te diamenty w trakcie kolejnych wystaw? Jak widze, ze cos wychodzi dobrze to idziemy kroczek dalej. Bo kto bedzie probowal ustawic psa w perfekcyjnej pozycji wystawowej, skoro ten jeszcze nie przerabial elementu "przestawianie nog"?

Ale przede wszystkim uczymy, ze wystawa to nowe doznania dla mlodego psa i jego wlasciciela. I ze pies moze sie zestresowac. Tlumaczymy wiec JAK pokonac stres i jak go zredukowac u psa, tak aby kazde kolejne wyjscie na ring było kolejnym etapem wspolnej pracy. Bo zadna ringowka nie pomoze w tym stopniu co zaufanie do wlasciciela, ktore pozwala psu pieknie sie prezentowac w warunkach badz, co badz dosc niecodziennych.

5)
Quote:
To a propos hodowczyni z Czech. Kobita jest po prostu nadęta jak balon, taki jej sposób bycia i nic mi do tego, do momentu kiedy zachowuje się zgodnie z regułami. Jeśli się ich nie trzyma ma mi się prawo to nie podobać, nawet jeśli w Czechach wyścigi w ringu nikogo nie dziwią.
Oczywiscie, ze nikt nie zmusza nikogo do sympatii. Mozna kogos odruchowo nie lubic. Kazdy ma do tego prawo. Chodzi tylko o to, ze spora gromadka osob spotykala sie z Lucka na polskich ringach (Lublin, Jelenia Gora, Poznan, itd) czy za granica (np ostatnie wystawy europejskie na ktorych byly tez dziewczyny), na obozach szkoleniowych, spotkaniach wlascicieli CzW i nigdy nie mozna bylo o niej powiedziec zlego slowa. Ba - sek w tym, ze wrecz przeciwnie. Lucka jest jedna z osob najbardziej chetnych do pomocy i nawet jesli dla nas osobiscie jej suczyska to ostra konkurencja to nawet gdybym chciala to bym nie dala rady czegos takiego napisac....

6)
Quote:
I nie widzę jakiegoś chorego tabu w temacie wystawiania. Oczywiście możemy tylko chwalić albo nie pisać nic, a ploty jątrzyć na privach.
Wedlug mnie to może nie tabu, ale dwie zasady: pierwsza to krytykujmy zachowania i mowmy o problemach, ale nie robmy z tego nagonki na osoby, ktore sa Bogu ducha winne. Bo to nie tylko zniecheci do wystawiania wszystkich "mlodych" , ale dadza sobie spokoj tez "starzy" wystawcy , bo przestana byc one tym, czym mialy byc w zamierzeniu. Milym spotkaniem, a nie miejscem, gdzie moj pies nie moze nawet glosno oddychac, aby nie robiono mu kolo ogona... Druga zasada: "skoro TY krytykujesz, to i JA mam prawo do krytyki". I jak zacznie jedna osoba, to odpowie druga. I takie akcje jak obecnie z Ania bedziemy mieli co tydzien. PIEKNA PERSPEKTYWA...

7)
Quote:
WSZYSTKO co zostało napisane nie jest jakimkolwiek atakiem na któregokolwiek psa, bo to byłoby chore.
Oczywiscie, ze nie jest atakiem na 'któregokolwiek psa', tylko na 'konkretnego psa', czyli "Draco wystawianego na kolcach, grubej lince i w skórzanych rękawiczkach"...

To tyle co do wystaw....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Reply

Posting Rules