![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Witam,
mam do pytanie do właścicieli CsV ile kosztuje utrzymanie psa???? Prosze nie wliczac na razie strat wynikajacych z ichumiejetnosci szczescie trzeba sobie dawkowac ![]() Pozdrowiam Darek |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Tmave Zlo
|
![]()
To zależy, na co trafisz. Niezarty Dewulec zjada obecnie worek 18 kg Royala w jakies 1,5 miesiąca (jakies 200-240 PLN). Do tego gotuje jej ryz z miesem i warzywami i trochę jej tego dodaje
![]() Szczepienia to pikus (w porownaniu do zywienia). Jak trafisz na zdrowy egz., na weta nie wydasz duzo. Ale z tymi kosztami trzeba sie liczyc. Za wizyte u dr Garncarza na plukanie kanalikow w slepkach (zapchala sobie bidula czyms podczas kopania dziur) zaplacilam 60 PLN + ok. 30 PLN krople. Jeno szczepienie to jakies 50 PLN. Najdrozej obecnie wychodza nas zabawki ![]() Acha. Smaczki. To nie jest jakos specjalnie kosztowne. KG zoladkow/serduszek to teraz jakies 7 PLN. Starcza na 2 sesje w przedszkolu. Nie wiem, jak stoja frolicki (Gaga wie na pewno), ale to nie kazdy pies je chetnie. Sporo (relatywnie) zabiera ZK przy rejestrowaniu. Wyszlo mi cos ponizej (ale nie wiele) 200 PLN. 50 PLN skladka roczna. Straty wychodza zdecydowanie najwiecej ![]()
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
no to tak cos podobnego
Harka worek Royal Canin zjada przez 2 miesiace. a wazi ona 29,8 (widze co robi caly czas spania na kanapie ![]() u weta idzemi tylko kedy mami robic szczepienie i szycie lap. zabawek nie kupuje bo ona ich nienawidzi-lepej cos dla nej originalnego-skarpetki, ekspresy z ciuchow ![]() a moj pies jest dobry na wyzywieniu bo mozna karmic-ziemniakami, paperem, trawa. najlepszy smakolyk-to ziemniak, oczywisz cie bardzo reaguje na dzwiek lodowki i dostaje miesko czy cos podobnego. najwencej wynoszi zgloszenia na wystawy, a tak to normalne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Karma- ~ 240 /miesiac
Mieso ~ 40 zl /miesiac Frolici jako nagrodki w kieszeniach ~ 10-15 zł. miesiac Inne smaczki ~ 10 zl.miesiac Zabawki ~ 10-20 zł za miesiac Usrednione koszty weta, akcesoriow i innych ~ 50 zł./miesiac Szkolenie ~ 150 zł/ mieisac paliwo na dojazdy do szkoly i spotkania spacerowe ..zalezy od auta i paliwa ![]() Wystawy: w zaleznosci od ilosci i dojazdu, sredno na wystawe liczysz 100 zl plus dojazd a i nocleg jak trzeba Za wszystko inne zaplacisz karta MAsterCard ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Galicyjski Wilk
|
![]()
hym..moje koszty są troszkę niższe ale to dlatego że najpierw się troszkę nagłowiłam i postarałam skąd wykombinować tańsze cjedzenie.
-15kg suchej karmy ( Purina )starcza na 2 m-ce (daje ja jakośniadanie ) koszt 70 zł ( kupuje ją bez posredników) -ryż (lub makaron) 15kg -15 zł (kupowane w dużych workach u producenta ) -mięsko 15kg to koszt ok 15-25 zł w zależności co kupuję (w ubojni ) -warzywa 10zł -witaminki 10 zł no i oczywiście weterynarz, szczepienia raz w roku 5 składnikowe i wścieklizna w sumie koszt około 60zł ( o ile spotkasz miłego weterynarza ![]() jest tylko jeden mankament, tą kupę jedzenia trzeba mieć gdzie przechować, ja mam wielkie pojemniki plastikowe i pojen=mną zamrażarkę, bo tam gdzie idę kupować mięsko nie mogę poprosić o 20 dkg podliczając to jedzonko 100zł na m-c |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Witam,
dziekuje za odpowiedzi, co do weterynarza to sie nie martwie bo oplaty za wizyte odpadaja, po 14 latach chodzenia z wyzlem do weterynarza praktycznie tylko na szczepienia (mam to szczescie ze bydlak nie choruje i mam nadzieje ze bedzie tak zawsze) to powiedzial bym sobie za wizyte odpuscil to placenie obojetne kiedy przychodze ![]() A co do kosztu wyzywienia to pytam z ciekawosci bo u mnie wynosi on ok 100 - 150 zl miesiecznie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Hmm....
Poczytałam i własnym oczom nie wierzę... Jakoś podejrzanie tanio kosztuje Was utrzymanie Waszych Wilczaków. My naszą sukę karmimy "gotowanym" i naprawdę za samo mięcho płacimy kilka razy więcej, niż Wy za całomiesięczne utrzymanie. A do tego dochodzą jeszcze inne składniki diety i rozrywki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Galicyjski Wilk
|
![]()
No cuż, ja mogę wypowiadać się tylko w ramoch moich wydatków. Uważam że to kwestia kombinowania
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Ja wydaje na dzien okolo 1,5 na mieso plus 1 zl na makaron w sumie 2,5 na dzien na psa ![]() Do tego odzywki ok 50 zl na 2 miesiace, smakolykow nie licze ![]() Niestety tak tanio tylko "starszaki". Mloda jedzie na karmie i tu koszty sa DUZO wieksze. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
a ja jieszcze dodam-tak malo kosztuje kiedy masz jiednego CSV ale kedy masz caly miot... oni u mnie przez tydzien zjadali caly worek suchej karmy a jieszcze mieso. Ale to nic, denerwowalo tylko to ze muszialam tek czesto zamawiac karme.
ake z drugej strony teras mam karme tanej-wiecie-staly klient ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Junior Member
|
![]()
Podliczyłam Oskara i wyszło mi ok 150 zł miesięcznie na samo jedzonko - śniadanko - serek granulowany - 31,5 zł/mc, deserek od czasu do czasu - szprotki wędzone lub kostki - 10,5 + 8 zł/mc, obiadek - sucha karma o smaku łososia (śmierdzi strasznie ale on lubi tylko kocie smaki) 87,5/mc, smaczki - najchętniej zwykła kiełbasa drobno krojona 10 zł/mc
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|