Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-02-2006, 11:31   #1
Darek5
Junior Member

Darek5's Avatar

Default Utrzymanie burego

Witam,
mam do pytanie do właścicieli CsV ile kosztuje utrzymanie psa????
Prosze nie wliczac na razie strat wynikajacych z ichumiejetnosci szczescie trzeba sobie dawkowac
Pozdrowiam
Darek
Darek5 jest offline   Reply With Quote
Old 01-02-2006, 14:14   #2
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Send a message via Skype™ to Joanna

To zależy, na co trafisz. Niezarty Dewulec zjada obecnie worek 18 kg Royala w jakies 1,5 miesiąca (jakies 200-240 PLN). Do tego gotuje jej ryz z miesem i warzywami i trochę jej tego dodaje
Szczepienia to pikus (w porownaniu do zywienia). Jak trafisz na zdrowy egz., na weta nie wydasz duzo. Ale z tymi kosztami trzeba sie liczyc. Za wizyte u dr Garncarza na plukanie kanalikow w slepkach (zapchala sobie bidula czyms podczas kopania dziur) zaplacilam 60 PLN + ok. 30 PLN krople. Jeno szczepienie to jakies 50 PLN.
Najdrozej obecnie wychodza nas zabawki Byle sznurek 15 PLN, a ona rozmienia je na drobne blyskawicznie.
Acha. Smaczki. To nie jest jakos specjalnie kosztowne. KG zoladkow/serduszek to teraz jakies 7 PLN. Starcza na 2 sesje w przedszkolu. Nie wiem, jak stoja frolicki (Gaga wie na pewno), ale to nie kazdy pies je chetnie.
Sporo (relatywnie) zabiera ZK przy rejestrowaniu. Wyszlo mi cos ponizej (ale nie wiele) 200 PLN. 50 PLN skladka roczna.

Straty wychodza zdecydowanie najwiecej
Old 01-02-2006, 14:25   #3
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

no to tak cos podobnego
Harka worek Royal Canin zjada przez 2 miesiace. a wazi ona 29,8 (widze co robi caly czas spania na kanapie przityla nawet 2 kg!)
u weta idzemi tylko kedy mami robic szczepienie i szycie lap.
zabawek nie kupuje bo ona ich nienawidzi-lepej cos dla nej originalnego-skarpetki, ekspresy z ciuchow , bizuteria-najlepsza z zlota i srebra-wyjmuje z ucha albo z palcow ze nawet nie wesz kedy.
a moj pies jest dobry na wyzywieniu bo mozna karmic-ziemniakami, paperem, trawa.
najlepszy smakolyk-to ziemniak, oczywisz cie bardzo reaguje na dzwiek lodowki i dostaje miesko czy cos podobnego.
najwencej wynoszi zgloszenia na wystawy, a tak to normalne.
Old 01-02-2006, 16:13   #4
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Karma- ~ 240 /miesiac
Mieso ~ 40 zl /miesiac
Frolici jako nagrodki w kieszeniach ~ 10-15 zł. miesiac
Inne smaczki ~ 10 zl.miesiac
Zabawki ~ 10-20 zł za miesiac
Usrednione koszty weta, akcesoriow i innych ~ 50 zł./miesiac
Szkolenie ~ 150 zł/ mieisac
paliwo na dojazdy do szkoly i spotkania spacerowe ..zalezy od auta i paliwa
Wystawy: w zaleznosci od ilosci i dojazdu, sredno na wystawe liczysz 100 zl plus dojazd a i nocleg jak trzeba

Za wszystko inne zaplacisz karta MAsterCard

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 02-02-2006, 15:44   #5
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

hym..moje koszty są troszkę niższe ale to dlatego że najpierw się troszkę nagłowiłam i postarałam skąd wykombinować tańsze cjedzenie.
-15kg suchej karmy ( Purina )starcza na 2 m-ce (daje ja jakośniadanie ) koszt 70 zł ( kupuje ją bez posredników)
-ryż (lub makaron) 15kg -15 zł (kupowane w dużych workach u producenta )
-mięsko 15kg to koszt ok 15-25 zł w zależności co kupuję (w ubojni )
-warzywa 10zł
-witaminki 10 zł
no i oczywiście weterynarz, szczepienia raz w roku 5 składnikowe i wścieklizna w sumie koszt około 60zł ( o ile spotkasz miłego weterynarza )
jest tylko jeden mankament, tą kupę jedzenia trzeba mieć gdzie przechować, ja mam wielkie pojemniki plastikowe i pojen=mną zamrażarkę, bo tam gdzie idę kupować mięsko nie mogę poprosić o 20 dkg

podliczając to jedzonko 100zł na m-c
Galicja jest offline   Reply With Quote
Old 03-02-2006, 18:21   #6
Darek5
Junior Member

Darek5's Avatar

Witam,
dziekuje za odpowiedzi, co do weterynarza to sie nie martwie bo oplaty za wizyte odpadaja, po 14 latach chodzenia z wyzlem do weterynarza praktycznie tylko na szczepienia (mam to szczescie ze bydlak nie choruje i mam nadzieje ze bedzie tak zawsze) to powiedzial bym sobie za wizyte odpuscil to placenie obojetne kiedy przychodze
A co do kosztu wyzywienia to pytam z ciekawosci bo u mnie wynosi on ok 100 - 150 zl miesiecznie.
Darek5 jest offline   Reply With Quote
Old 28-06-2006, 11:57   #7
Basiek
Junior Member

Hmm....
Poczytałam i własnym oczom nie wierzę...
Jakoś podejrzanie tanio kosztuje Was utrzymanie Waszych Wilczaków.
My naszą sukę karmimy "gotowanym" i naprawdę za samo mięcho płacimy kilka razy więcej, niż Wy za całomiesięczne utrzymanie. A do tego dochodzą jeszcze inne składniki diety i rozrywki.
Basiek jest offline   Reply With Quote
Old 28-06-2006, 12:59   #8
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

No cuż, ja mogę wypowiadać się tylko w ramoch moich wydatków. Uważam że to kwestia kombinowania . Jak miałam jednego psa mogłam sobie pozwolić na to by iść do pierwszego lepszego sklepu i kupić mięso, jednak wszystko się zmieniło gdy do wykartmienia ma się dwie paszcze, człowiek siada z kalkulatorem i liczy. Tak jak pisałam suchą karmę kupuję bezpośrednio koszt to 70-78 zł ( w zależności od smaku ). A co do gotowania, mięso kupowane w markecie nawet najtańsze jest 4 razy droższe niż u producenta lub w hurtowni, dam ci przykład z tzw odpadami, mielone wołowe odpady w markecie kosztują ok 4 zł za kg gdzie ja za to samo płacę 1 zł w hurtowni, za wątrobę płacę 3zł za serca 4 zł, ostatnio za korpusy płaciłam 98 gr za kg. No cuż nie karmie kudłatych polędwicą, ale one sobie nie krzywdują są zdrowe a i na śierść narzekać nie możemy. Witaminy kupione w dużym opakowaniu starczą na rok.wiadomo szkolenie to podstawa ale nie to tu było tematem. jako rozrywkę traktujemy wystawy są drogie to każdy wie ale nie obopwiązkowe, można je zastąpić wypadem nad rzekę albo w góry albo po prostu spacerem.
Galicja jest offline   Reply With Quote
Old 28-06-2006, 16:37   #9
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Send a message via Skype™ to Ori

Quote:
Originally Posted by Basiek
Hmm....
Poczytałam i własnym oczom nie wierzę...
My naszą sukę karmimy "gotowanym" i naprawdę za samo mięcho płacimy kilka razy więcej, niż Wy za całomiesięczne utrzymanie. A do tego dochodzą jeszcze inne składniki diety i rozrywki.
Wcale nie musi byc drogo no chyba ze w Warszawie :P
Ja wydaje na dzien okolo 1,5 na mieso plus 1 zl na makaron w sumie 2,5 na dzien na psa czyli okolo 75 zl na miesiac.
Do tego odzywki ok 50 zl na 2 miesiace, smakolykow nie licze

Niestety tak tanio tylko "starszaki". Mloda jedzie na karmie i tu koszty sa DUZO wieksze.
Old 28-06-2006, 18:16   #10
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

a ja jieszcze dodam-tak malo kosztuje kiedy masz jiednego CSV ale kedy masz caly miot... oni u mnie przez tydzien zjadali caly worek suchej karmy a jieszcze mieso. Ale to nic, denerwowalo tylko to ze muszialam tek czesto zamawiac karme.
ake z drugej strony teras mam karme tanej-wiecie-staly klient
Old 29-06-2006, 16:47   #11
Huan
Member

Huan's Avatar

Send a message via Skype™ to Huan Send Message via Gadu Gadu to Huan

Quote:
Originally Posted by Basiek
Nie sadze, by wydatek rzedu 100-200zl na wyzywienia psa miesiecznie to byla mala suma, a tym bardziej suma uniemozliwiajaca poprawne zywienie psa. Kupujac karme bytowa z najwyzszej polki (Royal, Nutro, Eukanuba itp) zaplacimy jakies 200-230zl za worek 15kg. Dorosly wilczak (nie szczeniak, ktory ma wieksze zapotrzebowanie) powinien zjesc ok 300-350gr na dzien, co daje nam worek na 45 dni, czyli przy karmieniu najlepsza dostepna karma zaplacimy jakies 160zl na miesiac. Oczywiscie mozna karmic psa za duzo wieksze pieniadze, np. combrem jelenim (80zl/kg) czy poledwica wolowa (50zl/kg) , ale co smieszne takie zywienie psa byloby o wiele bardziej niezdrowe, gdyz z mies, te "czyste" sa najmniej wartosciowe. Pies o wiele bardziej skorzysta z odpadkow wolowych, ktore sie kupi prawie za grosze.

Quote:
Originally Posted by wolfin
tak malo kosztuje kiedy masz jiednego CSV ale kedy masz caly miot
To na pewno Suczysko wraz ze szczeniakami pochlania takie ilosci jedzenia, jak 3-4 dorosle psy. Najlepiej wtedy juz przed urodzeniem szczeniakow zamowic tyle karmy, co maly sklep zoologiczny :P
Old 29-06-2006, 18:10   #12
Aga
Junior Member

Aga's Avatar

Podliczyłam Oskara i wyszło mi ok 150 zł miesięcznie na samo jedzonko - śniadanko - serek granulowany - 31,5 zł/mc, deserek od czasu do czasu - szprotki wędzone lub kostki - 10,5 + 8 zł/mc, obiadek - sucha karma o smaku łososia (śmierdzi strasznie ale on lubi tylko kocie smaki) 87,5/mc, smaczki - najchętniej zwykła kiełbasa drobno krojona 10 zł/mc
Aga jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules