![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Junior Member
|
![]()
Mogę napisać tylko za siebie i swoje odczucia, tymbardziej że część osób miałam przyjemność poznać chociażby w Lazne (mam nadzieję, że za rok znów mnie przyjmiecie
![]() ![]() Nauczyłam się przyjmować obiektywną krytykę, dyskutować, wyciągać wnioski, natomiast parę razy się już przekonałam, że szczerość nie zawsze się opłaca, dlatego czasem lepiej zachować dystans, gdy atmosfera się zagęszcza. Ale może po prostu ja ostatnio mam dosyć "przepychanek" na wszelkich płaszczyznach życia, może jestem ostatnio przewrażliwiona ![]() Tak czy inaczej - mam nadzieję, że kiedyś poznamy się osobiście ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Tmave Zlo
|
![]()
Monika, przepychanki przepychankami, ale kiedyś ja usłyszałam, że nie potrafię przyjąć przeprosin. Teraz osoba, która mi to zarzuciła, sama na słowo przepraszam reaguje tak, jak zauważyłaś. Widzisz w tym sens?
A co do dyskusji o urodzie psów, czy mam przestać rozmawiać z Gagą tylko dlatego, że dla niej Dewi mogłaby mieć troszkę szerszą głowę i być troszkę wyższa i mocniejsza (taka bardziej podobna do Jolly)? Czy mam pisać, że sędzia był do bani, bo śmiał nam wytknąć zbyt mocne kątowanie? No przecież, że nie! Mogę tylko napisać, czym uzasadnił wybór Dewi: dla niego głowa i ruch Dewi były lepsze. Nie usłyszałyśmy nic o za wąskich przodach i tyłach, a przecież Dewi nie jest potężną suką (co jak co, ale nikt nie pomyli jej z psem!). Z Eurym przegrała z przyczyn oczywistych: przy równie dobrej budowie i wyrazie, Euryś w sierści wygląda bardziej imponująco. A Danusia wystawiała go świetnie (poza drobną wpadką z przednimi łapkami). Powiem Ci Moniko, że szlag mnie trafia, że nie mogę powiedzieć, że jakiś pies mi się nie podoba bo to i tamto. Bo cały czas mam obawy, że ktoś się obrazi albo co. Dziecinada
![]() |
#23 |
Member
|
![]()
Wczoraj tyraliśmy do późnej nocy,odrabiając zawodowe zaległości,dlatego nasza relacja z Łodzi ograniczyła się do pozdrowień dla Starych i Nowych Znajomych. Może to i dobrze,bo dziś naszym "chłodnym" aczkolwiek subiektywnym okiem - co i jak było: do Łodzi jechaliśmy oczywiście z nadzieją, że Euremu uda się wywalczyć Zwycięstwo Młodzieży i zakończyć (rozpoczęty 3 tygodnie temu ) Młodzieżowy Championat. Od Ewy wiedzieliśmy, że BEJ będzie jego rywalem, a o Amonku przeczytaliśmy dopiero w katalogu. Prosty rachunek - szanse Eurego 1:3 , i z takim nastawieniem weszłam z nim na ring. Nie uważam się za "eksperta od rasy" - cały czas studiujemy wzorzec, próbując "wcisnąć" w niego Eurysia, dlatego to, co napisane w karcie oceny psa czytam z uwagą i pewną pokorą. Natomiast sposób oceniania psa i jego przewodnika przez sędziego z Węgier podobał mi się.
Eury dostal obszerny opis podkreślający zarówno jego zalety, cechy właściwe dla wieku (o wiek sędzia pytał zanim zaczął "obmacywanie"), jak i niedostatki. Ja natomiast za wystawianie psa dostałam ocenę zaledwie "zaliczającą" i sporo słusznych sugestii na przyszłość. Na razie tylko dobrze biegam! Z krytycznymi uwagami wobec sędziów należy,moim zdaniem, zachować daleko idącą powściągliwość - bo co będzie, jeśli ten sam sędzia raz oceni mojego psa gorzej (pies w słabszej kondycji, sędzia zmęczony), a innym razem go doceni? Zrezygnuję wtedy z "tytułu" - bo od niekompetentnego sędziego? Sprawa honorowa... Ale wracając do...Eurego - osiągnął więcej niż oczekiwaliśmy w rywalizacji z naprawdę pięknymi psami. Cieszyliśmy się prawdziwie i spontanicznie - a może to w naszym wieku już nie wypada? ADA,AMBER,AMON,BEA,CARMEN,CHEY,CLIF,DEWI (podaję w porządku alfabetycznym) - PSY DOSKONAŁE I UTYTUŁOWANE - o nich często czytamy na forach, że wygrywają - raz jeden, raz drugi - BO SĄ DOSKONAŁE!!! Teraz w świetnym stylu dołączyła do nich BRENDA - jej właściciele - Małgosia i Wojtek też nie kryją swojej radości, ponieważ długo,długo przyszło im "oswajać" sędziów z jej urodą. I mają SUKCES! Suczka porusza się pięknie -jak sarenka,a Euryś wygląda przy niej trochę jak "człapak". Wracaliśmy z wystawy na "ostatnich nogach", w dobrych humorach, z nowymi doświadczeniami, Eury chrapał donośnie na tylnym siedzeniu. Dziękujemy Wszystkim za wsparcie, miłe słowa i motywację do dalszych poczynań (Eury idzie do szkoły). No i niespodzianka.... na wystawie pojawiła się malutka GWAIHIR ze swoim zadowolonym Właścicielem, w asyście Taty. Szaleńczo wprost okazywala swoją radość ze spotkania z wilczakowym stadem. Szkoda,że jeszcz taka maleńka, bo jeśli chodzi o temperament, to byłaby świetną kumpelką dla naszego"zabawowego" Eurypidesa. Bo tak naprawdę, to wszystkie wilczaki go przeganiały, a Amberek nawet mu przylał - taki gnojek był namolny! Raz jeszcze pozdrawiamy i do zobaczenia w Poznaniu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |||||||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Nadrobilismy to w Zielonej Gorze - tam wygralismy calego BISa Grup Hodowlanych ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dodatkowo Przemek zaprezentowal sie na obedienc'e, wiec zarowno Belka jak i Balrog (on juz 3 raz) moga sobie dopisac do osiagniec uzytkowych zaliczony egzamin Obedience 0... Belcia nawet nie byla zla, ze Balrog nadal wyprzedza ja o 2 egzaminy i dorobil sie juz 6... A to jeszcze nie koniec w tym roku... ![]() Jeszcze raz przepraszamy, ze nie moglismy stawic sie na klubowce, ale przypadla nam organizacja zielonogorskiej krajowki i nie bylo mowy, aby sie "urwac". ![]() ![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Dodatkowe gratulacje dla Eurego za ekspresowe zakonczenie championatu... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Quote:
Quote:
![]() Jednak co do klubowki to gdyby sedzia preferowal zbyt mocne psy z szerokimi 'klatami' i dlugim formatem, to na miejscach lokatowych nie stanalby ani Eury, ani Cheitan, ani Dewi, ani Brenda... Bo akurat one tych bledow zdecydowanie nie posiadaja... Quote:
![]() ![]() ![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja juz raz pisalam: pewnie tabu zostalo zlamane. ![]() ![]() ![]() Mi jest to obojetne - moge napisac nawet oswiadczenie, ze nasze psy NIE ZAWSZE sa chodzacym przykladem, ze nie zawsze robia wszystko doskonale i zawsze sa sliczne i mile. ![]() ![]() ![]() Kazdy z nas zna sile PRu oraz tego, ze na internecie mozna pisac wszystko. ![]() ![]() ![]() Quote:
Teraz ja opowiem o Boltonie. W Polsce byl zawsze doskonaly.... nawet majac konkurencje praktycznie ZAWSZE wygrywal - glownie ze wzgledu na ladny ruch i doskonaly charakter. Bez NAJMNIEJSZYCH problemow zostal mlodziezowym i "doroslym" championem Polski. Pojezdzilismy z nim do Czech i Slowacji i gdy sedzia ocenial eksterier to konczylo sie na "bardzo dobrej". Ale wiesz co - nie roblismy afery, bo on rzeczywiscie jest psem w tak zwanym "ciezkim, starym typie" i teraz, gdy po ringach chodza psy do zludzenia przypominajace wilki dostawalby jedynie bdb. Dlaczego - bo taki jest WZORZEC RASY. I takie jest nasze podejscie. A jak wyglada sytuacja w Polsce. W wilczakach osoby, ktore nie maja tych "2xP2" zloszcza sie, ze ich psy nie sa "doceniane". Mowi sie o mafii, o ustawianych sedziach i preferowanych hodowlach. Czy po wystawie twoja hodowczyni powiedziala, ze ta ostra holenderska sedzina to wredna malpa, ktora sie nie zna na belgach, bo dala Tobie "dobra"? ![]() ![]() ![]() A u wilczakow tak wlasnie jest. W przypadku psow nie trzymajacych standardu (czyt posiadajacych wyrazne wady) mowi sie, ze sa one w innym "mocniejszym" typie. Tyle, ze u nas myli sie typ "mocny" (wymagany u CzW - z tym, ze mocny (a nawet BARDZO MOCNY) jest np Camio, czy Cheitan) z typem limfatycznym (jest to DYSKWALIFIKUJACY typ dla CzW - charakteryzuje sie ciezka ONowata glowa ze zmarszczkami, otwartymi kacikami ust, lalokiem na szyji, mocna i szeroka klatka piersiowa, krotkimi nozkami i ogolnie pies w tym typie sprawia ciezkie wrazenie). Taki nieprawidlowy "typ" preferuje jedynie kilku (niedouczonych i nie znajacych rasy) sedziow w Polsce. W Czechach czy Slowacji taki "typ" konczy wystawe maksymalnie z ocena 'bardzo dobra' lub 'dobra' (zalezy od sedziego i stawki). NIGDZIE nie jest preferowany "mocny, owczarkowaty" typ CzW. Istnieje tylko jedna poprawna wersja: "typowy czechoslowacki wilczak o WILCZYM wygladzie". ![]() Wiemy jak jest w Polsce. Tu kazdy CzW jest doskonaly i kazdy pies moze zostac championem. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazdy pies ma zalety i wady (nobody is perfect ![]() Ale nie mozna robic afery, atakowac na prawo i lewo i czuc sie zawsze poszkodowanym, gdy na wystawie dlugonogi pies wygra z krotkonogim. Gdy pies przypominajacy wilka wygra z owczarkowatym. Gdy pies z jasnym okiem i krotkim uchem wygra z psem, ktorego oko jest ciemne, a ucho duze jak u ONa. Gdy pies spokojny wygra z takim, ktory rzuca sie na inne psy, czy ludzi lub podczas oceny lezy przestraszony kolo stolika sedziego i za nic nie daje sie ustawic. Gdy pies ruszajacy sie lekko jak wilk, sunacy z glowa spuszczona nisko wygra z psem, ktory porusza sie jak szkolony kon - trzymajacy glowe wysoko i wysoko podnoszacy przednie lapy. Gdy wygrywaja psy zgodnie ze wzorcem nie mozna mowic, ze sedzia preferowal inny "typ", ze preferowal inna hodowle, ale o tym, ze trzyma sie STANDARDU RASY... ![]() A jesli ktos nie wierzy? Coz - pozostaje mi zaprosic go na wazniejsze wystawy do Czech czy Slowacji i samemu zobaczyc czy maja (choc najlmniejsza) szanse takie ciezkie i masywne psy i czy wygrywaja tam osobniki z tak ciezka budowa jak to sie probuje przeforsowac u nas.... ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
VIP Member
|
![]()
O , dobrze Margo zes zawitala. Ja musze przekazac Tobie i Przemkowi gratulacje, jakie zebralismy przy ringu za wygrane. Tam juz mowilam i tu przekazuje, ze to nie nam te gratulacje sie naleza ale Hodowcom. Bo radosc z wygranej to nasza radosc osobista. Ale sukcesy wyhodowanych przez Hodowcow ich szczeniakow to dopiero cos! I to jest najlepsze swiadectwo poziomu hodowli. Bo wlasnie tak widac wynik pracy hodowcow, w postaci psow stawianych na lokatach (zwlaszcza w konkurencji) . I ludzie to wiedza i przychodza z wiedza o rodzicach ( tez czesto juz znanych z wystaw) i oceniaja co wypuszczacie na swiat i w takich momentach mozecie byc dumni.
Wszak " po owocach ich poznancie" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||||
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() A moja hodowczyni tak naprawdę była z jednej strony załamana, bo faktycznie Yaga jako jedyna z 4 miotów po tej suce ma braki zębowe (po dziadku niestety trafiały się braki P2, ale całą resztę miał super), a z drugiej - szczęśliwa, bo dostałam bardzo porządny opis każdego "elementu" z zaznaczeniem, że ocena jest obniżona o 2 noty ze względu na ząbki. Myślę, że niejeden champion Polski nie ma takiego opisu - poza tym można było chwilkę pogadać z sędziną. I o dziwo dowiedziałam się, że ona na moim miejscu spróbowałaby puścić próbny miot (u tervuerenów niestety braki zębowe P2 dosyć często występują ...) ![]() ![]() ![]() ![]() Quote:
![]() W Czechach np. prócz ogólnodostępnych klubowych informacji wszystkie oceny i opisy psów z wystaw są umieszczane w biuletynie, który wychodzi 3x albo 4x w roku. Poza tym można znaleźć wszelkie informacje dotyczące testów i osiągnięć sportowych - łącznie z podaniem pełnej punktacji. Ale Czesi to Czesi, a my, to my ![]() Do reszty wypowiedzi się nie odnoszę, bo się nie znam ![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wilczasty : Foto
|
![]()
Nareszcie mam dostęp do netu i moge coś napisać od drógiej strony co sie działo w ringu.
Mianowicie tłumacz był do kitu ![]() Co do sędziego hmmmmmmm trochę sobie z nim porozmawiałem i wzorzec to on moze i zna ale co stego jak widział głównie węgirskie i włoskie wilczaki..... ![]() Serdeczne dzięki za tak pokaźną stawke na klubówce wkońcu zdobyć Mł.Zw.Klubu pies moze zdobyć tylko raz w rzyciu takwięc było oco powalczyć. PS.Dal tych co zapomnieli odebrać puchary mam dobrą wiadomość dowioze je na światówke.
![]() |
#28 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Joanno - widze ze drugi raz odtracasz moja wyciagnieta reke... nie znam Twoich motywow i dziwi mnie zlosc ktora masz do mnie ale to Twoj wybor, ja Cie nie zaczepiam Nie podwazam sedziowania, przytaczam tylko argumenty sedziego, nie tylko z kart ale uslyszane na ringu. BEZ tlumacza. Nie przeszkadza mi, ani nie dziwi ze wygraly te psy co wygraly, no bo dlaczego by mialo? Pisalam o tym na poczatku i nie musze powtarzac. Nie twierdze nigdzie ze wygraly psy gorsze, przeciwnie mysle ze np Mlodziez w psach nalezala sie tylko Eurysiowi! Ale nie robmy z sedziego jakiegos herosa. Napisalam co slyszalam, jesli komus sie to nie podoba to jego problem. Nic nie poradze ze sedzia nie pisal wszystkim tego samego w kartach... ![]() Jesli kazdy moj zart czy stwierdzenie ma byc atakowane to sie wypchajcie! Piszcie sobie jednostronne relacje ktore tak krytykujecie i cieszcie sie tym. I tak nikt Wam nie uwierzy |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Masz absolutna racje Elu, ABSOLUTNA. Howgh! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Member
|
![]()
![]() |
#32 |
love and terror
|
![]()
Amberek i Gwaihir...
a w tle? |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#34 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Wczesniej wiedziona poczuciem hmm.. no zazenowania niejakiego.. zostawialam te "mniej atrakcyjne"...u siebie na kompie.. ale w koncu czemu by nie pokazac jak bylo i jest naprawde?? Tym bardziej, ze probuje sie powiedziec ze to co bylo to bylo inaczej... Troche tego mam, wiec galeria zostanie uzupelniona w ciagu najblizszego czasu... ale chyba czas sie zaczac uczyc od bardziej wytrawnych w tej dziedzinie (ponoc sa lepsi) i brac przyklad.... Tej formie wymiany argumentow nie mozna zarzucic klamstwa... Niech kazdy zobaczy i sam oceni...dokladnie tak jak to napisala Ela . Zdjecia beda w migawkach z wystaw...potem chyba znajda sie w osobnym albumie.. w koncu to galeria Cheya ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Junior Member
|
![]()
Witam wszystkich,
co do wspomnien z wystawy to przede wszystkim jeszcze raz gratuluje wszystkim. Ciesze sie, ze moglem w koncu poznacz czesc osob z forum a takze zobaczyc ich psy na "zywo". Szkoda, ze Margo i Przemek nie przyjechali, ale to kwestia czasu w koncu w maju jest miedzynarodowka ![]() Brakowalao mi jeszcze tylko zobaczyc pracujacego wilczaka na zawodach w sobote ![]() Pozdrawiam Darek |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
The Grim Reaper
|
![]()
Eh wkońcu jestem w sieci to i chciałem w imieniu małej podziekować za to miłe przyjęcie i za cierpliwość do jej temperamentu
![]() ![]()
![]() |
|
|