Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Chov

Chov Informace o chovu, výběru, odchovech....

Thread Tools Display Modes
Old 20-10-2006, 22:30   #6
Monika
Junior Member

Vážení přátelé, ano :0)

„Podivně“ končí jak psi s p.p. tak i bez p.p. Vždy je na vině člověk, nikoliv průkaz původu.
I když jsem poměrně zvyklá na vše, lidská omezenost mě udivuje znova a znova a některé osoby by měly opravdu radši mlčet a nehrát si na spasitele….těch chovatelů co se zbavuje nepohodlných či již starých zvířat je opravdu dost a známe je všichni…jen se o tom takticky mlčí a raději poukazuje na ty ostatní, že.

Osobně nebudu posuzovat s p.p. či bez p.p a kdo z nich by tu měl či neměl být, tato úvaha mi nepřísluší a problém je to nejen chovatelský ale i etický.

Mnoho psů bez p.p. je bez p.p. jen díky lenosti a pohodlnosti chovatelů, díky nesmyslným předpisům. Jsem pro volný chov. Za léta strávená rušným kynologickým životem jsem se k tomu propracovala a ve své podstatě považuji italský způsob zapisování štěňat za nejlepší a za správný. Průkaz původu je doklad o původu. Pro nechápavé : Fena A a pes B jsou rodiči štěňat! Průkaz původu není doklad o kvalitě!!
Kvalita psa se mimochodem pozná v plné dospělosti….kromě bonitace slouží k posouzení kvality zvířete výstavy, zkoušky. Kdo chce prokázat kvalitu svého psa tímto způsobem nechť ji dokazuje.
Osobně však nevidím problém vystavit průkaz původu zvířatům jejichž rodiče vlastní taktéž průkaz původu a prakticky nic víc. Evidence se zachová a za odchovy ručí chovatel. Ten nese veškerou zodpovědnost za případné neúspěchy či úspěchy a v průkazu původu svého odchovu je navždy zapsán.
Kdo si chce koupit štěně z volného chovu, nechť si ho koupí. A možná štěně z volného chovu strčí do kapsy všechna ostatní. Počty psů bez p.p by se tak ale určitě významně snížily.

Je mnoho hledisek chovatelství a určité problémy lze vidět z mnoha úhlu. Z vlastní zkušenosti ale musím říci, že ty nejkomplikovanější systémy jsou ty nejhorší. Velmi však záleží jak inteligentní či jak „inteligentní“ lidé systémy komplikují.

Chce- li „mistr“ Hanuška udělat z mého příspěvku „rozbor větný“ nechť tak učiní jak libo… :0)

Monika
Monika jest offline   Reply With Quote

Posting Rules