Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Kluby CzW i prawo

Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy...

Thread Tools Display Modes
Old 17-11-2006, 19:25   #10
Leśna
Junior Member

Leśna's Avatar

Quote:
Magda napisala ze warunki nie sa dobre. To przesadza sprawe.
napisała, że w jednym sklepie warunki były dobre, w innym złe - i przez to, że w tym jednym zwierzakom było źle, ten pierwszy, 'dobry' sklep też ma być potępiony?

Quote:
Natomiast bardzo zle jest traktowanie zwierzecia jako towaru czy rzeczy.. a o tym mowi ustawa o ochronie zwierzat .
tylko że afery robią się tylko, jeśli chodzi o psy czy konie - o tym, że królik też się męczy w ciasnej klatce, raczej się nie wspomina... takie czasy, takie społeczeństwo - psy i konie są prawie jak ludzie, a króliki to tylko bezmyślne gryzonie... myszy, koty i króliki też mają rasy - a można je kupować w zwykłych sklepach

Quote:
Albo sie bierze mieszanca albo sie chce konkretna rase i wtedy wybiera sie szczeniaka, nie pierwszego lepszego, nie tam gdzie mozna wczesniej zaspokoic swoja nagla chec, a w sposob przemyslany. Oznacza to nie tylko chec posiadania zdrowego psa dla siebie ale tez wzglad na los innych psow. Te rasowe -bez rodowodu to najczesciej rodzone przez maksymalnie eksploatowane suki (dwa razy do roku) i niestety nieodpowiednia opieka. Kupujac takiego szczeniaka nakreca sie karuzele "producenta" bo jak sprzeda wszystkie psiaki to zaraz bedzie mial kolejne, bo interes sie kreci ...
chyba źle mnie zrozumiałaś - napisałam wyraźnie (albo tak mi się tylko wydaje ), że nie mam nicc przeciwko sprzedarzy psiaków sklepie, o ile są zdrowe i mają zapewnione dobre warunki - a więc nie ma mowy o nieodpowiedniej opiece! i może to rozszerzę - nie jestem zwolenniczką takiej taśmowej produkcji szczeniaków

czy tego chcemy czy nie, takie pieski są i tak sprzedawane - wystarczy przejrzeć ogłoszenia drobne w anonsach albo aukcje na allegro - w tych przypadkach trudno jest kontrolować warunki, w jakich żyją zwierzęta - nie lepiej byłoby uregulować sytuację?

a jak ktoś ma nagłą chęć na pieska, to może go kupić i tak - choćby klikając 'kup teraz' na allegro, i prosząc o dowóz szczeniaka - nawet mniej problemów niż pakować się w samochód i jechać do marketu z pieskami

Quote:
Chec posiadania psa rasowego, starannie wybranego nie jest snobizmem.
tego nie twierdzę - mówie o szpanie - bo niestety wiele razy widziałam ogłoszenia typu ''chart rosyjski borzoj, pięknie prezentuje się na trawniku lub kanapie przed kominkiem''

Dzi¶ jestem Pani± ze Zgni³ego Lasu. Jutro bêdê py³em na drodze... mo¿e pewnego dnia wpadnê Wam do oczu...
Leśna jest offline   Reply With Quote

Posting Rules