Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Thread Tools Display Modes
Old 23-11-2006, 09:37   #15
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Nooo taaak, "piekne" tu jiest. sproboje krotko i na temat.

1. prawa hodowlane ma kazdy kraj. teras na Litwie mami nowe regulaminy. Pies i suka moga byc hodowlane, kiedy maja minimum 2 wystawy, HD, ED (poznej i PRA (trwa legalizowane weterinara do tych spraw)).
ALE wilczaki beda mieli bonitacje, test psichicny i bieg-oczywiscie bez przymusu-bo tego nie mozemi robic na liudziach, ale nasze litwiny rozumieja, jak wazne jiest robienie wszystkiego, co tylko mozna, dla dobra rasy.
2. Bonitacia i P. no przepraszam bardzo....ale nie ktore czeske psy moga miec tylko!!! P3 albo nawet P5 ale maja P1.
i jak to stalo sie ze jakies "paskudstwo" (przepraszam, kazdemu swoj pies jiest najpieknejszy, ale tu gadami, o dobro dla rasy) moze miec P1 z takimi wadami jak nie prawidlowy typ, glowa i wiele wencej. A dla tego ze... ktos kogos zna i podobne "perelka".
3.o reproduktorach z tego samego POWODU ja nie widze ani jiedego pieknego psa (oproc nie kotrych starych i kilka mlodych) reproduktora w CR. bo patrzys na kod-pies jiest ladny, wedlug kodu, a zerkas na fotki albo widzis jiego w reality-
3. Nie tylko pani Monika jiest genetykem-ja tez mam prawo im nazywa cie i tez mialam i szkolenie i egzaminy i moj zawod i praca jiest zwiazana z genetyka i hodowla i weterynaria. to myszle ze ja tez cos wiem o hodowlie i psach.
4. no hystoria z MUTARA-to jiest wstyd dla calej rasy, a jiescze wiekszy styd, kiedy taki mix wygrywa na wystawe-jakos wsystko zapomnieli sedzia i organizatory-i reguly FCI i CMKU i psow rodowodowych. czy przypomnic je?
5. wloskie psy...smutno na niektorych superowych psach i patrziec, jak gadaliszmi posle swiatowej-lepej juz FCI zrobili nowa rase-Wloski wilczak (tak samo jak jiest Duzy pies japonski), bo tam juz niema wilczaka-nie prawidlowa szata, kolor, format, a psychyka tych nie ktorych, a niesione wadliwe geny jak dlugowlososc....ech...
Smutno patrzec, jak nie ktorze dla forsy i nie wiem jakich abcii chca zniszczyc tak piekna rase.
(pamietam swoje uczucie, z ringu saarloosow w Poznaniu-smutno bylo i chcialo sie plakac- w tych psach juz nie zostalo ani wilka ani nawet dumnosci psiego-tam tylko cien i nic wencej ) i jiesli tak pojdzie w nie ktorych linijach wilczakow, mozemi gloszno zaciec krzyciec ze koniec-nasza rasa umiera.

Posting Rules