Wróć   Wolfdog.org forum > Polski > Kluby CzW i prawo

Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 11-29-2005, 00:34   #41
Agnieszka
Distinguished Member

Domyślnie

No tak, a co w takim razie robic teraz? od czego to zalezy, czy ta wystawa by byla, czy nie?
Agnieszka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-19-2005, 13:52   #42
wolfin
Moderator

Wyślij wiadomośc poprzez ICQ do wolfin Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do wolfin
Domyślnie

Cytat:
Napisał Margo
Cytat:
Napisał bc
no i proszę nie zapominać o miłośnikach nie będących w posiadaniu wilczaka, np sędziach, asystentach, innych....
Oczywiscie... Pewnie dzieki nim mozliwe byloby nawet zarejestrowanie klubu juz teraz, ale trzeba miec tez "sile robocza", czyli tych, ktorzy aktywnie chcieliby cos robic.... A sedziowie chetnie sie podpisza, tyle, ze cala reszte musimy zrobic my...

a o liudzi zagranicznych?! ja mam nadzieje ze niebeda zapomniane te osoby. bo my z Harka tez chcemi do klubu (chocz by jak osoba honorowa) i jeszli co to i "swojego" sedziego bedze cie miec
stare 01-24-2006, 21:15   #43
z Peronówki
VIP Member

Wyślij wiadomośc poprzez MSN do z Peronówki Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do z Peronówki
Domyślnie

Cytat:
Napisał wolfin
a o liudzi zagranicznych?! ja mam nadzieje ze niebeda zapomniane te osoby. bo my z Harka tez chcemi do klubu (chocz by jak osoba honorowa)
Wlasnie z czlonkami zza granicy tez bedziemy musieli cos wykombinowac, bo jak ktos chce byc w klubie to dlaczego nie....?

My jestesmy pelnoprawnymi czlonkami w klubach CzW w Slowacji, Niemczech i Czechach i jakos to szlo (choc w Czechach weszly nowe przepisy - nowi czlonkowie zza granicy, ktorzy nie maja zameldowania w CZ, moga byc juz tylko czlonkami honorowymi bez prawa do glosu). Wiec dlaczego mamy kogos odrzucac? Tym bardziej, ze teraz wszyscy jestesmy jedna wielka EUROPEJSKA rodzina....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 01-24-2006, 21:34   #44
wolfin
Moderator

Wyślij wiadomośc poprzez ICQ do wolfin Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do wolfin
Domyślnie

dzienki
to czekami

a wiesz ze u nas w LT mozna miec klub z 10 liudzi

ale to moze jest tak zrobione z tego powodu ze tej Litwy mami tylko 3.8 miliona
stare 01-31-2006, 18:43   #45
z Peronówki
VIP Member

Wyślij wiadomośc poprzez MSN do z Peronówki Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do z Peronówki
Domyślnie

Cytat:
Napisał wolfin
a wiesz ze u nas w LT mozna miec klub z 10 liudzi

ale to moze jest tak zrobione z tego powodu ze tej Litwy mami tylko 3.8 miliona
Fakt... W takim wypadku te nasze 100 osob w kraju z 38 mil. mieszkancow rzeczywiscie jest proporcjonalne to 10 osob w 3.8 mil. Litwie...
Ale wedlug mnie ta zasada nie jest zbyt sensowna - bo jestem pewna, ze Klub Wilczaka bylby w stanie funkcjonowac o wiele lepiej niz wiele innych klubow, ktore maja moze 100 czlonkow, ale 99 z nich jest nieaktywnych...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
stare 06-20-2006, 15:13   #46
Sariel
Junior Member

Domyślnie klub

z chęcią wstapie i w miare możliwości będe czynnie działał
Sariel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-27-2006, 23:27   #47
z Peronówki
VIP Member

Domyślnie Re: klub

Cytat:
Napisał panodfiony
z chęcią wstapie i w miare możliwości będe czynnie działał
Tzn pomysl z klubem sie przesuwa.... Teraz jest lato i nastroje gorace jak pogoda... Moze w zimie cos zacznie sie wykluwac...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
stare 02-09-2007, 12:01   #48
Kaliope
Junior Member

Domyślnie

Witam

ja wilczaka, nie mam (jeszcze :P )
ale temat klubu mnie bardzo zainteresował.
A zima juz jest, no w tv mówią ze powoli się kończy.
Kaliope jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-09-2007, 13:28   #49
Gaga
VIP Member

Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika Gaga
Domyślnie

Mysle, ze czas powoli zaczac cos robic w tym kierunku. Poki jeszcze powstanie klubu ma sens.
Pomyslmy moze indywidualnie i napiszmy tu PO co chcemy klub? czemu ma sluzyc.. margo ..moze jakas ankietka (ja chyba nie umiem ) .. to nam da odpowiedz czy warto zabierac sie za to przedsiewziecie

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-09-2007, 23:09   #50
z Peronówki
VIP Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał Gaga
Mysle, ze czas powoli zaczac cos robic w tym kierunku. Poki jeszcze powstanie klubu ma sens.
Zima jakos spowodowala nawrot tematu... Ale sytuacja rzeczywiscie mocno sie zmienila przez ostatni rok i przybylo nam sporo wlascicieli CzW... A pomysl z klubem zaczyna miec sens...

Cytat:
Napisał Gaga
Pomyslmy moze indywidualnie i napiszmy tu PO co chcemy klub? czemu ma sluzyc.. margo ..moze jakas ankietka (ja chyba nie umiem ) .. to nam da odpowiedz czy warto zabierac sie za to przedsiewziecie
Rzucaj pytania to bedzie ankietka

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
stare 02-09-2007, 23:59   #51
Gaga
VIP Member

Domyślnie

A nie nie Nie ma tak latwo :P
Ja rzucilam propozycje aby osoby zainteresowane same napisaly jaka widza idee powstania klubu
Wiesz dobrze,z e ja tu Ci moge liste stworzyc ad hoc.. ale nie o to chodzi

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
stare 02-10-2007, 02:09   #52
z Peronówki
VIP Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał Gaga
A nie nie Nie ma tak latwo :P
Ja rzucilam propozycje aby osoby zainteresowane same napisaly jaka widza idee powstania klubu
Wiesz dobrze,z e ja tu Ci moge liste stworzyc ad hoc.. ale nie o to chodzi
Aaaa... "bo nie o to chodzi by złowić króliczka, ale by gonić go"...? OK..wiec czekam na propozycje...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
stare 02-10-2007, 15:34   #53
Narvana
love and terror

Domyślnie

Jesli o mnie chodzi
Obowiazek przeswietlenia HD (tzn. jako na prawa hodowlane)
stare 02-12-2007, 13:34   #54
Gaga
VIP Member

Domyślnie

Nooo.. dwie wypowiedzi to nie to czego mozna by sie spodziewac chcac zalozyc klub Ale dobre i to.
Od zjazdow i spotkan mamy obozy , Spotkanie w Poznej i wystawy.. choc kazda okazja do milego spedzenia czasu przez psy i ludzi jest ok Fakt, ze klub ulatwia takowe organizowac bo to i oficjalne zawody (np biegi wytrzymalosciowe) i wystawy klubowe...

Moim zdaniem jednak NAJWAZNIEJSZE sa :
- dbanie o zdrowie czyli obowiazek badan HD/ED
- zbieranie dokumentacji medycznej ( brzmi dziwnie ale okazuje sie ze statystyczne wyniki badan psow i wilczakow potrafia sie diametralne roznic i bywa ze weci wysiadaja przy rasie a podstaw w zgromadzonej dokumentacji niet)
- dbanie o zdrowie psychiczne rasy - opracowanie testow psychicznych, adekwatnych do stylu zycia czw w Pl (bo to wazne) i przeprowadzanie ich w celu stwierdzenia sredniej dla rasy a jednoczesnie wytycznych dla hodowli. Od razu powiem, ze nie chodzi tu o przywiazanie psa do palika i test z pozorantem a o pare innych, moze nie tak radykalnych a wiele mowiacych testow z zycia codziennego Mysle, ze czas zrobic cos wlasnego i dostosowanego do naszych realiow a nie kopiowac cos co przestalo wypelniac oczeiwania wzgledem rasy Oczywiscie nie neguje wspomnianego plaika i pozoranta Chodzi mi tylko o dosc znaczne rozszerzenie testu weryfikujacego charakter danego osobnika/linii/rasy...
W hodowli oczywiscie sporo waznych elementow, tu sie nie wypowiadam na temat szczegolow z waidomych wzgledow, ale wspomne o wywtycznych granicznych dla stopnia inbreedu, laczenia stopni HD itp...

No i "last not least" - dzialanosc edukacyjna. Wielotorowa bo i :
- wydawanaie materialow pomocnych w nauce przyszlych sedziow
- publikacja wynikow prac hodowlanych biezacego okresu
- sluzenie porada i pelna, wiarygodna pomoca pytajacym o rase (przyszlym , potencjalnym wlascicielom i hodowcom)

Oczywiscie mamy demokracje, czlonkowstwo w klubie nigdy nie bedzie obowiazkowe, jak i stosowanie sie do jego kierunkow dzialan.. jednak w przyszlosci , jesli rasa ma prezentowac jako taki poziom to warto aby ktos ot o zadbal Bo woalna amerykanka jesczze zadnej rasie na zdrowie nie wyszla.
A skoro pojawialaja sie takie pytania jak powyzej to oznacza wlasnie ze brak jest informacji do kogo sie zwrocic z watpliwosciami

チェイタン。
stare 02-12-2007, 18:29   #55
Kaliope
Junior Member

Domyślnie

Mi się twój pomysł jak najbardziej podoba i według mnie tego właśnie potrzeba.
Kaliope jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-15-2007, 19:02   #56
DanielZ
Wilczasty : Foto

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do DanielZ Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika DanielZ
Domyślnie

Niechce być sceptyczny co do pewnych spraw ale można spróbować zobaczymy kto wytrzyma ...
DanielZ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-15-2007, 19:13   #57
Gaga
VIP Member

Domyślnie

Daniel, ZADNA inicjatywa nie ma szans powodzenia bez entuzjastow i optymistow Jesli na starcie mamy wyrazac sceptyczne nastawienie do powodzenia zalozen to lepiej zostawmy status quo...

Nie od parady zadalam te pytania w watku. Brak odpowiedzi (poza Waszymi) jest naprawde wystarczajaca odpowiedzia czy mozna sie zajac klubem.
Nastepna sonda za jakis czas
Moze okolicznosci beda bardziej sprzyjajace....

チェイタン。
stare 02-15-2007, 19:22   #58
DanielZ
Wilczasty : Foto

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do DanielZ Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika DanielZ
Domyślnie

Cytat:
Napisał Gaga
Daniel, ZADNA inicjatywa nie ma szans powodzenia bez entuzjastow i optymistow Jesli na starcie mamy wyrazac sceptyczne nastawienie do powodzenia zalozen to lepiej zostawmy status quo...

Nie od parady zadalam te pytania w watku. Brak odpowiedzi (poza Waszymi) jest naprawde wystarczajaca odpowiedzia czy mozna sie zajac klubem.
Nastepna sonda za jakis czas
Moze okolicznosci beda bardziej sprzyjajace....
Moj sceptyzm wynika z teko że lat 3-temu były pierwsze plany założenia klubu zainteresowanych osób wtedy było az 4 .Jak dotąd hasło klub niewzbudza entuzjazmu - czyli nic sie niezmieniło.
Jeżeli znajdzie się choć 10 osób które wykażą inicjatywe to ja zrobie też co będe mógł aby klub powstał.
DanielZ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-15-2007, 19:56   #59
Gaga
VIP Member

Domyślnie

Zgadzam sie- dokladnie takie wnioski powoduja, ze napisalam co napisalam
Wiec my wracamy do naszych psow a w sprawie klubu spotkamy sie innym razem

チェイタン。
stare 03-23-2007, 00:55   #60
Huan
Member

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do Huan Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika Huan
Domyślnie

Na szczęście czas działa na naszą korzyść, przynajmniej pod względem ilośći wilczaków w Polsce. Coraz więcej osób bierze też aktywny udział w "życiu kynologicznym". Myślę jednak, że nie ma co przyśpieszać tworzenia klubu, bo może się okazać, że stworzony na siłę, długo nie wytrzyma. Z wielu powodów przydałby się nam klub rasy, ale prawda jest taka, że bez niego też wiele można zrobić.

Zasady Postowania