![]() |
![]() |
|
_Administracja Pytania związane z działaniem Wolfdoga, bazą danych i innymi sprawami technicznymi.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Galicyjski Wilk
|
![]()
W cuda nie wierzę..w przypadki też
![]() Przypomniał sie temat i aktualizacja została włączona. Jestem za, choć moja hodowla znikneła *przydomek hodowlany. Blitz brakuje 3 miesięcy do tego by mogła uzyskać prawa hodowlane, nie ukrywam tego że chce by je miała, w przeciwieństwie do innych hodowców nie reklamuje krycia które planuje na październik (oczywiście JEŚLI Blitz uzyska prawa hodowlane )bo uważam to za przedwczesne.Wczoraj nie brałam udziału w dyskusji bo był "rozpatrywany" mój przypadek, teraz jako "nie hodowca" mogę sobie używać ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
złośliwy krasnolud
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#23 | ||
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
![]() Wiesz kazdy ma jakies zalozenia hodowlane. Ja wychodze z zalozenia, ze jesli juz stawiam sobie jakies cele, to bede sie starac je spelnic ![]() Quote:
Ale faktycznie, moze nie kazdy tak robi. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Member
|
![]() Quote:
Jeżeli szukałabym tak jak piszesz hodowli, gdzie są AKTUALNIE szczenięta to korzystałabym ze strony głównej, gdzie są zapowiedzi miotów. A ja napisałam, że szukałam hodowli czynnych, i oglądałąm suki, które w tych hodowlach są. Przeglądałąm rodowody, oglądałam zdjęcia przodków i ewentualne mioty, jeżeli suki takowe dały. I tam również znajdują się dane czy pies był badany. Czyli schemat mamy podobny. Tylko ja nie biorę pod uwagę hodowli, w których szczeniąt nie było i nie wiadomo czy będą... Co z tego, że suka mi się podoba skoro na miot będę musiała czekać... no właśnie ile? W Pl mamy już całkiem niezły wybór, więc nie będę czekała na to, aż któraś hodowla w końcu zacznie kryć i wypuszczać szczenięta... Poza tym i tak nie znałabym drugiej połowy szczeniąt, ponieważ mało kto planuje krycie z wyprzedzeniem kilku lat... Ale i na to jest rozwiązanie... Jeżeli suka mi się BARDZO spodoba, a krycie będzie bardzo atrakcyjne i niepowtarzalne, zawsze mogę zacząć męczyć takiego hodowcę, aby mi zostawił szczeniaka, przecież nikt nie mówi, że mam limit na jednego CZW ![]() Sumując- nie wezmę "pierwszego lepszego" szczenięcia z hodowli, gdzie są akurat szczenięta (chyba tak mnie zrozumiałaś). Szukam w bazie suk, które mi odpowiadają pod jakimiś względami (chyba każdy ma swoje kryteria) i staram się dowiedzieć jakie są plany co do jej kryć. Jeżeli znajdę hodowlę nieczynną, posiadającą sukę, która mnie bardzo interesuję na pewno zadzwonię i zapytam o plany hodowlane... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
'Wilk z baśni' :)
|
![]()
Czytam sobie tak temat i piszecie,że to wszytko m. inn. po to, by łatwiej było zorientować się nowicjuszom. No to wyjaśnijcie mi proszę, bo już przestałam rozumieć a -wiadomo- mam się za nowicjusza i chętnie od bardziej doświadczonych i praktykujących się dowiem
![]() Generalnie rejestrowanie przydomków i nie hodowanie-odnoszę wrażenie- widziane jest na forum "dosyć negatywnie". Gdy poszłam do związku z maleńką jeszcze Fu, żeby wyrobić jej paszport, pani w okienku zapytała, czy będziemy z małą jeździć na wystawy. Powiedziałam,że owszem, chcieli byśmy. "No to koniecznie pamiętajcie o zarejestrowaniu potem przydomka." Odparłam z uśmiechem, że mała jeszcze taka mała, że kompletnie nie patrzymy na nią pod kątem hodowlanym, a pani na to, że z hodowlami rożnie jest, ale praktykuje się, żeby prawa hodowlane zrobić, przydomek zarejestrować od razu, a potem kiedy się będzie hodowało, to czas pokazuje. Na koniec dodała, że zawsze mieć lepiej przydomek zarejestrowany i potem myśleć o hodowli, niż dojść do wniosku, że będzie się hodować i potem czekać i czekać na (bo ja wiem,jak to nazwać) "oficjalne uznanie przydomka i przebrnięcie przez papierkową robotę" bo to trwa. Odniosłam takie wrażenie, że "lepiej załatwić wcześniej papiery i niech sobie leżą z zarejestrowanym przydomkiem, niż nagle zdecydować się na hodowanie i załatwiać wszytko na wariata (albo w skrajnych przypadkach, rozmnażać bez papierów, 'bo kto by czekał'-tacy też pewnie są)". Ale może jedynie odniosłam takie wrażenie. Dodatkowo, przeglądnęłam sobie naszą umowę kupna szczeniaka i tam jeden z punktów mówi o tym, że jestem zobowiązana do zrobienia małej praw hodowlanych... To znaczy co? Zrobić jej prawa obowiązkiem, ale przydomka nie bo to już gorzej widziane, bo przecież teraz kompletnie nie myślimy o hodowaniu? Ja nie chcę, żeby ktoś negatywnie odebrał to co napisałam. Nie mam też charakteru interneowego wykłócacza. Po prostu zupełnie się pogubiłam...bo w związku kynologicznym mówią mi jedno, na forum czytam drugie... Może jest w tym wszystkim jakaś wspólna metoda której ja nie zauważyłam? Niech mi bardziej obeznani wytłumaczą, proszę.
![]() |
#26 |
VIP Member
|
![]()
O tych przydomkach pisałam ja. Twoja pani z oddziale zk ma rację: warto zarejestrować przydomek. Po pierwsze masz w umowie doprowadzenie Furii do osiągnięcia praw hodowlanych(co nie oznacza konieczności hodowania), po drugie to trwa więc warto się zabezpieczyć
![]() Nic więc złego w rejestrowaniu przydomka o ile ma to jakiś sens czyli potwierdzenie w naszych planach. Mnie chodziło jednak zupełnie o coś innego: - po pierwsze te „hodowle przydomkowe” przywołujące na myśl wyroby czekoladopodobne z etykietą zastępczą (jak ktoś pamięta to wie o czym mówię:/)- cecha wspólna w faktycznym podobieństwie do oryginału –w obu przypadkach - po drugie : nazywanie hodowlą li tylko przydomka hodowlanego jest dla mnie szalenie mylące i trochę śmieszne. To takie podpinanie się pod grupę, do której chciałoby się należeć i szpanowanie. Pamiętasz Leo Getz’a w Zabójczej Broni? ![]() Stąd moje osobiste zdanie (z którym naprawdę nie ma obowiązku się zgadzać ![]() Nie oznacza to, że taki przyszły potencjalny hodowca jest zły, pewnie będzie jak w życiu (duże chmury i ich wpływ na wielkość opadów tudzież wpływ siły wokalnej rogacizny hodowlanej na ilość pozyskiwanego napoju mlecznego ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
|
![]() Quote:
![]() ![]() Dziękuję bardzo za klarowne wyjaśnienie ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Licho nie śpi...
|
![]()
Miło jest się poczuć "szpanerką" i "wyrobem czekoladopodobnym" ...
![]() A swoją drogą nie rozumiem co złego jest w rejestracji przydomka jeśli planuje się szczenięta...? Wniosek taki, że lepiej rozmnożyć tak dla radosnej twórczości... po co bawić się w przydomki i wystawy... Toż to "burżujstwo"... |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |||
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Fakt.
Quote:
W bazie nadal sa nazwy hodowli przy psach, ale nie wiesz czy hodowla jest dzialajaca czy nie - musisz sprawdzic liste. Wiec jest wiecej roboty niz bylo. Jak dla mnie lepszym pomyslem jest oddzielenie hodowli aktywnych i nieaktywnych, ale tak, zeby do jednych i drugich byl dostep z listy, a nie z bazy. Quote:
Nie powiedzialabym - wiele osob tak planuje, hodujac na jakas konkretna ceche czy linie. W planach kryc maja psy jeszcze nie narodzone ![]() Quote:
Chodzilo mi o taki przyklad. Widzisz na wystawie mloda suke, ktora bardzo Ci sie podoba. Rozmawiasz z wlascicielem, ale zapamietujesz tylko nazwe hodowli, a przydomka psa nie. W tym momencie masz problem, bo na liscie hodowli nie ma i w bazie musisz po kolei sprawdzac wszystkie polskie psy, az trafisz na tego hodowce. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#31 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Nic więc złego w rejestrowaniu przydomka o ile ma to jakiś sens czyli potwierdzenie w naszych planach." Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
|
![]()
Faktycznie niezgrabnie wycięłam, Aneta mogła się błędnie zasugerować. Sory.
![]() www.wilkzbasni.pl Kalaratri z Peronówki (Furia) & Clair De Lune Srdcerváč (Luna) & Bazyliszek Wilk z baśni Last edited by Bajka; 10-02-2009 at 14:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
Licho nie śpi...
|
![]()
Gaga jeśli odnosisz się do konkretnych hodowli/przydomków jako tych "prawie jak..." to napisz, które masz na myśli bo wydaje się, że piszesz tak pogardliwie o wszystkich tych, w których miotów nie było... Czy ilość miotów jest dla Ciebie wyznacznikiem? Dla mnie nie.
Quote:
Quote:
Ja hodowcą nie jestem i raczej nie będę a to, że z moim przydomkiem jakiś miot przyjdzie na świat to źle? Sama o tym ( jeśli ewentualnie do tego dojdzie) którym psem pokryć Aprilkę czy Majkę nie zdecyduję, poradzę się mądrzejszych. Jak zawsze najwięcej udzielaja się Ci którzy hodowcami nie są(w tym również i ja)/nie będą ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
VIP Member
|
![]() ![]() ![]() Aneta... bardzo dokładnie przeczytaj wątek, Ok? Nic z tego co sugerujesz,nie miało miejsca. Rozjaśni Ci się, jak przeczytasz, serio ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Member
|
![]() Quote:
Nie rozumiem do końca pojęcia lista i baza. Ale... na stronie głównej WD wchodzę do działu "hodowle" i mam spis hodowców. Klikając na "więcej o tym hodowcy" widzę jakie ma psy... Nawet te niehodowlane. Pierwszy prykład z brzegu- na liście jako pierwsza jest hodowla Braterstwo Wilczaków. Ma 3 suki... Mała Andariel nie jest jeszcze hodowlana bo to dziecko ale jest ujęta w spisie psów jakie posiada hodowla... I mogę obejrzeć jej rodowód- jeżeli mnie intereuje dzwonię do właścicela Daniela i pytam o plany dot. młodej. To samo jak na wystawie spotkam młodą sucz, która mi zapadnie w serce, a będę znała tylko jej porzydomek... Jeżeli będzie to np. suczka z Peronówki (podaję ten przykład, ponieważ Peronówkowych psów jest najwięcej i znalezienie takiej suki jest najtrudniejsze) to wchodzę w bazie na Peronówkę i pod psami, które w Peronówce mieszkają mam wszystkie szczenięta, które z niej wyfrunęły... Wszystkie psy mają w tej chwili fotkę, więc znalezienie rzeczonej suczki nie powinno zająć mi dużo czasu. Dla chcącego nic trudnego. Dlatego to czy w bazie są tylko hodowle czynne czy też takie, które nie miały jeszcze szczeniąt nie robi dużej różnicy, ponieważ psa można znależć w hodowli macierzystej... Będzie tam w dziale szczeniąt pochodzących z danej hodowli. A jeżeli nowa hodowla "przydomkowa" zacznie hodować to ich szczenięta z ich przydomkiem i tak automatycznie wskoczą na listę jako już czynna hodowla (gdyby takie hodowle z samym przydomkiem bez szczeniąt usunąć z listy). Więc czy hodowle nieczynne są czy ich nie ma na liście nie robi różnicy. P.S. Nazwy hodowli użyte są dla przykładu, tylko i wyłącznie ![]() P.S.2 mam niejasne wrażenie sssmoku, że chyba mamy ten sam punkt widzenia tylko troszkę inaczej go wyrażamy ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Junior Member
|
![]()
Serdecznie dziękuję wszystkim życzliwym za inicjatywę mającą na celu usuwanie "nieczynnych" w ich mniemaniu hodowli z listy w wolfdogu. Przeciez sam bym nie dał rady!!! Zgodnie z tą teorią kierowcom nieposiadającym aktualnie samochodu powinno byc odbierane prawo jazdy, celem aktualizacji bazy CEPiK oczywiście. A jeśli ktoś nie przekraczał w ostatnim okresie czasu granicy powinno sie odebrac paszport - aktualizacja bazy POBYT gotowa. Takie gorliwe przestrzeganie przepisów rodzi skojarzenia z filmami Barei i minionymi czasami, ale cóż...
Jeśli ktoś zechciałby mieć kołchoz na 30 suk hodowlanych, to przez cały rok byłyby dostepne coraz starsze szczeniaki, od ręki i w dowolnej ilości! O to chodziło? Chyba nie ![]() Tak więc serdeczne dzięki raz jeszcze dla tych, którym komercja pomyliła się z ambicją, ale to trzeba zrozumieć. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |||
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
Chodzi mi tylko o jeden przypadek - zainteresowanie psiakami z hodowli, gdzie lada dzien beda prawa hodowlane, ale jeszcze ich nie ma, wiec nie ma tej hodowli na liscie. Quote:
![]() Quote:
![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Licho nie śpi...
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Junior Member
|
![]()
A z innej beczki - Czy reproduktor to taki pies, który regularnie np. raz w miesiącu kryje jakaś sukę czy może dopuszczalne jest rzadsze używanie??
![]() ![]() ![]()
![]() |
#40 |
VIP Member
|
![]()
Wojtek, Ty też czytasz nie to, co jest napisane?
![]() Suka hodowlana to "status" nadany przez zk, po spełneiniu pewnych wymagań. czy będzie rodzic czy nie- nie ma znaczenia. Suka hodowlana, tzn. mająca prawo do rodzenia szczeniąt, które dostana metryki - pozostanie. Podobnie rzecz ma sie z reproduktorem. Może być psem mającym prawo kryć suki hodowlane a nigdy nigdy nie mieć okazji do krycia. regulamin zk a baza wolfdoga to nie jest jedno i to samo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|