![]() |
![]() |
|
Reklama i prasa Wilczaki w prasie, reklamie, teledyskach i telewizji (grające 'siebie' lub wilki). Artykuły i programy o rasie... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Wiem, ze temat starrrry, ale właśnie natknęłam się w gazecie Przyjaciel Pies zapowiedź na tematy w marcu. I będzie portret rasy : Czechosłowacki Wilczur
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Drodzy hodowcy CZECHOSŁOWACKICH WILCZAKÓW!!! Mamy dla Was niezwykłą propozycję reklamy w najlepszym polskim miesięczniku o psach! Z przyjemnością informujemy, że w marcowym numerze miesięcznika "Przyjaciel Pies", który będzie w sprzedaży już 18 lutego, przedstawimy po raz pierwszy w dziale "Portret rasy" hodowaną przez Państwa rasę - CZECHOSŁOWACKIEGO WILCZAKA! W związku z tym mamy dla Państwa kilka form reklam i ogłoszeń. - Materiały na strony REDAKCYJNE numeru marcowego przyjmujemy do 29 stycznia! - Materiały na strony OGŁOSZENIOWE numeru marcowego przyjmujemy do 5 lutego! http://www.pies.pl |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wilczasty : Foto
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Też jestem ciekawy kto opowiedział o wilczakach. O historii rasy, jak się znalazły w Polsce itd
![]()
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
no to w katalogach i wszedzie sa bledna nazwa, "ekspercy" daja to
![]() http://www.pies.pl/index.php?strona=rasy_sz&id=4 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Wiesz, jeśli spytać się kogoś kto zna czeski/słowacki to nagle okaże się że 'wilczur' nie jest takie złe. Wilczak to takie koślawe spolszczenie słowa vlcak. Koślawe bo w języku polskim nie ma słowa wilczak. Przyjęło się wilczak, ale wiesz, może nie nadymaj się tak bardzo?
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
No gadania tak i raczej nie będzie to nikt z nas, bo do nas przyszły tylko propozycje reklam.
![]() Ciekawe co powiedział i będą mieli popyt na marcowy numer. Ja go sobie już ciekawości w nocy poczytam. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Ten wywiad to ja -hłehłehłe
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Graba, 2 lata temu byliśmy z Ciri nad morzem. Byli jeszcze z nami znajomi z 2 sukami CSV.
No i zgadnij jakie było dominujące pytanie? 'Przepraszam, czy to husky?' Jedynie Niemcy mówili 'Is das ein Wolf?'
![]() |
#10 |
Senior Member
|
![]()
btd - nie wiem skąd bierze się takie porównanie wilczaka....
![]() Owszem mam zdjęcia Unki z niebieskimi oczkami, ale to taki mały psikus mojego nie super aparatu ![]() Fakt, faktem rasa nawet sama z nazwy w moim dużym mieście jest nieznana, a ludzie jeszcze długo na mnie będą patrzeć jak na walniętą, bo przecież mało ludzi zna poprawność nazwy - rasy naszych psiaków ![]() A co do artykułu, to ciekawe czy osoba udzielająca wywiadu, dała sprostowanie co do nazewnictwa...., aż czekam, kto to taki mądraliński będzie - swoje ciche typy mam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wilkokłak
|
![]()
No bez przesady imo, bo "brzmicie" trochę tak, jakbyście robili podział na ludzi mądrych - tych, co wiedzą, że istnieje rasa czechosłowacki wilczak i głupich - nieświadomych.
Co do mnie - ważniejsze jest dla mnie serdeczne nastawienie ludzi do nowego mieszkańca osiedla (lub ewentualnie jego brak), niż to że podobne pytania padają owszem - całkiem często. Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Najlepsze, że wcale nie musieli z nikim rozmawiać.
Mogli zrobić kompilacje tego co google wyrzuciło i artykuł gotowy. Fotki też 'znalezione w necie' i po kłopocie. Poważne czasopisma i gazety, np. wprost albo rzeczpospolita tak 'uczciwie' piszą więc co za problem? Ja sobie ustawiłem przypomnienie na 18 żeby nie przegapić :-)
![]() |
#13 |
VIP Member
|
![]()
Ano stąd, że "opatrzyły" nam się haszczaki i mamuty a wilczak ma tez białą maskę
![]() Ludzie ledwo co naumieli się co to haszczak a tu im paradują bezczelnie z czymś co wygląda jak haszczak a nim nie jest, normalnie wodę z mózgu robią ;D |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Senior Member
|
![]()
To ja mam takie pytania o haskiego bardzo żadko.
Raczej wszyscy mówią jaki wilczek oczywiście mając na myśli Onka. Raz nawet moja koleżanka w pracy prowadziła bardzo ożywioną dyskusje na temat Wilczaka. Pan, który kiedyś hodował Onki dał sie zabic, ze to Onek z wilczym umaszczeniem, Ja nie prostowałem ale koleżanka się zająkneła i powiedziała, ze to czechoslowacki wilczak na co pan stwierdził, ze mu bzdury opowiada bo takiej rasy nie ma i on wie lepiej. Ja skończyłem dyskusje i skwitowałem, ze to kundel i nie jest rasowy. Innym razem wracając z Budapesztu zatrzymaliśmy się na słowacji przy markecie. Podszedł do mnie młody słowak i zapytał co to za pies więc mu powiedziałem , ze to ich rasa i tak się nazywa. Jego odpowiedz była ciekawa. Stwierdził, żebym sobie z niego jaj nie robił bo to wilk, a oni takiej rasy nie mają. Większość ludzi jednak pyta z zaciekawieniem czy to pies czy wilk i zaraz dodaje, ze wilków to trzymac nie wolno. Wtedy mówie co to za rasa. Kilkakrotnie nawet mi sie udało spotkać znawce rasy i z takim niedowierzaniem w oczach podchodzili z pytaniem czy to właśnie ta rasa. Oczywiście zaraz były pytania czy faktycznie jest taka niebezpieczna jak piszą w internecie. Pytania sa różne i zalezą jednak od cześci polski w jakiej się znajdujemy. W Bieszczadach usłyszymy inne pytania, na śląsku inne w wielkopolsce też inne, a na mazowszu to już nie wspomne. Tak jak napisała Gaga jest pewne podobieństwo do haskiego choćby ze względu na budowe, maske, kolor sierści. Takie pytania będą zawsze. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
VIP Member
|
![]()
W Bieszczadach to akurat skwitują, że te nasze są lepiej wykarmione niż te dzikie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
|
![]()
Ja osobiście wysłałem do redakcji maila o następującej treści :
Witam Z miłą chęcią dał bym ogłoszenie swojej hodowli przy okazji artykułu jaki ma się ukazać. Niestety wchodząc na waszą stronę i co widzę Nazwa Rasy: Czechosłowacki wilczur Takiej rasy niema!!! Odwołuję się tu do "Systematyka ras wg FCI z uwzględnieniem polskiego nazewnictwa ras" http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Sys...ka_ras_FCI.pdf Poza tym co drugi chłop we wsi twierdzi że ma WILCZURA. Ja nie mam ochoty utożsamiać nazwy rasy , którą kocham z utartymi skojarzeniami psa w typie owczarka niemieckiego.
Brązowa Odznaka Honorowa Związku Kynologicznego w Polsce Braterstwo Wilczaków Galeria Last edited by DanielZ; 22-01-2009 at 12:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Senior Member
|
![]()
Gaga masz racje bo to też usłyszałem jak poproszono mnie o załozenie obroży i kagańca.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
love and terror
|
![]()
u nas zazwyczaj byl wilk, pare razy zdarzylo sie, jak Garuda byla mala-'lisek'. Husky wlasciwie w ogole.
Raz mialam sytuacje, ze stanelam jak wryta. Na polu, gdzie zawsze chodzimy z wieksza ekipa, na scieze staly dwie dziewczynki-ja wiem, 1-3 klasa podstawowa. Jedna mowi do drugiej -Ty, to husky? Druga -nie, czechoslowacki wilczak. I zaczela jej nawijac o roznicach miedzy wilczakiem a husky ![]() ![]() Mlode pokolenie sie uczy ![]() Jednak taka sytuacje mialam tylko raz... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wilczy Duch
|
![]()
..a mnie najbardziej rozbroił mały chłopiec...
Kiedyś jak szłysmy jeszcze z młądsza Ish na festyn (socjalik) i na wale mijałyśmy kilkuletniego chłopczyka, idącego z mamą za rękę, ten zawołał: "Mamo, mamo, patrz!(wskazując na nas) Psiowilk! " ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
|
|