![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools
![]() |
Display Modes
![]() |
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
W ten weekend mamy kolejna wystawe, gdzie wyniki byly znane zanim psy wyszly na ring....
![]() ![]() Zaczynamy Katowicami? ![]()
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Na wspomnianej, dzisiejszej wystawie w Druskiennikach było dwóch moich "synków": Hako i debiutujacy w ringu Ivju
![]() ![]() Na szczęście obie dziewczyny mają to w nosie, zwłaszcza Natalia, która przed wystawa zapowiedziała, że to w zasadzie będzie pojedynczy ich występ i życzy konkurentce zwycięstwa ![]() Ivju jako debiutant ringowy przyszedł i wziął Caciba, bratu zostawił resa i wszyscy zadowoleni ![]() Litwa to tez gościnny kraj ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
W sumie jedna ciekawa sprawa - tyle sie mowi o tym, ze u nas czasem dostaje sie tytuly za znajomosci... a na liscie ewidentnych przekretow sa obecnie jedynie sedziowie.... zagraniczni...
![]()
![]() |
#4 | |||
Senior Member
|
![]() Quote:
Quote:
Tworząc taka listę należałoby postawić konkretne zarzuty. Wiadome jest, ze Handler ma układy i nie jeździ darmo na wystawy. Nie wiem czy wynika to z układu personalnego czy z faktu, ze taki Handler się tak często pokazuje i wygrywa, ze psy, jakie wystawia mogą się podobać. Wiele takich wystaw jest i zawsze będzie jakaś strona niezadowolona, która będzie tworzyć jakieś insynuacje. Tak też było i po wystawie w Katowicach. Jednak nie wiem czy do końca należy to w ten sposób interpretować. Całkiem możliwe, ze właśnie ten sędzia preferuje taki właśnie typ wystawiania, możliwe, ze sugeruje się wynikami innych wystaw i ocen, jakie dają inni bardziej utytułowani sędziowie. Możliwe, ze poziom zaprezentowania psa jest tak wysoki i tak ładnie maskuje się wszelkie niedociągnięcia psa, ze sędzia porostu tego nie zauważy. Alud nie jest brzydką suką i jakoś wygrywa na wielu wystawach nawet u takich sędziów gdzie stawka jest bardzo imponująca. http://www.wolfdog.org/pol/shows/2090.html http://www.wolfdog.org/pol/shows/2260.html http://www.wolfdog.org/pol/shows/2835.html Quote:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Ja też uważam że są przypadki kiedy nie warto tracić czasu i pieniędzy na jakąś wystawę, też doświadczyliśmy że już przed wejściem na ring wiedzieliśmy kto wygra, ale padł tutaj zarzut że to jest coś złego jak się jeździ na sędziego.
![]() |
#6 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Dlatego nie należy tworzyć takich list oficjalnie bo i tak nikt nie będzie w stanie przedstawić jakichkolwiek zarzutów. Każdy ma zupełnie inny i prozaiczny powód. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Nie mam czasu szukac, ale temat wyciagnal jakis Wloch gdy przy sedziowania na europejskiej sedzia mocno sie rozlozyl, bo sunie byla ewidentnie najgorsza z championek, bez siersci i dodatkowo strachliwa, czego nawet handler nie dal rady ukryc.... Normalnie taka prezentacja i wyglad skonczylby sie ocena najwyzej bardzo dobra, a tu Alud wygrala z o niebo lepszymi od siebie sukami... Afera poszla o to, ze Stefik powywalal mase psow za bojazliwosc z ocenami bdb, a przy Alud dostal olsnienia i suka z ogonem na brzuchu wygrala championy /gdzie byly 4 inne suki - tak samo dobre, a nawet lepsze ktore normalnie sie wystawialy/ Preferencje to jedno - sedziowie maja do tego prawo. Ale gdy jakims cudem suczka, ktora sie nie wystawia i nie wyglada cudownym zrzadzeniem losu wygrywa z o wiele lepszymi psami i dziwnym trafem u podobnych sedziow. Gdy cudownym trafem po latach pojawia sie na polskiej wystawie wloska suka i rownie cudownym trafem wygrywa. Gdy podobny cud dzieje sie na Litwie, gdzie sedzina jest pouczana przez inna, bo chce dac BOBa psu, a nie cudo-suce. Nie Grzesiek, ja nie mowie o PREFERENCJACH, ale o jawnych ustawianiach. Bo w tym wypadku nikt nawet sie nie kryje, ze te wygrane sa ustawione... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||
Senior Member
|
![]() Quote:
Quote:
Na temat zdania " wygrała z o niebo lepszymi od siebie sukami " nie będę dyskutował, bo to tak jak ze smakiem, gustem i czasami z widzeniem - bo każdy widzi to, co chce zobaczyć. Dla mnie przy europejskiej w Nitrze też odpadały o niebo lepsze suki, a przechodziły gorsze, ale to jest moje zdanie i wg mojego gustu. Ja bym wybrał inaczej, ale to nie ja byłem sędzią i nigdy nie mam nim zamiaru być. Quote:
Relacji innych z wystaw nie powtarzam i nie powielam dalej, bo nie są one obiektywne. Mogę powielać to, co sam zobaczę własnymi oczami i zinterpretuje właśnie w taki sposób. Jeśli nie zobaczę czy nie usłyszę to nie powtarzam, bo wcale nie mam pewności, ze taka sytuacja miała miejsce, a to jest już pewnego rodzaju zarzut wobec sędziego. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Witam!
Jestem pierwszy raz aktywnym uczestnikiem forum /uczę się, jak to działa/ i dlatego może mi się uda,może nie.Najpierw krótki wstęp a potem rozwinięcie tematu. Wiele nasłuchałam się o wystawach i dlatego też tak późno na nich pojawiliśmy się.Wg mnie,w przypadku wielu osób,załatwianie sobie tytułów na wystawach,to podwyższanie swojej samooceny i dopieszczanie liniejącego ego. Pies w tym wszystkim jest jak czerwone porsche u podstarzałego, zwiędłego playboy"a /wiadomo,że nie mówię o wielu uczciwych, których psy są wyjątkowe/.Dziwię się tylko sędziom.Dlaczego kupczą wynikami i wcale się z tym nie kryją.Tak bardzo są pewni swoich pozycji?!W naszym przypadku powalił nas tekst sędziego, że nasz wilczak podoba mu się najbardziej,ale cóż,złoto dostanie inny pies.Ja oczywiście wiem, że nasza Laila jest najwspanialszym psem świata /dzięki Daiva!/, a urodziwa jak Lupus z Milo /hmmm...kocham ją nad życie,stąd tak skromny profil malutkiej/,ale będąc człowiekiem mającym wręczać "palmę pierwszeństwa" nie mówi się takich rzeczy.To wstyd dla jurora! Cóż, odbębnimy te parę wystaw i darujemy sobie tę żenadę. A-ha: bardzo podoba mi się pomysł z czarną listą, ale na współtworzenie jej pozwolą sobie tylko osoby z pozycją Margo /psy z Peronówki sa wzorcowe i mają ustaloną pozycję/.Pozostali poszemrają,przytakną i wycofają się.Ot,taki klasyczny polski charakter... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
VIP Member
|
![]()
Ojej, na dzień dobry tak o drazu grubą amunicją
![]() ![]() A serio: nie byłam nigdy z Cheyem wystawowym wyjadaczem, wystaw nie pokochałam nigdy, na szczęście mam psa, który sam się wystawia. Nigdy nie dostaliśmy niżej niż doskonała, gładko skończyliśmy Interchampionat ALE nie było też tak, że łykaliśmy BOBa za BOBem. Bywało różnie. Wygrywało się z jednymi, przegrywało z innymi albo tymi samymi, tyle ze na innej wystawie, u innego sędziego. I słowo, że nie wpisałabym żadnego oceniającego nas sędziego na czarną listę, nawet p. Jakubowskiego, który skrytykował fakt, że wilczak nie stoi wyciągniety jak ON ![]() Z drugiej strony zawsze i wszędzie będę polecać wszystkim zaczynającym p.sedzinę Mariolę Semik. Nie dała nam nigdy wygrać: albo "mieliśmy jeszcze czas" albo konkurent miał "głębszą klatkę piersiową" ale podejście tej pani do psów to jest absolutny wzór empatii, znajomości psychiki psa i szacunku dla niego. A to jest nie mniej ważne od samej oceny i wpisu w karcie. Nie wiem skąd pomysł na ranking sędziów, zwłaszcza gdy u naszego boku nie stoi posągowa piękność świata wilczakowego. Mnie na myśl przychodzi jedynie pogoń za tytułami: super sędzia to ten, który doceni nasze czworonozne "cudo", jeśli jest inaczej- na szafot z nim ![]() Dla zdrowia psychicznego i wystawców i psów proponuję więcej dystansu, i tak każdy wilczak dostanie CH. Pl., to nie jest tytuł "tylko dla wybranych". A czy będzie miał tego championa czy nie-on i tak ma to w nosie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wilkokłak
|
![]()
Niestety w każdej dziedzinie (głównie sportu), gdzie jest miejsce choćby na ociupinę subiektywizmu, a nie tylko np. wyliczanie czasu co do ułamka sekundy, będą ci bardziej i mniej "poszkodowani", "lepsi" i "gorsi" sędziowie itd... Coś o tym wiem i to wcale nie z ringu wystawowego.
![]() Być może faktycznie niektórzy z nich tę "ociupinę subiektywizmu" naciągają trochę bardziej, niż by wypadało. Cóż, chyba nie ma innej rady, jak albo się z tym pogodzić, albo się w to nie bawić. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
VIP Member
|
![]()
Ależ ten 'sport" ma właśnie wkalkulowane ryzyko przegranej i to na poziomie 50 %
![]() ![]() Powiem więcej: kiedy my się wystawialiśmy, mimo animozji, konkurencji- potrafiliśmy grać fair, ustępować sobie miejsca na wystawie gdy komuś zależało na "pustej klasie" do skończenia jakiegoś etapu. I nie wieszaliśmy przysłowiowych (nomen omen) psów na sędziach. Dzisiaj mogę się tylko cieszyć, że nie biorę już udziału w tej zabawie i nie zazdroszczę temperatury emocji, jaka staje się udziałem aktualnych, nowych wystawców. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wilkokłak
|
![]()
Ano w rzeczy samej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Fenela ponad wszystko
|
![]()
Bardzo mi się to podoba co napisałaś ale jak widać nie wszyscy wilczakowcy są podobnego zdania . Dlatego choć zaczynam drogę którą obrałem dla mojego ukochanego psa mam już pare osób które nie znają sie na tym jak zachować się w stadzie . To dla mnie takie pozerstwo mam wilczaka ale nie wiem dlaczego i co mnie martwi nawet nie wie po co . OSZOŁOMY ...... Gaga wiesz o czym mówie. Pozdrawiam wszystkich normalnych
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wiewiórka Wredna
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#16 |
Senior Member
|
![]()
Tematem była chyba lista czarnych owiec sędziowskich a nie święte oburzenie jedynych sprawiedliwych.Zalecam lekturę mojego tekstu dokładnie.Właśnie o normalność mi chodzi,o pokorę przy braku najwyższej noty,o wyciąganie nauki z ocen sędziowskich,o kulturę zachowań właścicieli patrzących na siebie "wilkiem" z przeciwległych narożników ringu. Ci, których możnaby było umieścić na czarnej liście,to sędziowie stronniczy,często zmanipulowani przez właścicieli psów,lub kierując się własnym subiektywnym gustem nie kierują się wzorcem rasy.Wielu z Was posiada nie tylko wilczaki i wiecie,że dotyczy to każdej rasy.Ja nie mam żadnego kompleksu swojego psa,na wystawy jeżdzę,bo /jak ktoś powiedział/są to kolejne etapy.I będąc już na kilku z nich raczej obserwuję zachowanie właścicieli niż sędziów/a jest na co popatrzeć z boku
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Ale.. czemu tak ostro? Co sie takiego stało? napisałas pierwszy post, potem drugi tak bez słowa kto, co i dlaczego i od razu tak "marsz i do kąta" ![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Natomiast kiedy ktoś po wystawie wpada w euforię albo zalewa się łzami, przeżuwa krzywdy na forach, wylewa pomyje na sędziów, filmuje i umieszcza w sieci wizerunki i komentarze wystawców bez choćby kurtuazyjnego zapytania czy nie mają nic przeciwko temu (nie mówię o prawie, tylko o tzw. dobrych obyczajach), 'jeździ' po konkurencji, ogłasza jakieś 'rankingi' umieszczając w nich psy ludzi, którzy sobie tego bynajmniej nie życzą, itp. - to wg mnie świadczy nie tylko o braku kindersztuby, ale i o chorych ambicjach, a może nawet o jakiś poważniejszych zaburzeniach? ![]() ![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Aby zachować się przyzwoicie wobec przyzwoitego człowieka musimy jeszcze "odbębnić" trzy wystawy (po naszej pierwszej w K-wie mam o nich jeszcze gorsze zdanie niż wcześniej ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Ardal Conall
|
![]() Quote:
![]() ![]() P.S. rankingom tez mowimy stanowcze NIE!!! ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Aby było całkiem jasne: Nie uważam, że wymiana informacji czy dzielenie się doświadczeniami nt sędziów są same w sobie naganne, miałam na myśli dyskredytowanie sędzi(ego) którego jedyną winą jest to, że nie docenił naszego "pimpusia", albo co gorsze - "przecenił" konkurencję ![]() Polecam znakomity "Manifest Gagi" sprzed kilku lat - skoro ktoś gra w grę - powinien akceptować jej reguły - idealnych sędziów nie ma, podobnie jak nie ma idealnych psów, czy wystawców. Jedni starają sie bardziej, a inni mniej - i powinno się mieć do tego zdrowy dystans, a nie drzeć szaty o tandetne pucharki. Na Błoniach (naszym placu zabaw) bywają różne psy - rasowe, nierasowe, po przejściach, zdrowe i chore, interchampiony i pokraczne bidule z bidula, malutkie i ogromne, flegmatyczne i tryskające energią... Właściciele spacerując rozmawiają głównie o nich - zdrowiu, żywieniu, zachowaniach, szkoleniu ale bardzo rzadko o wystawach - bo jak ktoś z nich kiedyś pięknie i mądrze powiedział: "wystawy psów nie są dla psów, tylko dla ludzi" ![]() Last edited by Rona; 15-09-2009 at 10:48. Reason: literówka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|