![]() |
![]() |
|
Różne O wszystkim co jest związane z CzW |
![]() |
|
Thread Tools
![]() |
Display Modes
![]() |
![]() |
#1 |
wilczakowa mamuśka ;)
|
![]()
mój narzeczony trafił w internecie na dość przerażający artykuł -> http://www.wataha.info.pl/wilki.html - czy dorosłe wilczaki na prawdę zajmują się tylko walką o dominację? jakie są w takim razie dorosłe wilczaki? czy treść artykułu jest jednak nie co wyolbrzymiona?
Last edited by Karina; 29-12-2009 at 15:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Wilczaki to psy i za takie zostały uznane w chwili akceptacji przez FCI, do "hybryd" im daleko
![]() Potrzebują mądrego wychowania, podobnie jak inne psy i powtórzę to, co zawsze... bez przesady z ta dominacją ![]() Kiepskiemu przewodnikowi na głowę wejdzie nawet półroczny bichon (znam taki przypadek) ![]() Nie chcę być niegrzeczna ale stawiasz takie pytania jak już masz w domu wilczaka? Nie zrozum mnie źle ale jest znacznie łatwiej dla obu stron gdy przygotujemy się "z rasy" zanim zaprosimy jej przedstawiciela do naszego domu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
wilczakowa mamuśka ;)
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Wilczki to nie są hybrydy! Jest to rasa psów! Owszem, rasa ta ewoluowała z hybryd, ale obecnie wilcze geny stanowią tylko 25-30%. W procesie powstawania rasy szczeniaki do dalszego rozrodu bardzo dokładnie selekcjonowano pod względem charakteru (na początku to było ważniejsze niż wilczy wygląd), co pozwoliło wyeliminować wiele z zachowań opisywanych w tym artykule. To miała być rasa użytkowa! Poczytaj historię rasy!!!
No i przecież dzisiaj cały czas dba się o zrównoważony charakter wilczaków, bez testu charakteru w Czechach czy Słowacji nie zrobi się bonitacji. Jest to tak samo ważny element wzorca jak wygląd. Jeszcze uwaga - każdy pies będzie walczył o dominację jeśli go sama sprowokujesz. Jeśli będzie czuł że ma bezpieczne miejsce w stadzie to nie będzie musiał o nic walczyć i zadowoli się swoją pozycją. Odpały mogą mieć psy (samce - wszystkich ras) w wieku koło 1-2 lat kiedy dojrzewają i próbują swoich sił, ale to im szybko przechodzi. Czasem zdarza się że pies po prostu ma taki charakter, ale i to można wyprostować. Najmądrzejsze stanowisko w sprawie dominacji jakie do tej pory spotkałam prezentuje Patricia Mcconnell, polecam jej książki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
A dla większej spokojności: Cory nie znam ale słyszałam, że to fajna sunia, natomiast popularność Carra jako repa i późniejszego ojca miotów, wynika między innymi z jego fajnego charakteru
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
wilczakowa mamuśka ;)
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
wilczakowa mamuśka ;)
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
(Choć sądzę, że autorka posta musiała się pomylić mówiąc o genach, bo skoro geny szympansa i człowieka są zbliżone do siebie aż w 98 % to geny psa i wilka muszą być jeszcze bardziej zbieżne.) Może ktoś naprostuje? ![]() Last edited by Grin; 29-12-2009 at 15:52. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
wilczakowa mamuśka ;)
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Junior Member
|
![]()
Punkt 16. z zalinkowanego przez ciebie artykułu to jest miej więcej to co zrobiono z wilczakami. Weź pod uwagę że był to wojskowy eksperyment. Chciano sprawdzić czy hybrydy są płodne. W naturze rzadko tak się zdarza. http://ulubiency.wp.pl/gid,11100782,...iazdjecie.html
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
http://www.amicale-chien-loup-tcheco...y?dog_id=10660 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
Nie sądzę jednak, żeby wynik 29 % z "haczykiem" był wynikiem realnym. To po prostu niemożliwe. Łowca musiałby być wtedy F4 co najmniej ![]() Nie wiem, jaki algorytm zastosował autor tego wspaniałego skądinąd narzędzia i nie wiem, jak należy rozumieć tę informację. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
http://wilczyomen.pl/orasie/fakty-i-mity-o-czw |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
Łowca ma ponad 29% wilczych genów. Zobacz sama: http://www.amicale-chien-loup-tcheco...y?dog_id=10660 Masz tu tez podane ile % ma z którego wilka ![]() Z tym, że to są dane czysto matematyczne, w rzeczywistości nie mówią nic o charakterze psa czy jego wyglądzie. Pies z niską zawartością wilczej krwi może być bardzo "samodzielny" albo strachliwy, a z dużą - bardziej psi - zależy jak geny się "poukładają". Najlepiej, żeby wilcze geny poszły w wygląd, a psie - w charakter. ![]() To że wilczaki mają wilcze geny nie ulga wątpliwości - to nie spirytus, nie miałyby jak z nich "wyparować", skoro wilczaki są łączone z wilczakami. ![]() PS Informacja jest właśnie czysto matematyczna: F1 łączono z ONkiem = 25%. Potem tego potomka z wilkiem, albo z F3, itd. stąd ułamki procentów Last edited by Rona; 29-12-2009 at 16:38. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Moderator
|
![]()
a co daje to info o wilcza krew? dla mnie calkowicie nic.
to jest tylko formula matematyczna, na ktora mozna zerknac kedy nie ma co robic. wartosci dla hodowli czy wybieraniu psa nic nie daje. cziekawostka i tyle a co do tego artikulu to jest bardzo dobry, bo opisuje mixy wilka i psa i problemy wychadzace z tego. Ja kazdemu mowie ze mix taki to jest niebeszpieczne zwierze, bo sa takie liudzie ktore chca mixa F1 czy F2. a do wilczakow ten artikul ma tylko to ze... kedys u nas tez byli F1 i F2 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
http://www.google.pl/url?sa=t&source...eZ5ss3_PFcp6mA "Trzecią generację skierowaliśmy do szkolenia i już pokazało się, że cechy pożądane które chcieliśmy uzyskać jak również posłuszeństwo, kontakt z człowiekiem którego wilki nie mają, był już na pożądanym przez nas poziomie . Był już to poziom krzyżówki który można było wykorzystać a człowiek mógł spokojnie nad nimi panować i je szkolić. Taką metodą uzyskaliśmy praktycznie materiał dla dalszej hodowli. Trójki /trzecią generacje / łączyliśmy z trójkami i w ten sposób otrzymywaliśmy zwierzęta które miały w praktyce 25-30 procent, lub trochę więcej wilczej krwi ale w praktyce przeważała ta część genetyczna od psów." |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wilkokłak
|
![]()
Hm.
Ja się ani na genetyce, ani na matematyce nie znam i nie ma też to dla mnie żadnego znaczenia, ile mój pies ma "wilczej krwi". ![]() Rozumiem już, skąd się bierze ta wartość ok. 30 proc., nie wiem jedynie jak się ma to do tego, co jest napisane tutaj: Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
![]()
a zawsze wierzymi to co znajdujemi na google.
ja mam psa z 30, ... % i on ma FCI rodowod ![]() w takim razie jak ten cytat to 80 % dziszejszych wilczakow nie sa ... wilczakami z rodowodem FCI ![]() eee to TA rozmowa na pdf.. jasne .... Last edited by wolfin; 29-12-2009 at 16:51. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wilkokłak
|
![]()
Daiva, to nie z "googla" tylko z Wolfdoga
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |