![]() |
![]() |
|
Wilki i wolfdogi Wszystko na temat tych najblizszych braci CzW... A do tego informacje na temat innych wilczych ras: Saarloosów, Lupo Italiano... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Wpadła mi do ręki niewielka książeczka pod tym tytułem napisana przez ludzi, którzy poświęcili się pracy nad wilkami w Polsce. Szerszą informację na ich temat można znaleźć na stronach internetowych Stowarzyszenia dla Natury Wilk.
Nie jest to nowe wydawnictwo bo z 2000 roku, ale może nie wszyscy mieli okazję na nią trafić. ![]() Dla zaciekawienia kilka szczegółów z opisu wilka: -wysokość w kłębie samica 60-80 cm samiec 70-90 cm -waga samica 27-65 kg samiec 35-70 kg -oczy - otoczone czarną obwódką, mają tęczówkę barwy od cytrynowej do brązowej, -uszy - zaokrąglone, ok 5 cm, -włosy - warstwa dolna zbudowana jest z delikatnych jasnych włosów puchowych, włosy przewodnie (do 13 cm) są ciemniejsze i nadają sierści kolor, najdłuższe wlosu ok. 17 cm, czarno zakończone znajdują się na tzw grzywie ( na karku, łopatkach i barku). - umaszczenie osobników występujących w Polsce jest zróżnicowane i oscyluje pomiędzy odcieniami szarości, beżu, brązu (aż po bardzo ciemne) oraz różnym natężeniem rudego. - ogon wilka jest długi i puszysty, zwykle zwieszony w dół i prosty, nigdy nie jest zakręcony nad grzbietem, Co do reszty odsyłam do lektury. Last edited by Khan; 27-05-2010 at 13:08. |
![]() |
![]() |
|
|