![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools
![]() |
Display Modes
![]() |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Nie straszny nam żaden zimowy deszcz !
![]() Hiii.... "Inspekcja" ![]() ![]() ![]() ![]() Faktycznia po wilkach wilczak nie robi aż tak piorunującego wrażenia, ale ja wilczaki już wczesniej trochę widziałam (w tym własnie Amberka nawet ![]() ![]() ![]() Ach, gdyby jeszcze wilczaki miały takie imponujące futro jak wilki mają, to... ![]() Elu, też mam nadzieje, ze jeszcze kiedyś uda nam się umówić na takie spotkanie i będzie ono dłużej trwało ! ![]() Dzięki jeszcze raz, ze przed imprezą i pomimo tego deszczu znalazłaś dla mnie nieco czasu. ![]() *********** Acha, osoby towarzyszące to była Madzia z córką Martą i mój mąż Waldek, a piesiaki to nasz Chinook i Madzi Lady (5-miesięczna białaska świeżo co przygarnięta) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Nie dobijaj mnie z tym futrem...
![]() ledwo troche nazbieral a juz znowu zrzuca ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Jeju oglądaliście dzisiaj na tvp1 "Białego kła"???? Piekny film płakałam chlip chlip! poczatek jest tragiczny! Ale i tak warto obejrzec polecam!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Juz kiedyś ten film oglądałam, fajny jest... Miło się kończy
![]() Do zorientowanych - jak to sie stało, że wilczaki nie odziedziczyły po wilkach ich futra ? ![]() Jaka to szkoda.... ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Potwierdzaja to takze badania. I np porownujac ONy i wilczaki, to te drugie maja tak jak wilki trzy typy siersci. Co do typow samego wlosa, to wilczaki maja 5, ONy juz jedynie 4. CzW maja o wiele wiecej gniazd na cm2: ON - 168, wilczak - 432. Wiecej jest tez wlosow w jednym gniezdzie: ON - 6-20, inne rasy kolo 3-15, a CzW - 31-37. Najwieksza roznica widoczna jest w ilosci wlosow na cm2 - 'normalne' psy maja 800-3500, w tym ONy - 1008 - 3360. Natomiast u wilczakow wartosc ta wynosi 13392 -15984(!) Jest to wartosc typowa dla dzikich lisow (~10800) i wilkow (podobna wartosc co u CzW). Tak wiec roznica polega nie na samej siersci (patrzac na genetyke), ale na jej wartosciach ilosciowych. U wilka siersc na boku ma kolo 6-7 cm (3-5cm CzW), na kryzie i barkach kolo 13-17 cm (7-12 cm CzW). Oczywiscie sa wilczaki z sierscia o prawidlowej dlugosci, ale to narazie wyjatki i zadanie dla hodowcow... ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
Zastanawiam się, czy nocne zdjęcia wilków z bliska i z polowania były autentyczne, robione w podczerwieni jakimś supers przętem, czy były tylko obrabiane komputerowo...? Jakież to są cudowne zwierzęta i jak skomplikowane mają relacje i hierarchie społeczne. Fantastyczne jest to ich myślenie strategiczne i zdolnośc do kolektywnego działania.... Miejmy nadzieję, że film BBC w którym wystąpili Cheitan i Camio bedzie równie dobrze zrobiony... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
love and terror
|
![]()
Ja ogladalam i Bialego Kla i dzis ten program o wilkach Ale film byl ekstra
![]() Jak zobaczylam ze to BBC to juz sobie pomyslalam ze za rok albo troche wiecej beda CzW w TV ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]()
Ja oglądałam "techniki lowieckie wilków" rzeczywiscie zdjęcia świetne, a i dowiedzieć się można wielu ciekawych rzeczy... Szkoda tylko, że większość filmów dokumentalnych o wilkach jest głownie o wilkach kanadyjskich i amerykańskich. Podobają mi sięone bardzo, jednak bliższe mi są wilki europejskie, wogóle wilki "Starego Świata" a zwłaszcza te na terenach Polski...
A'propos futra wilczaków-rzeczywiście CzW nie są tak kudłate jak wilki, a juz szczególnie niektóre suki sprawiają wrażenie drobniutkich i szczuplutkich ![]() ![]() ![]() Pozdr.
![]() |
#10 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
Równie ważne jak wygląd, o ile nie wazniejsze, jest usposobienie i przede wszystkim ono powinno być brane pod uwagę przy hodowli, żeby rasa nie zdegenerowała się na czysto "wystwową"... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() Pozdr.
![]() |
![]() |